Festival studentskog filma FSF reACTION!

Dvanaesti Doncafe Instant FESTIVAL STUDENTSKOG FILMA održaće se od 17. do 20. marta 2011. na tri lokacije. Muzej jugoslovenske kinoteke, Dom omladine Beograda i Ustanova kulture Parobrod biće mesta susreta AKCIJE filmskih stvaralaca i reAKCIJE publike i medija.

Glavni program obuhvatiće projekcije filmova studenata sa prestižnih evropskih i svetskih akademija, kao i filmove studenata fakulteta u Beogradu koji školuju filmske stvaraoce. Na konkurs Doncafe Instant Festivala studentskog filma pristiglo je 197 filmova sa dramskih akademija iz Srbije, Slovenije, Makedonije, Bosne, Slovačke, Češke, Švajcarske, Nemačke, Austrije, Francuske, Turske, Grčke, Španije, Kanade, Izraela, Ekvadora, Tajvana i SAD-a. Najveći odziv bio je iz Nemačke. Selekciju filmova izvršiće reditelj Vladimir Paskaljević.

Novi segment FSF-a Festival Exchange Program ugostiće 3 predstavnika holandske platforme za evropsko studentsko filmsko stvaralaštvo Breaking Ground, koja organizuje filmski festival, čiji će filmovi činiti revijalni program, dok će mladi filmski stvaraoci iz Srbije imati priliku da predaju svoje filmove lično organizatorima u prostorima UK Parobrod.  Predstavnica organizacionog tima češkog festivala Fresh Film Fest biće takođe gost Festival Exchange Program-a. Organizatori će prezentovati svoj festival i istaći će mogućnosti saradnje sa našim studentima.

Očekuje Vas bogat EDUKATIVNI program u vidu radionice reditelja Dejana Zečevića, predavanja i tribina aktivnih filmskih stvaralaca. Studenti ReAkcijaju! je  deo programa u okviru kojeg će u vidu dvodnevnog predavanja/radionice biti predstavljen film Oktobar omnibus, sedmoro reditelja diplomaca Fakulteta dramskih umetnosti.

OFF program festivala obuhvata izložbe, performanse i žurke, gde će se pojaviti neka od najpoznatijih imena beogradske dj scene. Izložba reKREA(K)CIJA u UK Parobrodu ima za ideju da kroz veliki broj radova različitih autora, studenata umetničkih fakulteta, predstavi njhovo stvaralaštvo široj publici. reKREA(K)CIJA  DANAS  je koncept neformalne izložbe/biblioteke  koji će tokom četiri dana Festivala biti smešten u holu Doma omladine.

Žiri ovogodišnjeg festivala činiće reditelji Nikola Ležaić, Srđan Koljević i glumac Nebojša Milovanović.

Partner koji je doprineo održavanju FSF-a i prihvatio reAKCIJU mladih filmskih stvaralaca jeste Kancelarija za mlade Starog grada, Kancelarija za mlade Novog Beograda sa Opštinom Novi Beograd, Opština Stari grad i Ministarstvo kulture su takođe prepoznali značaj ove manifestacije, dok je generalni sponzor Doncafe Instant omogućio i ove godine da se FSF održi na nivou koji zahteva jedna međunarodna manifestacija. Hypo Alpe Adria Group i Red Bull su prijatelji festivala koji  su takođe doprineli njegovom održavanju.  

Koncept 12. Doncafe Instant Festivala studentskog filma nosi naziv reACTION i zasnovan je na odnosu akcije i reakcije u kontekstu filmskog stvaralaštva i umetnosti uopšte.

U okviru festivalskih programa istražujemo šta je sve potrebno u idejnom i organizacionom smislu pre onog izgovorenog- AKCIJA, kakve su reakcije publike na studentski film danas, na koje teme reaguju mladi filmski stvaraoci i koliko su mladi na polju filma aktivni. Bavimo se time kako doći od AKCIJE fimskih stvaraoca do reAKCIJE publike i medija. Da li mediji i publika danas reaguju isključivo na eksplicitne tabloidske sadržaje? Istražujemo ko su danas u Srbiji i svetu ljudi od AKCIJE i na koji način doprinose boljitku zajednice u kojoj žive i stvaraju.

