DOK CINEMA DOB: “4 GODINE U 10 MINUTA”

Projekcija i razgovor o filmu “4 godine u 10 minuta”

Učestvuju: Mladen Kovačević, reditelj i scenarista i Iva Plemić Divjak, producentkinja

Moderatorka: Jovana Nikolić, producentkinja

ULAZ SLOBODAN

4 GODINE U 10 MINUTA

Dokumentarni film I 63’ I 2018 I Srbija

Reditelj i scenarista: Mladen Kovačević

Montažer: Jelena Maksimović

Dizajner zvuka: Jakov Munižaba

Montažer zvučnih efekata: Dora Filipović

Kolor korekcija: Dušan Grubin

Produkcija: Iva Plemić Divjak za HOROPTER

 

 

Sinopsis

“4 godine u 10 minuta” je eksperimentalni arhivski dokumentarni film o prvom osvajanju Mont Everesta od strane jednog Srbina, Dragana Jaćimovića, čiji su dnevnički zapisi i video arhiva tokom ekspedicije korišćeni kao građa za film. Na kasetama koje su osamnaest godina skupljale prašinu, otkriva se zagonetni filmski materijal. Uz citate iz dnevnika protagoniste koji je iza kamere, sklapa se intimna slika jednog nesvakidašnjeg doživljaja. Od mističnosti vanzemaljskih pejsaža, nedokučivih likova i situacija, preko napetosti u nastojanju da se pomere lične granice, do komičnosti egzistencijalističkog apsurda, jedan čovek beležio je svoj put u večnu slavu, i nazad – u banalnost svakodnevice.

 

 

Biografija reditelja

Mladen Kovačević je reditelj dokumentarnog filma „Anplagd“, sa kojim je osvojio 10 nagrada i postigao veliki međunarodni uspeh projekcijama na preko 80 festivala. Njegov drugi dokumentarni film „Zid smrti, i tako to“ imao je svetsku premijeru u takmičarskoj selekciji festivala Visions du Réel (2016), i osvojio je nagrade za najbolji film i najbolju kameru na Beldocsu (2016), kao i nagradu za najbolju muziku i dizajn zvuka na Martovskom festivalu (2017). Film “4 godine u 10 minuta” osvojio je specijalno priznanje žirija festivala Visions du Réel Nyon (2018), kao i nagradu za najbolji film festivala Beldocs (2018), posle čega su iste godine usledile projekcije na festivalima Hot Docs i IDFA (u kategoriji Best of Fests). Za isti film dobio je specijalna priznanja žirija na Zagrebdox (2019) i Martovskom festivalu (2019), kao i nagradu za najbolji film na IbicaCinefest festivalu (2020). Film  “Merry Christmas, Yiwu” realizovao je kao srpsko-švedsko-francusku koprodukciju, snimanu u Kini, potvrdivši visoki domet svojih filmova premijerom u selekciji Rotterdam’s Bright Future (2020), a zatim projekcijama na festivalu Hot Docs (2020) i Sarajevskom filmskom festivalu (2020), na kojem je osvojio i Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film .

 

 

DOK CINEMA DOB je program javnih projekcija domaćih dokumentarnih ostvarenja, koji se realizuje jednom mesečno, tokom godine, u zimskom ciklusu, od februara do maja, i u letnjem ciklusu, od septembra do decembra. U fokusu ovog programa su autorski dokumentarni filmovi, u trajanju od preko 50 minuta, koji su imali uspešan festivalski život, a koji se ne mogu videti u domaćim bioskopima.

Između dva ciklusa, u toku juna, jula i avgusta, biće realizovan DOK CINEMA MASTERS, kao letnji filmski bioskop, sa dve projekcije mesečno. U ovom programu jednako će biti zastupljeni filmski klasici kratkometražnog i dugometražnog dokumentanog filma, autori koji su već ispisali istoriju domaće kinematografije, i oni koji su nesumnjivo sebi obezbedili mesto u domaćoj kinematografiji, a koji još uvek stvaraju i svojim opusom šire uticaj na mlađe generacije.

Sve filmske projekcije će biti praćene razgovorom moderatora sa gostima, ili samostalnim prikazom filma i filmskih uticaja u opusu autora prikazanog filma, od strane moderatora.

Autor i moderator programa: Jovana Nikolić

Jovana Nikolić je producent dokumentarnih filmova „Pogrebnik“, „Kavijar Konekšn“ i „Nacionalni park“, sva tri premijerno prikazana na IDFA. EAVE, EURODOC, i Berlinale Talents alumna. Predaje produkciju na Akademiji umetnosti u Beogradu i Akademiji umetnosti u Banja Luci. Autor je doktorskog rada na temu „Menadžment i produkcija dokumentarnih filmova u uslovima nepovoljnim za kulturni razvoj“ na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Realizovala je koprodukcije sa ITVS International (SAD) i Cognito Films (Švajcarska), i saradnje sa ARTE Germany, Channel 4, YLE, SVT, NRK, AJB, RTV SLO i drugima.

 

***************
Dom omladine Beograda sprovodi sve mere propisane od strane nadležnih organa, u cilju suzbijanja cirkulacije koronavirusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno na programima DOB, u prostoru postoje dezo-barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca u skladu sa propisima. Molimo publiku da bude odgovorna prema sebi i drugima, te da se pridržava propisanih mera.

 

 

Komentari