NEDELJA TURSKOG FILMA

Dom omladine Beograda i Institut Yunus Emre u Beogradu imaju zadovoljstvo da publici predstave „Nedelju turskog filma“ od 15. do 20. septembra u Velikoj sali DOB-a. Prikazaćemo najznačajnije filmove iz bogate turske filmske produkcije koja je tokom prethodnih godina izrasla u jednu od najozbiljnijih nacionalnih kinematografija na razmeđi Istoka i Zapada, predstavljajući najbolje od oba ova pola u svojim filmovima. Publika će biti u prilici da pogleda širok raspon ostvarenja, od žanrovskih filmova koji su pravi komercijalni bum do arthaus dela, ovenčanih najznačajnijim festivalskim nagradama.

 

„Nedelja turskog filma“ počinje 15. septembra u Domu omladine Beograda, projekcijom filma „Ljubav voli slučajnosti“ (21 čas) reditelja Omer Faruk Soraka, sa jednim od najznačajnijih turskih glumaca mlađe generacije Mehmetom Gunsurom (tumačio je lik princa Mustafe u popularnoj televizijskoj seriji „Sulejman Veličanstveni“). Ovo je priča o ljubavnicima rođenim istog dana, koji se slučajno sreću u raznim fazama svojih života, shvatajući polako da „ljubav voli slučajnosti“ i da se u životu ništa ne dešava slučajno.

 

Tokom narednih dana projekcije će se održavati u terminima od 19 i 21 čas, a publika će gledati bioskopske hitove poput istorijske drame sa komičnim elementima „Turski sladoled“, akcioni hit „Organizovani lopovski poduhvati 2“, autorske filmove poput ostvarenja „Objava“, „Suvo leto“, „Šapni mi ako zaboravim“, „Pšenica“, „Nešto korisno“, te remek-delo jednog od najvećih živih svetskih reditelja Nuri Bilge Džejlana „Stablo divlje kruške“.

 

Turska ambasada i Kulturni centar u Beogradu pri Turskoj ambasadi (Belgrad Yunus Emre Enstitüsü) pored 11 prestižnih naslova ove kinematografije obezbedili su i brojne goste (glumce, glumice, reditelje) koji će biti tokom nedelju dana u Beogradu, održati radionice sa studentima filmskih akademija i predstaviti se široj publici nakon projekcija u DOB-u.

 

Ulaznice su u prodaji na TicketVision blagajni u Domu omladine Beograda, po ceni od 200 RSD.

 

PROGRAM:

Nedelja, 15. septembar u 21:00

LJUBAV VOLI SLUČAJNOSTI
Turska, 2011.

Reditelj: Ömer Faruk Sorak
Scenario: Nuran Evren Şit
Kinematografija: Veli Kuzlu
Montaža: Çağrı Türkkan
Uloge: Mehmet Günsür, Belçim Bilgin, Altan Erkekli, Ayda Aksel, Şebnem Sönmez, Hüseyin Avni Danyal, Yiğit Özşener
Producent / producent: Oğuz Peri

Jedno septembarsko jutro u Ankari 1977. godine… Jilmaz vozi svoju trudnu suprugu u bolnicu i udara u Omerov automobil. Ovaj sudar uzrokuje da se trudna Omerova žena koja je sedela na zadnjem sedištu prerano porodi. Tako da se dve bebe rađaju istog dana. Najpre jedno drugo ugledaju. Ova nesreća je početak slučajnosti koja spaja Ozgura i Deniz. Nakon toga njihovi putevi se ponovo ukrštaju u Ankari tokom detinjstva i rane mladosti. Svaki susret uzrokuje velike promene u njihovim životima. Odlučeno je… ili će postati jedno drugome ljubav iz detinjstva ili prvo razočarenje… Ali osim toga, svaki kontakt menja tok njihovih života. Ne samo njihovih nego i njihovih porodica … Ponekad uzrokuju katastrofe, a ponekad čuda u životu jedno drugome… Ali nikada ne mogu biti zajedno. Šta god da ih spoji uspeva da svaki put izgradi proziran zid između njih. Sve dok im se putevi ne ukrste u Istanbulu 25 godina kasnije…..

ÖMER FARUK SORAK
Reditelj je rođen 1964. godine u Ankari. 1986. diplomirao je na Visokoj školi za štampu i emitovanje Univerziteta u Ankari. Radio je kao kamerman na Radio televiziji Turske između u periodu od 1987. do 1995. godine. Tada je počeo da radi kao direktor fotografije. Osnovao je produkcijsku kuću Böcek i radio kao kinematograf i režiser za nekoliko reklama i spotova.

