DAH Teatar na MISIJI BEOGRAD: Film IN/Visible City!

Centar za pozorišna istraživanja DAH Teatar je prva organizacija iz Srbije kojoj je Evropska komisija za obrazovanje i kulturu odobrila aplikaciju da bude nosilac, koordinator projekta u okviru programa Evropske unije “Kultura 2007-2013”. Pilot projekat Ne/Vidljivi grad  započeo je  svoj ciklus 2005. godine u Beogradu sa ciljem da multietničku strukturu gradova i bogatstvo različitih etničkih kultura učini što vidljivijom.

Produkcija ARTMedija- Skoplje

Režija: Nataša Poplavska

Montaža Emil Petrov, kamera Emil Petrov i Dorijan Milovanovik

Film je partnerski projekat 5 zemalja, 4 partnera i jedne zemlje saradnika! DAH Teatar je bio nosilac, i time je Srbija po prvi put u ovim projektima Cultura EU dobila ovu poziciju.

Projekat Ne/Vidiljvi grad  sastoji se od predstava u autobusima gradskog prevoza koje “pričaju” multietničku istoriju gradova, kulturnih razmena i debata o međuetničkoj toleranciji. 2007. godine projekat se širi na područje cele Srbije, te se predstave igraju u Nišu, Vranju, Leskovcu, Inđiji i Subotici. Ne/Vidljivi grad  2008.g. najavio je Internacionalni festival alternativnog i novog teatra – INFANT (Novi Sad) i gostovao u Norveškoj u produkciji Grenland fri teatra, u okviru projekta “Sense of Place” koji se bavi istorijom tog dela Norveške. 2009. projekat je dobio nagradu od ERSTE Fondacije za socijalne integracije. Širenjem demokratizacije raste i potreba za tolerancijom. 2011.godine DAH Teatar u saradnji sa Teatrom OM (Danska), organizacijom ArtMedia (Makedonija), Prodigal Teatrom (Velika Britanija), i asocijacijom Voix Polyphoniques (Francuska) želeo je da doprinese normalizaciji odnosa različitih etničkih zajednica širom Evrope i da doprinese razvoju jednog civilnog društva koje se zasniva na toleranciji. 2012. projekat je uspešno realizovan, a dokumentarno-umetnički film o projektu će to i prikazati. Projekat je podržan od strane Evropske unije, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Fonda za otvoreno društvo.

Komentari