Premijera dokumentarnog filma “OBRENOVAC 1003”

Režija: Predrag Vukosavljević. Scenario: Miroslav Bogdanović, Ana Kovačević.
Produkcija “Summer Memories Films” i “Rezakcije”
Ulaz je slobodan!
OBRENOVAC 1003 je savremen dokumentarac, kakav se dopada današnjoj široj publici i može se meriti sa najnovijim dokumentarnim ostvarenjima današnje TV i filmske industrije.

Akcenat je na ljudima koji su se našli usred nenajavljene prirodne katastrofe. Njihova borba za preživljavanje, snalaženje u okruženju bez električne energije, vode, telefonije, novca… Spašavanje, solidarnost i pomaganje… Gubici, emocije i sećanja na uslove života pre poplava. Film je sniman tokom poplavnog perioda i posle kada su se ljudi vraćali svojim domovima u grad koji je teško oštećen i u kojem su sada uslovi za život otežani.

 
Opširnije:
„Obrenovac 1003” je dokumentarni film u trajanju od 40 minuta. Priča govori o događajima i ljudima koji su se našli pred prirodnom katastrofom koja je zadesila grad Obrenovac čiji su i autori stanovnici tog grada.

„Situacija u gradu u kom živimo je otežavala snimanje, česti prekidi električne energije a kasnije i potpuno isključenje, nemogućnost dopunjavanja već polupraznih baterija za kamere i rasvetu, neadekvatna pripremljenost za ovakve situacije, ograničenost sa opremom koju možemo da ponesemo u trenucima kada je grad neprohodan zbog obilnih padavina i izlivanja, prekidi na telekomunikacionim sistemima, upozorenja organa za vanredne situacije da je zabranjeno snimanje na određenim mestima u gradu, do probijanja kroz vodu sa opremom i delimičnog kvašenja iste…. Jedina dobra stvar tih dana je bila ta što smo dobro poznavali grad, svaku prepreku koja se nalazi ispod vode, svaki deo i ugao odakle smo mogli dobro da ispričamo priču koja se dešavala u tom periodu i sreća. Kako su dani prolazili navikavali smo se na datu situaciju izazvanu poplavama ali i obilazne puteve do Beograda jer je grad na neko vreme bio blokiran, da bi smo očistili tehniku, prebacili materijal na sigurno i ponovo vratili energiju baterijama za naredne dane”, ističe Predrag Vukosavljević, reditelj ovog dokumentarnog filma.

 „Ovo je veliko lično iskustvo, suluda ljubav prema poslu mnogi bi rekli, kao i želja da ovaj film saoseća sa svim ljudima koji su zauvek izgubili svoje domove i najmilije u katastrofi nesagledivih razmera kojoj ne bih poželeo da kroči više ovde a pogotovo da bude zabeležena na neki medijum”, opisao je iskustvo rada na ovakvom filmu mladi autor Vukosavljević.

 

 

Komentari