Film “SESTRE” 10. aprila premijerno u Domu omladine!

PREMIJERA: 10. april – DOB//Velika sala u 20:00
U Bioskopu DOB od 11. do 14. aprila u 19:00 i 21:00
Cena ulaznice: 250 dinara.

Premijeri filma prisustvovaće, pored autora i glumaca, predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, Šef delegacije Evropske unije ambasador Vensan Dežer, Šef misije IOM Gregoar Gudštajn i brojni drugi zvaničnici i javne ličnosti.

Film “Sestre” snimljen je u produkciji Monte Royal Pictures. Ovaj projekat je jedan od pobednika konkursa Evropske unije “Podrška medijima u oblasti evropskih integracija”. Takođe, projekat je dobio i donaciju IOM-a (Međunarodna organizacija za migracije). Realizovan je uz pomoć Vlade Republike Srbije i uz logističku podršku svih Vladinih i nevladinih organizacija koje se bave borbom protiv trgovine ljudima.

Film “Sestre” pisan je po elementima istinitih događaja. Zbog zaštite žrtava promenjena su imena, tačna mesta događanja i pojedini detalji radnje. Iako su se sudbine konkretnih žrtava dešavale u proteklim godinama, u našoj priči smeštene su u sadašnje vreme, tačnije posle “otvaranja granica” u Srbiji. Uzbudljiva i potresna priča o sudbini devojaka predstavlja efikasan način da se kroz igrani film utiče na podizanje svesti javnosti o ovom aktuelnom svetskom problemu, jer je kroz dokumentarnu formu nemoguće prikazati doživljaj žrtve.

Film “Sestre” ne bi trebalo da gledaju mlađi od 13 godina!
   
SINOPSIS:
U Sigurnu kuću dolazi Marija (Ivana Vuković), devojka od 23 godine, koja je uspela da se izvuče iz lanca trgovine ljudima. Uz nepoverenje i strah počinje da se otvara Katarini (Ana Maljević), psihologu socijalne službe i policijskim inspektorima (Milica Mihajlović i Boris Isaković). Kroz Marijinu potresnu priču saznajemo kako je zajedno sa  mlađom sestrom (Ana Mandić) stigla u bordel «Firenca», negde u srpskoj provinciji, gde ih je vlasnik bordela Tadija (Ljuba Bandović) držao zatvorene sa još nekoliko mladih devojaka. Svaka devojka je na različit način doživela okolnosti u kojima se našla: bez slobode kretanja, uz surovost, ucene i poniženja morale su da pristanu na seksualnu eksploataciju. Ono što devojke povezuje jeste: neinformisanost i želja za boljim životom.  

Pored navedenih glumaca uloge tumače: Velimir Bata Živojinović (deda Marije i Saške), Bojana Maljević (tužiteljka), Milena Predić, Ivana Šćepanović i Lena Cvetković (žrtve trgovine ljudima), Milorad Kapor i Miodrag Krčmarik (kriminalci), Duško Premović, Sanela Milošević, Uroš Jovčić, Igor Đorđević, Milan Jovanović-Strongman, Nenad Gvozdenović, pripadnici specijalne jedinice MUP-a Srbije i drugi.

 
 
AUTORSKA EKIPA:

Producent: Bojana Maljević
Režija: Vladimir Paskaljević
Scenario: Milena Marković, Vladimir Paskaljević, Bojana Maljević
Fotografija: Milan Spasić
Montaža: Lazar Predojev
Muzika: Vasil Hadžimanov
Scenografija: Mladen Lisavac
Kostimografija: Gordana Angelovski
Ton: Tomica Marton Jankov
Dizajn zvuka: Danijel Milošević
Masker: Stanislava Zarić

O TRGOVINI LJUDIMA:
Trgovina ljudima predstavlja najgrublje kršenje ljudskih prava – zločin koji ljude pretvara u robu. Srbija je dugo godina bila zemlja tranzita i krajnje destinacije, ali poslednjih godina postoji povećana trgovina domaćim državljankama. Uspešna borba sa organizovanim kriminalom, koja je u interesu svake zemlje, podrazumeva i uspešno osmišljene programe prevencije. Zato je nastao film “Sestre”.

Stručnjaci smatraju da trgovina ljudima može da se reši, pre svega, smanjenjem potražnje. Što znači da mora više da se radi na informisanju i preventivi, naročito među mladim ljudima i muškarcima. Zato ciljnu grupu filma “Sestre” čine: tinejdžeri, osobe sa nižim životnim standardom, mladi koji odlaze u inostranstvo i žele «bolju budućnost», ali i roditelji, potencijalne mušterije, eksploatatori žrtava i drugi.

U kulturnom pogledu, moramo proniknuti do humanosti svakog pojedinca i shvatiti kako trgovci ljudima eksploatišu slabosti svojih žrtava da bi ih držali u ropskom odnosu, bilo to u poljima, fabrikama, privatnim domaćinstvima ili bordelima.
  

Komentari