ŠPANSKI METAR 2021: “Vetrovi Afrike. Treći koren” & “Savremeni film”

Omiljeni festival filmova na španskom jeziku, „Španski metar“ biće održan po trinaesti put u organizaciji Instituta Servantes od 20. maja do 6. juna u Beogradu i Novom Sadu.

 

Trinaesto izdanje festivala otvara program „Berlanga puni 100 godina“ koji će od 20. do 23. maja biti održan u Jugoslovenskoj kinoteci.

Glavni festivalski program „Savremeni film“ donosi deset ostvarenja iz Španije i drugih hispanskih zemalja, koja će biti prikazana od 26. do 30. maja u Dvorani Kultunog centra Beograd.

Paralelno sa ovim programom, od 26. do 30. maja u Domu omladine Beograda biće održan filmski program „Vetrovi Afrike. Treći koren“ sa ostvarenjima koja se bave afričkim zajednicama u Latinskoj Americi, Španiji i drugim zemljama. Ovaj ciklus realizovan je u saradnji sa Festivalom afričkog filma „Al Tarab“ i Afričkim filmskim festivalom u Tarifi/Tanheru koji se već 17 godina organizuje sa obe strane Gibraltarskog moreuza. Program čine sledeći naslovi: „Crni Meksiko“, „Šija“, „Koreni“ i „Topovsko meso“. Osim toga, zbog velikog interesovanja u Domu omladine u dodatnim terminima biće prikazani i odabrani naslovi iz ciklusa „Savremeni film“. Cena ulaznice za ove projekcije iznosi 250 dinara.

Kao i prethodnih godina, odabrani filmovi iz glavnog programa biće potom prikazani od 3. do 6. juna u Kulturnom centru  Novog Sada.

Osim uživanja u najboljim ostvarenjima na španskom jeziku, ljubitelji filma ovog maja mogu da upoznaju i Madrid kroz fotografije holivudskih zvezda koje su sredinom prošlog veka živele i radile u španskoj prestonici. U sklopu pratećeg programa festivala publiku očekuje izložba „MAD about Hollywood“, čiji je prvi deo već otvoren u Jugoslovenskoj kinoteci, dok će drugi deo biti otvoren 18. maja u galeriji Instituta Servantes. Reč je o izložbi fotografija, organizovanoj od strane Autonomne pokrajine Madrida, koja otkriva tragove koje su širom Madrida ostavile holivudske filmske legende poput Ave Gardner, Orsona Velsa, Kerija Granta ili Elizabet Tejlor.

Ovogodišnje izdanje festivala podržano je od strane ambasada Španije, Argentine, Čilea, Kolumbije, Meksika i Perua. Detaljne informacije o filmovima, terminima projekcija i cenama karata mogu se pronaći na zvaničnom sajtu festivala.

 

PROGRAM ŠPANSKOG METRA U DOMU OMLADINE BEOGRADA:

 

Crni Meksiko (Vetrovi Afrike. Treći koren)

26.05.2021. – 17:00 – DOB

Među crnačkim stanovništvom na obali Oahake, poligamija je društveno prihvaćena. Huana i Magdalena žive u zajednici sa Neri, iako znaju da ih to povređuje. Huanina bolest će učiniti da Magdalena bolje sagleda stvari i nastavi život bez njega.

Godina: 2018. / Trajanje: 102 min. / Zemlja: Meksiko

Režija: Horhe Peres Solano

Uloge:  Magdalena Sorijano, Huana Mariće Dominges, Filip Neri Asevedo Korkuera, Sara Galjardo, Anhela Ortensija Banjos, Noe Korkuera Erera

Žanr: Drama

 

 

Meč života (Savremeni film)

26.05.2021 – 19:00 – DOB

Rejnaldo „Kameni“ Salgado je bokser iz Kartahene koji zarađuje za život kao „udica“: učestvuje u tučama bez ikakve mogućnosti da pobedi. Jednog dana pojavljuje se Brejder, dečak sa ulice koji tvrdi da je njegov sin i da želi da postane bokser. Navodni sin i otac će naučiti kako da žive zajedno. Rejnaldo će pronaći nekog ko će učiniti da se opet oseća vrednim, a Brejder će naučiti da se divi ocu koji se žrtvuje, a ne bokserskom šampionu.

