Rajko Grlić – Retrospektiva

Dom omladine Beograda u saradnji sa Zajednicom Hrvata Beograda “Tin Ujević” od 4. do 7. juna 2011. organizuje gostovanje Rajka Grlića, jednog od najznačajnijih reditelja sa ovih prostora i retrospektivu njegovih filmova. Rajko Grlić će prisustvovati otvaranju retrospektive svojih filmova u DOB-u, gde će održati i susret sa publikom u subotu 4. juna.

Cena ulaznice: 200 dinara.

Rajko Grlić je kao reditelj i scenarista snimio jedanaest filmova, dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada, a ostvarenja kao što su “U raljama života”, “Za sreću je potrebno troje”, “Čaruga” i “Karaula” i danas predstavljaju kult klasike. Ova retrospektiva biće i prilika za obeležavanje tridesetogodišnjice možda najpoznatijeg Grlićevog filma “Samo jednom se ljubi”, koji redovno ulazi u izbor deset najboljih filmova snimljenih u Jugoslaviji. Pored dugometražnih filmova, publika će videti i izbor Grlićevih retko viđenih kratkih filmova, kao i njegov diplomski film “Predgovor” rađen za TV Beograd.

SUBOTA, 04. JUN

19:00 Izbor kratkih filmova Rajka Grlića
“Predgovor”  (30min.- Retko viđen diplomski film u produkciji RTS-a)
“Sve jedno drugo pojede” (1970, 10min) Nagrada  TV Beograd za “Najbolji Jugoslovenski kratki film”, prikazivan na brojnim svetskim festivalima, uvršten u program festivala u Obershasenu.
“Pitka voda i sloboda” (1974, 10min) film koji je Rajko Grlić napisao, producirao i režirao ali koji je bio zabranjen za javno prikazivanje.

20:00 Svečano otvaranje  – “30 godina filma Samo jednom se ljubi”
“Samo jednom se ljubi” (103 min, 1981)
Režija: Rajko Grlić
Uloge: Predrag Manojlolvić, Vladica Milosavljević, Mladen Budiščak, Zijah Sokolović, Erland Josephson
Jedan od najlepših i najvoljenijih jugoslevnskih filmova svih vremena… Raskošna melodrama koja prati razvoj zabranjene ljubavi partizanskog oficira i balerine, predstavnice poražene klase… Premijerno prikazan na prestižnom programu Un Certain Regard kanskog festivala dobio je i “Grand Prix” i “Best Actor” nagrade na Valencia filmskom festivalu, i izabran je od strane kriike kao najbolji jugoslovenski film 1981 godine a nalazi se i na listi “deset najboljih jugoslovenskih filmova svih vremena”.

23:00 “Nek ostane među nama” (97min, 2010)
Režija: Rajko Grlić
Uloge: Miki Manojlović, Bojan Navojec, Ksenija Marinković, Daria Lorenci, Nataša Dorčić
Film prati dva brata, njihove žene, njihove ljubavnike kao i njihovu decu koja nisu sigurna ko su im pravi očevi. U dobrostojećim porodicama ovakve stvai ostaju strogo čuvane tajne, ali one nisu zbog toga manje bolne. Iza erotskih avantura i strasti krije se priča o čovekovoj večitoj težnji da pronađe pravu ljubav i postojanu sreću.
Film je imao soju premijeru u takmičarskom programu u Karlovim Varima.

NEDELJA, 05. JUN

19:00 “Kud puklo da puklo” ( 89min, 1974)
Režija: Rajko Grlić
Uloge: Mladen Budiščak, Jagoda Kaloper
Film prati Budilicu, dvadeset petogodišnjeg radnika koji odluči da napusti svoj posao i način života u želji da pronađe novi smisao koji ga „tamo negde čeka“. Prvi film Rajka Grlića  prikazan je na mnogobrojnim međunarodnim festivalima i osvojio je brojne nagrade između kojih i “Srebrnu Veneru” italijanskog ministaqrstva kulture, nagradu jugoslovenske kritike i nagradu za najbolji prvi film na Pulskom festivalu.

