Projekcija dokumentarnog filma “POLANŽANKI ZA IRINU I KLAVIR”

Autor: Dubravka Stamenković. Ulaz  je slobodan!
Svoju umetničku karijeru, Irina Arsikin sopran, ostvarila je kao koncertna pevačica i kao profesor na FMU u Beogradu. Muzičko obrazovanje otpočela je u Subotici, a nastavila u Beogradu na Muzičkoj akademiji. Od 1959. godine uz studije, nastupa kao član i solista Umetničkog ansambla  Doma JNA.

Potom nastupa kao solista  Hora RTB.  Diplomirala je solo pevanje 1963, a magistrirala 1974. godine.  Kao pedagog,  počela je sa radom u Muzičkoj školi “Stanislav Binički”, potom prelazi u Srednju muzičku školu “Stanković”. Od 1977. godine, profesor je na FMU u Beogradu.

Umetnički opus Irine Arsikin je veliki. Iako je naglo prekinula da nastupa, ostala je upamćena kao umetnica koja je znala “muzikom da uhvati tišinu”.  Sačuvani su izveštaji hroničara sa njenih koncerata, i solističkih i vokalno-instrumentalnih, koji govore o posebnosti njenih interpretaciuja. Audio i video snimci većinom nisu sačuvani. Deo audio zapisa Irine Arsikin, sakupljena su na dva CD-a koja je izdao FMU u Beogradu. I danas povremeno radi sa studentima.

Dubravka Stamenković,  autor filma
Ceo radni vek Dubravka Stamenković  provela je u Radio Beogradu. Deo tih godina bila je muzički urednik u serijalu emisija Prvog programa “Kod dva bela goluba”. Od 1995. godine je u penziji, ali i dalje radi za tu emisiju “kao mladi volonter”. Godine 2010. snimila je tri radio emisije o Irini Arsikin. Iste godine, uz pomoć  porodice, nastavlja da prikuplja video građu, da bi dokumentarni film “POLANŽANKI ZA IRINU I KLAVIR” bio završen na proleće 2013. godine.

Komentari