Actioni contrariam semper et æqualem esse reactionem: sive corporum duorum actiones in se mutuo semper esse æquales et in partes contrarias dirigi.

Za svaku silu akcije koja deluje na neko telo postoji i sila reakcije. Sila reakcije je istog intenziteta i pravca kao i sila akcije ali suprotnog smera. One se uzajamno ne poništavaju. -Treći Njutnov zakon: Zakon akcije i reakcije
Da li akcija nužno izaziva reakciju?

Program:

Hol ispred sale Amerikana
OFF program
Izložba reKREA(K)CIJA  DANAS  
17 – 20. mart 2011.

reKREA(K)CIJA  DANAS  je koncept neformalne izložbe/biblioteke  koji će tokom četiri dana Festivala biti smešten u holu ispred sale Amerikana  Doma omladine. Neobičan prostor, otvoren za svaku vrstu reAkcije i lične kreacije će kroz različite programe interaktivno komunicirati sa svima koji na bilo koji način mogu da odgovore na pitanje kako doći do AKCIJE putem REakcije. U okviru ovog dela programa, posetioci će imati priliku da se opuste uz zanimljive naslove knjiga o filmu, najpoznatiju filmsku muziku ali i da pogledaju i saznaju ko su danas mladi “od akcije”, čime se oni bave i ko je njhova publika. Izložba  BLOODESIGN je projekat studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu koja na zanimljiv način nudi nov pogled na dizajn nameštaja. Radionica lomografije u organizaciji grupe za podršku umetnicima KIŠOBRAN  koja je nedavno završena kao konačan prdukt ima izložbu fotografija pod nazivom LOMO ZID. Deo te izložbe će za ovu priliku biti premešten u Dom omladine. Pored ova dva glavna dela posetioci će moći da pogledaju i radove mladih scenografa i kostimografa iz Beograda, kao i da se na jednom mestu informišu o novoj umetničkoj sceni grada i organizacijama i pojedincima koji je kreiraju.
Izložba će  biti otvorena od 17. do 20. marta, tokom celog dana.
Celokupnu atmosferu izložbe će u subotu, 19. marta upotpuniti i nastup beogradskog benda BICIKL u Klubu Doma omladine s početkom u 19 sati.   

Sala Amerikana – 17. mart
Dom omladine Beograda
U 11:00 Radionica “Rediteljski stilovi kroz slike” Dejana Zečevića

Kinoteka
U 19:00 Svečano otvaranje i FSF 011 film

U 21:00
Projekcije filmova:
Tic tac / Kanada
11 KM / BiH
On a Silk Thread/ Nemačka
Stevan M. Živković/ Srbija
Implementation/ Grčka
Look before / Češka

 +
U 23:00
reACTION party @ PLASTIC mint

Sala Amerikana – 18. mart
Dom omladine Beograda
U 11:00 Radionica “Rediteljski stilovi kroz slike” Dejana Zečevića

UK Parobrod

U 14:00
Tribina
Festival Exchange gosti:  Breaking Ground i Fresh Film Fest

U 18:00
Otvaranje izložbe ”ReKREAkCIJA“

reKREA(K)CIJA je prostor festivala u kojem će svi posetioci i učesnici imati prilku da užaivaju u dobroj atmosferi muzičkog, likovnog i edukativnog programa na nekoliko lokacija u gradu.

Izložba reKREA(K)CIJA ima za ideju da kroz veliki broj radova različitih autora, studenata umetničkih fakulteta, predstavi njhovo stvaralaštvo široj publici, te da na taj način otvori vrata mladima koji tek ulaze u svet gradskih galerija. Prostor Ustanove kulture “Parobrod” gde će ova izložba biti otvorena 18. marta u 18 sati idealno je mesto za ovakvu vrstu studentske kreativne reAkcije  jer svojim novim duhom donosi  mesto namenjeno mladima koji imaju šta da (po)kažu.  