 

 

Ponedeljak, 16. septembar u 19:00

ORGANIZOVANI LOPOVSKI PODUHVAT 2
Turska, 2005.

Reditelj: Yılmaz Erdoğan
Scenario: Yılmaz Erdoğan
Montaža: Mustafa Presheva
Uloge: Yılmaz Erdoğan, Tolga Çevik, Demet Akbağ, Altan Erkekli, Özgü Namal, Cem Yılmaz
Producent: Necati Akpınar
Istanbul, složen grad prepun zločina… Nevini i zločinci rame uz rame održavaju jedni druge u životu. Običan čovek koji nosi kostim supermena i na taj način se trudi da zaradi za život iznenada će se naći u srcu zločinačkog sveta. Zaljubiće se u nevinašce usred sveta zločina, zbuniti sve, uključujući i sebe, i nekako pokušati da preživi. U Istanbulu ima nedužnih, krivih i onih “više” krivih.

JILMAZ ERDOGAN
Jilmaz Erdogan rođen je 4. novembra 1968. godine u Hakariju. Godine 1987. upisao se na Građevinski fakultet Tehničkog Univerziteta u Istanbulu, ali napustio je dodiplomske studije i odlučio da se pridruži „Dežurnom teatru“ Ferhana Šensoja. Radio je kao glumac i pisac. Osnovao je pozorište “ Güldüşünürü’ 1988. godine.
Napisao je scenarije za popularne serije poput “Olacak O Kadar” i “Umut Taksi”. Ušao je u svet kinematografije napisavši scenario za najgledaniji turski film “Vizontele”. San o leptiru (2013), Radostan život (2009), Organizovani poslovi (2005), Vizontele Tuba (2003), Organizovani lopovski poduhvat 2, Sazan Sarmalı (2019) su ostali važni filmovi koje je režirao. Zajedno sa Nedžatijem Akpinarom osnovao je Kulturni centar Bešiktaš 1994. godine gde nastavlja da piše pozorišne predstave i režira filmove.

 

 

Ponedeljak, 16. septembar u 21:00

TURSKI SLADOLED
Turska, 2019.
Direktor: Can Ulkay
Scenario: Gürkan Tanyas
Kinematografija: Peter Steuger
Montaža: Mustafa Presheva
Uloge: Erkan Kolcak Kostendil, Ali Atai, Bebnem Bozoklu, Vill Thorp, James Farlei
Producent: Mustafa Uslu
Film „Turski sladoled“ govori o borbi dvojice Turaka koji žive u Australiji, za svoju zemlju tokom bitke za Galipolje. Dva Turčina koji žive u Australiji zarađuju za život prodajući kamile i sladoled u kolicima. Dvojac saznaje da je 1915. godine u njihovom rodnom gradu izbio rat i odlučuju da krenu na front u Galipolje. Međutim, vlasti im ne dozvoljavaju da napuste ostrvo. U međuvremenu, u Australiji počinje propaganda protiv Turaka. Kada saznaju da Britanci izdaju brošure za regrutovanje vojnika u Australiji, dvojica Turaka odlučuju da borbu koju nisu mogli da vode u svojoj zemlji sada vode u Australiji.

DŽAN ULKAJ
Džan Ulkaj rođen je 27. novembra 1964. godine u Istanbulu. Diplomirao je na odseku za film i televiziju na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta Marmara. Svoju karijeru vezanu za reklamne filmove započeo je kao asistent pripravnik. Džan Ulkaj koji je od 1994. godine režirao reklame, 2015. godine sa svojim filmom „Sarıkamış Çocukları“ zakoračio je u svet kinematografije. Ratni film “Ayla” koji je režirao 2017. godine u kome su učestvovali glumci İsmail Hacıoğlu, Çetin Tekindor, Taner Birsel, Ali Atay i Murat Yıldırım a za koji je scenario napisao Yiğit Güralp, postao je turski kandidat za Oskara.