Godina: 2018. / Trajanje: 89 min. / Zemlja: Kolumbija

Režija: Rafael Martines Moreno

Uloge: Kike Salgado, Ugo Urućurto, Luis Fernando Hil, Kevin Anaja, Džastin Ramos, Gregorio Alvares, Denis Merkado Moreno, Sabrina Sosa Himenes, Mirla Aron, Kristijan Olivo, Hose Garsija, Visente Kaseres, Andris Padilja, Isak Martines

Žanr: Drama

Nagrade:

2019: Nagrade Makondo: Nominacije za najbolju originalnu muziku, pesmu i glumca (Alvares)

 

Ne umem da kažem zbogom (Savremeni film)

27.05.2021 – 15:00 – DOB

Karla dobija poziv od sestre – njihov otac, sa kojim Karla već dugo vremena ne govori, je bolestan. Istog dana, ona leti za Almeriju u porodičnu kuću. Tamo saznaje da doktori njenom ocu daju samo nekoliko meseci života. Karla to odbija da prihvati i protiv volje drugih, odlučuje da odvede oca na lečenje u Barselonu. Oboje kreću na taj put kako bi pobegli od stvarnosti sa kojom nijedno od njih dvoje ne želi da se suoči.

Godina: 2017. / Trajanje: 96 minuta / Zemlja: Španija

Režija: Lino Eskalera

Uloge: Natali Posa, Huan Dijego, Lola Duenjas, Pau Dura, Miki Esparbe, Sesar Bandera, Noa Fontanals Fourgnaud, Mark Martines, Oriol Pla, Greta Fernandes, Emilio Palasios, Pere Braso, Migel Guardiola, Bruno Sevilja, Darien Asijan, Ćavi Saes

Žanr: Drama

Nagrade:

2017: Nagrada Goja: Najbolje glavna ženska uloga. 3 nominacije

2017: Festival u Malagi: 4 nagrade uključujući i specijalnu nagradu žirija i nagradu za najbolju žensku ulogu

2017: Nagrade Feros: Najbolja ženska uloga. 5 nominacija

 

Šija (Vetrovi Afrike. Treći koren)

27.05.2021. – 17:00 – DOB

Alberto je evangelista koji radi kao baštovan  u jednoj imućnoj kući u Santo Domingu. Prekida posao kako bi otišao na sahranu svog oca. Tamo saznaje da je on ubijen i da njegova porodica očekuje da će se on pobrinuti za ubicu.

Godina: 2017. / Trajanje: 106 min. / Zemlja:  Dominikanska Republika, Argentina, Nemačka i Katar

Režija: Nelson Karlo de los Santos Arijas

Uloge: Visente Santos, Hudit Rodriges, Juberbi de la Rosa, Isabel Spenser, Hose Migel Krus, Enerolisa Nunjes, Pepe Sijera

Žanr: Drama

 

Da, čudne li ljubavi! (Savremeni film)

27.05.2021 – 19:00 – DOB

Markos i Ana su više od 25 godina u braku, ali oboje ulaze u egzistencijalnu krizu koja će ih dovesti do razvoda. Početak samačkog života se čini uzbudljivim i fascinantnim, ali ubrzo postaje monoton za nju, a košmaran za njega.

Godina: 2018. / Trajanje: 136 min. / Zemlja: Argentina

Režija: Huan Vera

Uloge: Rikardo Darin, Mersedes Moran, Klaudija Fontan, Andrea Pjetra, Luis Rubio, Žan Pijer Noer, Klaudija Lapako, Ćiko Novaro, Andres Hil, Norman Briski, Huan Minuhin, Gabrijel Korado, Andrea Politi

Žanr: Romantika. Komedija. Drama. Romantična komedija

Nagrade:

2018: Festival u San Sebastijanu: Zvanična selekcija

2018: Nagrade Sur: 6 nominacija uključujući i najbolji prvi film i originalni scenario

 

Fudbalski klub Autsajderi (Savremeni film)

29.05.2021 – 17:00 – DOB

Četvorica starih prijatelja sklapaju dogovor da će biti jedan uz drugog u starosti. Jedan od njih umire, a njegova ćerka, Martina Ibanjes, odlučuje da proda stan svog pokojnog oca u kome još uvek žive njegovi prijatelji. Međutim, pokojnik je ostavio dugove koje njegova ćerka treba da plati, zbog čega ona odlučuje da se dogovori sa prijateljima svog oca da učestvuju na fudbalskom turniru koji se organizuje u kraju, kako bi pobedili i tako spasili stan.

Godina: 2019. / Trajanje: 90 minuta / Zemlja: Kolumbija

Režija: Huan Kamilo Pinson

Uloge: Alberto Barero, Luis Tamajo, Valter Luengas, Valentina Liskano, Danijel Lugo, Zarik Leon, Ako Peres, Nelson Kamajo, Salvatore Basile

 

Koreni (Vetrovi Afrike. Treći koren)

29.05.2021. – 17:00 – DOB

Jedan čovek i njegov sin se sele sa obale Kolumbije u Kali, ali nailaze na poteškoće pri navikavanju na grad. Nakon ubistva sina, otac će proživeti težak proces žalosti dok pokušava da pronađe svoj  put u gradu kome ne pripada.

