Filmska revija: “KAKO SE HRANIMO?”

Od bašte do tanjira –  revija francuskih  dokumentarnih  filmova o zdravoj ishrani! U saradnji sa Francuskim institutom i TV 5 MONDE
Cena ulaznice 100 dinara
Hoće li hrana biti jedan od najvećih problema 21 veka? Šta se promenilo u načinu proizvodnje, konzumacije i tretmana hrane u poslednjih nekoliko decenija? Da li je organska hrana zaista zdravija, i šta našem telu čine genetski modifikovani proizvodi?

 

Kako se u stvari zaista hranimo? Na to pitanje odgovor pokušava da pruži ciklus od četiri dokumentaraca koji će prvi put otvoriti ovu temu ka širokoj publici. Uz filmove biće organizovano i predavanje “10 pravila zdrave ishrane” poznatog nutricioniste dr Danijele Ristić – Medić.

 

Petak, 8. jun, 20:00
Film: Deca će nas okriviti (Francuska, 2008/107′)
Režija: Žan-Pol Žad
Kako će se hraniti buduće generacije? Film počinje hrabrom inicijativom opštine francuskog grada Gard da u jednoj seoskoj školskoj kantini uvede zdrav način ishrane. Reditelj, bez ustezanja, gradi portert tragedije životne sredine koja preti mlađim generacijama. Sela se konstantno truju hemijskim sredstvima koja se koriste u poljoprivredi (76 000 tona pesticida godišnje se utroši samo u Francuskoj) i šteta naneta ljudskom zdravlju je ogromna. Ne treba samo konstatovati posledice, već je neophodno odmah pronaći način delovanja kako nas sutra naša deca ne bi proklinjala.

 

 

Subota, 9. jun, 17:00
Predavanje: 10 pravila zdrave ishrane

Predavač: Dr Danijela Ristić-Medić, naučni saradnik, spec. interne medicine, doktor medicinskih nauka iz oblasti ishrane, zaposlena u Centru izuzetnih vrednosti u oblasti istrazivanja ishrane i metabolizma Instituta za medicinska istraživanja u Beogradu. Član je endokrinološke sekcije SLD, Srpskog društva za pročavanje gojaznosti, Drušva za ishranu kao i Internacionalne asocijacije za proučavanje gojaznosti (IASO).
Ulaz slobodan!

Subota, 9. jun,19:00
Film: Rat i mir u povrtnjaku (Francuska, 2006, 90′)
Režija: Žan-Iv Kolet
Za sve koji su voleli film „Mikrokosmos“ sada stiže magična i originalna priča o avanturama i peripetijama živih stvorenja koja nastanjuju jedan bretonski povrtnjak. Život najmanjih stvorenja i biljaka gledan izbliza u pravom ekološkom raju… Na ovom mestu punom opasnosti, jedino je baštovan odgovoran za biljke koje je zasadio…Kao istinski tvorac svoga vrta, za dobrobit zdravlja svoga cveća i povrća, on je strah i trepet u povrtnjaku.

 

 

Nedelja, 10. jun, 17:00
Film: Svet po Monsantu (Francuska, 2008, 109′ )
Režija: Mari-Monik Roben
Film koji je šokirao svetsku javnost i „otvorio oči“ političarima i medijima kako genetski modifikovana hrana počinje da dominira svetskom prehrambenom industrijom. Firma Monsanto, lider genetski modifikovane hrane, rasprostranjena u 86 zemalja, takođe je i jedno od najkontraverznijih preduzeća u istoriji industrije. Od svog osnivanja 1901. godine, firma je bila suočena sa optužbama zbog neispravnosti svojih proizvoda, a danas je to preduzeće od “posebnog značaja”.
Na osnovu šture dokumentacije, svedočenja žrtava, naučnika i političara, film rekonstruiše genezu industrijske imperije koja je, pod uticajem laži, pritisaka, pokušaja korupcije i šurovanja sa američkom administracijom, postala svetska sila u planetarnom širenju genetski modifikovane hrane bez ikakve ozbiljne kontrole njenih efekata na prirodu i ljudsko zdravlje.

 

 

Nedelja, 10. jun,19:00
Film: Blagorodno vreme (Francuska, 2009 /123′ )
Režija: Dominik Marše
U kakavom je stanju poljoprivreda danas? Kako se proizvodi hrana, koliko znamo o produktima koje svakodnevno konzumiramo? Šta je donela a šta oduzela industrijalizacija poljoprivrede? Zašto je tako teško proizvoditi organsku hranu? Poljoprivrednici, farmeri, mikrobiolozi, istraživači i funkcioneri besprekorno se trude da postave temelje očuvanju ekološkog pristupa obrađivanju zemlje.
Film poziva na podizanje nivoa svesti koga u potpunosti opravdavaju i potkrepljuju ekonomski i socijalni razlozi. Dominik Marše, ne okrivljujući nikoga, daje reč ljudima koji veoma iskreno pričaju o ovoj osteljivoj temi i koji pokušavaju da objasne šta nas je to navelo da zanemarimo zemlju.

 

Komentari