DOK CINEMA DOB: “GOVORI DA BIH TE VIDEO” DOK CINEMA DOB: “ГОВОРИ ДА БИХ ТЕ ВИДЕО”

Projekcija i razgovor o filmu “Govori da bih te video”

Učestvuju: Marija Stojnić, rediteljka, scenaristkinja i producentkinja i Miloš Ivanović, producent

Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

 

GOVORI DA BIH TE VIDEO

Dokumentarni film I 73’ I 2019 I Srbija, Hrvatska, Katar

Reditelj i scenarista: Marija Stojnić

Direktor fotografije: Dušan Grubin

Dizajner zvuka: Ivan Zelić

Montažeri: Kristina Poženel i Ivan Vasić

Producenti: Marija Stojnić i Miloš Ivanović

Ko-producenti: Vanja Jambrović i Tibor Keser

Produkcija: BILBOKE u koprodukciji sa SET SAIL FILMS & RESTART

 

Sinopsis

Film “Govori da bih te video” istražuje zvučni svet Radio Beograda, jedne od najstarijih radio stanica u Evropi, i višedecenijskog kulturnog svetionika grada. Kroz sinesteziju reči, šumova, muzike, tišine i svetla film portretiše radio ne samo kao laboratoriju radiofonskog zvuka, već i kao jedinstvenu laboratoriju duha i kreativne misli. Zamišljen kao zvučni eksperiment i omaž nevidljivim borcima za očuvanje autentičnog duha Beograda, kroz zvučni kolaž svevremenskih radiofonijskih dela koja postavljaju zaboravljena pitanja o čoveku, društvu i stvaralaštvu, film ispituje postojeće i potencijalne sisteme vrednosti i pokušava da pronađe zbirnu misao radija.

 

 

Reč reditelja

“Govori da bih te video” je sinestetično putovanje kroz zvučne pejzaže Radio Beograda i omaž radiofonskom stvaralaštvu i njegovim nevidljivm stvaraocima i slušaocima. Kroz ovaj audio-vizuelni eksperiment, želela sam da predstavim radio ne samo kao laboratoriju zvuka, već i kao živi izvor kreativne misli i čuvara intergeneracijskog sećanja, večitog lutalicu, koji skuplja fragmente našeg kolektivnog iskustva kroz vreme. Verujem da su ovakvi sadržaji potrebni i da čine da se osećamo manje usamljeno, i bolje promišljamo i razumemo svet i sebe.

 

Marija Stojnić je diplomirala režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu i magistrirala na The New School, na Njujorškom univerzitetu, na odseku za Film i medije, fokusirajući se na dokumentarni film. Režira filmove koji brišu granice između dokumentarnog i fikcije. Učestvovala je u realizaciji brojnih filmskih I TV projekata u Srbiji i Americi, pre nego što je 2016. godine osnovala svoju producentsku kuću Bilboke u Beogradu. Debitovala je 2019. godine, dugomatražnim dokumentarnim filmom  “Govori da bih te video” na IDFA festivalu u Amstedamu, u takmičarskoj selekciji First Appearance. Severnoamerička premijera ovog filma održana je 2020. Godine, u MoMA muzeju u Njujorku, u okviru programa Doc Fortnight. Stipendista je Njujorške fondacije za umetnost (NYFA) u kategoriji film-video za 2015. godinu i Instituta Sacatar u Brazilu za 2017. godinu. Od septembra 2019. godine, zajedno sa producentima Andrijanom Sofranić Šućur i Milošem Ivanovićem, deo je kolektiva producentske kuće Set Sail Films. Član je udruženja DokSrbija.

 

 

DOK CINEMA DOB je program javnih projekcija domaćih dokumentarnih ostvarenja, koji se realizuje jednom mesečno, tokom godine, u zimskom ciklusu, od februara do maja, i u letnjem ciklusu, od septembra do decembra. U fokusu ovog programa su autorski dokumentarni filmovi, u trajanju od preko 50 minuta, koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima.

Između dva ciklusa, u toku juna, jula i avgusta, biće realizovan DOK CINEMA MASTERS, kao letnji filmski bioskop, sa dve projekcije mesečno. U ovom programu jednako će biti zastupljeni filmski klasici kratkometražnog i dugometražnog dokumentanog filma, autori koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije, i oni koji su nesumnjivo sebi obezbedili mesto u domaćoj kinematografiji, a koji još uvek stvaraju i svojim opusom šire uticaj na mlađe generacije.

Sve filmske projekcije će biti praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora.

Autor i moderator programa: Jovana Nikolić

Jovana Nikolić je producent dokumentarnih filmova „Pogrebnik“, „Kavijar Konekšn“ i „Nacionalni park“, sva tri premijerno prikazana na IDFA. EAVE, EURODOC, i Berlinale Talents alumna. Predaje produkciju na Akademiji umetnosti u Beogradu i Akademiji umetnosti u Banja Luci. Autor je doktorskog rada na temu „Menadžment i produkcija dokumentarnih filmova u uslovima nepovoljnim za kulturni razvoj“ na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Realizovala je koprodukcije sa ITVS International (SAD) i Cognito Films (Švajcarska), i saradnje sa ARTE Germany, Channel 4, YLE, SVT, NRK, AJB, RTV SLO i drugima.

 

***************
Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

 

 

 

Komentari