61. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

Za zvanične nagrade Festivala boriće se 53 filma, a u selekciji domaćeg filma, od 82 kandidata odabrano je 31 ostvarenje. Selektorke su ove godine bile Aleksandra Milovanović i Danica Nikolić. Osim takmičarskog, festival će biti propraćen i brojnim revijalnim programima.

Program KOMŠILUK  posvećen je zanimljivim filmovima iz regiona, dok je program DIJASPORA posvećen novim filmovima naših mladih autora koji su studirali van Srbije i prve profesionalne filmove realizovali u SAD, Španiji, Švajcarskoj.

 

Program VRELO angažovanim dokumentarnim filmovima pokreće  dijalog na nekoliko vrućih društvenih problema.

 

Program Zaboravljeni glasovi: Top 10 selektora  izuzetno zanimljivih srednjometražnih i dugometražnih angažovanih filmova koji će u nekoliko programskih celina biti prikazivani u Dvorani kulturnog centra.

 

Program SMEH: UNIVERZALNA ČEŽNjA  realizovan je u saradnji sa Eurochanell kananalom i predstavlja izbor od 21 najbolje kratke evropske komedije.

 

Program RIFF on Tour, Italian showcase predstavlja izbor najboljih filmova Festivala nezavisnog filma u Rimu sa kojim će naš Festival prvi razmeniti sadržaje.

 

Program Edinburg “10 filmova u 10 dana” realizovan je u saradnji sa Aleksandrom Kovač i profesorom Jati Durantom sa Umetničkog koledža u Edinburgu i predstavlja saradnju studenata animacije i studenata master programa komponovanja muzike za film.

 

PROGRAM:

CENA ULAZNICE ZA PROJEKCIJE U DOMU OMLADINE BEOGRADA: 150 dinara


Velika sala

 

02. april

 

17:00

Najbolji filmovi sa Rome Independent Film Festivala

RIFF on Tour, Italian showcase

U okviru pratećeg programa biće prikazana i selekcija najboljih filmova Festivala nezavisnog filma u Rimu sa kojim će naš Festival prvi razmeniti sadržaje.

Još od prvog izdanja 2001. godine, Rimski festival nezavisnog filma (RIFF) postao je događaj koji javnost u Rimu prati sa sve većim interesovanjem, pretvorivši se u važan događaj za svetske filmske stvaraoce. Tokom svih ovih godina, za RIFFsu se prijavljivali autori sa svih pet kontinenata, time čineći ovaj festival pažljivim i reprezentativnim svedokom pravaca i strasti nezavisne filmske industrije. Poslednjih godina festival izaziva naročitu pažnju javnosti i kritičara budući da su dobitnici bili velikani režije poput Stiva MekKvina za Glad  i Andree Arnold za Akvarijum.

 

Međunarodna duša ovog festivala pružila mu je priliku da se fokusira ne samo na određenu problematiku, već da iskoristi dijalog, istraživanje i filmsko ekperimentisanje kao zaštitne znakove festivala. Emocionalni tok počinje pristizanjem novih radova na selekciju (u proseku preko hiljadu godišnje), a  pojačava se kada se u bioskopskoj sali upoznaju razni ljudi, glumci i režiseri koji predstavljaju stvarnost filmske industrije. Međutim, glavni dobitak nastupa kada filmovi na festivalu osvoje nagrade i međunarodni uspeh. Priča sa Zapadne obale Arija Sandela, na primer, čudesan kratki film koji je ušao u selekciju 2005. godine, osvojio je Oskara za najbolji kratki film 2007. godine. Slično se desilo i sa filmom iz selekcije 2006. godine, Zimski poljubac.

 

Dela koja ne nađu svoje mesto u bioskopskoj sali „ožive“ tokom festivala gde je kvalitet nagrađen bez ozbira na tržište. Iz tog razloga poslednjih nekoliko godina festivali deluju „kružno“, odnosno upućuju jedni na druge (RIFF ima preko pedeset „prijatelja“), a nije neobično videti najbolje filmove kako učestvuju na 10 ili 20 festivala, gotovo podražavajući prosečnu bioskopsku distribuciju. RIFF postaje ona „druga kinematografija“, nezavisna (već više od deset godina), ona koja nije pod monopolom, jedina koja je u stanju da odgovori na „pitanja“ publike.

