Festival kratkog podvodnog filma “Nečujno 5”

“Nečujno 5”, festival kratkog podvodnog filma se organizuje već petu godinu za redom, u organizaciji Asocijacije Ronilačkih Instruktora i uz veliku podršku Doma omladine Beograda, gde se manifestacija i održava. Prikazivaćemo kratke filmove u trajanju do 12 minuta, iz najlepših podvodnih delova sveta koje ni ne možete da zamislite da postoje, i videćete stvari o kojima niste ni maštali!

Pored filmova biće organizovana i takmičarska izložba podvodnih fotografija, zbog kojih ćete poželeti da ostavite sve i odete na neku od destinacija sa koje je fotografija uslikana i da naučite da ronite! Ukoliko posetite festival preko dana možete uživati u dečijoj likovnoj radionici, ronilačkoj radionici za decu i odrasle, da naučite kako svet pod vodom funkcioniše, da se informišete o svemu vezano za vodu, ronjenje, plivanje, vaterpolo…da popričate sa našim instruktorima iz asocijacije, čak i prisustvujete našim sastancima i savetovanju, pa ko zna možda vidite da je to baš posao za vas i bacite se i vi u nečujni podvodni svet!

NEČUJNO 5:
Festival kratkog podvodnog filma “Nečujno 5” u organizaciji Asocijacije Ronilačkih Instruktora i Doma omladine Beograd, biće održan 07. i 08. oktobra 2017. u Velikoj sali Domu omladine Beograda. Peti po redu festival broji preko 90 autora, sa više od 60 filmova i 250 fotografija.

U subotu pre otvaranja filmskog dela festivala u 14:00 imaćemo mali osvrt na filmove prethodnih festival “Nečujno 1” i “Nečujno 2”, takođe slične projekcije u nedelju u 14:00h osvrt na “Nečujno 3” i “Nečujno 4”.

Svečano otvaranje filmskog dela je zakazano za subotu 07. oktobra 2017. U 17:00 kada će biti prikazan film autora Claudia i Hendrik Schmidtt iz udruženja The Jetlagged pod nazivom „The pale Horse“  koji govori o tome koliko su koralni grebeni značajni za ceo ekosistem, a samim tim i opstanak naše planete. Potom imamo premijerni film autora Olivier Van den Broeck i Greet Meulepas – „Pisciforms“  u kome možemo videti da vrsta i oblika riba ima više nego sisara, ptica, vodozemaca i gmizavaca. Potom slede projekcije „IZBLIZA“ i „ŽIVIM ISPOD VODE“, a u nedelju 08.10.2017. od 17:00 možete pogledati projekcije „PODVODNO KRALJEVSTVO“ i „5000 RIBA“, a nakon toga u 19.00 sledi zatvaranje festivala gde će biti proglašeni pobednici filmskog dela, kao i pobednici u takmičenju u podvodnoj fotografiji, te najbolji film po izboru žirija sa konkursa „Nečujno 5“.

Treba obratiti pažnju da iako ni jedna od filmskih projekcija ne nosi ekološki naziv, da je svaki film zapravo ekološki, i da je sve veća svest autora da na razne načine prikažu kako da utičemo na očuvanje naše planete.

Kao i svake godine na festivalu imamo i prateće programe, takmičenje u podvodnoj fotografiji u 6 kategorija u kome je učestvovalo mnoštvo autora iz celog sveta, čiju izložbu možete pogledati u Holu Doma omladine tokom trajanja festivala. Tokom oba dana organizivana je dečija likovna radionicu Nine Manić Jovanović, gde možete svoje male kreativce da uposlite crtanjem podvodnog sveta ili pak dečiju ronilačku radionicu sa Libonjom gde će naučiti nešto najosnovnije o podvodnom svetu, ekologiji, školjkama, ribama, ronjenju, a sve to dok uživate u projekcijama ili fotografijama. U subotu će biti održan sastanak i savetovanje instruktora i trenera podvodnog sporta Asocijacije Ronilačkih Instruktora i Srpskog Nacionalnog Ronilačkog Saveza. Pored svega ovoga u gostima će nam biti i stanovnici Javnog akvarijuma i tropikarijuma Beograda, tako da se možete družiti i uživati sa njima.

Pozivamo vas da dođete na svečano otvaranje festivala 07.10.2017 u 17:00 u Domu omladine Beograda, koje je besplatno, kao i da učestvujete na celom festivalu, pobegnete iz svakodnevnice, vidite i naučite nešto novo i zaronite sa nama u nečujni svet podvodnih dubina!

Na našem veb sajtu www.ari.rs i facebook stranici https://www.facebook.com/silently.belgrade/ možete pratiti sve detalje vezano za festival, satnice projekcija, biografije autora, trejlere za kratke filmove, predavače, izlagače, detalje vezano za dečije radionice itd.

ASOCIJACIJA RONILAČKIH INSTRUKTORA
Okuplja instruktore, kojih je trenutno preko 60. Postoji od 1993 godine, član je Evropske asocijacije profesionalnih ronilačkih instruktora – CEDIP, i od tada je osnivač mnogobrojnih instruktorskih kurseva, kurseva za sve kategorije, stažnih ronjenja, takmičenja, festivala podvodnog filma, festivala kratkog podvodnog filma, dečijih izložba i likovnih nagrada, raznih radionica i td. Kao što je rečeno cilj ARI je da okuplja instruktore, koji su tu naravno zbog obuke svih zainteresovanih za ronjenje. Možete se obratiti bilo kom našem instruktoru ako ste zainteresovani za bilo kakav vid podvodnih aktivnosti, i dobiti njihov stručni savet i pomoć.
www.ari.rs
https://www.facebook.com/pages/ARI-National-Association-of-Diving-Instructors/210719532329983

Srpski Nacionalni Ronilački Savez
http://www.ronilackisavez.com/

Ninina Likovna Radionica
https://www.facebook.com/Ninina-likovna-radionica-1654492681455070
 

JAVNI AKVARIJUM I TROPIKARIJUM BEOGRAD
 
https://www.facebook.com/Javniakvarijum
https://www.javniakvarijum.rs/index.html

Komentari