Projekcija filma “SPORAZUM”

Režija: Predrag Radonjić. Igraju: Aleksandar Mihailović, Vasilija Kokotović, Bora Nenić, Marjan Todorović, Dejan Cicmilović, Zdravko Maletić, Vladimir Jocović i drugi.
Ulaz je slobodan!
“Sporazum” (2016.) je višeslojna filmska priča o odnosima Srba povratnika i Albanaca na Kosovu, inspirisana istinitim događajima i prelomljena kroz sudbinu dva tragična junaka.

“Sporazum” je potresan film koji govori o sadašnjosti i budućnosti dva slična naroda na Kosovu.

Film je snimljen u koprodukciji “Frejm production” i RTV Kim, uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Ministarstva za povratak i zajednice, Kancelarije za pitanja zajednica, Opštine Gračanica i drugih.

 

Siže „Sporazuma“
Povratak domu iz kojeg su proterani nakon rata Aleksandrovom ocu Petru deluje kao jedini izlaz iz beznađa u kojem žive u centralnoj Srbiji kao raseljena lice sa Kosova i Metohije. Njihova odluka da se vrate nailazi na protivljenje Jelice, Aleksandrove žene, koja iznad svega strahuje za sigurnost svoje dece, ali ni sama ne vidi izlaz iz situacije u kojoj se nalaze. Povratak, i pored zvaničnih reči dobrodošlice, u stvarnosti nije takav. Posledice rata i mržnja još su dominantni. Komšije iz sela, lokalni Albanci, postavljuju zasedu na putu kojim treba da prođe kamion sa Petrom i Aleksandrom. Među njima je, protiv svoje volje, sa svojim bratom i ocem, i Aleksandrov drug iz detinjstva, Ljuan… Ovo je samo početak zapleta u životu glavnog junaka koji će se suočiti sa izborom u kom deluje da ljubav i čast stoje jedno nasuprot drugom.Ova višeslojna filmska priča o odnosima Srba i Albanaca, inspirisana istinitim događajima i prelomljena kroz sudbinu dva tragična junaka i njihovih porodica, na prenesen način govori i odnosu prema Kosovu i Metohiji, istoriji, sadašnjosti i budućnosti ova dva naroda.

Biografija – Predrag Radonjić
Autor osam dokumentarnih filmova i jednog dokumentarnog serijala o srpskoj kulturnoj baštini na Kosovu i Metohiji, „Čuvari baštine“.
Dobitnik i nekoliko nagrada za dokumentarni film: Grafest 2011, 2013 i 2014, kao i nagrade „Pres vitez“ na festivalu „Zlatni prosjak“ u Košicama, Slovačka, 2014 za dokumentarni film „Pozorište iz kutije za cišele“ o radu prinudno raseljene Srpske drame Narodnog pozorišta iz Prištine.
Pisac dve knjige pripovedaka i dobitnik nekoliko književnih nagrada, „Milutin Uskoković“, Laza Lazarević“, „Srpsko pero“ i Vidovdanska povelja“.
Scenarista i režiser igranog filma „Sporazum“.

Ekipa filma:
Reditelj i scenarista: Predrag Peđa Radonjić
Pomoćnik reditelja: Strahinja Mlađenović
Direktor filma: Isak Vorgučić
Montažer: Snežana Ivanović
Direktor fotografije: Slavenko Smiljanić
Muzika: Bratislav Radovanović

Uloge:
Aleksandar, Aleksandar Mihajlović
Jelica, Vasilija Kokotović
Petar, Bora Nenić
Ljuan, Marjan Todorović
Advokat Tasić, Dejan Cicmilović
Agron, Zdravko Maletić
Dragan, Vladimir Jocović
Baškim, Nebojša Đorđević


Komentari