66. MARTOVSKI FESTIVAL: SELEKCIJA DOKUMENTARNOG FILMA PREKO 50 MINUTA

Predstavljamo vam program dokumentarnih filmova koji se na 66. Martovskom festivalu takmiče za Gran Pri nagradu u kategoriji dokumentarnog filma preko 50 minuta.

 

ČETVRTAK, 28.3. OD 15č  VELIKA SALA

DOĆI ĆE ŽUTI LJUDI SA ISTOKA I PIĆE VODU SA MORAVE, Tanja Brzaković, 72’

ČETVRTAK, 28.3. OD 15č AMERIKANA

BRIGADA – ISTORIJAT PETEFI BRIGADE U 2 SVETSKOM RATU, Ferenc Lavro, 51’ 7’’

ČETVRTAK, 28.3. OD 17č AMERIKANA

BOTORIĆI, Srđan Knežević, 66’

PETAK 29.3. OD 15č VELIKA SALA

SVEDOK JEDNOG VREMENA, Igor M. Toholj, 74’ 88’’

PETAK 29.3. OD 17č VELIKA SALA

VODIĆ KROZ CRNU RUPU, Aleksanda Nikolić, Zlatko Pranjić, 82’

SUBOTA 30.3. OD 15č VELIKA SALA

OKUPIRANI BIOSKOP, Senka Domanović, 87’

SUBOTA 29.3. OD 17č AMERIKANA

RADO IDE SRBIN U VOJNIKE, Dragan Elčić, 63’ 10’’

NEDELJA 31.3. OD 15č VELIKA SALA

SLATKO OD NIŠTA, Boris Mitić, 78’

NEDELJA 31.3. OD 17č AMERIKANA

4 GODINE U 10 MINUTA, Mladen Kovačević, 63’

*********************************************************

SELEKTORKA – dokumentarni filmovi preko 50 minuta

Jovana Nikolić, producentkinja

Producentkinja višestruko nagrađivanih dokumentarnih filmova „Pogrebnik“, „Kavijar konkšn“ i „Nacionalni park“, sva tri permijerno prikazana na IDFA, i televizijama širom Evrope. Za film „Kavijar konekšn“ ostvarila podršku ITVS International, i emitovanje na 92 kanala u SAD. Doktorirala na FDU, na temi „Menažment i produkcija dokumentarnih filmova u uslovima nepovoljnim za kulturni razvoj“. EAVE i Berlinale talents alumna.

 

 

Obrazloženje selekcije dugometražnih dokumentarnih filmova

SVEDOK VREMENA, OSEĆANJA I MISLI

Tematski raznovrsni, dugometražni dokumentarni filmovi u nacionalnoj selekciji, svaki na svoj način, svedoče o vremenu u kome živimo, direktno, fokusirajući se na našu stvarnost, ili posredno, baveći se kontekstom u korelaciji sa našom stvarnošću. Zabeležena osećanja i misli, obuhvataju dijapazon između samih krajnosti, od individualizma i ništavila, kao u filmovima “Slatko od ništa” i “4 godine u 10 minuta”, preko oštre kritike i otvaranja pitanja svrhe u kolektivnom činu, u filmovima “Okupirani bioskop” i “Brigada – istorijat Petefi brigade u Drugom svetskom ratu”, do radova kojima se slavi potpuna posvećenost kolektivnom cilju, kao u filmu “Rado ide Srbin u vojnike”. Produkciona neujednačenost filmova u selekciji, u skladu je sa aktuelnom tranzicijom u oblasti produkcije dokumentarnih filmova u Srbiji, koja se kreće od potrebe autora da makar i sopstvenim sredstvima snime filmove kojima će ovekovečiti “sopstvenu istinu”, često referirajući na događaje iz nacionalne istorije, do onih koji razvijaju svoje dokumentarne filmove u internacionalnom okruženju, u nastojanju da dopru do šire, internacionalne, publike, namećući se univerzalnošću teme, kao i vizuelnom i zvučnom osobenošću. S prethodnim u vezi, deo filmova u selekciji odlikuje vešta upotreba filmskog jezika, i nastojanje da se sa publikom ostvari komunikacija prevashodno putem filmskih slika i emocija, dok drugi deo i dalje ostaje na nivou pružanja i dokumentovanja informacija, tako da se za domaći dugometražni dokumentarni film može reći da se i dalje traži na relaciji između bioskopskih i televizijskih ostvarenja.

Jovana Nikolić, selektor

 

Komentari