 

 

Utorak, 17. septembar u 19:00

OBJAVA
Turska, Bugarska, 2018,

Reditelj: Mahmut Fazıl Coskun
Scenario: Ercan Kesal, Mahmut Fazıl Coskun
Kinematografija: Krum Rodriguez
Beletristika / Montaža: Flover Hero Primalac
Uloge: Ali Seçkiner Alıcı, Tarhan Karagöz, Murat Kılıç, Şencan Güleryüz
Producent: Halil Kardas, Tarık Tufan

U toku su pripreme za državni udar koji će početi u Ankari u maju 1963. godine. Poručnik Šinasi, majori Kemal i Rifat i pukovnik Reha bili su zaduženi za ogranak organizacije državnog udara u Istanbulu. Četiri vojnika ubeđena da će efektivna objava imati značaj u uspehu državnog udara, kako će na taj način pridobiti podršku naroda, planiraju da objave državni udar u Istanbulu na sličan način na koji će se to učiniti na radio stanicama u Ankari. Ali postoji jedna stvar na koju nisu računali, a to je nevidljiva snaga civilnog života.

MAHMUT FAZIL DŽOŠKUN

Režiju dokumentarnih filmova započeo je 2000. godine. Svoj prvi dugometražni film Daleka verovatnoća (Uzak Ihtimal) snimio je 2009. godine. Film Uzak Ihtimal dobio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim festivalima, uključujući nagradu „Zlatni tigar“ na Festivalu filma u Roterdamu kao i nagradu za najbolju režiju na Filmskom festivalu u Istanbulu i Festifalu filma u Adani. Njegov drugi film, Jozgat Bluz (Yogzat Blues) završen je 2013. godine i premijerno je prikazan na 61. Filmskom festivalu u San Sebastijanu. Film je dobio nagradu za najbolji film na 20. Adana Golden Boll filmskom festivalu i na 4. Međunarodnom filmskom festivalu u Malatiji kao i nagradu za najbolji balkanski film na 18. Sofijskom filmskom festivalu. Svoj poslednji film “Objava” (Anons) završio je 2017. godine. Film je osvojio nagradu za najbolji mediteranski film na Venecijanskom filmskom festivalu.

 

 

Utorak, 17. septembar u 21:00

STABLO DIVLJE KRUŠKE
Turska, Francuska, Nemačka, Bugarska, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Švedska 2018.
Reditelj: Nuri Bilge Ceylan
Scenario: Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan, Akın Aksu
Direktor fotografije / kinematografije: Gokhan Tiryaki
Montaža: Nuri Bilge Ceylan
Uloge: Doğu Demirkol, Murat Cemcir, Bennu Yıldırımlar, Hazar Ergüçlü, Serkan Keskin
Producent: Zeynep Özbatur Atakan

Za neke je provincija mesto progonstva gde se sve nade na kraju ukrštaju sa samoćom. Baš kao ukrštajuće sudbine očeva i sinova, bezgranično izgnanstvo gde se sve nade i snovi ukrštaju sa očajem.

NURI BILGE DŽEJLAN
Nuri Bilge Džejlan rođen je 1959. godine u Istanbulu. Nakon studija inženjerstva na Univerzitetu Bogaziči dve godine je studirao kinematografiju na Univerzitetu Mimar Sinan. Njegov kratki film Koza prikazan je 1995. godine u Kanu. Njegovi prvi dugometražni filmovi Kasaba (Kasaba) i Majski oblaci (Mayıs Sıkıntısı) osvojili su mnoge nagrade. Njegov treći film Daleko (Uzak) osvojio je glavnu nagradu i nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Kanu 2003. Reditelj je ovim filmom stekao međunarodnu slavu. Njegova naredna četiri filma su takođe nagrađena u Kanu. Film Iklimler iz 2006. godine osvojio je nagradu Međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI, film Tri majmuna (Üç Maymun) iz 2008. godine nagradu za najboljeg reditelja, Bilo jednom u Anadoliji (Bir Zamanlar Anadolu’da) veliku nagradu žirija, dok je ostvarenje Zimski san (Kış Uykusu) iz 2014. godine nagrađeno Zlatnom palmom.

 

 

Sreda, 18. septembar u 19:00

ŠAPNI MI AKO ZABORAVIM
Turska, 2014.

