Filmski festival: MESEC NA FILMU

Za završetak manifestacije „Povedi me na mesec“ Dom omladine Beograda priprema filmski festival koji je posvećen Mesecu na filmu. Mesec kao nebesko telo, kao cilj svemirskih osvajača, kao simbol,  i na kraju kao pratilac naših života… čovek je oduvek bio opsednut Mesecom i njegovim uticajem. Kroz sedam filmova, od animiranih preko komedija pa do ozbiljnih, rekonstrukcija ili teorija zavere,  pogledajte kakvu je ulogu Mesec imao na filmu.

ULAZ SLOBODAN!

Program:

 

Petak, 18. jul

20:00
Film: Čelično nebo (Iron sky, 2012, Finska, Australija, Nemačka)
Režija: Timo Vuorensola
Uloge: Julia Dietze, Christopher Kirby, Götz Otto, Peta Sergeant

Kultni  film koji je oduševio publiku Berlinskog festivala. Bizarna priča o nacistima koji su 1945. godine otišli na Mesec, nastanili se na njegovoj tamnoj strani i sve vreme spremali invaziju na Zemlju. Uz muziku Lajbaha, spektakularne specijalne efekte i razoružavajući humor… zaista neodoljiv film!

 

Subota, 19.  jul

16:00

Film: Čovek Mesec (Moon man, 2013 , USA, 96 min, Animirani)
Režija: Stephen Schesch

Mesec se dugo dosađivao u svom životu te je odlučio da na repu komete poseti Zemlju i upozna se sa njenim čudnim stanovnicima. Sve bi bilo u redu da se nije javio ogroman problem, deca bez Meseca ne mogu da zaspe! Očaravajuća animirana priča nastala po jednom od najpoznatijih romana za decu…

 

18:00

Film: Svemirska stanica ( Capricorn One, USA, 1977, 124 min) 
Režija: Peter Hyams
Uloge: Elliott Gould, James Brolin, Sam Waterston, O. J. Simpson

Film inspirisan glasinama o lažnom sletanju Apola na Mesec… ”Capricorn one” je prva  američka misija sletanja na površinu Marsa. Baš pred početak misije visoki predstavnik NASA-e shvata da životni sistemi letelice nisu dobri i da bi kosmonauti vrlo brzo umrli. Umesto da otkaže let i izgubi ogroman budžet  odgovorni u NASA-i  dolaze na “bolju” ideju… Odličan, duhovit i ciničan triler koji se naslanja na mnogobrojne teorije zavere, najuspešniji nezavisni film te godine u Americi…

 

20:00

Film: Zarobljenici svemira (Marooned, 1969, 134 min)
Režija: John Sturges
Uloge: Gregory Peck, Richard Crenna, Gene Hackman

Film koji je u vreme svog nastanka važio kao “najautentičniji” prikaz svemirskih misija. Uzbudljiva i napeta priča o tri astronauta koji lebde svemirom čekajući pomoć sa Zemlje dok im kiseonik polako nestaje. Izvanredne uloge holivudskih zvezdi, skupa produkcija i pažljiva rekonstrukcija učinili su da ovaj film među zaposlenima u NASA-i  uživa kultni status.

 

Nedelja, 20. jul

16:00

Film: Uzbuna satelit 02  (Moon Zero Two, 1969, 100 min)
Režija: Roy Ward Baker
Uloge: James Olson, Catherine Schell, Warren Mitchell

Film nastao samo tri meseca nakon sletanja na Mesec jasno pokazuje duh vremena i optimizam sa kojim je gledano na osvajanje svemira nakon  Apolo misije. Ovaj “svemirski vestern” obiluje maštovitim specijalnim efektima i tipičnim dizajnom sedamdesetih, pravi dragulj kemp estetike koji je u svoje vreme bio smatran za nedostižan u dočaravanju budućnosti svemirskih putovanja.

 

18:00

Film: Čovek na Mesecu   (Man in the Moon, 1960, 98 min)
Režija: Basil Dearden
Uloge: Kenneth More, Shirley Anne Field

Urnebesna komedija jednog od najznačajnijih britanskih reditelja. Blad je medecinski fenomen, ima izuzetnu otpornost na sve bolesti što ga kvalifikuje za put na Mesec. Ipak,  njegovu karijeru astronauta dovodi u pitanje romansa sa striptizetom… Komedija nastala u vreme kada se na ideju o sletanju na Mesec još uvek gledalo kao na dobru šalu…

 

20:00

Film: Planeta prokletih  (Outland, 1981. 109 min)
Režija: Peter Hyams
Uloge: Sean Connery, Peter Boyle, Frances Sternhagen

Jedan od najboljih SF filmova svih vremena, uzbudljiv pokušaj da se u svemir prenese poznati klasik “Tačno u podne” sa harizmatičnim Šonom Konerijom u glavnoj ulozi. Film postavlja i etička pitanja o eksploataciji svemira i socijalnoj grupi koja iz toga izvlači benefite. Film govori o  cinizmu koji  je uveliko odudarao od vulgarnog pozitivizma koji je vladao Amerikom početkom osamdesetih.

Komentari