ŠPANSKI METAR 2019: ŽENSKI UGAO

Predstojeće izdanje festivala “ŠPANSKI METAR”, dvanaesto po redu, održaće se tokom poslednje dve sedmice maja i kroz tri različita tematska programa, na tri lokacije u gradu, predstaviće više od dvadeset filmova.

Organizacija: Institut Servantes u Beogradu, uz podršku Ambasade Španije u Beogradu i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, kao i u saradnji sa ambasadama Argentine, Kolumbije, Meksika i Perua.

Rastući iz godine u godinu u saradnji sa lokalnim kulturnim centrima i drugim prijateljima festivala, Španski metar danas važi za jedan od najznačajnijih beogradskih filmskih festivala i predstavlja ključni događaj za sve filmofile koji žele da se upoznaju sa naboljim hispanskim filmovima, aktuelnim filmskim tendencijama kao i kultnim ostvarenjima sedme umetnosti.

 

Ženski ugao u Domu omladine Beograda

Ciklus „Ženski ugao“ program je koji Institut još od 2010. godine posvećuje kulturi žena. Obuhvata raznovrstan filmski program novije produkcije koji su režirale žene, a obrađuje njima blisku tematiku. Bilo da je reč o već poznatim pričama ispričanim iz novog ugla ili se pak predstavljaju sa sasvim novim temama i problemima, ove autorke hrabro izlaze iz granica koje su postavile njihove kolege i pišu nova pravila kinematografije, pozivajući publiku da otvorenog uma i srca prihvati i preispita njihova ostvarenja.

Program otvaramo dirljivom pričom „Karmen i Lola“ o dve Romkinje koje brane svoju ljubav uprkos osudi i nerazumevanju sredine, da bismo filmsko druženje potom nastavili sa pet kratkometražnih ostvarenja realizovanih između 2014. i 2018. godine, koji u svega nekoliko minuta prikazuju kratke isečke iz svakodnevice svih nas, iza kojih se kriju mnogo veće  životne istine, problemi, izazovi i strepnje sa kojima se nosimo iz dana u dan.

„Ljubav kukavica“, film koji je 2017. režirala Karmen Blanko prati mladu i nezavisnu Evu tokom letnjeg odmora koji provodi u rodnom gradu, gde ponovo biva oživljeno iznenada prekinuto prijateljstvo iz detinjstva. S druge strane, „S vetrom“ (Merićel Kolelj, 2018) je film u kojem glavna junakinja ne stiže da se vrati na vreme u svoj rodni grad pre nego smrt zadesi njenog bolesnog oca. Tamo će je dočekati ostatak porodice predvođen njenom majkom koja joj sada izgleda prilično strano i daleko. Ovo su samo neke od priča koje očekuju sve one dovoljno radoznale da zavire u jedinstveni ženski ugao na XII Festivalu filma na španskom jeziku.

 

Velika sala, 18. maj

19.00

Carmen y Lola/Karmen i Lola

Karmen je romska tinejdžerka koja živi na periferiji Madrida. Kao i svaka druga Romkinja, osuđena je na život koji se ponavlja iz generacije u generaciju: da se uda i odgaja što je više moguće dece. Ali jednog dana upoznaje Lolu, nesvakidašnju Romkinju koja sanja da ide na fakultet, crta grafite i drugačija je od ostalilh. Karmen brzo razvija bliskost sa Lolom i zajednički brane svoju romansu, uprkos preprekama i društvenim diskriminacijama.

Godina: 2018.

Trajanje: 103 minuta

Zemlja: Španija

Režija: Aranća Ećevarija

Uloge: Saira Morales, Rosi Rodriges, Moreno Borha, Karolina Juste, Rafaela Leon

Žanr: Romatnična drama

 

Nagrade:

Nagrada Goja za najboljeg novog reditelja i za najbolju sporednu žensku ulogu. 8 nominacija

Nagrade Feros: 4 nominacije, uključujući i za najbolju dramu

Nagrade Forke: 2 nominacije, uključujući i za najbolji film

 

21.00

Cortos en femenino / Kratki metar iz ženskog ugla

Ajnštajn – Rozen

Leto 82. Teo ubeđuje brata da je pronašao svemirsku crvotočinu. Oskar mu ne veruje. Barem mu nije verovao do sada.