Reditelj: Çağan Irmak
Scenario: Çağan Irmak
Direktor fotografije / kinematografije: Gokhan Tiryaki
Montaža: Emrullah Hekim
Uloge: Hümeyra, Işıl Yücesoy, Farah Zeynep Abdullah, Mehmet Günsür, Kerem Bürsin, Gözde Çığacı
Producent: TAFF Pictures

Hanife, koja je upravo završila srednju medicinsku školu i počela da rado kao medicinska sestra u gradskom domu zdravlja, i njena sestra Hatidže, žive u malom i konzervativnom gradu. Koliko je Hanife plašljiva i povučena, toliko je Hatidže nestašna, neposlušna i svojeglava. Dok Hanife, koja se bavi književnošću, piše knjižicu pesama koje nikome ne pokazuje, Hatidže je strastvena da peva toliko da zaboravi na sve oko sebe. Jednog dana, sin novoimenovanog guvernera okruga, Tarik, dolazi u centar grada i život dve sestre se posle tog dana potpuno menja.

ĆAGAN IRMAK
Rođen je 4. aprila 1970. godine u Izmiru. Detinjstvo je proveo u Seferihisaru. Diplomirao je na Odseku za radio, TV i kinematografiju Fakulteta za komunikacije Univerziteta Ege. U Turskoj se proslavio televizijskom serijom “Asmalı Konak”. Zatim je napisao i režirao seriju “Çemberimde Gül Oya” koja opisuje mešovito, napeto i političko stanje 1980-ih i doživljaje narednih generacija 2000-ih. Pored nagrađenih dugometražnih filmova Poželi mi sreću (Bana Şans Dile), Sve o Mustafi (Mustafa Hakkında Herşey) ,Moj otac i moj sin (Babam ve Oğlum), Pust čovek (Issız Adam), Oni koji su u mraku (Karanlıktakiler), Princezin san (Prensesin Uykusu), Ljudi mog dede (Dedemin İnsanları), Jesmo li kvit? (Tamam mıyız?) kao i televizijskog filma Torta od jagoda (Çilekli Pasta), nagrađivani su i mnogi njegovi kratkometražni filmovi.

 

 

Sreda, 18. septembar u 21:00

TAJNE SOFRE
Turska, 2017.
Reditelj: Ümit Ünal
Scenario: Ümit Ünal
Kinematografija: Turksoy Golebeyi
Montaža: Osman Bayraktaroğlu
Uloge / Glumci: Demet Evgar, Fatih Al, Alican Yüucesoy, Fırat Altunmeşe, Elit Andaç Çam
Producent: Sinan Yabgu Ünal, Servan Güney

Neslihan je odlična kuvarica koja svoj život posvećuje mužu i kući. Iako odrasla u Istanbulu zbog prirode posla svog muža život provodi u provinciji po anadolskim varošicama. Neslihan u snovima sebe vidi kao poznatog kuvara koji u blistavoj uniformi vodi emisiju o kuvanju na televiziji. Svaki recept koji daje u programu vezan je za život nekoga iz njenog okruženja. U jednom takvom provincijskom gradu, gde godinama nije bilo nikakvih neobičnih događaja, kada ljudi oko Neslihan misteriozno počnu da umiru, sve oči postaju uprte u nju. Ambiciozni, mladi komesar koji je tek postavljen na službu u grad, smatra da je Neslihan umešana u sukcesivne smrti, ali nikako to ne može da dokaže.

UMIT UNAL
Prvi scenario “Teyzem” scenariste, režisera i pisca Umita Unala na filmsko platno preneo je Halit Refig. Svoj prvi dugometražni film napisao je i režirao 2001. godine. Između 1986. i 1987. godine osam njegovih scenarija dobilo je filmsko ostvarenje. Scenario za film “Anlat Istanbul” koji je napisao 2004. godine režirao je zajedno sa čak četiri različita režisera. Njegovo ostvarenje “Ara” koje je režirao 2008. godine na 27. Međunarodnom filmskom festivalu u Istanbulu osvojilo je specijalnu nagradu žirija kao i nagrade za najbolji scenario i najbolju montažu na 15. Altin Koza filmskom festivalu. Napisao je i scenario za roman Hasan Ali Toptaša pod nazivom “Gölgesizler” koji je i režirao. Režirao je film “Ses” 2010. godine i film “Nar” 2011. godine.

 

 

Četvrtak, 19. septembar u 19:00

PŠENICA
Turska-Francuska-Nemačka-Švedska-Katar, 2017.

