DANI IZRAELSKOG FILMA 2014.

Druga revija novog izraelskog filma, koju Ambasada Izraela i Dom omladine Beograda zajednički organizuju, predstavlja domaćoj publici najuspešnija ostvarenja ove kinematografije u poslednjih nekoliko godina.

Cena ulaznice: 150 dinara.

Sreda, 28. maj

20:00
Film: Popuni prazninu (Fill the Void, 2012, 90’)
Režija: Rama Burshtein
Uloge: Hadas Yaron, Chaim Sharir. Ido Samuel
Šira Mendelman je osamnaestogodišnja devojka koja živi u Tel Avivu. Kada njena sestra umre na porođaju, zajednica u kojoj živi od nje očekuje da se uda za sestrinog muža i nastavi brigu o sestrinom detetu… Elegantan, kompleksan i slojevit film Rame Burštejn retka je prilika da se zaviri u zatvoreni svet ortodoksnih Jevreja i njihov način života. I sama ortodoksna Jevrejka, rediteljka je imala privilegovan pristup tokom rada na ovom filmu koji je sniman tri godine. Film je dobio sedam najznačajnijih nacionalnih filmskih nagrada (Ofir), a glavna glumica je dobila nagradu na Venecijanskom festivalu.

Četvrtak, 29. maj

20:00
Film: Fusnota (Footnote, 2011, 107’)
Režija: Joseph Cedar
Uloge: Shlomo Bar’aba, Lior Ashkenazi
Delikatan, dramatičan, duboko dirljiv i iznenađujući film o bespoštednom rivalstvu oca i sina, profesora talmudskih studija u trci za navažniju državnu nagradu. Anegdota koja postaje tragikomična drama govori o cionizmu, akademskom i porodičnom životu i o načinu na koji jezik postaje veza između profanog i svetog. Film je dobio nagradu za scenario na festivalu u Kanu, 11 nacionalnih  Ofir nagrada, a bio je i izraelski kandidat za nagradu Oskar. Prestižni The NewYork Times ga je uvrstio među pet najboljih filmova 2011 godine.

Petak, 30. maj

20:00
Film: Veliki zli vukovi (Big Bad Wolves, 2013,110’)
Režija: Aharon Keshales, Navot Papushado
Uloge: Lior Ashkenazi, Tzahi Grad, Doval’e Glickman, Rotem Keinan
Uzbudljiv, napet triler koji je osvojio pet nagrada Izraelske akademije kao i brojne nagrade na međunarodnim festivalima (Toronto, Tribeka). Serija brutalnih ubistava u malom izraelskom mestu iz korena menja živote trojici muškaraca koji su, svako na svoj način, bili povezani sa žrtvama. Kventin Tarantino je izjavio da je ovo najbolji film koji je gledao prošle godine.

Subota, 31. maj

18:00
Film: Provodadžija (The Matchmaker, 2010, 118’)
Režija: Avi Nesher
Uloge:  Adir Miller, Maya Dagan, Dror Keren, Dov Navon
Nežna, smešno tužna drama o odrastanju kasnih šezdesetih godina u izraelskoj provinciji. Arik je tinejdžer koji radi za Jenkelea, misterioznog provodadžiju, koji je preživeo Holokaust. Na svom poslu sreće živopisne karaktere, zaljubljuje se u stariju ženu, saznaje mnogo šta o životu i svetu oko sebe i konačno puni šesnaest godina. Film je bio nominovan za sedam Ofir nagrada, a dobio je za najbolju žensku i mušku ulogu.

20:00
Film: Dvoje u noći (2 Night, 2011, 87’)
Režija: Roi Werner
Uloge: Yaron Brovinsky, Keren Berger, Omer Barnea
U gradu gde je sve moguće, dvoje mladih koji žele da provedu noć zajedno pokušavaju nemoguće – da pronađu parking mesto. Romantična komedija koja najviše podseća na Skorsezeovu „Idiotsku noć“ osvojila je međunarodnu publiku i kritiku svojim specifičnim  humorom i uzbudljivo dočaranim noćnim životom Tel Aviva.

Nedelja, 1. jun

18:00
Film: Ples u Jafi (Dancing in Jaffa, 2013,90’)
Režija: Hilla Medalia
Dirljiv, angažovan, potresan dokumentarac o Pieru Dolanu, poznatom plesaču koji se vraća u mesto svog porekla da bi otvorio školu plesa za mlade Palestince i Izraelce. Dok se pripremaju za predstojeće takmičenje, ovi mladi ljudi koje razdvaja gotovo sve, i ne slute kakav komplikovan život ih očekuje… Pravi „hit“ među dokumentarcima, ovaj film gotovo redovno dobija nagrade publike na mnogobrojnim svetskim festivalima.

20:00
Film: Obeleženi brojem (Numbered, 2013, 60’)
Režija: Dana Doron, Uriel Sinai
Eksplozivan, vizuelno spektakularan i emocionalno snažan dokumentarac koji iz mraka istorije na svetlost dana iznosi priču o istetoviranim brojevima logoraša Aušvica, onim preživelim i onim koji su svoje živote izgubili na ovom užasnom mestu Holokausta. Jedinstven film o sećanju i istoriji i kakve to tragove ostavlja u našim životima.

Komentari