 

RIFF on Tour  – Filmovi:

Anakleto

Režija: Ernesto Del Gesso

Uloge: Alberto Mosca, Matteo Micheli, Brenda Monticone Martini

Trajanje: 11′

Anakleto, čovek sa dušom dečaka, pita doktora Torelija, čudnog psihoterapeuta, da mu pomogne u jačanju samopouzdanja i postizanju kontrole nad svojim životom. Psihoterapeut će pokušati da ohrabri svog pacijenta, ali bez uspeha. Izgleda da ništa ne može da mu pomogne, gotovo ništa…

 

Srećan Dan zaljubljenih

Buon San Valentino

Režija: Cristiano Anania

Trajanje: 10′

Februar je četrnaesti, dan svih zaljubljenih. Crvene ruže, čokolada, i puno osmeha slave jednu nezaboravnu godišnjicu. Stoga, srećan Dan zaljubljenih.

 

Hakuna Matata

Hakuna Matata

Režija: Aldo Iuliano

Uloge: Salvatore Striano, Elena Fonga, Pasqualina Scuncia, Gigi Miseferi

Trajanje: 15′

Veoma važnih sat vremena obeležavaju živote dve žene. Ana odlazi sa ćerkom u posetu njenom ocu. Konćeta ostavlja sinove kod kuće i odlazi do muža. Zasnovano na istinitim pričama.

 

Bicikl

La bici / The Bike

Režija: Giorgio Borgazzi

Uloge: Silvano Casieri, Stefano Fregni

Trajanje:  8’45”

Pošto dobije otkaz, kancelarijski službenik vozi svoj bicikl ulicama napuštenog grada. Lanac na biciklu iznenada se kvari i on je suočen sa jedinim čovekom u gradu: nepoznatim beskućnikom…

 

Soba

La stanza

Režija: Massimiliano Battistella

Trajanje: 13’30’’

Dva boemska, eklektična, radosna, entuzijastična, očajna uma odlučuju da imaju tajni sastanak na mestu koje najbolje oslikava ono što za njih predstavlja ljubav: nigde. Priča bez kraja o gluposti u kojoj su jedino važni beznačajni detalji, jedino zbog čega bi ljubavnici živeli i umrli.

 

Preduzeće

L’impresa

Režija: Davide Labanti

Trajanje: 15’48’’

Priča o čoveku i njegovim radnicima koji se trude da spasu svoje preduzeće.

 

Zagušljiv

Senzaria (Airless)

Režija: Massimo Loi, Gianluca Mangiasciutti

Trajanje: 14’59”

Jedan čovek. Jedna mala fabrika. Dugovi vrebaju. Iznenada se javlja osećanje neuspeha koje guši, razarajući vreme i gledište. Postoji iznenadni lom. Slika jednog čoveka se raspada, ona koja obnavlja društveno telo. Stručnjaci kažu da se u našoj zemlji problem uvećao za 10-15% poslednjih godina. Kažu da su ljudi koji izvršavaju samoubistvo oni koji su izgubili svoju sliku i sada se ogledaju u razbijenom ogledalu. Piter je ostao „zagušljiv“, očajnički pokušava da povrati izgubljeno dostojanstvo, da ponovo izgradi svoju razbijenu sliku.

 

Pruge

Stripes

Režija: Marco Adabbo

Trajanje: 12’06’’

Dva radnika moraju da nanose bele pruge po putu. Oni to smatraju umetnošću. Danas moraju da nanose pruge usred šume, što nije uobičajeno, ali jeste pravo mesto.

 

Sasivud

Sassiwood

Režija: Antonio Andrisani

Uloge: Sergio Rubini, Frank Messina, Antonio Stornaiolo, Anna Cimarrusti, Franco Gravela, Eustachio Scarano, Francesca Tarasco, Antonio Andrisani.

