SLOBODNA ZONA 2014.

Deseto jubilarno izdanje filmskog festivala Slobodna zona održaće se od 7. do 12. novembra u osam bioskopa: u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Festival će biti svečano otvoren 7. novembra u 20 sati u Centru Sava, projekcijom filma “20.000 Dana na Zemlji” Ijana Forsajta i Džejn Polard. Festival će svečano otvoriti gost selektor Slobodne zone 2014, Boris Buden.

Na festivalskom programu će se i ove godine naći najbolji angažovani dokumentarni i igrani filmovi, dobitnici najznačajnijih nagrada na festivalima širom sveta. Pored miljenika publike i kritike, filmova Boyhood i novog dokumentarnog filma Vima Vendersa So zemlje, na festivalskom programu će se naći i animirano-dokumentarni film Da li je visok čovek srećan? Mišela Gondrija koji zajedno sa najčuvenijim alter globalistom danas, Noamom Čomskim crta, piše i polemiše o odnosu između jezika i sećanja kao i načina na koji jezik oblikuje svet i stvarnost kao i najnoviji igrani film Stivena Daldrija Smeće. Dokumentarni film U potrazi za Vivijan Majer o jednoj od najboljih uličnih fotografkinja 20. veka čiji su lik i delo decenijama bili skriveni od očiju javnosti uz izuzetnu priču o večnoj potrazi za svetim gralom ljubavi u filmu Ljubavna odiseja Tatjane Božić, neki su od skrivenih aduta ovogodišnje Slobodne Zone.

Zahvaljujuću Gostu selektoru filozofu, piscu i prevodiocu Borisu Budenu, naš program je bogatiji za tri izuzetna filma – 1971. je dokumentarno-igrani film čiji su junaci 40 godina pre Edvarda Snoudena i Vikiliksa iz lokalne kancelarije FBI-a ukrali dokumenta koji svedoče o nameri države da ograniči gradjanska prava i slobode i anonimno ih dostavili javnosti. Njihov identitet bio je nepoznanica sve do ovog filma. U ovoj selekciji se našao i film Poslednji zločinac Kloda Lancmana, jednog od najznačanjihih dokumentarista u istoriji filma. Treći film po izboru Borisa Budena O nasilju kroz audiovizuelni kolaž sastavljen od arhivskih materijala i aktivističkih tekstova Franca Fanona, bavi se ne samo prošlošću i antikolonijalističkom borbom afričkih naroda, već i aktuelnom stvarnošću neokolonijalizma koji je u punom zamahu i odvija se pred našim očima. Ovo kinematografsko ostvarenje biće ujedno i uvod u prvo veče Noćnih razgovora čiji je urednik Ivan Milenković, zamenik glavnog i odgovornog urednika Trećeg programa Radio Beograda. O pitanju Šta je horejstvo danas? (fantastični dokumentarac Povratak u Homs), fenomenu filma Boyhood i odnosu filma i stvarnosti, kao i strašnim istinama prikazanim u snažnom i uznemirujućem filmu Ester Hajdu Suđenje u Madjarskoj na temu Tihe vode desnice publika Slobodne Zone moći će da diskutuje sa Ivanom Milenkovićem i njegovim gostima posle projekcije filmova u holu Dvorane Kulturnog centra Beograda. Učesnici u razgovorima biće Boris Buden, sociolog, Miklavž Komelj, istoričar umetnosti iz Ljubljane, Gabor Bođiš novinar iz Budimpešte, Olivera Milosavljević, istoričarka, Zlatko Paković, novinar Danasa, kao i Jurica Pavičić, novinar Jutarnjeg lista, i Petar MIlat, filozof, iz Zagreba.

Kroz selekciju Francuski Institut predstavlja, Slobodna zona nastavlja saradnju sa jednim od najprestižnijih festivala dokumentarnog filma u svetu FID Marsej. U okviru ovog programa biće prikazani dobitnici nagrada Francuskog instituta na festivalu u Marseju filmovi Borhesove tri priče i Gori more. Slobodna zona je ove godine dobila posebnu čast da bude gost festivala FID Marsej i predstavi se francuskoj publici u okviru programa Festivalski susreti zajedno sa najznačajnijim festivalima kao što su filmski festivali iz Roterdama, Berlina, Lisabona, Niona, Meksiko sitija, Šefilda i Torina.

Novitet na programu festivala je selekcija Cross Media u kojoj ćemo zahvaljujući programskoj urednici Biljani Tutorov zaviriti u budućnost (dokumentarnog) filma uz izbor najzanimljivijih filmskih i video projekata, web dokumentaraca i hibridnih audiovizuelnih formi koji kombinuju najsavremenije digitalne tehnologije i filmski jezik u potrazi za novim izražajnim sredstvima i narativima. Jedinstvena prilika za beogradsku publiku da se u prostoru galerije Pop up, Kulturnog centra Beograda upozna sa specifičnom vrstom Novih medija, uz Master klasove vodećih stručnjaka iz ove oblasti Domenika Laporte iz Brisela i Sare Božanić, sa Instituta za transmediju iz Ljubljane.

