ODJECI BELDOCS-a U DOB-u: “ŽENA I GLEČER”

Projekcijom filma “Žena i glečer”, u sredu 24. januara u 20:00, najavljuje se početak nove sezone programa Odjeci Beldocs-a u DOB-u, u okviru koga će jedan dan u mesecu u ovom bioskopu biti namenjen filmovima iz programa našeg najznačajnijeg festivala dugometražnog dokumentarnog filma Beldocs. Namera Doma omladine Beograda i Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs je da tokom predstojećeg perioda u kontinuitetu predstavljaju beogradskoj publici najbolja dokumentaristička ostvarenja iz celog sveta i iz Srbije.

Tako će se vrhunska dela savremene dokumentaristike naći u redovnom programu Doma omladine, tokom cele godine.

Istovremeno, ove projekcije omogućiće posetiocima da učestvuju u nagradnoj igri #europeanfilmchallenge i osvoje putovanje na najznačajnije svetske filmske festivale A+ kategorije u Berlinu, Kanu i Veneciji. Da biste učestvovali u takmičenju morate biti stariji od 18 godina, odgledati 10 različitih evropskih dokumentarnih filmova na različitim platformama (internetu, bioskopima, festivalima, televiziji, itd.), objaviti naziv filma i platforme na kojoj je film odgledan, postaviti fotografiju kao dokaz i haštag #europeanfilmchallenge. Nagradna igra predstavlja deo velikog evropskog interaktivnog projekta, koji uključuje upotrebu inovativnih i digitalnih promotivnih tehnika i alata, kako bi se doprinelo većoj cirkulaciji evropskih filmova na različitim platformama. Takmičenje se odvija u šest evropskih zemalja: Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Španiji, Hrvatskoj i Srbiji. Organizator takmičenja u Srbiji je Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs. Projekat se realizuje uz podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa MEDIA.

Pokrenite izazov na https://www.europeanfilmchallenge.eu.

ŽENA I GLEČER
Audrius Stonys, Litvanija, Estonija, 2016, 57’

Cena ulaznice: 250 dinara.

Litvanijska naučnica Aušra Revutaite već trideset godina živi u srednjoj Aziji, u planinskom delu Tanšan, koje čini granicu između Kazahstana, Kirgistana i autonomne kineske pokrajine Ksinđijang. Aušra proučava klimatske promjene na glečeru Tujuksu u društvu svog vernog psa i sive mačke u staroj istraživačkoj stanici iz sovjetskog doba na 3.500 metara nadmorske visine. Uživa u samoći i tišini koju joj donosi taj mukotrpan posao. Prekrasni kadrovi krajolika i njen svakodnevni rad isprepleteni su arhivskim snimcima ljudi koji su stajali na istom mestu pre jednog sveka. Čini se da se nije mnogo toga promenilo. Gledamo led koji se topi u impozantnim pećinama, potoke koji se probijaju kroz puste planinske prelaze i njene ljubimce koji se igraju u gotovo potpunoj tišini. Živeći s njom u samoći koju je sama izabrala, dve životinje imaju samo jedna drugu. Dostojanstvena tišina planina diskretno je naglašena zvukom tradicionalnog instrumenta koji dopire daleko, daleko odozdo.

Režija: Audrius Stonys
Snimatelji: Audrius Kemežys, Mindaugas Survila
Montažer: Mirjam Jegorov
Producenti: Radvilė Šumilė, Riho Vastrik
Festivali i nagrade: IDFA 2016; ZagrebDox 2017; Beldocs IDFF 2017

 

Komentari