PANČEVO FILM FESTIVAL U BEOGRADU

Dom omladine Beograda sa zadovoljstvom predstavlja beogradskoj publici pobednike novog domaćeg filmskog festivala koji se odmah izdvojio po radikalnom umetničkom konceptu svoje selekcije i nizu novih autorskih imena koje nam je otkrio. Ovo je prilika da pogledamo i jedan od najintrigantnijih filmskih ostvarenja poslednjih godina, jednog od najinteresantnijih reditelja današnjice – Lava Diaza čiji filmovi nikada nisu prikazani u Srbiji do ove prilike.

Upoznajte se sa novim festivalom, upoznajte nainteresantnija autorska imena budućnosti!

Sreda 8. oktobar u 20:00
 

ULAZ JE SLOBODAN!

„Rani radovi” – Nagrađeni kratki filmovi Pančevo Film Festivala
(112 min.)

Žiri mladih, u čijem je sastavu bilo šesnaest tinejdžera i reditelj Nikola Ležaić (Tilva roš), odlučivao je o nagradi „Dimnjak” za najbolji film kratkometražnog programa „Rani radovi”. Ona je namenjena filmu koji nagoveštava veliki talenat i potencijal reditelja, i koji predstavlja jedinstvenu i originalnu viziju sveta koji nas okružuje.

Nagradu „Dimnjak” osvojio je film Kada te pogleda svojim sitnim očima brazilske rediteljke Alis Furtado.

Žiri je takođe dodelio nagrade za najbolju režiju (Đorđo Bosisio za Kalašnjikov u mislima), najbolji dokumentarni film (This is the Way), najbolji scenario (Svadbeni duet), najboljeg glumca (Paolo Roberto di Seljo za ulogu u filmu Kalašnjikov u mislima), najbolju glumicu (Karolin Dusej za ulogu u filmu Kada te pogleda svojim sitnim očima), najbolju kameru (Terarij) i najbolju montažu (This is the Way).

KADA TE POGLEDA SVOJIM SITNIM OČIMA (When It Lifts Its Little Eyes Up)
režija: Alis Furtado / Francuska, Brazil / 2014 / 20 min.

Fatalna ljubavna priča – pretnja se pojavljuje u dosadnoj svakodnevnici. Dvadesetogodišnji mladić jakog karaktera i starija, trudna žena. Njih dvoje stanuju zajedno već nekoliko meseci u malom stanu u predgrađu, sve dok ne ostanu bez novca.

KALAŠNJIKOV U MISLIMA (A Kalashnikov Thought)
režija: Đorđo Bosisio / Velika Britanija, Italija / 2013 / 21 min.

Odraz u ogledalu i očev stari kaput predstavljaju početak novog i turbulentnog perioda života za mladog Pjetra. On nas prima u svoj adolescentski svet gde mali detalji mogu da otkriju ironičnu i suptilnu lepotu života.

THIS IS THE WAY
režija: Đakomo Abruceze / Francuska / 2014 / 27 min.

Najmegen, Holandija, 2013. Džoj ima dve majke, lezbejke, Mo i Fraj, i dva gej oca, Flora i Kuna. Njen dečko Timo je nigerijskog porekla, a devojka Bibi je iz Portugala. Ima osamnaest godina i rođena je veštačkom oplodnjom, semenom koje je preneto u tegli kikiriki putera. Ovo je dokumentarac o devojci koja dolazi iz budućnosti, snimljen mobilnim telefonom.

TERARIJ (Terrarium)
režija: Hana Jušić / Hrvatska / 2012 / 25 min.

Tinu i njenog brata od tetke Maksa ubija bakina loša supa, letnja žega i stravična dosada. Oboje bi da su negde drugde, s nekim drugim ljudima, ali nažalost imaju samo jedno drugo.


SVADBENI DUET
(Wedding Duet)
režija: Goran Mihajlov / Rumunija / 2011 / 19 min.

Dvoje ljubavnika, odličan dan. Sve bi trebalo da bude savršeno.

Četvrtak 9. oktobar u 19:00

CENA ULAZNICE: 200 dinara

„Svetionici” – Pobednik Pančevo Film Festivala

Nagrada „Svetionik” dodeljuje se filmu koji na najsvetliji i najjasniji način usmerava i nagoveštava buduće puteve razvijanja filmskog jezika i pruža odgovor na pitanje šta sve savremena kinematografija može da bude.

Žiri u sastavu Vladica Milosavljević (glumica), Bobo Jelčić (filmski i pozorišni režiser) i Branislav Dimitrijević (istoričar umetnosti, kritičar i kustos) odlučio je da dodeli nagradu „Svetionik” filmu Norte, kraj istorije, i obrazložio svoj izbor sledećim rečima:

Filipinski film Norte, kraj istorije razotkriva na koji način nerazrešene i katastrofične tenzije u savremenim društvenim odnosima i procesima imaju utiču na pojedinca, njegov osećaj morala, pravde i odgovornosti. Pitanja koja je Dostojevski otvorio u romanu Zločin i kazna reditelj Lav Diaz suočava sa aktuelnim ili drugačijim ideološkim konceptima. Specifičnim i originalnim filmskim jezikom (dugim kadrovima, autentičnom i skoro dokumentarnom glumom, sugestivnom naracijom) ostvaruje potresnu epsku priču koja denuncira savremenu civilizaciju.

Lav Diaz je jedan od najvećih majstora savremene filmske umetnosti i u okviru Pančevo Film Festivala prvi put je prikazan jedan njegov film u Srbiji. Dela Lava Diaza istražuju nasilnu istoriju kolonijalizma na Filipinima i njegove posledice, a specifični su po tome što uspostavljaju jedan potpuno novi odnos prema filmu, nepoštujući postojeće konvencije koje industrija i tržište nameću kada je trajanje u pitanju – njegov film Evolucija filipinske porodice traje preko deset sati. Diazov najnoviji film From What is Before osvojio je Zlatnog leoparda u Lokarnu ove godine, dok je Norte, kraj istorije učestvovao u zvaničnoj selekciji Festivala u Kanu 2013. godine.

NORTE, KRAJ ISTORIJE (Norte, the End of History)
režija: Lav Diaz / Filipini / 2013 / 250 min.

Norte, kraj istorije počinje kafanskom diskusijom o ideologiji i 21. veku, o aplsolutnoj slobodi pojedinca i odgovornosti, o kapitalizmu i Karl Marksu. Frustriran zbog broja korumpiranih političara i lopova koji ostaju nekažnjeni, student prava uzima stvari u svoje ruke. Dok on tone sve dublje i dublje u nasilje i nemoral, nevin porodični čovek završava u zatvoru. Njegova žena i dvoje dece lutaju po ruralnom ambijentu u potrazi za nekom vrstom spasa. Epsko tumačenje Zločina i kazne Dostojevskog, Norte je istovremeno intimna ljudska drama i kosmički spis o poreklu zla.

 

Komentari