ODJECI BELDOCS-A U DOB-U: VENERA

Nakon uspešnih projekcija filmova “Žena i glečer” i “The Black Power Mixtape 1967-1975“, Međunarodni filmski festival dokumentarnog filma Beldocs i Dom omladine Beograda nastavljaju saradnju na programu “Odjeci Beldocs-a u DOB-u”, projekcijom dokumentarnog filma „Venera“ (režija: Lea Glob, Mate Karla Albreksten) u četvrtak, 8. marta od 20 sati.

Projekcija se organizuje povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena, a ulaznice se mogu nabaviti na Blagajni EVENTIM u DOB-u, po ceni od 150 RSD.

Programom “Odjeci Beldocs-a u DOB-u” Dom omladine Beograda i Beldocs u kontinuitetu predstavljaju beogradskoj publici najbolja dokumentaristička ostvarenja iz celog sveta i iz Srbije. Tako će se vrhunska dela savremene dokumentaristike naći u redovnom programu Doma omladine, tokom cele godine.

VENERA (Danska, Norveška, 2016, 80`)
Režija: Lea Glob, Mate Karla Albreksten
Kamera: Ketrin Koleman
Montaža: Sign Rebeka Kaufman
Muzika: Ola Kbemberg  
Produkcija: Kristine Barford / Danish Documentary Production, Džaspar džek i Ana Ljungmark / House of Real

*Film nije preporučljiv za mlađe od 18 godina

Dve rediteljke traže ženske osobe za ulogu u erotskom filmu, zasnovanom na njihovim sopstvenim seksualnim iskustvima. Više od 100 radoznalih žena odgovara na poziv i pojavljuje se na audiciji, ali kasting dobija neočekivan obrt. Žene sa svojim dubokim ličnim pričama, polako počinju da preuzimaju vodeću ulogu. Intimni prostor koji rediteljke stvaraju stimuliše žene da postanu otvorenije i njihova iskrenost otkriva potencijal za kreiranje novog jezika ženske seksualnosti. Venera istražuje kako nova generacija mladih žena godine 2016. definiše sebe kao seksualna bića.

Festivali:
Kiev, Docudays UA International Human Rights Film Festival 2017, Thessaloniki Documentary Festival 2017, Columbia, True/False Film Festival 2017, Göteborg International Film Festival 2017, Tallinn, DocPoint 2017, Helsinki Doc Point Documentary Film Festival 2017, Amsterdam, IDFA 2016

Gledaoci ovog filma mogu učestvovati na #europeanfilmchallenge, jer je u toku drugi krug takmičenja. Pobednik ovog ciklusa osvojiće nagradno putovanje na predstojeći Kanski filmski festival. Pravo učešća imaju gledaoci stariji od 18 godina, koji su odgledali 10 različitih evropskih dokumentarnih filmova na različitim platformama (internetu, bioskopima, festivalima, televiziji, itd.), objavili naziv filma i platforme na kojoj je film odgledan, postavili fotografiju kao dokaz i haštag #europeanfilmchallenge. Nagradna igra predstavlja deo velikog evropskog interaktivnog projekta, koji uključuje upotrebu inovativnih i digitalnih promotivnih tehnika i alata, kako bi se doprinelo većoj cirkulaciji evropskih filmova na različitim platformama. Takmičenje se odvija u šest evropskih zemalja: Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Španiji, Hrvatskoj i Srbiji. Organizator takmičenja u Srbiji je Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs. Projekat se realizuje uz podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa MEDIA.

Komentari