Film: “Žućko – priča o Radivoju Koraću”

Cena ulaznice: 250 din.
Scenario i režija: Gordan Matić
Uloge: Vladimir Aleksić, Katarina Radivojević, Tihomir Stanić, Voja Brajović, Tamara Krcunović

“Žućko- priča o Radivoju Koraću” je film o jednom čoveku, njegovoj fenomenalnoj sportskoj karijeri ali i fascinantnoj ličnosti. Istovremeno, ovo je priča o jednom vremenu, o zemlji koje više nema, bivšoj Jugoslaviji, koja se tih 50-tih i 60-tih godina 20. veka počela otvarati prema Zapadu preko sporta, muzike, filma, mode. Upravo to vreme, svojim životom, karijerom i svim onim što je predstavljao obeležio je i Radivoj Korać Žućko.

 

Da ništa vezano za ličnost i karijeru Žućka nije preuveličano, govore i neosporni podaci.

„Mašina za davanje koševa“, „Kreativac, genijalac, koji u igri uvek nalazi rešenje“, „Prva prava medijska ličnost iz košarke“, „Igrač koga je bilo nemoguće čuvati jedan na jedan“ samo su neki od novinskih naslova iz tadašnje domaće i strane štampe koji su govorili o Koraću.

Radivoj Korać je bio vrhunski sportista sa rekordima od kojih neki nisu oboreni ni do danas.

Sve vezano za Radivoja Koraća Žućka, njegovu ličnost i život nalik je filmskoj priči. U igranom delu filma rekonstruisani su bitni detalji iz njegovog života: prvi košarkaški koraci, ratni zbeg u Lici, odvođenje oca na Goli otok, druženje s prijateljima, susreti sa Titom i Andrićem… Kroz priču o Žućku vode nas naši proslavljeni košarkaši, Aleksandar Saša Đorđević i Milenko Tepić. Veliki broj čuvenih košarkaških zvezda, koje su stvarale i zauvek obeležile našu, evropsku i svetsku košarkašku istoriju takođe se pojavljuju u filmu. Mnogi od njih su i članovi košarkaške Kuće slavnih. Korać je bio renesansna ličnost. Osim sporta, bio je strastveni zaljubljenik u nauku, književnost, slikarstvo, muziku. Kažu da je po svom obrazovanju, interesovanjima, inteligenciji mnogo odskakao od svoje okoline. Radivoj Korać je ispisivao zlatnim slovima istoriju naše košarke. I ne samo to. Na njemu svojstven, tih i nenametljiv način menjao je na bolje vreme i društvo u kojem je živeo, ostavljajući mnogo toga u nasleđe budućim generacijama.

Naratori: Aleksandar Saša Đorđević, Milenko Tepić

Sagovornici: Borislav Stanković, Ranko Žeravica, Vladimir Cvetković, Dragutin Čermak, Slobodan Gordić, Nemanja Đurić, Ivo Daneu, Boris Kristančić, Josip Đerđa, Nikola Plećaš, Francesco Varotto, Giuseppe Stefanelli, Pedro Ferrandiz, Emiliano Rodriguez, Clifford Luyk, Dragan Glišić, Ljiljana Dragović, Zoran Petrović, Velibor Belević

Producenti: Marko Paljić (Gargantua films), Gordan Matić (Re-Kreativno)

Žanr: igrano-dokumentarni / biopik

Web: www.radivojkoracfilm.rs

 


 

Komentari