DOK CINEMA DOB: KORENI

PROJEKCIJA I RAZGOVOR O FILMU “KORENI”

Autorka filma: TEA LUKAČ, scenaristkinja i rediteljka filma

Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

 

KORENI

Dokumentarni film I 80’ I 2021 I Srbija

 EKIPA FILMA

Scenario i režija: Tea Lukač

Kamera: Sara Preradović

Dizajn zvuka: Bojan Palikuća

Produkcija: Andrijana Sofranić-Šućur za NANA 143

O FILMU

Film Koreni je intimna filmska priča snimana u Dvoru na Uni, rodnom kraju scenaristkinje i rediteljke Tee Lukač, koja ga je napustila već u šestoj godini, usled rata. Uprkos tome, Koreni nisu film o ratu, već o sedam priča smeštenih u okvir divlje prirode, u nastojanju da ne budu zaboravljene. Dok se voze lokalnim taksijem po obodu šume, misteriozne u magli, i okupane suncem, različiti putnici sa sobom nose priče o gnezdima stršljena, petciijama protiv nuklearnog otpada, samoći, vašarskim poslasticama, folklornim tradicijama, posetama grobljima i putevima koji vode ka domu.

Film je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, u Češkoj, u okviru programa East of the West Competition 2021. godine. Nagrađen je nagradom za najbolju kameru na Beldocsu 2021. godine. Pored toga, imao je festivalsku distribuciju u SAD i Aziji.

O AUTORKI FILMA

Radeći u različitim poljima od filma do videoarta, Tea Lukač režirala je kratke igrane filmove, dokumentace, muzičke spotove i izlagala radove na izložbama. Tein rad je do sada putovao na mnogobrojne festivale uključujući Jihlavu, Zagrebdox, Ulju i Dok.fest Munchen. Član je udruženja DOKSrbija i alumni EX Oriente i IDFAcademy programa. Njen debi film, konceptualni dokumentrac KORENI premijerno je prikazan na festivalu Karlovi Vari, u trakmičarskoj selekciji East of the West. Trenutno završava doktorske studije na FDU sa temom primena metode senzorne etnografije u dugometražnom dokumentarnom filmu.

DOK CINEMA DOB je program javnih projekcija domaćih dokumentarnih ostvarenja, koji se realizuje tokom godine u Domu omladine Beograda, u zimskom ciklusu, od februara do maja, i u letnjem ciklusu, od septembra do decembra. U fokusu ovog programa su autorski dokumentarni filmovi, u trajanju od preko 50 minuta, koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima. Sve filmske projekcije će biti praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora.

O AUTORKI I MODERATORKI PROGRAMA

Jovana Nikolić je producent dokumentarnih filmova “Pogrebnik”, “Kavijar Konekšn” i “Nacionalni park”, sva tri premijerno prikazana na IDFA. EAVE, EURODOC i Berlinale Talents alumna. Predaje produkciju na Akademiji umetnosti u Beogradu i Akademiji umetnosti u Banja Luci. Autor je doktorskog rada na temu “Menadžment i produkcija dokumentarnih filmova u uslovima nepovoljnim za kulturni razvoj” na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Realizovala je koprodukcije sa ITVS International (SAD) i Cognito Films (Švajcarska), i saradnje sa ARTE Germany, Channel 4, YLE, SVT, NRK, AJB, RTV SLO i drugima.

 

Komentari