Reditelj: Semih Kaplanoğlu
Scenario: Semih Kaplanoğlu, Leyla İpekçi
Kinematografija: Giles Nuttgens BSC
Montaža: Semih Kaplanoğlu, Osman Bayraktaroğlu, Ayhan Ergursel
Uloge: Jean-Marc Barr, Ermin Bravo, Grigorii Dobrigin, Cristina Flutur
Producent: Semih Kaplanoğlu, Nadir Operli

U skoroj i nesigurnoj budućnosti dogodile su se nagle klimatske promene i dovele život do istrebljenja. U novom svetu gde se ponovo uspostavljaju granice, narodi migranti zadržavaju se u kampovima gde čekaju na prijem u gradove zaštićene magnetnim štitom. Drugi problem je haos u održivosti genetski modifikovanih semena. Putevi Džemila, koji je napustio svoju blistavu karijeru i okrenuo leđa modernom životu, i profesora genetike semena, Erol Erina, ukrštaju se upravo u oblasti Mrtve zemlje. Njihovo putovanje u potrazi za semenima koje će uzgajati promeniće sve što je Erol do sada naučio…

SEMIH KAPLANOGLU
Rođen je 1963. godine u Izmiru. Diplomirao je na Odseku za film i televiziju na Fakultetu Likovnih umetnosti Univerziteta Dokuz Ejlul. Njegov prvi igrani film „Herkes Kendi Evinde“ dobio je pozitivne kritike. Film “Meleğin Düşüşü” premijerno prikazan na Berlinale forumu 2005. godine osvojio je mnoge nagrade. Za najnoviji film “Bal” kojim je nastavio Jusufovu trilogiju započetu filmovima “Yumurta” i “Süt” na Berlinskom filmskom festivalu 2010. godine osvojio je nagradu Zlatni medved.

 

 

Četvrtak, 19. septembar u 21:00

MLADI PELIVANI
Turska, Grčka, Holandija 2016.
Reditelj: Mete Gümürhan
Scenario: Mete Gümürhan
Montaža: Ali Aga, Inèz Poortinga
Uloge: Muhammed Ceylan, Baran Kendirlioğlu, Harun Kılıç, Beytullah Onur
Producent: Aslı Akdağ

Mladi pelivani, prikazan prvi put na 66. Berlinskom filmskom festivalu, prvi je film Metea Gumurhana. Dokumentarni film prikazuje život dečaka koji pokušavaju da postanu šampioni u rvanju. Kamera prati dečake koji su u Rvački trening centar u Amasji došli iz različitih delova Turske. Bez ikakvih rediteljskih intervencija film svedoči o prijateljstvu i suparništvu među dečacima internata. To su deca iz siromašnih porodica koja su se prvi put odvojila od svojih roditelja, deca koje dok sanjaju da postanu šampioni i uporno rade na tome život nimalo ne mazi.

METE GUMURHAN
Mete Gumurhan (1975) odrastao je u Roterdamu u porodici turskog porekla. Diplomirao je na Willem de Kooning Akademiji na odseku za audio-vizuelni dizajn 2009. godine. Koosnivač je Kaliber Filma, internacionalno orijentisane i nezavisne kreativne producentske kuće u Roterdamu i Istanbulu. Uradio je i producirao više nagrađenih kratkih filmova kao što su film Aslı Özge naziva Men on the Bridge (Locarno) i Lifelong (Berlinale), zatim film Adrian Sitarua The Cage (Berlinale) i Willem Baptistov film I’m Never Afraid! (IDFA). Dokumentarac Mladi pelivani (Young Wrestlers) njegov je rediteljski debi koji je imao svetsku premijeru 2015. na Berlinaleu. Film je nedavno nagrađen nagradom žirija Behlul Dal i nagradom za najbolju montažu na Međunarodnom filmskom festivalu u Antaliji.

 

 

Petak, 20. septembar u 19:00

SUVO LETO
Turska, 1964.

Reditelj: Metin Erksan
Scenario: Metin Erksan
Kinematografija: Ali Uğur
Montaža: Stuart Gellman
Uloge: Hülya Koçyiğit, Ulvi Doğan, Erol Taş, Hakkı Haktan
Producent: Ulvi Doğan

Jedno od sela u sušnim egejskim oblastima … Seoskom narodu koji je u nestašici vode, potrebni su braća Osman i Hasak na čijem zemljištu se nalaze izvori vode neophodne za život u selu. Stariji brat Hasan oduvek je bio ambiciozan i pohlepan. Uprkos molbi meštana, odbija da dâ kap vode. Tada se stvari u potpunosti menjaju. Dobroćudni Osman je potpuna suprotnost bratu. Ovaj mladić će zbog bratovih ambicija i grešaka čak završiti u zatvoru a njegova porodična struktura biće uništena. Suvo leto je jedan od retkih primera turske političke kinematografije sa snažnom političkom kritikom. Ovaj film čije je prikazivanje bilo zabranjeno duže vreme u Turskoj pokazao je izuzetan uspeh osvojivši nagradu Zlatni medved na Berlinskom filmskom festivalu.