Godina: 2016.

Trajanje: 9 minuta

Zemlja: Španija

Režija: Olga Osorio

Uloge: Teo Galinjanes, Oskar Galinjanes, Rikardo de Beriero

 

Nagrade:

Festival u Siđesu: zvanična selekcija kratkometražnog filma

CineGlobe, festival filma i nauke CERN-a: najbolji kratkometražni film

Lukrecija

Lukrecija govori o glumici koja će uskoro napuniti 50 godina i teško preživljava od svoje profesije, budući da je sve manje uloga koje se pišu za žene njenih godina. Zbog takve situacije, postaje obična žena, kao i bilo koja druga, koja očajnički traži kakav god posao, samo da može da plati osnovne troškove, poput struje, vode i hrane.

Godina: 2018.

Trajanje: 13 minuta

Zemlja: Španija

Režija: Eva Marin

Uloge: Karmela Ljoret

Nagrade:

Nagrada za najbolji nacionalni kratki film RURALFICCIÓN

Nagrade Fugas: nominacija za najbolju glumicu

 

 

Vodeni put za jednu ribicu

Jedne noći Oskar sa svog prozora ugleda… šarenu ribicu koja skače u prljavoj bari! Dve mačke je posmatraju iz senke. Oskar će pomoći ribici u ludoj noćnoj avanturi po Južnoj Americi.

Godina: 2016.

Trajanje: 8 minuta

Zemlja: Španija

Režija: Mersedes Maros

Animirani film.

Nagrade:

Kostafrito festival španskog filma: najbolji dokumentarni film

MICE– Međunarodni filmski festival Educatiu: najbolji animirani kratkometražni film

Međunarodno takmičenje kratkometražnih filmova Roberto di Kjara Florensio Varela: druga nagrada za najbolji animirani kratki film

HSIN-YI Children´s Animation Awards (Kina): najbolji kraktometražni film

Novara filmski festival (Italija): najbolja originalna muzika

Epic ACG Fest (SAD): najbolja dramska animacija

Konstantinov zlatnik (Srbija, Niš): najbolji kratkometražni film

Aguacate filmski festival: nagrada publike

Konkurs za kratkometražni film Rivas Vaciamadrid: najbolji aninmirani kratki film

 

 

Tegle

“Tegle” je priča o Pauli, živahnoj devojci koja svom dečku Giljeu  želi da predloži otvorenu vezu. Ali, u međuvremenu, naići će na ljubomoru, sumnje i čežnju za drugom osobom, zbog čega joj neće biti lako da mu to saopšti.

Godina: 2017.

Trajanje: 15 minuta

Zemlja: Španija

Režija: Mireia Poso

Uloge: Montse Moriljo, Rikard Fare, Merlin Kintanas, Nurija Santmarti, Ana Maso, Džesika Ernandes

 

 

Jednom

Jednog običnog dana, Ćila Uerta je probudila svoje troje dece i ostavila kuću u kojoj je živela sa mužem. Niko u gradu nije mogao da razume kako je mogla da ga napusti. Čoveka kojem se u očima videla dobrota.

Godina: 2015.

Trajanje: 14 minuta

Zemlja: Španija

Režija: Sonja Madrid i Marija Gera

Uloge: Belen Rueda, Marija Vaskes, Marsijal Alvares, Marija Kamaćo, Belen Kuesta, Konća Delgado, Isabel Gaudi

Nagrade:

Nagrade Telemadrid: najbolji kratkometražni film

 

 

Kafa za poneti

Alisija je u žurbi jer završava pripreme za venčanje. Ulazi u prvu kafeteriju na koju naiđe da bi kupila kafu za poneti. Sudbina ili slučajnost, tek tamo neočekivano sreće Havija.

Godina: 2014.

Trajanje: 13 minuta

Zemlja: Španija

Režija: Patrisija Font

Uloge: Aleksandra Himenes, Danijel Grao, Alba Hose

 

Nagrade:

Nagrade Goja: najbolji kratkometražni film fikcije

Seminci Valjadolid: Noć španskog kratkometražnog filma

Nagrade Gaudi: nominacija za najoblji kratkometražni film

 

Velika sala, 19. maj

19.00

María (y los demás)/Marija (i svi ostali)

Otkako joj je majka umrla, Marija brine o ocu i braći. Upravo zato će joj se čitav svet srušiti kada njen otac izjavi da će se oženiti svojom medicinskom sestrom. Sa 35 godina ona će morati da menja svoj život.

