Francuski ljubavni filmovi za vikend u DOB-u

Revija francuskih filmova sa ljubavnom tematikom počinje u petak, 21. juna, u 19h, u Velikoj Sali Doma omladine, urnebesno – romantičnom komedijom “Šansa mog života”, popularnog francuskog reditelja Nikole Kiša. Tokom vikenda, pod sloganom “AMOUR TOUJOURS”, publika će imati prilike premijerno da vidi još četiri francuska ljubavna filma koji pokazuju svu žanrovsku raznolikost ove velike kinematografije: od krimića pa do melodrame, od urnebesne komedije do socijalnog angažmana.

Uznemirujući  film o ljubavnoj opsesiji “Druga”, sa genijalnom Dominik Blan u glavnoj ulozi, je na repertoaru u subotu, u 19 časova, dok se od 21 čas prikazuje debitantski film Frederika Lufa “Volim da gledam devojke”. U nedelju u 19 časova, na programu je film “Nerazdvojni” sa Gijomom Depardjeom, Mari Vijal i Servanom Dikorom u glavnim ulogama, a Vikend francuskog filma zatvara “Život od ljubavi i vode” u režiji Izabele Čajke.

Filmovi su birani na osnovu dvojakih kriterijuma: uspeha kod publike i prijema kod kritike.

“Francuski film je rado gledan i cenjen u Srbiji, relativno dosta se gleda na televiziji, po festivalima, pa ponekad i u redovnoj distribuciji. Međutim, u Francuskoj se snima godišnje i do 150 filmova što znači da mnoga od tih ostvarenja ne dolaze do nas. Vikend Francuskog filma je zamišljen da bi se najšira publika upoznala sa tim segmentom“, kaže Boban Jevtić, urednik filmskog programa Doma omladine Beograda.

Francuski ljubavni film, koji ima i internacionalni uspeh, je jedan od najvitalnijih žanrova ove velike evropske kinematografije.

“Ljubavna drama je, na neki način, najprepoznatljiviji francuski brend već decenijama, a kako poslednjih nekoliko godina zajedno sa Francuskim Institutom i TV5 Monde pripremamo bar po četiri vikenda francuskog filma, kao i festival Frankofonije, želeli smo da prođemo kroz sve žanrove, pa je konačno i na ove filmove došao na red“, objašnjava Jevtić.

Cena ulaznice iznosi 150 dinara, a manifestaciju organizuje Francuski institut u Beogradu nastavljajući dugotrajnu i uspešnu saradnju sa Domom omladine Beograda i bioskopom Fontana, u predstavljanju francuske kinematografije i kulture.

Komentari