DOK CINEMA DOB: DOSIJE LABUDOVIĆ DOK CINEMA DOB: ДОСИЈЕ ЛАБУДОВИЋ

PROJEKCIJA I RAZGOVOR O DOKUMENTARNOM DIPTIHU DOSIJE LABUDOVIĆ: NESVRSTANI & FILMSKE GERILE
Gošća: MILA TURAJLIĆ, scenaristkinja, rediteljka, direktorka fotografije i producentkinja
Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja
ULAZ SLOBODAN

Sa početkom u 18 časova

DOSIJE LABUDOVIĆ: NESVRSTANI (dokumentarni film, 2022, 100’)

Sa početkom u 20.30 časova

DOSIJE LABUDOVIĆ: FILMSKE GERILE (dokumentarni, 20022, 94’)

Razgovor sa rediteljkom od 19.45 do 20.30 časova

*********************************************************

DOSIJE LABUDOVIĆ: NESVRSTANI & FILMSKE GERILE

dokumentarni diptih

Scenario, režija i kamera

Mila Turajlić

Producenti

Carine Chichkowsky

Mila Turajlić

Produkcija

POPPY PICTURES & SURVIVANCE

u saradnji sa

FILMSKIM NOVOSTIMA

u koprodukciji sa

RESTART & KINO

 

O FILMOVIMA

Dokumentarni diptih NESVRSTANI i FILMSKE GERILE (“Non-Aligned & Ciné-guerrillas: Scenes from the Labudović Reels”) autorke Mile Turajlić  sastoji od dva dugometražna filma koji nas vode na arhivsko putovanje kroz proces stvaranja projekta Trećeg sveta. Filmovi su bazirani na do sada nikada ranije prikazanim 35mm filmskim materijalima, koje je snimio Stevan Labudović, snimatelj Filmskih novosti, koji je pratio predsednika Tita trideset godina.

Prvi film u diptihu posvećen je nastanku Pokreta nesvrstanih i Samitom koji je održan u Beogradu 1961. godine, dok je drugi film uzbudljivo putovanje u arhivske materijale koje je Stevan Labudović snimio tokom tri godine alžirskog rata za nezavisnost. Svaki film stoji za sebe kao iskustvo, ali gledanjem oba dobija se mnogo širi uvid u značaj filmskog materijala koja se čuva u Filmskim novostima.

Svetska premijera „Non-Aligned” održana je na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), „Ciné-guerrillas” premijerno je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF), dok je domaća premijera diptiha održana na 28. Festivalu autorskog filma u Beogradu.

 

O REDITELJKI

Mila Turajlić (Beograd, 1979) rediteljka je dokumentarnih filmova. Njen prethodni dokumentarni film „Druga strana svega” premijerno je prikazan na festivalu u Torontu 2017. godine, a osvojio je 32 nagrade, uključujući prestižnu nagradu IDFA festivala za Najbolji dokumentarni film. Časopis The New Yorker je ovo ostvarenje uvrstio u najbolje u 2018. godini. Njen debitantski dokumentarni film „Cinema Komunisto” (2010), premijerno je prikazan na festivalima IDFA i Tribeca, a potom osvojio 16 nagrada. Mila Turajlić je 2020. godine pozvana u članstvo Američke filmske akademije (Oskar).

 

O PROGRAMU

DOK CINEMA DOB je program javnih projekcija domaćih dokumentarnih ostvarenja, koji se realizuje tokom godine u Domu omladine Beograda, u prolećnom ciklusu, od februara do juna, i u jesenjem ciklusu, od septembra do decembra. U fokusu ovog programa su autorski dokumentarni filmovi, u trajanju od preko 50 minuta, koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima. Sve filmske projekcije su praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora.

O AUTORKI I MODERATORKI PROGRAMA

Jovana Nikolić je producent dokumentarnih filmova „Pogrebnik“, „Kavijar Konekšn“ i „Nacionalni park“, sva tri premijerno prikazana na IDFA. EAVE, EURODOC i Berlinale Talents alumna. Predaje produkciju na Akademiji umetnosti u Beogradu i Akademiji umetnosti u Banja Luci. Autor je doktorskog rada na temu „Menadžment i produkcija dokumentarnih filmova u uslovima nepovoljnim za kulturni razvoj“ na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Realizovala je koprodukcije sa ITVS International (SAD) i Cognito Films (Švajcarska), i saradnje sa ARTE Germany, Channel 4, YLE, SVT, NRK, AJB, RTV SLO i drugima.

 

Komentari