METIN ERKSAN
Pohađao je srednju školu Pertevnijal. Diplomirao je na odseku za istoriju umetnosti na Fakultetu za književnost Univerziteta Istanbul. Počev od 1947. godine pisao je filmske tekstove u raznim časopisima i novinama. Za vreme studija bio je zainteresovan za kinematografiju. Priredivši za platno dramu Jusuf Zije Ortača “Binnaz” za Atlas Film 1950. godine zakoračio je u sektor kinematografije. Diplomirao je 1952. godine Fakultetu za književnost na odseku za istoriju umetnosti. Iste godine pisao je filmske kritike za novine Dünya. Karanlık Dünya za koji je scenario 1952. godine napisao Bedri Rahmi Ejuboglu njegov je prvi film. Napravio je i dva dokumentarna filma Dünya Havacıları Türkiye’de (1958) i Büyük Menderes Vadisi (1959). Uspeh je stekao filmovima u kojima je obrađivao probleme seoskih ljudi kroz književne adaptacije. Film Suvo leto osvojio je nagradu Zlatni medved na Berlinskom filmskom festivalu 1964. godine, a ostvarenje Yılanların Öcü iz 1962. godine osvojilo je prvo mesto na Filmskom festivalu u Kartagini 1966. godine. Film Kuyu iz 1968. pobedio je na Prvom filmskom festivalu u Adani. Zajedno sa Halitom Refigom postao je predstavnik nacionalnog filma. Posle 1970. godine režirao je komercijalne filmove. U periodu 1974-1975 predstavio je pet savremenih turskih priča za televiziju (Sabahattin Ali’nin “Hanende Melek”, Ahmet Hamdi Tanpınar “Geçmiş Zaman Elbiseleri”, Samet Ağaoğlu’ “Bir İntihar”, Sait Faik Abasıyanık “Müthiş Bir Tren”, Kenan Hulusi Koray “Sazlık”) od kojih je napravio kratkometražne filmove. Metin Erksan preminuo je 4. avgusta 2012. u 83. godini života.

 

Petak, 20. septembar u 21:00

NEŠTO KORISNO
Turska, 2017.

Režiser: Pelin Esmer
Fotografija: Gökhan Tiryaki
Scenario: Pelin Esmer, Barış Bıçakçı
Producenti: Pelin Esmer, Marsel Kalvo

Na dugom noćnom putovanju vozom, posmatrajući krajolik i ljude u vozu Lejla primećuje Džanan, koja uči za medicinsku sestru. Na poslednjoj stanici voza ovu mladu devojku, u Javuzovoj kući iščekuje velika odgovornost. Lejla se vezuje za Džanan i počinje da smišlja priču iz svega onoga što je Džanan ispričala ali i iz onoga što je prećutela i odlučuje da joj pravi društvo na ovom putovanju. Da li će na kraju priče oni postati anđeli dobrote ili ubice ostaje nepoznanica…

PELIN ESMER
Pelin Esmer, spisateljica i režiserka igranih i dokumentarnih filmova, studirala je sociologiju, a potom prešla na Odsek za kinematografiju. Osnovala je svoju filmsku kompaniju Sinefilm, a od 2001. snimala je nezavisne filmove Kolekcionar, Igra, 10 do 11, Stražarska kula, Nešto korisno i Kraljica Lir. Igrani dokumentarni film „Plai“ ostvario je svoju međunarodnu premijeru na filmskom festivalu u San Sebastianu. Prikazivan je na više od 50 festivala širom sveta i dobio je mnoge nagrade, uključujući „Nagradu za najboljeg novog dokumentarnog filmaša“ na Tribeca Film Festivalu. Njena prva fikcija “10 do 11 bila je jedan od šest izabranih projekata Festivala Résidence du Cinéfondation u Kanu u Parizu, gde je radila na scenariju. Njen film “Nešto korisno” nagrađen je za najbolji scenario na Međunarodnom filmskom festivalu u Talinu, a osim FIPRESCI-ja, i nagrade za najboljeg režisera, najbolji scenario, kao i nagrade za najbolju glumicu u Turskoj.

 

Komentari