Godina: 2015. / Trajanje: 82 min. / Zemlja: Kolumbija i Nemačka

Režija: Santijago Losano, Anđela Osorijo

Uloge: Dijego Balanta, Ines Granha, Hose Luis Presijado

Žanr: Socijalna drama

 

Ane (Savremeni film)

29.05.2021 – 19:00 – DOB

Vitorija, 2009. godina.  Nakon nemira koje su nastali u njenom susedstvu zbog ekspropijacije pojedinih kuća, Lide, mlada majka koja radi kao obezbeđenje na radovima za brze vozove, otkriva da njena ćerka tinejdžerka Ana nije spavala kod kuće. Zajedno sa svojim bivšim mužem, Lide započinje potragu za skrovištem svoje ćerke, ali i upoznaje njen svet, shvatajući da je živela sa potpunim strancem.

Godina: 2020 / Trajanje: 100 min / Zemlja: Španija

Režija: David P. Sanjudo

Uloge: Patrisija Lopes Arnais, Jone Laspiur, Mikel Losada, Aia Kruse, Luis Kaljeho, Nagore Aranburu, Marijana Kordero, Gorka Aginagalde, Fernando Albisu, David Blanka, Injaki Ardanas, Miren Gastanjaga

Žanr: Drama

Nagrade:

2020: Nagrade Goja: Najbolja glumica (Arnais), najbolja nova glumica (Laspiur), najbolji adaptirani scenario

2020: Festival u San Sebastijanu: Nagrada za baskijski film

 

Havijerova strast (Savremeni film)

30.05.2021 – 15:00 – DOB

Havijerova strast govori o poslednjim godinama života pobunjeničkog peruanskog pesnika Havijera Eroda (1942-1963), od početka njegovih studija 1958. godine do momenta nasilne smrti u 21. godini, pošto je pokušao da započne gerilski rat u peruanskim šumama 1963. Havijer je veseo mladić, strastven, inteligentan, osećajan, nekonformista, koji tokom studija upoznaje grupu mladih pesnika i intelektualaca koji će ga navesti da se sa istom strašću kojom se bavi poezijom, posveti i politici. Odnos Havijera i njegovog oca postaće još napetiji kada otac shvati da Havijer želi da se bavi poezijom. Od  tog trenutka, Havijer započinje svoje lično putovanje koje će mu otvoriti oči i radikalno promeniti njegovu sudbinu.

Godina: 2019. / Trajanje: 100 min / Zemlja: Peru

Režija: Eduardo Giljot

Uloge: Stefano Toso, Lućo Kaseres, Sofija Roća, Vanja Aćineli

Žanr: Drama

 

Topovsko meso (Vetrovi Afrike. Treći koren)

30.05.2021. – 17:00 – DOB

Stivens je mladić sa Haitija koji vodi jedan jednostavan i stabilan život u Čileu: posao, kuća, prijatelji i žurke.  Međutim, stiže Džunior zbog koga će Stivens udariti svog šefa. Vest se proširila i Stivens postaje omražen od strane zajednice, prijatelja i svih ostalih. Stivens kreće u potragu za poslom, smeštajem i podrškom širom grada Santijagu.

Godina: 2019. / Trajanje: 80 min. / Zemlja: Čile / Francuska

Režija: Huan Kaseres

Uloge: Alfredo Kastro, Stivens Benhamin, Blanka Levin, Danijel Antivilo, Džunior Bendžamin, Erto Pantoha, Gaston Salgado

Žanr: Drama

 

Nevidljive (Savremeni film)

30.05.2021 – 19:00 – DOB

Priča o životima tri prijateljice, Hulije, Else i Amelije, koje su odlučile da jednom nedeljno šetaju zajedno. Ono što je prvobitno trebalo da bude vrsta razonode i fizičke aktivnosti, polako postaje potreba. Jer ove šetnje im služe takođe i da budu upućene u dešavanja kod druge dve. Polako će otkrivati da prijateljstvo nije uvek idealno, da u prijateljstvu postoje i tajne, kao i da se pribegava lažima.

Godina: 2020 / Trajanje: 83 min. / Zemlja: Španija

Režija: Grasija Kereheta

Uloge: Ema Suares, Adrijana Osores, Natali Posa, Blanka Portiljo, Fernando Kajo, Pedro Kasablank, Fransiska Orkaho

Žanr: Drama

Nagrade:

2020: HBO Ibero-Američko takmičenje (Nominacija)

2020: Vitez Marimbas nagrada (Nominacija)

Medalje kruga filmskih pisaca (CEC) (Pet nominacija)

 

***************
Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

Komentari