Premijera animiranog filma“MIHAJLO IDVORSKI PUPIN – PUT KA SVETLOSTI“

ULAZ JE SLOBODAN!

Mihajlo Idvorski Pupin je jedna od najznačajnijih ličnosti istorije Srbije.

Kao poznati naučnik, zadužio je čitav svet svojim izumima bez kojih svet kakvog danas poznajemo ne bismo mogli zamisliti. Kao vešt diplomata zadužio kako Srbiju u mnogim oblastima. Kao profesor, zadužio je ceo svet učešćem u osnivanju mnogih naučnih institucija SAD, kao i činjenicom da je su iz njegovog kabineta izašli mnogi brilijantni umovi 20. veka. Kao književnik, čovečanstvu je ostavio priče koje proklamuju najbolje ljudske osobine, menjaju poglede na svet i pokazuju da se na kraju svakog tunela može naći zrak svetlosti. Kao dobročinitelj, darivao je sve čime je raspolagao i činio sve što je mogao da bi učinio svet boljim mestom za život. Zbog svega toga, Mihajla Pupina možemo sa ponosom smatrati jednim od najvećih svetskih Heroja.

Kao takav, Mihajlo Pupin je protagonista animirano-dokumentarnog filma “Mihajlo Idvorski Pupin – put ka svetlosti”, koji je produciralo udruženje građana Moj Heroj u koprodukciji sa udruženjem EU Progres iz Novog Sada, dok izvršnu produkciju potpisuje Svako Dobro Production. Autor filma je Sava Sajko. Trajanje filma je 34 minuta.

Animirano-dokumentarni film “Mihajlo Idvorski Pupin – put ka svetlosti” prikazuje životnu priču čoveka koji na put ka svetlosti života kreće iz malog vojvođanskog sela, nastavlja putovati preko evropskih metropola do najzad, Sjedinjenih Američkih Država, gde nalazi svoju luku i utočište. Govori o usponima i padovima, siromaštvu i bogatstvu, usamljenosti i velikoj društvenosti, sreći i tugi. Priča nas vodi u vrtloge emocija, u naučna otkrića, u sportski duh i spoznavanje sopstvenih slabosti. Nudi nam mogućnost pronalaženja rešenja za svaki problem. Svedočenje o životu i delu Mihajla Pupina može mnogima poslužiti kao najbolji putokaz ka uspehu. Kao dokaz da je svetlost koja nam je neophodna uvek tik uz nas, samo treba da pronađemo pravi način da do nje dođemo.

Udruženje građana Moj Heroj će se prikazivanjem ovog animirano-dokumentarnog filma priključiti obeležavanju velikih jubileja tokom 2014. i 2015. godine koji se vezuju za ime Mihajla Pupina. 9. oktobra tekuće godine će se navršiti 160 godina od rođenja Mihajla Pupina, a 12. marta 2015. će se navršiti 80 godina od smrti Mihajla Pupina. UNESCO je proglasio 2015. godinu za Godinu Mihajla Pupina, koja će se obeležavati u sklopu Međunarodne godine svetlosti.


Premijerna projekcija animirano-dokumentarnog filma “Mihajlo Idvorski Pupin – put ka svetlosti” biće održana u Domu omladine Beograda 1.11.2014. sa početkom u 20:30 časova.

Jedan od najvažnijih ciljeva udruženja Moj Heroj je da se najpre školarcima, a potom i svim ostalim ljudima približe lik i delo Mihajla Pupina, stoga su zakazane besplatne projekcije u, za sada, 15 opština širom Srbije i u 30 opština Republike Srpske u saradnji sa građanskim pokretom Pozitivna Srpska iz Banja Luke. Prva u nizu besplatnih projekcija je zakazana za 2.11.2014. u Kulturnom centru Novog Sada u 19 časova.

Komentari