20:30 “U raljama života” (95min, 1985)
Režija: Rajko Grlić
Uloge: Vitomira Lončar, Gorica Popović, Bogdan Diklić, Semka Sokolović Bertok, Mira Furlan, Rade Šerbedžija, Miki Manojlović, Bata Živojinović
Debeljuškasta rediteljka srednjih godina sa komplikovanim emotivnim životom snima sapunicu U raljama života u čijem je centru debeljuškasta službenica sa komplikovanim emotivnim životom. Umetnost i život počinju sve više da se prepliću…  Najgledaniji film te godine u Jugoslaviji, “U raljama života” osvojio je i brojne nagrade između kojih i “Zlatnu arenu”za režiju i muziku. Film je imao svetsku distribuciju a The Washington Citz papers ga je izabrao kao jednog od najboljih filmova te godine.

22:30 “Karaula” (95min, 2006)
Režija: Rajko Grlić
Uloge: Toni Gojanović, Sergej Trifunović, Emir Hadžihafizbegović, Bogdan Diklić, Verica Nedeska
U maloj pograničnoj karauli grupa vojnika služi obavezan vojni rok u sumrak raspada Jugoslavije koji kao da niko ne primećuje. Komedija koja gleda na život u bivšoj zajedničkoj zemlji bez sentimentalizma ali i bez mržnje. Film je dobio 11 međunarodnih nagrada i prikazan je na preko 40 festivala.

PONEDELJAK, 06. JUN

19:00 “Bravo maestro” (99min, 1974)
Režija: Rajko Grlić
Uloge: Rade Šerbedžija, Aleksandar Bercček, Božidar Boban, Mladen Budiščak, Koraljka Hrs
Vitomir Bezjak, slavni kompozitor, poznata ličnost zagrebačkog kulturnog miljea sprema se za premijeru svog životnog remek dela, dugo najavljivane kompozicije koja će uz veliku medijsku pompu izvesti  u Hrvarskom narodnom kazalištu. Događaj koji je trebao da bude kruna njegove karijere nailazi na neočekivane probleme i Vitomir biva optužen za plagijat…  Film je bio uvršten u program festivala u Kanu, distribuiran je u 17 zemalja (između ostalih i SAD) a pored ostalih nagrada dobio je i “Veliku srebrnu arenu” na pulskom festivalu kao i “Zlatne arene” za glumu i fotografiju.

20:30 “Ljeto bijelih ruža” (104min, 1989)
Režija: Rajko Grlić
Uloge: Tom Conti, Rod Steiger, Susan George, Nitzan Sharron, Alun Armstron, John Gill, John Sharp
Andrija radi kao spasilac u učmalom primorskom mestu koje proživljava dane nemačke okupacije. Igrom slučaja on spašava novog nemačkog komandanta što će u njegovom životu stvoriti mnoštvo problema… Film je premijerno prikazan na festivalu u San Sebastianu. Dobio je “Grand Prix”“Tokyo Golden Dragon” kao “Best Film” i “Best Director” na Tokijskom filmskom festivalu kao i “Zlatnu arenu” na pulskom festivalu.

22:30 “Za sreću je potrebno troje” (101 min, 1986)
Režija: Rajko Grlić
Uloge: Mira Furlan, Miki Manojlović, Dubravka Ostojić, Bogdan Diklić, Vanja Drach
Film prati čoveka koji iz očaja pokuša da opljačka banku plastičnim pištoljem. Nakon izlaska iz zatvora sreće i stupa u ljubavne odnose sa dve potpuno različite žene… Tako počinje priča o tri ljubavna trougla gde se pitanja emocija i novca neprestano prepliću. Film je “Grand prix” na festivalu u Valensiji, kao i nagradu FIPRESCI i nagradu za scenario. Film je prikazan u 14 zemalja.

UTORAK, 07. JUN

19:00 “Novo, novo vrijeme” (103 min, 2001)
Režija: Rajko Grlić
Najambiciozniji i najuspešniji dokumentarni film ikada produciran u Hrvatskoj. Nakon smrti dugogodišnjeg presednika Franje Tuđmana politička klima u Hrvatskoj se zagreva do usijanja, bude se ambicije i strasti, vode se žestoke političke borbe i okršaji, slave se pobede i jadikuje se nad porazima… Film je uvršćen u takmičarski program Festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu.

20:30 “Čaruga” (108min, 1991)
Režija: Rajko Grlić
Čaruga je film o hrvatskom Robinu Hudu, boljševiku i hajduku Čarugi koji je želeo silom da donese revoluciju u svoju domovinu. Film je zamišljen kao omaž avanturističkim filmovima poput “Bagdadskog lopova” ali je istovremeno i kompleksna politička drama. Film je premijerno prikazan na Tokijskom filmskom festivalu, a dobio je dve “Zlatne arene” na Pulskom filmskom festivalu.

Komentari