Projekcija anime “PRINCESS AND THE PILOT”

Produkcija: Studio Madhouse, prema romanu Korokua Inumure 
Japan, 2011, trajanje 100 min.//Ulaz je besplatan!
Organizacija: Društvo Sakurabana i Dom omladine Beograda

Proleće je godišnje doba buđenja, novih početaka i ljubavi – tako barem kažu, a na vama je da li ćete u to poverovati.

Sakurabana je, međutim, rešila da se povede za ovom izrekom i da svoju prolećnu sezonu otvori ostvarenjem za koje se definitnivno može reći da pripada žanru ljubića – ali onih ljubića stare škole, kada se još verovalo da je dužnost prema otadžbini preča od lične sreće i kad su se teške odluke donosile bez suza. U pitanju je anime film studija Madhouse u svetu poznat kao „Princess and the Pilot“, čiji se komplikovani naziv na japanskom jeziku na srpski najpribližnije može prevesti kao „Sećanje na mog pilota“.

Radnja je smeštena u svet nalik našem, u doba koje neobično podseća na Prvi svetski rat. Dve nacije ratuju već decenijama, i čini se da mirovni sporazum nije ni na pomolu. Fana je devojka iz stare plemiće porodice, čiji se predstojeći ugovoreni brak sa prestolonaslednikom doživljava kao tračak nade u ratom opustošenoj zemlji, da ne govorimo da je reč o sjajnom propagandnom potezu. Jedini je problem što, da bi stigla do prestonice na svoje venčanje sa princom, Fana mora da pređe preko neprijateljske teritorije. Država unajmljuje Karina, najboljeg pilota kojim raspolaže, da bezbedno isporuči nevestu. On prihvata zadatak tek u zamenu za basnoslovnu nagradu, jer iako mu među svim pilotima u vojsci nema ravnog, Karino ne izgara od patriotskih osećanja. Budući da mu je otac bio neprijateljski vojnik, od detinjstva je trpeo šikaniranje, te je jedina domovina koju priznaje kao svoju nebo kojim leti.

Dok ovo može zvučati kao stereotipni zaplet, jaka strana filma „Princess and the Pilot“ je to što je uspeo da ga učini svežim: radnja se kreće predvidivim tokom samo do jednog određenog trenutka, a onda političke intrige nemilosrdno uzimaju danak. Likovi su upečatljivi, dopadljivi i začuđujuće realistični – posebno Fana, princeza, koja će vas brzo uveriti da nema mnogo toga zajedničkog sa svojim diznijevskim koleginicama. A za slučaj da srceparajuće romanse nisu, po srpski rečeno, vaša šolja čaja, ne sekirajte se – Madhouse po običaju briljira sa animacijom, te će vam scene vratolomnih dvoboja starinskih aviona sigurno držati pažnju.


„Princess and the Pilot“
je snimljen 2011. prema romanu Korokua Inumure, u okviru projekta studija Madhouse da svake godine izbaci po jedan animirani bioskopski hit. Projekcija će se održati u utorak 26. marta u Bioskopskoj sali Doma omladine s početkom u 20 časova, a pažnje vredan je podatak da će beogradska publika imati priliku da ovaj film vidi pre njegove američke i evropske premijere.

 

 

Komentari