Premijera filma: KATINKA

Scenario, režija, kamera i montaža: Miroslav – Bata Petrović
Glavna uloga: Nataša Popovska
Epizodne uloge: Marko Kovač i Milan Đukić
Produkcija: PP FIKS FOKUS BEOGRAD. Trajanje: 74,5 minuta.

Novi film Miroslava – Bate Petrovića, premijerno pred beogradskom publikom u Domu omladine!

Ulaz je slobodan!

 

 

Katinka Savčić je bila supruga Miloša Savčića, jednog od naših najznačajnijih graditelja i privrednika od kraja 19. veka do Drugog svetskog rata. Katinka je Nemica koja se srodila sa srpskim narodom i kao takva odbila saradnju s Nemcima 1941. Zbog toga je, zajedno sa decom i njihovim porodicama, izbačena iz njihove palate u Dobrinjskoj ulici (današnjenjm Andrićevom vencu). Kraj rata su dočekali u svojim vinogradskim vikendicama na Dedinju. Kada su 1944. došli oslobodioci, izbacili su ih i odatle, kao predstavnike poražene buržoazije. Ovo je film o tragičnoj sudbini jedne žene, ali i o Milošu Savčiću i razvoju Srbije tokom prve polovine prošlog veka.

 

Naš istaknuti reditelj, dokumentarista i filmski stvaralac, Miroslav – Bata Petrović, na nedavno završenom 64. Martovskom festivalu – Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, primio je Nagradu za životno delo.

Miroslav Bata Petrović (1949), diplomirao je istoriju umetnosti na beogradskom Filozofskom fakultetu. Bavi se filmom od 1967. godine, najpre amaterski, a od 1980-ih i profesionalno. Autor je oko 100 filmova, najrazličitijih dužina i žanrova; zatim, jednog dugometražnog dokumentarno-igrano-eksperimentalnog filma (Čudesan san Dzige Vertova – I nagrada na festivalu u Salernu, Italija, 1990) i pet dugometražnih video-filmova (Noćne more Sergeja Mihailoviča Ejzenštajna – eksperimentalni; Snovi i maštanja Alekandra Petroviča Dovženka – eksperimentalni; Nedorečene poruke Andreja Arsenjeviča Tarkovskog – eksperimentalni, Amerikanac – igrani i Postupi po savesti – dokumentarni; nova verzija Postupili smo po savesti). Takođe, autor je srednjemetražnih dokumentarnih filmova: Nekoliko dana sa Stefanom (s paralelnim tv serijalom od deset epizoda o našem istaknutom violinisti Stefanu Milenkoviću) i Pozorište bistrih potoka o piscu i multimedijalnom umetniku Božidaru Mandiću. Na beogradskom TV Kanalu kulture realizovao je nekoliko desetina emisija o filmu. Autor je niza realizovanih i nerealizovanih filmskih scenarija. Svoje filmove snima po sopstvenim scenarijima. Takođe, uspešno se bavi i snimateljskim radom, na svojim i tuđim filmovima. Nosilac je brojnih značajnih nacionalnih i međunarodnih esnafskih i drugih priznanja, a pokretao je, organizovao ili učestvovao u organizaciji sledećih manifestacija: BAFF – Beogradski festival alternativnog filma, Beogradska smotra jugoslovenskog filma (Mala Pula), Festival jugoslovenskog dokumentarnog i kratkometražnog filma, Festival autorskog filma (1994 – 1997. urednik i organizator), Filmski festival „Bdenje duše“ u Sremskim Karlovcima, „Kratke forme“ – Međunarodni bijenalni festival kratkog (do 15 minuta) i mini-filma (do 3 minuta) – Gornji Milanovac, Letnja filmska radionica – Gornji Milanovac – Savinac – Vraćevšnica…

 

Komentari