U duhu jubileja u novoj zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1 stara i nova publika Slobodne Zone moći će da pogleda izbor od 10 filmova koje je publika najviše volela u prvih devet godina festivala u okviru programske linije TOP 10. Još jedna prilika da pogledamo naslove kao što su: Deponija, Zaliv, Kako se kuvala istorija, I ja takođe, Hana Arent i druge. Jedan od nezaobilaznih i uvek veoma posećenih specijalnih segmenata festivalskog programa su i srednjoškolske projekcije – filmovi Pleme, Girlhood i Abeceda, bave se svaki na svoj način izuzetno aktuelnim temama – odrastanjem i odnosom sistema prema mladima, vršnjačkim nasiljem i putevima i stranputicama obrazovanog sistema.

Publika će tokom festivala glasati za najbolje filmove, a kao i prethodnih godina nagradićemo publiku za najbolju recenziju za jedan od filmova sa festivala!

Kao uvod u festival, 5. novembra sa početkom u 20 sati u Dvorani Kulturnog centra Beograd, biće premijerno prikazan dokumentarni film “1989” Andersa Ostergarda. Povodom obeležavanja 25 godina od pada Berlinskog zida Slobodna zona je dobila izuzetnu čast da bude koorganizator ove projekcije koja će se istovremeno održati u dvadeset glavnih gradova Evrope. Pre i posle projekcije filma publika će imati priliku da putem društvenih mreža direktno komunicira sa autorima filma preko prenosa uživo koji će se emitovati u bioskopskoj sali KCB-a. Glavni organizator događaja je pretstižni filmski festival CPH:DOX iz Kopenhagena.

Dodjite da zajedno proslavimo 10 godina Slobodne Zone!

 

PROGRAM U DOMU OMLADINE BEOGRADA

 

1971 (dok.) Dom omladine Beograda, 8.nov 18:00

r: Džoana Hamilton / SAD, 2014. 80′

Osmoro građana 1971. objavilo je strogo poverljivi program nadgledanja gradjana.

Nikada nisu uhvaćeni i nikada nisu otkrili svoj identitet. Sve do ovog filma.

 

Boyhood (igr.) Dom omladine Beograda, 8.nov 20h / DKC, 11. nov, 20:00

r: RičardLinklajter / SAD, 2013. 163’

Hronika detinjstva dečaka Mejsona, koji bukvalno odrasta na ekranu pred našim očima.

 

Kidnapovanje Mišela Uelbeka (igr.) Dom omladine Beograda, 9.nov 18:00 /DKC 11. nov ,15:00

r: Gijom Niklo / Francuska, Belgija, 2013. 92′

Mišel Uelbek je kidnapovan! Nameštena otmica? Kriza identiteta? Plan da se pobegne u inostranstvo? Šizofreni delirijum?

 

So zemlje (dok.) Dom omladine Beograda 9. nov 20:00 / DKC 11. nov 17:00

r: Vim Venders, Džulijano Salgado / Francuska, 2014. 109′

Fotograf Sebastiao Salgado proputovao je sveti bio sve dok nekih od najznačajnijih događaja u novijoj istoriji; rat u Ruandi, glad u Sudan u i raspad exJugoslavije.

 

Timbuktu (igr.) Dom omladine Beograda, 10.nov 18:00 / DKC, 12. nov, 15:00

r:Abderahman Sisako /Francuska, Mauritanija, 2014. 97′

Nedaleko od Timbuktua, sada pod upravom verskih fundamentalista zabranjeni su muzika, smeh, cigarete, čak i fudbal.

 

Pleme (igr.) Dom omladine Beograda 10.nov, 21h / DKC, 12. nov 19:00

r: Miroslav Slabošpitski / Ukrajina, 2014. 132’

Gluvonemi tinejdžer odlazi u specijalizovani interna gde, kako bi preživeo, postaje deo surove bande.

 

Greškom stranac(dok.) Dom omladine Beograda, 11.nov, 18:00

r: Tom Berindžer / SAD, 2013. 75′

Ono sto počinje kao rok dokumentarac ubrzo prerasta u iznenađujuće iskrenportret turbulentog odnosa dva brata i frustracija zbog neispunjenih kreativnih ambicija.

 

Da li je visoki čovek srećan? (anim.) Dom omladine Beograda, 11. nov, 20:00

r: Mišel Gondri /Francuska, 2014. 89′

Mišel Gondri prevodi viziju Čomskog u niz arhaičnih, nenaučnih prizora, razigrano utkanih u jednu organsku i nadrealnu filmsku predstavu.

 

Poslednji zločinac (dok.) Dom omladine Beograda, 12. nov 16:00

r: Klod Lancman / Francuska, 2013. 220′

Čuveni Klod Lancman bespoštedno analizira sve strašne protivrečnosti Jevrejskog saveta u Terezienštatu onog vremena.

 

Smeće (igr.) Dom omladine Beograda, 12. nov, 20:00

r: Stiven Daldri /VelikaBritanija, Brazil, 124′

Rafael, Gardoi Rat provode vreme kopajući po smeću. Jednog dana otkrivaju kožnu torbu čiji sadržaj će promeniti njihove živote

 

 

Komentari