POLJSKA FILMSKA JESEN

Revija savremenog poljskog filma u saradnji sa Ambasadom Poljske, Poljskim institutom filmske umetnosti i Nacionalnom filmotekom Poljske.
Velika žanrovska raznolikost, autorska profilisanost, jake glumačke ličnosti neke su od odlika jedne od najzanimljivijih evropskih kinematografija. Pored dugometražnih filmova, biće prikazan i izbor kratkih filmova novije produkcije. Cena ulaznice: 100 din.

Program:

Petak, 5. oktobar 2012, 20:00  
Kratkometražni film : Millhaven,  Bartoš Kulas , 7 minuta
Kratkometražni film čiji je  autor Bartoš  Kulasa, koji je završio krakovsku Akademiju likovnih umetnosti: kao inspiracija poslužila mu je pesma Nicka Cave-a. Dinamika i ritam u filmu zasniva se na sugestivnoj interpretaciji pesme  “The Curse of Millhaven” koju izvodi Katažina Groniec.  Millheven iz naslova jeste mračna, siva i dosadna varoš, u kojoj živi glavna junakinja– Loretta, tinajdžerka sa psihopatskom ličnošću. Mračni stil i spotovska estetika naišla je na dobar prijem  kod publike kao i kod članova žirija na mnogim  festivalima u Poljskoj i u inostranstvu.  

Dugometražni film: Mlin i krst (Mlyn i krzyž, 2012, 85 min)
Režija: Leh Majevski
Najnoviji film Leha Majevskog je ostvarenje koje se teško može bilo gde  klasifikovati.  Autor oživljava na ekranu čuvenu sliku Pietera Bruegela „Procesija na Kalvariju ”. Zahvaljujući novim tehnologijama reditelj prikazuje sudbinu 12 likova sa slike. Film je stvaran 3 godine i njegova produkcija je zahtevala veliko strpljenje i maštu. Korišćena je CGI tehnologija i 3D animacija. “Urađen posao može se porediti sa tkanjem ogromnog digitalnog goblena koje je sagrađen od mnogostrukih  perspektiva, atmosferskih pojava i ljudi“ – objašnjava reditelj Leh Majevski.  

Subota, 6. oktobar, 20:00  
Kratkometražni film : Puno sunce, Adela Kačmarek, 8 minuta
Junakinju koja započinje šarolik i impresivni put oko sveta  bude zraci jutarnjeg sunca koji je greju kroz prozor. Putujući uz obale mora, predajući se ritmu talasa i svetla žena pokušava da stigne sunce. Ovo je ekumenička priča o harmoniji sveta koja je kao slika, pulsira bojama, šušti vodom i sija pozitivnom energijom, Ovo je priča o svetu u kojem svakodnevna igra sunca ujedinjuje različite religije, stanovnike udaljenih kontinenta i njihove životne stavove.  

Dugometražni film: Zaplet (Uwiklanie, 2011, 128 min)
Režija: Jacek Bromski
„Uwikłanie” je ekranizacija istoimenog  bestselera Zigmunta Miloševskog.  U Pšegožalama, nakon grupne terapije vođene metodom Helingera, jedna od učesnica terapije pronalazi telo Henrika Telaka, koji je bio tema prethodne terapije. Zagonetku tajanstvenog ubistva pokušavaju da reše komesar Smolar (Marek Bukovski) i tužilac  Agata Šacka (Maja Ostašvska). Njih dvoje čine eksplozivni duo ne samo zbog razlčitog karaktera već i zato što su   u prošlosti bili u romantičnoj vezi.  

Nedelja, 7. oktobar, 20:00
Kratkometražni film: Chick, Marćin Soha, 5 minuta
Film napravljen u ključu kasno-renesansne poetike, efektna, puna nadrealne duhovitosti  muško-ženska istorija, kako kaže autor: “uzeta pravo iz života”.

