KOKICE TERAPIJA #6

Ulaz je slobodan!
Projekcija epizode “Arkangel” iz serije “Crno ogledalo” (“Black Mirror”, Arkangel, r. Jodie Foster).
KOKICE TERAPIJA je mesečni program Doma omladine koji se odvija drugu godinu za redom i trajaće od 17. septembra do 17. decembra 2018. godine. Program podrazumeva gledanje filma, potom razgovor o istom kada se upali svetlo, s predavačima koji su renomirani psihoterapeuti različitih škola i pravaca, sociolozi, reditelji, dramaturzi, umetnici.

Zašto “Kokice terapija”?

Film nudi pitanja, preispitivanja, identifikaciju sa pričom ili likovima, može da probudi osećanja, saosećanja…Konačno, može i da da odgovore na pitanja poput ostalih tvorevina kulture: priča, pesama, bajki, mitova. Kako? Bilo da se radi o filmu koji oslikava neki istiniti dogadjaj, fantaziju ili imaginaciju scenariste/rezisera, on je pun predstava, često i simbola, nekad lakše uočljivih i prijemčivih za tumačenje, nekad datih u vidu zagonetke koju gledalac sopstvenim alatkama pokušava da razazna…Film je mogućnost upoznavanja sveta oko nas isto koliko i našeg unutrašnjeg sveta. S druge strane, ne zanemarimo i činjenicu da nekad scene iz filma “rade same” kao melem za neotkrivenu povredu koja boli. Film, kao i ostale tvorevine kulture, u zavisnosti od stepena psihološkog, emocionalnog, duhovnog i intelektualnog razvoja njegovog tvorca (ali i onog koji ga gleda), priča priču koja dira, mami na preispitivanja, postavlja lična i kolektivna pitanja, putem datih simbola podstiče večitu igru svesnog i nesvesnog… Kada se ugase svetla u bioskopu, gledalac prvobitno razaznaje lica i predele, a onda, kao da je i sam saučesnik radnje koja se odvija na velikom platnu, počinje da se identifikuje sa junacima, da oseća, saoseća, zauzima stranu…navija, bori se…odustaje…Od snage i utemeljenosti njegovog Ja će zavisiti koliko će predstave filma poneti njega samog ili koliko će on sam nositi film snagama svog mišljenja, svojih osećanja…

Dodjite da zajedno vidimo šta ustvari gledamo!

Program KOKICE TERAPIJA je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Drgi susret u okviru programa KOKICE TERAPIJA 15. oktobra 2018. u 19č u Klubu Doma omladine Beograda biće prikazana epizoda “Arkangel” iz serije “Crno ogledalo”.

Black mirror je naučno-fantastična antologijska serija čije su epizode smeštene u alternativnu sadašnjost ili blisku budućnost, a tehnologija diktira ljudsko ponašanje i stvara specifične društvene odnose. Epizoda Arkangel govori o kontrolišućoj majci, njenom odnosu sa ćerkom i novim tehnologijama koje im ulaze u život. Režija: Džodi Foster.

Film gledamo sa moderatorom Žanet Prinčevac de Villablanca, jungovskom psihoanalitičarkom i gošćom, Teodorom Minčić, specijalistom medicinske psihologije.

O moderatoru: Žanet Prinčevac de Villablanca, jungovska psihoanalitičarka i terapeutkinja
Profesionalni život ie započela u Institutu za mentalno zdravlje, jos dok je bila u edukaciji za zvanje jungovskog psihoanaliticara. Bila je predsednik Beogradskog analitickog kruga (2004- 2007.), jedan od osnivača i direktor škole koja je obrazovala jungovski orijentisane psihoterapeute, predavač, supervizor i analitičar. Svoja znanja sticala je u Beogradu, u Londonu na superviziji kod An Alvarez, završni ispit je polagala u Cirihu, ispitivači su joj bili Mari Stajn i Mario Jakobi. Odrzala je brojna javna predavanja iz oblasti analitičke psihologije. Od 1999 godine vodi svoju privatnu praksu.

O gošći-predavaču: Teodora Minčić, specijalista medicinske psihologije
Radi 26 godina sa decom i mladima u Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu. Takođe je dugogdišnji sudski veštak za oblast dečije psihologije i bavi se veštačenjima u slučajevima razvoda i zlostavljanja dece. Najuža oblast aktivnosti i interesovanja je rad sa zlostavljanom i zanemarivanom decom. Učesnik u projektu psihosocijalne zaštite „Klubovi mladih“, istraživač u evaluaciji ovog programa pod supervizijom H. Davisa iz Londona. Učestvovala je u edukacijama koje su pratile obuku i formiranje interdisciplinarnih timova za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja u organizaciji „Admire“ iz Holandije, „Intercare“ iz Holandije, „Save the children“, i Tima za zaštitu dece Dečije bolnice iz Sijetla, SAD. Edukator u projektu „Prevencija nasilja kod dece i mladih“ pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Svetske zdravstvene organizacije, 2010.-te godine i koautor priručnika u okviru ovog programa. Edukator je u Projektu Ministarstva zdravlja RS za Primenu Posebnog protokola sistema zdravstvene zaštite za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja, koautor i urednik priručnika i postera okviru ovog programa, 2012. godine.

Komentari