KUSTENDORF u DOMU

Predstavljamo dva eksplozivna filma sa festivala Kustendorf, premijerno u Beogradu. Dva filma koja su izazvala burne reakcije, zbog stila kao i zbog stava, dva izvrsna politicka dokumentarca, dva beskompromisna antiimperijalisticka filma, dva izuzetna umetnicka dokumentrca, dva filmska razmisljanja u kakvom svetu zivimo… Filmske price o borcima za slobodnu Afriku koje se ticu svih nas danas. Borba za dekolonizaciju filma nastavlja se u Domu omladine Beograda!
Cena ulaznice: 200 dinara

20.04, 20h, O NASILJU, 2014, režija Göran Olsson, po knjizi Frantza Fanona
Američka pop zvezda Lorin Hil vodi nas kroz dokumentarni film “O nasilju”, nastao na osnovu radiklano anti-kolonijalnog eseja Franca Fanona, koji raskrinkava samu suštinu evropskog kolonijalizma i imperijalizma. Film govori o afričkim nacionalnim pokretima za nezavnisnost 60ih i 70ih godina prošlog veka koji su poljuljaji kolonijalnu vladavinu bele manjine. Film je dobio nagradu na filmskim festivalima u Berlinu i Geteborgu i izazvao velike polemike zbog oštrine stila i beskompromisnosti stava.

21.04, 20h, KAPETAN TOMAS SANKARA, 2012, režija Christophe Cupelin
Film je dokumentarni portet Tomasa Sankare, predsednika Burkine Faso od 1983. pa sve do atentata na njega 1987, sastavljen isključivo od arhivskih snimaka u formi uzbudljivog političkog dokumentarca.  
Beskompromisan u nameri da oslobodi svoju zemlju i transformiše mentalit svojih sugrađana, otovreno izazivajući svetski poredak i političke velesile tog vremena, Sankra se snažno izdvaja u istoriji Afrike i sveta.

Komentari