Na konkurs je pristiglo preko sto radova studenata iz naše zemlje i svi će se naći u prostoru galerije, pošto ideja jeste da se bez selekcije prikaže šta inspiriše mlade danas. Organizatori izložbe su temu i formu ostavili slobodnim jer će na taj način posetioci najbolje moći da steknu uvid u ono što se dešava na umetničkoj sceni u Beogradu.      

Kinoteka
Projekcije filmova

U 17:00
Trst je naš/ Slovenija
Dilema/ Turska
BAKA!!/ Švajcarska
Nova škola, stara škola/ Srbija

U 19:00
Barcelo/ Francuska
Najmiliji/ Srbija
Oblivion/ Grčka
How to sell a fairytale/ Nemačka
Wild memories/ Kanada
The loyal shadow/ Švajcarska
Those you find, those that stay, those that are here/ Ekvador

U 21:00
Little eyes/ Francuska
Catch him / Slovačka
Toy man / Tajvan
Guided tour / Izrael
Još jedan dan /  Srbija
Fishmaiden / Švajcarska

Klub Doma omladine – 19. mart
Dom omladine Beograda

U 11:00
Radionica “Studenti reAKCIJAJU“ ekipa filma “Oktobar omnibus”

Radionica traje dva dana, 19. i 20. marta u Klubu Doma omladine Beograda!
Studenti ReAkcijaju! je deo programa u okviru kojeg će u vidu dvodnevnog predavanja/radionice biti predstavljen film sedmoro reditelja diplomaca Fakulteta dramskih umetnosti. “Oktobar omnibus” je film koji kroz nekoliko različitih priča daje povod za preispitivanje društvenog stanja u Srbiji danas. Kao primer angažovanog, inovativnog i zanimljivog projekta ovo je deo programa čija je ideja animacija studenata, a prvenstveno srednjoškolaca koji će imati priliku da se na “na licu mesta” upoznaju sa celokupnim stvaralačim procesom koji se odnosi na filmsku umetnost. Šta se sve krije iza i pre izgovorenog “AKCIJA” i kako ona dovodi do REAKCIJE biće otkriveno upravo kroz studentska iskustva sa snimanja jednog omnibus filma.
Ovom radionicom, Festival studentskog filma proširuje svoj edukativni program u pogledu ciljne grupe i interaktivno komunicira i sa nešto mladjom populacijom. Svi polaznici imaće priliku da učestvuju u debati koja za cilj ima da pokrene pitanja podrške mladim stvaraocima u Srbiji danas na jednoj strani, ali i da kroz dosadašnja iskustva budućih filmskih profesionalaca čuju kako izgleda stvaralački proces koji rezultira onim što publika gleda u bioskopima.

U 19:00 –  Koncert benda BICIKL

Kinoteka
Projekcije filmova

U 17:00
Grand Ayatollah Bajat Sandschani / Nemačka
Elipsa / Srbija
Kiss me now/ Portugalija
Thanks, fine/ Slovačka

U 19:00
Tiki / Francuska
Sonor / Nemačka
Diploma / Izrael
Realnosti, odjebi / Srbija

U 21:00
You kill me / SAD
Polazak / Srbija
Cockfight / Švajcarska
Outside/ Nemačka
Sleeping perv is world famous for 5 minutes / Austrija

Klub Doma omladine – 20. mart

U 11:00
Dom omladine Beograda

“Studenti reAKCIJAJU“, ekipa filma “Oktobar omnibus”

Kinoteka
Projekcije filmova


U 17:00

Van kontrole / Srbija
To je naše dijete / BiH
Roof without house / Nemačka
First fruits / Švajcarska

U 19:00
Festival Exchange
Filmovi sa festivala Breaking Ground i Fresh Film Fest-a
(revijalni program)

U 21:00
Film Inkubator

Vasja Stanković
(revijalni program)
+
U 23:00 reACTION party

Komentari