Trajanje: 15’07”

Sasivud je parodija Matere, gradića na jugu Italije kojem je izgleda suđeno samo da služi kao lokacija za snimanje biblijskih filmskih scena. Takođe je gorka refleksija o smrti poezije i neznanju vladajuće klase i politike. Priča se završava apokaliptičnim krajem koji sumira ekonomsku krizu tla gde je ova priča smeštena, a možda i cele

19:00

Svečano otvaranje festivala

Joanna,  POL,  Aneta Kopasz,  dokumentarni 45 min

 

21:00

Takmičarski – Kratki igrani filmovi 1 

 

The Date, ITA, 10.00

Chimney, JAP, 19.16

More Than Two Ours, IRN, 14.30

Buhar, TUR, 12.00   

Damn Girl, DAN,14.00

 

FILM: „Mamci i udice

REDITELj: Luka Popadić

KATEGORIJA: KRI

TRAJANjE: 9’

Dva drugara koji pecaju, Veliki brat, privatizacija fabrike i riblji paprikaš.

Luka Popadić je rođen 1980. u srpskoj porodici, a odrastao je u Badenu u Švajcarskoj. Nakon završene srednje škole nekoliko godina je lutao; studirao je političke nauke, bio poljoprivrednik, građevinski radnik, vlasnik DOO, službenik u korisničkom servisu, promoter zabava, grafički dizajner, muzičar i oficir u vojsci Švajcarske. Konačno, put ga je doveo do filmske režije, zanimanju koje ga je ispunilo. Tokom studija na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti snimio je nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova koji su sa uspehom prikazivani i nagrađeni na brojnim festivalim širom sveta. Trenutno pravi svoje prve profesionalne korake.

FILM: „Bez meseca

REDITELj: Stefan Ivančić

PRODUCENT: FDU

KATEGORIJA: KRI

TRAJANjE: 31’

Pred odlazak u inostranstvo, šesnaestogodišnja Isidora provodi nekoliko dana u vikendici sa svojom starijom sestrom. Izgubljena u letnjoj tišini, strepi da će se sve oko nje promeniti.

Stefan Ivančić rođen je u Beogradu, SFRJ 1985. godine. Od 1991. do 2009. živeo je u Barseloni, gde je završio Mašinski fakultet. Trenutno je na master studijama iz Filmske i TV režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Pisao je filmsku kritiku za razne publikacije. Njegov kratki igrani film Prolećna sunca (2013) je imao međunarodnu premijeru na festivalu FID Marsej, a nakon toga je prikazan na velikom broju festivala, među kojima se ističu Roterdam, San Sebastijan, Torino, Sevilja, Kijev i Barselona.

 

ČETVRTAK, 3. APRIL

Program;

Velika sala

17:00

“KOMŠILUK”

S jasnom  ambicijom da u narednom periodu preraste u regionalni takmičarski program KOMŠILUK i ove godine predstavlja neke od zanimljivih filmova iz regiona. Žanrovski i stilski potpuno različiti  filmovi  iz susedstva  nam  nude sopstvena  ogledala da se zajedno u njima ogledamo i uporedimo lica. Jer: baletska umetnost umire i u Sarajevu, žene su žrtve nasilja i u Skoplju, postoji jugonostalgičari i u Zagrebu…

Filmovi:

Drop by Sometime,  Kosara Mitić, MAK, kratki igrani, 12.00

I Believe in Love, Igor Ivanov, MAK, dokumentarni, 12.00

Indigo, Davorin  Marc,  SLO, eksperimentalni, 02.41

Fuck off,  Berin Tuzlić, BIH, animirani, 02.56

Kutija, Nebojša Slijepčević,  CRO, kratki igrani,  25.00

Neka beskrajna sloboda,  Marija Perović, MNG, dokumentarni,  20.00

Vita Mulier, Mirna Dizdarević,  BH, dokumentarni, 13.35                                                    

I Love YU, Irena Škorić, CRO, kratki igrani, 15.00

 

