“BEKIM FEHMIU – BOGATSTVO IZGUBLJENO U TIŠINI”

Dokumentarna izložba i revija filmova
Organizacija: Associazione Trentino con i Balcani i Dom omladine Beograda
Ulaz slobodan!
Otvaranje dokumentarne izložbe 06. septembra u 19:00. Izložba traje do 12. septembra 2012. Radno vreme izložbe: 12:00-20:00

Kroz hronološki prikaz života Bekima Fehmiua, od najranijeg detinjstva do godina neposredno pre smrti, izložba “Bekim Fehmiu – Bogatstvo izgubljeno u tišini” sadrži prikaz sjajne i bogate glumačke karijere Bekima Fehmiua, ali je istovremeno i svedočanstvo o njegovim izuzetnim etičkim, intelektualnim i humanističkim stavovima i shvatanjima, koji prevazilaze ograničenja nacionalnih kultura i granica.

Na izložbi su prikazani novinski intervjui urađeni sa Bekimom Fehmiuom u periodu od 1967. do 2001. godine, delovi knjiga, dokumenti iz ličnog života Bekima Fehmiua, lični predmeti, fotografije, filmski posteri, ali i tonski i video zapisi. Koristeći najviše ono što je Bekim Fehmiu rekao o sebi i svom životu u novinskim intervjuima i memoarima koji su objavljeni 2001. godine, ova izložba na neki način predstavlja priču Bekima Fehmiua o samom sebi.  

Nakon uspešnog gostovanja izložbe u Peći (januar 2012) i Prištini (01-14. juna 2012.) i Prijedoru (22-27. juna 2012.), Sarajevu (29. Juna-05. Jula), Prizrenu (06-15. Jul) izložba će biti otvorena u Beogradu od 06-14. septembra 2012. godine. Nakon Beograda izložba će gostovati u Kraljevu, a zatim i u Italiji (Firenca i Trento).


FILMSKI PROGRAM:

Četvrtak, 06. septembar, 21:00
U sklopu svečanog otvaranja projekcija filma Specijalno vaspitanje (1977)
Režija: Goran Marković
Uloge: Bekim Fehmiu, Slavko Štimac, Aleksandar Berček
Prvi film Gorana Markovića, gorko smešna filmska priča o polaznicima popravnog doma i njihovim profesorima i vaspitačima osvojila je publiku i kritiku i postala jedna od najvažnijih filmova srpske kinematografije. Bekim Fehmiu je ostvario posebno kompleksnu ulogu vaspitača koji iza naizgled grube spoljašnosti krije nežno srce.

Petak, 7.  septembar 20h

Pavle Pavlović (1975)
Režija: Mladomir Đorđević    
Uloge: Bekim Fehmiu, Milena Dravić, Slobodan Đurić
Iako jedno od najpoznatijih ostvarenja jugoslovenske kinematografije, ovaj film bio je izbačen iz zvanične konkurencije festivala u Puli i nikada nije bio prikazivan u bioskopima Jugoslavije usled činjenice da predstavlja svojevrsnu kritiku samoupravnog sistema natopljenog sitnom korupcijom, zloupotrebom samoupravnih slogana i slomom morala. Film je bio prikazivan u inostranstvu gde su ga kritičari nazvali “bravuroznim političkim kabareom”.

Subota, 8. septembar, 20h
Deps (1974)
Režija: Antun Vrdoljak
Uloge: Milena Dravić i Bekim Fehmiu
Deps je priča o bivšem kriminalcu koji se pokušava asimilirati, prihvatiti društvene norme i započeti normalan život, no u tome ga ometaju stalne policijske provere i sumnje. Akcentiran jazz tonovima Alfija Kabilja, Deps je po svojoj tematici atipičan film za ono vreme, sociološka kritika društva i represivnih organa koji nemaju sluha, a ni volje za drugačije mišljenje.

Nedelja, 9.  septembar, 20h
Roj (1966)
Režija: Miodrag Popović        
Uloge: Bekim Fehmiu, Olivera Katarina, Mira Stupica
Ova istorijska drama koja je na pulskom festivalu 1966. godine osvojila dve Zlatne Arene (za najboljeg glumca i glumicu) predstavlja jedno od najboljih filmskih ostvarenja Miće Popovića. Dinamična i višeslojna struktura i naracija filma otkriva tešku i zapostavljenu ulogu žene u turbulentnim vremenima Prvog srpskog ustanka.       

Ponedeljak, 10. septembar, 20h
Avanturisti (1970, SAD)                
Režija: Lewis Gilbert
Uloge: Bekim Fehmiu, John Huston, Ava Gardner, Charles Aznavour, Irene Papas, Claudia Cardinale, Olivia de Havilland, Robert Shaw, Fernando Rey, Dirk Bogarde i Candice Bergen
Ova priča o političkom i društvenom životu južnoameričkog plejboja  u produkciji Paramount Pictures donela je u Holivud svež dah realističnosti pre svega po pitanju prikazivanja ljubavnih scena i naselja, kakav je u ranijim periodima najčešće bio cenzurisan.  Pored toga što predstavlja najskuplji projekat tadašnjeg Holivuda film Avanturisti okuplja čitavu plejadu filmskih diva i glumaca uključujući i Bekima Fehmiua, nosioca glavne uloge i prvog Jugoslovena u Holivudu.  

Utorak, 11. septembar, 20h  
Skupljači perja (1967)
Režija: Aleksandar Petrović    
Uloge: Bekim Fehmiu, Olivera Katarina, Velimir Bata Živojinović
Skupljači perja jedan je od najznačajnijih filmova jugoslovenskog crnog talasa. Uz pulsku Zlatnu Arenu za glavnu mušku ulogu, osvojio je i dve nagrade u Kanu za režiju, a bio je nominovan i za Oskara. Godine 1983. kritika ga je proglasila najboljim jugoslovenskim filmom svih vremena.

Sreda, 12.  septembar, 20 h  
SPECIJALNA PROJEKCIJA

**********************

Associazione Trentino con i Balcani – ATB je organizacija koja dolazi iz Trentina (Italija). ATB već više od 10 godina koordinira različite projekte i aktivnosti u okviru saradnje koja postoji između Trentina i Balkana. Njihovi projekti se uglavnom sprovode na teritoriji gradova Prijedora, Kraljeva, Niša i Peći i fokusirani su na pitanja lokalnog razvoja, socijalno marginalizovanih grupa stanovništva, kulture, omladine i ravnopravnosti polova.

Sa ciljem da doprinese uspostavljanju prekinutih veza zajednica koje žive na prostoru bivše Jugoslavije ATB je realizovao niz projekata koji su se bavili elaboracijom konflikta iz 90-ih kao i afirmacijom pojedinaca, organizacija i institucija koje su tokom kriznih devedesetih godina uspeli da sačuvaju sopstveni integritet. Iz ovog segmenta njihovih aktivnosti proizašla je i izložba koja se bavi životom Jugoslovenskog glumca Bekima Fehmiua

Izložba Bekim FehmiuBogatstvo izgubljeno u tišini deo je šireg projekta koji za cilj ima promociju zajedničkog kulturnog nasleđa ove tri teritorije (BiH, Srbija i Kosovo). Ona je nastala kao rezultat rada volontera i volonterki koji dolaze sa ovih teritorija sa ciljem da se uspostavi međusobni dijalog i da se razmeni iskustvo među ovim zajednicama. Istraživanje, sakupljanje materijala kao i razvoj same ideje izložbe deo je participativnog procesa.

Komentari