“POBUNE I STRASTI” – VIKEND NOVOG FRANCUSKOG FILMA

Organizacija: Dom omladine Beograda u saradnji sa TV 5 Monde i Francuskim  institutom u Beogradu.

Revija francuskih filmova novije produkcije koji za temu imaju pobune i strasti, od političkih pa do onih najintimnijih.

Cena ulaznice: 200 dinara po projekciji.

Ovo je i prilika da se domaća publika upozna sa novim rediteljskim imenima u Francuskoj kao i glumcima najnovije generacije. Filmovi su prikazani na brojnim i prestižnim svetskim festivalima, od Kana do Toronta.

Petak, 23. septembar

19:00

Film: “Drvo i šuma”//L’Arbre et la forêt
Režija: Žak Martino, Olivije Dikastel, Francuska – 2010 – 1h37min
Igraju: Gi Maršan, Fransoaz Fabjan, Sabrina Sejveku, Janik Renije, Fransoa Negre

Film popularnog rediteljskog para koji predstavlja zaokret u njihovoj karijeri… Rafiniran i dubok film o mračnoj porodičnoj tajni, lažima, strastima i izdajama, uz Vagnerovu muziku i spektakularnu fotografiju… Frederik gaji drveće i već skoro šezdeset godina čuva jednu tajnu. Jedino njegova žena i stariji sin znaju njegovu istinitu priču. Smrt tog sina, sa kojim se nije slagao, navodi ga da najzad otkrije svojim bližnjima ono što nikada nije mogao da kaže.

21:00

Film: “Otmica”//Rapt
Režija: Likas Belvo, Francuska – 2009 – 2h05min
Igraju: Ivan Atal, An Konsinji, Andre Marson, Fransoaz Fabjan, Aleks Deskas

Poznai industrijalac je otet, njegova porodica, prijatelji i policija mahnito pokušavaju da pronađu bilo kakav trag koji bi ih odveo do otmičara. Za to vreme oteti i otmičari uspostavljaju neočekivan odnos… Inspirisan istinitim događajem ovaj triler majstora žanra Luke Belvoa bio je nominovan za četiri Cezara.

 

Subota, 24. septembar

19:00

Film: “Snažan otrov”//Un poison violent
Režija: Katel Kijevere, Francuska – 2010 – 1h32min
Igraju: Klara Ogard, Lio, Mišel Galabri, Stefano Kaseti, Tjeri Nevik

Opora i šokontna priča o odrastanju u kojoj se prepliću mladalačke čežnje i društvena opresivnost, perverzije i dosadan palančki život, religija i seksualne frustracije… Film je dobio prestižnu nagradu Jean Vigo na Festivalu u Kanu. Ana, 14 godina, napušta internat da bi se vratila u svoje selo. Po dolasku otkriva da je njen otac upravo napustio kuću. Dok njena majka nalazi utočište kod jednog prijatelja sveštenika, Ana se zbližuje sa Pjerom, slobodnim i usamljenim mladićem. Jedan skriveni deo nje želi da se preda dušom i telom, Bogu ili nečemu drugome.

21:00

Film: “Luda ljubavna priča Simona Eškenazija”//La Folle histoire d’amour de Simon Eskenazy
Režija: Žan-Žak Ziberman, Francuska – 2009 – 1h30min
Igraju: Antoan de Kon, Mehdi Debi, Elza Zilberštajn, Židit Magr, Katrin Hiegel

Urnebesna, smela komedija u kojoj ništa nije „sveto“… Jevrejski muzičar rastrzan između posesivne majke, bivše žene i razmaženog deteta upoznaje travestita muslimana koji će iz korena promeniti njegov život…

Nedelja, 25. septembar

19:00

Film: “Adevijč”//Hadewijch
Režija: Bruno Dimon, Francuska – 2009 – 1h45min
Igraju: Žili Sokolovski, Karl Sarafidis, Jasin Salim, David Devael

Šokirana slepim verskim zanosom novodošle Adevijč, upravnica je isteruje iz samostana. Adevijč ponovo postaje Selin, mlada Parižanka i kćer diplomate. Njena strastvena zaljubljenost u Boga, njena srdžba i susret sa Jasin i Nasir vode je, između milosti i ludila, na opasne puteve. Izuzetan film kult reditelja koji je katedru filozofije zamenio rediteljskom stolicom, Adevijč je duboko uznemirujući i intezivan film koji postavlja suštinska pitanja o prirodi religije i zanosa koje ona izaziva. Film je međunarodna kritika pozdravila kao nezaboravno iskustvo!

21:00

Film: “Devojke u crnom”//Des filles en noir
Režija: Žan-Pol Sivejrak , Francuska – 2010 – 1h25min
Igraju: Lea Tisije, Eliz Lomo, Eliz Karon, Izabel Sadojan, Rože Žandli

Oštar, socijalno osvešćen, opor ali i čudno romantičan film prati dve devojke koje su toliko zgađene svojim životima da se odlučuju na radikalne poteze. Noemi i Priscilia, dve devojke iz skromnog miljea, osećaju istu odvratnost, čak odbojnost prema svetu i podjednako tragaju za apsolutnim. Jako zabrinjavaju svoje bližnje koji osećaju da su na sve spremne… Čak i da se ubiju?

Komentari