MASTERKLAS I PROJEKCIJA FILMA VITALIJA MANSKOG

Vitalij Manski, jedan od najvećih svetskih dokumentarista i reditelj filma “Pod suncem”, koji je jednoglasnom odlukom žirija proglašen za pobednika poslednjeg izdanja Filmskog festivala Slobodna Zona, u petak 3. februara  od 17č, u Domu omladine Beograda, održaće masterklas predavanje nakon kojeg će uslediti i projekcija filma. Prisustvo predavanju je besplatno za sve zainteresovane posetioce, dok je cena ulaznice za film 150 dinara.

U okviru predavanja, Manski će se baviti najstarijom dilemom dokumentarnog žanra – razlikama između stvarnosti i autorske interpretacije stvarnosti, kao i jezikom savremenog dokumentarnog filma i stilskim sredstvima koje autori danas koriste kako bi preneli svoj doživljaj viđenog.

Po završetku masterklasa, od 19č uslediće i projekcija filma “Pod suncem” za koji se tokom Slobodne Zone tražila „karta više“. Tom prilikom, Manskom, koji se publici u Beogradu  u završnici festivala obratio video porukom, sada će i lično biti uručena nagrada za najbolji film prve takmičarske Slobodne Zone u međunarodnoj selekciji.

“Pod suncem” je nastao tako što je reditelj zatražio dozvolu od severnokorejskih vlasti da snimi običan film o životu tročlane porodice u glavnom gradu Severne Koreje – Pjongjangu, uoči proslave rođendana velikog vođe. Ruski režiser je dobio dozvolu, ali je ekipa filma stalno bila pod pratnjom, a samo snimanje dokumentarca pažljivo  kontrolisano. I baš zbog te potpuno nametnute kontrole, Manski hrabro, ali suptilno taktizira. Kamere snimaju i između klapa, hvatajući predstavnike vlasti u jasnim namerama da se, bezmalo svaka scena, iscenira i izrežira po njihovom ukusu.

Viktor Ivančić je povodom filma Pod suncem napisao “Dugi filmski kadar – istodobno smiješan i tragičan, zastrašujući u svojoj komičnosti – u kojemu se sjevernokorejska školska učenica herojski bori protiv izdajničkoga naleta sna dok ratni veteran drži govor o herojskim pobjedama na bojnome polju, više govori o naravi totalitarizma od tisuća napisanih stranica.”

Vitalij Manski jedan je od najpriznatijih savremenih ruskih  dokumentarnih reditelja i producenata koji je filmovima Pipeline i Patria o Muerte značajno podigao standarde doku-kinematografije, ali postao i “državni neprijatelj” zbog čega pod pritiskom vlasti emigrira u Litvaniju, u kojoj trenutno živi.

 

Masterklas i projekcija filma se realizuje u organizaciji Filmskog festivala Slobodna Zona i Filmskog centra Srbije, u saradnji sa Domom omladine Beograda.

Komentari