Dugometražni film: Ženske su pomalo drugačije (Baby, sa jakieš inne, 2011, 90 min)
Režija: Marek Koterski
Tema najnovije komedije Mareka Koterskog jesu uvek aktuelni, komplikovani i nejasni muško-ženski odnosi. Film je pun verbalnog  humora, duhovitih i sarkastičkih dijaloga i svejevrsna je diskusija o tome koji pol vodi poreklo s Marsa a koji s Venere.  O „ženskama“ iz naslova filma raspravljaju dva prijatelja (Robert Vjencjevič i Mihal Voronič). Rozgovor vode tokom vozikanja po poljskim putevima  bez ikakvog cilja. Reditelj naglašava da njegovi junaci vrše odbranu putem napada, a njihovo ponašanje rezimira ovako: „Tako peckaju muškarci, koji su očito slabiji i na izgubljenoj su poziciji – saterani su uza zid, u ugao, u ćoše. Ogovaraju ženske kritično, sarkastično, agresivno, optužujući, vatreno“.

Ponedeljak, 8. oktobar,  20:00
Kratkometražni film: Path of Hate, Damian Nenov, 10 minuta
Animirani film  „Paths of Hate” je priča o utvarama koje dremaju duboku u ljudskim dušama, o besu i mržnji. Autor filma nas vodi do ambisa neizbežnog razaranja i uništenja.
O svom filmu i njegovoj poruci autor kaže: U moru iscrpljujućih, mračnih egzistencijalnih animiranih filmova hteo sam ponuditi film koji će za publiku biti prvenstveno  zabava. Spektakularan i vizuelno atraktivan film. S druge strane, želeo sam da  „Paths of Hate” bude nešto više od sledećeg po redu prikaza tehničkih mogućnosti ogromnih robota koji se tuku ili opasnih trolova”.

Dugometražni film: Ruža (Roža, 2012, 98 min)
Režija: Vojćeh Smažovski
Film je osvojio mnoge prestižne nagrade. Ovo je istorija „nemoguće“ ljubavi koja se rađa u tragičnim okolnostima i teškim vremenima. Sve se događa 1945. godine, odmah nakon završetka II svetskog rata na takozvanoj „vraćenoj teritoriji“. Ruža (Agata Kuleša) koja je tokom rata doživela tragediju, usamljena seljanka sa Mazurja, dozvoljava da se kod nje useli Tadeuš  (Michal Doroćinjski) – poljski vojnik kome je rat oduzeo sve što se čoveku oduzeti može. U znak zahvalnosti za gostoprimstvo Tadeuš pomaže Ruži u domaćinstvu, a  vremenom glavni junaci  se zaljubljuju. Iako pokušavaju da započnu nov  život ni vreme ni mesto gde žive ne pomažu im u tome.

Utorak, 9. oktobar, 20:00
Kratkometražni film: Ihthis, Marek Skrobecki, 16 minuta
„Ihthis” je priča o čekanju i ispunjenju. Glavni junak priče je muškarac koji dolazi na misteriozno ostrvo, gde se u mračnom zamku nalazi tajanstven  restoran.  Seda za jedini sto, kod konobara naručuje jedino jelo koje se nalazi u jelovniku… Film Mareka Skrobeckog napravljen je u klasičnoj tehnici stopkadra. Svi likovi su ručno animirani a u nekim scenama dodati su kompjuterski efekti. Film je učestvovao na brojnim festivalima gde je dobio presižne nagrade, kako od publike, tako i od kritike.

Dugometražni film: Uzmak (Wymyk, 2012, 85 min)
Režija: Gžegož Zglinjski
Film „Wymyk” u režiji za  Gžegoža  Zglinjskog  je priča o dva brata  – Alfredu (Robert Vjenckijevič) i Ježiju (Lukaš Šimlat) odgajena u provinciji gde su se negovale tradicionalne vrednosti, u kući punoj rutine koju donosi svakodnevnica. Iako su Alfred i Ježi rođena braća, mnogo više stvari ih deli no što ih povezuje. Alfred živi buran život, „na ivici“, dok Ježi živi mirno koncentrišući se na porodični biznis, što njihov otac veoma ceni. Ljubomora koju iskazuje Alfred vodi braću  ka otvorenom konfliktu i napetosti koja je svakim danom sve veća. Jednog dana braća su svedoci napada na mladu devojku u vozu. Ježi pokušava da brani devojku zbog čega ga napadači izbacuju iz voza koji juri velikom brzinom. Alfred  je pasivan svedok  tragedije mlađeg brata.

Komentari