19:00    

 

Takmičarski – Kratki igrani filmovi 2

 

J. M. Mondesir, FRA, 24.12

No Kissing, UK, 09.40

Butter Lump, FRA/CHI, 15.00

 

FILM: „Hibernacija

REDITELj: Hadži Dragan Đurović

PRODUCENT: Aleksandrija film

KATEGORIJA: KRI

TRAJANjE: 20’

Priča prati dvoje mladih koji pokušavaju da se probude iz emocionalne letargije i pojme gubitak jedno drugog tokom poslednjih dana svog zajedničkog života.

 

Hadži Dragan Đurović – Rođen u Beogradu 1988. godine. Nakon trećeg razreda gimnazije upisuje režiju na Akademiji Umetnosti u Beogradu. Diplomirao 2010. na katedri televizijske režije, u klasi profesora Dragana Elčića. Izabran je za asistenta na katedri 2011. godine.
Autor je kratkih igranih filmova: Tuga (2009) Nakon što je petao zapojao (2010) Hibernacija (2013) i Stand Down Tragedy (2014), kao i dokumentarnih: Innocent Sinners (2008), Zemlja (2008-12), Obeleženi (2008). „Ljubav dolazi kasnije“ je njegov debitantski igrani film, koji je premijeru imao na FESTU 2013. godine.

 

FILM: „Da li veruješ u ljubav posle ljubavi

REDITELj: Jovana Tokić

PRODUCENT: Jovana Tokić

KATEGORIJA: KRI

TRAJANjE: 12’

Jednoga dana Sofija odluči da konačno pokupi zaostale stvari iz kuće svog bivšeg dečka. Iako je ona ta koja ga je ostavila, povratak u kuću će probuditi neka neočekivana osećanja. To je surealna komedija o egu i ljubavi i o tome šta se događa kada ta dva pomešamo.

Jovana Tokić je rođena u Beogradu. Bavi se dizajnom, art direkcijom, ilustracijom i animacijom. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i završila MA Film na Holandskoj Filmskoj Akademiji. “Da li veruješ u ljubav posle ljubavi…” je njen prvi kratki igrani film. Živi i radi u Amsterdamu.

FILM: „Moguće je biti nevin u nemogućem

REDITELj: Dean Radovanović

PRODUCENT: FDU

KATEGORIJA: KRI

TRAJANjE: 20’30’’

Dva para na vikendici, groteskne intrige, sumnjiva prijateljstva i par fragmenata drame “Bure Baruta” Dejana Dukovskog… i par trovanja.

Dean Radovanović, rođen u Zenici BiH 23.09.1988., trenutno je student četvrte godine Filmske i TV režije na FDU u Beogradu. Tokom studija snimio je nekoliko kratkih igranih i eksperimentalnih filmova: ”Ako ikada jedne noći bilo kad”, ”Argument #12”, ”Rekonstrukcije”… Kratki igrani film sa druge godine studija ”Ako ikada jedne noći bilo kad” dobitnik je nagrade za Najbolji domaći film na FSF u Beogradu i Ibis nagrade za Najbolji film u selekciji Up To 10K, Sinema siti festivala u Novom Sadu.

 

21:00

Takmičarski – Dokumentarni filmovi   1

 

FILM: „Kako si deda, šta ima?!“

REDITELj: Goran Nikolić

PRODUCENT: FDU

KATEGORIJA: DOK

TRAJANjE: 13’

Stanislav, penzioner koji je proveo veći deo svog života u pokretu i teškom radu, sada je suočen sa monotonijom, usamljenošću i sećanjima.

Goran Nikolić – Rođen u Beogradu, SFRJ, 1992. godine. Trenutno je student treće godine filmske i televizijske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Pre nego što je počeo sa studiranjem, nije imao nikakvog iskustva sa snimanjem filmovima, i sve što je znao o filmu, znao je preko mnogo filmova koje je gledao u video-klubu u komšiluku.

