DOK CINEMA DOB: DIDA

PROJEKCIJA I RAZGOVOR O FILMU “DIDA”
Gosti: Nikola Ilić i Corina Schwingruber Ilić, autori
Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja
ULAZ SLOBODAN

 

DIDA

Dokumentarni film I 78’ I 2021 I Švajcarska

EKIPA FILMA

Scenario i režija: Nikola Ilić & Corina Schwingruber Ilić

Kamera: Nikola Ilić, Corina Schwingruber Ilić, Pablo Ferro Živanović

Montaža: Myriam Flury

Zvuk: Vladimir Rakić

Muzika: Heidi Happy

Producenti: Franciska Sonder, Karin Koch

 

O FILMU

Nikola je pre 15 godina napustio Srbiju kako bi sledio svoje srce i otišao u Švajcarsku. Otad je njegov život podeljen između dve zemlje i tri žene: majke Dide, bake i supruge. Njegova majka je ometena u razvoju i zavisi od njegove bake. Kako baka stari, Beograd zove Nikolu nazad. Ne sme da izneveri majku, ali takođe ne želi da napusti svoj život u Švajcarskoj.

Film je premijerno prikazan na festivalu Visions du Reel u Nionu 2021. godine i proglašen za najbolji dugometražni dokumentarni film u kantonu Cirih prema mišljenju Ciriške filmske fondacije. Iste godine prikazan je na Beldocsu i dobio specijalno priznanje žirija. Nagrade publike osvojio je na Doklajpcigu (2021) i Underhilfestu (2022), kao i nekoliko drugih priznanja kojima se svrstava u najbolje filmove festivala Makedox (2021), Zagrebdox (2022) i SEEfest L.A.(2022).

O AUTORIMA FILMA

NIKOLA ILIĆ je reditelj i direktor fotografije višestruko nagrađenih dokumentarnih i kratkih igranih filmova. Rođen je i odrastao je u Beogradu. Diplomirao je na Visokoj školi za dizajn i umetnost u Lucernu (Švajcarska). Živi i stvara u Srbiji i Švajcarskoj. Ko-reditelj je filmova “Dida” (2021), “Just another day in Egypt” (2015) i “Kod ćoška” (2013), i reditelj filma “Rakijada” (2016). Direktor je fotografije filma “All Inclusive” (2018), prikazanog na preko 250 festivala širom sveta.

CORINA SCHWINGRUBER ILIĆ je rediteljka filma “All Inclusive” (2018), prikazanog na Filmskom festivalu u Veneciji, TIFF i Sundance, osvojivši brojna priznanja, kao i nacionalno priznanje za najbolji kratki film u Švajcarskoj. Ko-rediteljka je dugometražnog dokumentarnog filma “Dida” (2021) premijerno prikazanog u Nionu i između ostalog, nagrađenog nagradom publike na Doklajpcigu. Član je Švajcarske i Evropske filmske akademije i alumna Berlinale Talents (2023).

 


DOK CINEMA DOB je program javnih projekcija domaćih dokumentarnih ostvarenja, koji se realizuje tokom godine u Domu omladine Beograda, u zimskom ciklusu, od februara do maja, i u letnjem ciklusu, od septembra do decembra. U fokusu ovog programa su autorski dokumentarni filmovi, u trajanju od preko 50 minuta, koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima. Sve filmske projekcije će biti praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora.

 

O AUTORKI I MODERATORKI PROGRAMA

JOVANA NIKOLIĆ je producent dokumentarnih filmova “Pogrebnik”, “Kavijar Konekšn” i “Nacionalni park”, sva tri premijerno prikazana na IDFA. EAVE, EURODOC i Berlinale Talents alumna. Predaje produkciju na Akademiji umetnosti u Beogradu i Akademiji umetnosti u Banja Luci. Autor je doktorskog rada na temu “Menadžment i produkcija dokumentarnih filmova u uslovima nepovoljnim za kulturni razvoj” na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Realizovala je koprodukcije sa ITVS International (SAD) i Cognito Films (Švajcarska), i saradnje sa ARTE Germany, Channel 4, YLE, SVT, NRK, AJB, RTV SLO i drugima.

 

Komentari