Vikend francuskog filma “HORIZONTI”

Organizacija: Francuski institut, Dom omladine Beograda i TV 5 Monde. Cena ulaznice je 150 dinara.
Za prvi vikend francuskog filma u 2014. godini prikazujemo izbor filmova čija je priča satkana oko putovanja. Bilo da se radi o road-tripu na američki način ili introspektivnom putovanju, protagonisti i njihove avanture će nas podstaći na smeh, plač i pogotovu razmišljanje.

Dom omladine Beograda – Petak, 7. februar, 20:00
Film: Venčanje u Mendozi (Francuska, 2013, 94’)
Režija: Eduar Delik
Uloge: Nikola Divošel, Filip Rebo, Benžamen Biole

Dva brata putuju na venčanje svog rođaka u Mendozu (Argentina). Konačno velika avantura o kojoj su toliko maštali… Međutim, po sletanju u Buenos Ajres, Antoan saznaje da ga je ostavila žena, što mu veoma teško pada. Kako bi oraspoložio svog mlađeg brata, Markus mu predlaže da se prepusti avanturi: vrele noći u glavnom gradu, putovanje tokom kojeg će upoznati veoma zanimljivog recepcionistu, najlepšu ženu na svetu, otkriti kamenje koje donosi sreću…

“Urnebesno smešni dijalozi (…), likovi u koje ćete se zaljubiti: dobro raspoloženje je glavni adut ovog filma. Zbog toga vam sa osmehom želimo srećan put!”
Dimitri Denorm, Pariscope

 


   

 


Dom omladine Beograda – Subota, 8. februar, 18:00

Film: Gadžo Dilo (Rumunija, Francuska, 1998, 100′)
Režija: Tony Gatlif
Uloge: Romen Diris, Rona Hartner, Izidor Šerban

Nakon smrti svog oca, Stefan odlazi u Rumuniju u potragu za jednom nepoznatom pevačicom, čije je ime napisano na jednoj kaseti: Nora Luca. Tu kasetu je njegov otac neprestano slušao poslednjih dana svog života. Njegova potraga odvešće ga u romsko naselje gde će se sprijateljiti sa Isidorom, otkriti i prihvatiti njihovu kulturu, novu porodicu i – ljubav. Film je osvojio glavnu nagradu Fondacije Martini za najbolji film.

“Gadjo dilo je idealan zaključak Gatlifovog triptiha o romskom narodu. Kada se na spontan način pomešaju autentičnost i lirski izraz, kinematografska sreća je na dohvat ruke.”
Žan-Klod Loazo, Télérama

 

  

 

Dom omladine Beograda – Subota, 8. februar, 20:00
Film: Mobile Home (Francuska, Belgija, 2012, 95’)
Režija: Fransoa Piro
Uloge: Artir Dipon, Gijom Gui, Žan-Pol Boner

Simon je napustio svoju devojku i posao i odlazi u rodni grad, gde i dalje žive njegovi roditelji u penziji. Tamo pronalazi Žilijena, drugara iz detinjstva, koji živi sa svojim ocem. Jedne večeri, naprasno, ova dvojica tridesetogodišnjaka odlučuju da ispune dečački san: odlazak na veliko putovanje. Kupuju kamping vozilo i kreću na put sa entuzijazmom. Međutim, isprečava im se kvar…

‘’Lepo zamišljen kako u svojim komičnim situacijama, tako i u izlivima osećanja, “Mobile Home” je izvanredan film za opuštanje: lagan, parfimisan blagim mirisom apsurda, dobro odigran.’’
Noemi Lučani, Le Monde

 


  

 

Dom omladine Beograda – Nedelja, 9. februar, 18:00
FIlm: Trka brodova (Francuska, Belgija, 2010, 91’)
Režija: Bernar Belfroa
Uloge: Žofre Verbigen, Tjeri Ansis, Serži Lopez

Aleks je petnaestogodišnjak koji živi sa svojim ocem, u nasilničkom okruženju, pobunjen protiv svih. Kako bi izbegao neumoljivu svakodnevnicu, on beži u svoj omiljen sport, jedrenje, i opsesija mu postaje da sam pobedi na belgijskom šampionskoj regati. Njegov trener, Serži, i Mirijel, devojčica u koju je zaljubljen, omogućiće Aleksu da ponovo pronađe ljudske vrednosti koje je izgubio.

 

 

 


Dom omladine – Nedelja, 9. februar, 20:00

Film: Amerikano (Francuska, 2011, 105’)
Režija: Matje Demi
Uloge: Matje Demi, Selma Hajek, Džeraldina Čaplin

Martin živi u Parizu sa Kler. Njihova veza nema budućnost. Kada mu umre majka, koja je živela u Kaliforniji, Marten mora da se vrati u grad svog detinjstva kako bi se pobrinuo za formalnosti koje se tiču njegovog nasledstva. Uznemirujuće slike iz negovog detinjstva vraćaju se na površinu …

“U višestrukoj ulozi scenariste, režisera i glumca ovog road-moviea, rame uz rame sa zlokobno senzualnom Selmom Hajek, Matje Demi ovde ostvaruje svoj vrhunac u karijeri.”
Redakcija lista Ouest France

 

Komentari