DOK CINEMA DOB: SREĆNA NOVA, JIVU

PROJEKCIJA I RAZGOVOR O FILMU “SREĆNA NOVA, JIVU”

Gost: Mladen Kovačević, reditelj i scenarista

Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

SREĆNA NOVA, JIVU

Dokumentarni film I 93 min. I 2020 I Srbija, Švedska, Francuska, Nemačka, Belgija

Režija i scenario

MLADEN KOVAČEVIĆ

Kamera

MARKO MILOVANOVIĆ

Muzika

OLOF DREIJER

Montaža

JELENA MAKSIMOVIĆ

Dizajn zvuka

PATRIK STROMDAL

Asistent postprodukcije zvuka

PAVLE KOVAČEVIĆ

Produkcija

IVA PLEMIĆ DIVJAK za HOROPTER (RS)

MARIO ADAMSON i RUTH REID za SYSIFOS FILM PRODUCTION (SE)

U koprodukciji sa

JASMINA SIJERČIĆ za BOCALUPO (FR)

HEINO DECKERT za MA.JA.DE (D)

THIERRY DETAILLE za VISIBLE FILM (BE)

O FILMU

Komunistički ideali su odavno izbledeli u kineskom gradu Jivu-u, u kome se u preko 600 fabrika, Božić i Nova godina proizvode za ceo svet. Fabrički radnici mogu da priušte najnovije iPhone-e, ali i dalje spavaju u zagušljivim spavaonicama, migranti u sopstvenoj zemlji. Posebno su mladi umorni od fabrika. U procepu između komunističke tradicije i popularnog kineskog sna o uspehu, oni sanjaju o biznisima, bogatstvu, slobodi i ljubavi.

BIOGRAFIJA AUTORA

Mladen Kovačević je scenarista, reditelj, i producent međunarodno priznatih dugometražnih dokumentarnih filmova koji su prikazivani u selekcijama Roterdama, Karlovih Vari, Visions du Réel, IDFA, Hot Docs, DOK Leipzig, FIDMarseille, CPH:DOX, i preko stotinu drugih festivala, gde su osvojili brojne nagrade. „Anplagd“ je njegov debitantski film sa kojim je osvojio 11 nagrada i postigao veliki međunarodni uspeh projekcijama na preko 100 festivala. Njegov drugi dokumentarni film „Zid smrti, i tako to“ imao je svetsku premijeru u takmičarskoj selekciji festivala Visions du Réel (2016), i osvojio je nagrade za najbolji film i najbolju kameru na Beldocsu (2016), kao i nagradu za najbolju muziku i dizajn zvuka na Martovskom festivalu (2017). Film “4 godine u 10 minuta” osvojio je specijalno priznanje žirija festivala Visions du Réel Nyon (2018), kao i nagradu za najbolji film festivala Beldocs (2018), posle čega su iste godine usledile projekcije na festivalima Hot Docs i IDFA (u kategoriji Best of Fests). Za isti film dobio je specijalna priznanja žirija na Zagrebdox (2019) i Martovskom festivalu (2019). Film  “Srećna Nova, Jivu” premijerno je prikazan u okviru selekcije Rotterdam’s Bright Future (2020), a zatim na Hot Docs (2020) i Sarajevskom filmskom festivalu (2020), na kojem je osvojio i Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. Niz uspeha nastavlja svetskom premijerom filma “Još jedno proleće” (2022) u Karlovim Varima, posle koje je prikazan i u Roterdamu.

DOK CINEMA DOB je program javnih projekcija domaćih dokumentarnih ostvarenja, koji se realizuje tokom godine u Domu omladine Beograda, u zimskom ciklusu, od februara do maja, i u letnjem ciklusu, od septembra do decembra. U fokusu ovog programa su autorski dokumentarni filmovi, u trajanju od preko 50 minuta, koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima. Sve filmske projekcije su praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora.

Autor i moderator programa: Jovana Nikolić, producent

ULAZ SLOBODAN

 

Komentari