DOK CINEMA DOB: ZVEZDA JE ROĐENA

PROJEKCIJA I RAZGOVOR O FILMU “ZVEZDA JE ROĐENA”

Autorka filma: VANJA KOVAČEVIĆ, scenaristkinja, rediteljka i montažerka

Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

ZVEZDA JE ROĐENA

Dokumentarni film I 75’ I 2010 I Srbija

EKIPA FILMA

Scenario i režija: Vanja Kovačević

Kamera: Pablo Ferro Živanović

Montaža: Marko Simić i Vanja Kovačević

Zvuk: Vladimir Živković, Miloš Drndarević, Janja Lončar

Muzika:Writers of Fiction” (inspirisano muzikom benda “The Decemberists“)

Dodatna muzika: Nikola Berček

U filmu se pojavljuju: Ivana Smolović, Nikola Berček, Aleksandar Šišić, Miloš Popović, Marija Jovanović, Ivan Puzović, Ivan Pavlović, Nemanja Aćimović, bend “The Decemberists“, Vanja Kovačević

Produkcija: Intermedia Network, Beograd, Srbija

Sales Company / Submitter: M-Appeal, Berlin, Nemačka

 

 O FILMU

“Zvezda je rođena” je ultimativna priča autorke Vanje Kovačević o savladavanju prepreka na putu da postane bubnjarka u alternativnom rok bendu, dok minuciozno i znalački gradi proces kroz koji se ostvaruje i njen životni kredo – u životu treba pobeđivati, a ne samo učestvovati. Motiv oko koga se vrti priča – nastanak grupe “Writers of Fiction” – tribjut malo poznatom američkom bendu “The Decemberists“, takođe na scenu vraća jedan bitan, ali potisnut segment urbane potkulture bez koje rokenrol ne bi bio to što jeste – iskrena posvećenost svojim herojima. Film o vremenu u životu kad snovi postaju realnost. Film o ratu protiv samoga sebe i pobedi. Film o muzici, ali pre svega film o ritmu.

Film je premijerno prikazan na Sarajevskom filmskom festivalu 2010. godine. Nagrađen je nagradom za najbolji film u regionalnoj selekciji na Beldocs IFF 2010. godine, kao i nagradom za najbolju montažu na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu. Pored festivalskih projekcija, film je prikazan na televizijama u Srbiji, Hrvatskoj i Mađarskoj i VOD platformama za nemačko govorno područje.

O AUTORKI FILMA

VANJA KOVAČEVIĆ je dobitnica nagrade “Marko Glušac” za najperspektivnijeg mladog montažera u 2021. godini. Režirala je dugometražni dokumentarni film “Zvezda je rođena” i nekoliko kratkometražnih igranih i dokumentarnih filmova. Montažer je mini serije “Porodica” reditelja Bojana Vuletića, filma “Banović Strahinja” reditelja Stefana Arsenijevića i “The Box” rediteljke Andrijane Stojković. Jedan je od koordinatora i osnivača Udruženja za edukaciju u oblasti audiovizuelne kulture Filmkultura, kao i nekoliko strukovnih udruženja. Doktorand je na umetničkim doktorskim studijama u dramskim i audiovizuelnim umetnostima Fakulteta dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, gde je završila i osnovne studije na Katedri za FTV montažu.

 

DOK CINEMA DOB je program javnih projekcija domaćih dokumentarnih ostvarenja, koji se realizuje tokom godine u Domu omladine Beograda, u zimskom ciklusu, od februara do maja, i u letnjem ciklusu, od septembra do decembra. U fokusu ovog programa su autorski dokumentarni filmovi, u trajanju od preko 50 minuta, koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima. Sve filmske projekcije će biti praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora.

O AUTORKI I MODERATORKI PROGRAMA

 Jovana Nikolić je producent dokumentarnih filmova “Pogrebnik”, “Kavijar Konekšn” i “Nacionalni park”, sva tri premijerno prikazana na IDFA. EAVE, EURODOC i Berlinale Talents alumna. Predaje produkciju na Akademiji umetnosti u Beogradu i Akademiji umetnosti u Banja Luci. Autor je doktorskog rada na temu “Menadžment i produkcija dokumentarnih filmova u uslovima nepovoljnim za kulturni razvoj” na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Realizovala je koprodukcije sa ITVS International (SAD) i Cognito Films (Švajcarska), i saradnje sa ARTE Germany, Channel 4, YLE, SVT, NRK, AJB, RTV SLO i drugima.

 

Komentari