 

Godina: 2016.

Trajanje: 96 minuta

Zemlja: Španija

Režija: Neli Regera

Uloge: Barbara Leni, Hose Anhel Ehido, Pablo Derki, Vito Sans, Hulijan Viljagran, Marija Vaskes, Rosio Leon, Marina Skel

Žanr: Drama. Komedija.

 

Nagrade:

Nagrade Feros: najbolja glavna ženska uloga

Nagrade Forke: nominacija za najbolju žensku ulogu

Nagrade Goja: nominacija za najbolju žensku ulogu

Nagrade Feniks: nominacija za najbolju žensku ulogu

 

21.00

Los amores cobardes/Ljubav kukavica

Eva je mlada, nezavisna žena koja se vraća u rodni grad da provede letnji odmor. Tamo je očekuju majka i Hema, njena jedina i bezuslovna prijateljica. Eva, međutim, ne očekuje da će sresti i Rubena, koji je bio njen najbolji prijatelj sve dok jednog dana nije odlučio da odjednom prekine svaki kontakt sa Hemom. Bez objašnjenja. Bez pozdrava.

Godina: 2017.

Trajanje: 96 minuta

Zemlja: Španija

Režija: Karmen Blanko

Uloge: Blanka Pares, Ignasio Mones, Ana Kolj Miler, Tusti de las Eras, Agustin Oton, David Mora

Žanr: Romatnična drama

 

Nagrade:

Festival u Alikanteu: najbolja režija i nagrada kritike

 

Velika sala, 20. maj

 

19.00

Jùlia ist / Hulija ist

Hulija je studentkinja treće godine arhitekture koja odlučuje da provede godinu dana na studentskoj razmeni u Berlinu. To je prvi put da Hulija, bez mnogo razmišljanja i vođena sopstvenom intuicijom, odlazi od kuće.

Puna očekivanja i bez iskustva, Hulija se oseća izgubljeno u hladnom i sivom Berlinu, a njen doživljaj studentske razmene nije ni blizu one avanture koju je zamišljala na početku. Malo-pomalo, Hulija će izgraditi sopstveni život u Berlinu i u tom novom okruženju spoznati sebe. Upoznaće grad iznutra i prepustiti se njegovim ljudima. Ipak, na kraju će morati da se vrati u svoj rodni grad – Barselonu.

Godina: 2017.

Trajanje: 90 minuta

Zemlja: Španija

Režija: Elena Martin

Uloge: Elena Martin, Oriol Puđ, Laura Vajsmar, Jakob Dapril, Remi Pradere, Paula Knipling, Karla Linares, Maks Gros

Žanr: Drama

 

Nagrade:

Nagrarde Feros: nominacija za specijalnu nagradu

Nagrade Gaudi: 2 nominiacije

 

21.00

Con el viento / S vetrom

Monika je četrdesetsedmogodišnja balerina i koreografkinja koja živi u Buenos Airesu, gde već dve godine bezuspešno pokušava da realizuje novi projekat. Rođena je u malom mestu severno od Burgosa, gde sada žive samo njeni roditelji i još šest osoba, i u koje nije išla već dvadeset godina. Telefonski poziv od sestre koja joj govori da im je otac vrlo loše, nateraće je da se vrati. Ali kada stigne, njihov otac je već preminuo. Posle sahrane, majka joj traži da ostane sa njom dok ne prodaju kuću. Njih dve su jedna drugoj potpuni stranci i moraće da se upoznaju i nauče da žive zajedno.

 

Godina: 2018.

Trajanje: 108 minuta

Zemlja: Španija

Režija: Merićel Kolelj

Uloge: Monika Garsija, Konća Kanal, Ana Fernandes, Elena Martin, Ksavijer Martin, Pakita Peres, Rakal Erero, Florensio Ortega, Hose Mari Martin, Hose Mari Krespo

Žanr: Drama

 

Nagrade:

Nagrade Gaudi: nominacija za najbolju montažu

Komentari