Kod ćoška , CH,15.00

Aldona, LIT, 13.00

She Who Loves, NOR, 18.30

Displacements, UK/HNK, 09.27

Red White Green, HUN, 09.17

 

FILM: „Dom

REDITELj: Dušan Janković

PRODUCENT: FDU

KATEGORIJA: DOK

TRAJANjE: 23’

Stari bračni par zemljoradnika primoran je da napusti svoje ognjište usled širenja Rudarskog basena Kolubara.

 

Dušan Janković ima 27 godina. Rođen je u Lazarevcu gde je završio Osnovnu školu i Gimnaziju. Studirao je Građevinski fakultet u Beogradu pre nego što je upisao filmsku i tv režiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Trenutno je završna godina studija. Na drugoj godini je režirao kratki film „Povratak“ koji je selektovan u takmičarski program festivala Dokumentarnog i kratkometražnog filma „Kratki metar“ u Beogradu i Internacionalnog festivala u Herceg Novom u okviru regionalne selekcije studentskih filmova, kao i u revijalnom programu „Mladi lavovi“ festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji. Njegova reklama u okviru kampanje Zavoda za transfuziju krvi Srbije postigla je zapažen uspeh. Trenutno je u fazi postprodukcije kratkometražnog dokumentarnog filma „Dom“ koji se bavi sudbinom ljudi raseljenih prilikom širenja rudarskog basena Kolubara.

 

23:00

Smeh: univerzalna čežnja 1 (najbolje komedije sa turneje “Eurokanala”)                           

Dodati program

Filmovi:

Vodeni ljiljani u cvatu,

Klovnovsko srce, Edina, Čuda

Jermenije, David i Dominik,

Čovek zvani Hej… 106 ‘

 

Amerikana

03. april

18:00

Program: VRELO

Program VRELO! se proteklih godina profilisao kao jedan od najzanimljivijih pratećih programa na festivalu. Nakon uzbudljivih angažovanih dokumentaraca publika je sa autorima i ekspertima iz raznih oblasti žučno diskutovala i polemisala o vrućim temama naše svakodnevice. Razgovarali smo otvoreno o nasilju u porodici, incest traumama najjmladjih, pravu na dostojanstvenu starost u Srbiji. Otkrivali smo kako izgleda studentski bunt u 21. veku, pričali  smo o   maloletničkoj trudnoći i kontracepciji, pokušali smo  da otkrijemo koliko umetnost može biti lekovita…

Na ovogodišnjem festivalu otvorićemo sve prisutniju temu dužničkog ropstva građana prema bankama u svetlu ekonomske krize. Iz susedstva nam stiže film koji je mogao biti snimljen i u Srbiji. U BRAKU SA ŠVICARCEM  govori o paklenom krugu bez izlaska u koji su upali građani koji su podigli kredite u švajcarskim francima i prvoj tragičnoj žrtvi koju je taj brak u Hrvatskoj doneo. Nakon projekcije želimo da sa autorom filma podelimo iskustva naših građana koji su dospeli u sličnu situaciju.

Ako ste  kojim slučajem vi ili neko vama blizak bili bolesni sigurno ste se susreli sa pojmom farmako-medicinske mafije: lekovima koji ne deluju, lekovima koji postoje ali se ne koriste jer biznis diktira drugačije, lekovima koji su dostupni jednima a nedostupni drugima. Uz još tragičniju priču o sveprisutnijoj trgovini ljudskim organima u najsiromašnijim zemljama sveta, program VRELO! će ove godine tim povodom predstaviti dva izuzetna angažovana dokumentarca američki  FIRE IN THE BLOOD, Dylan Mohan Graya i  kanadski TALES FROM THE ORGAN TRADE, Ric Esther Bienstocka.

 

Tema: Dužničko ropstvo

U braku sa Švicarcem,  Arsen Oremovič, CRO,  dokumentarni    55 min

(diskusija nakon filma)

 

 

21:00

Specijalna projekcija:

Tito on Ice, Max Andersson/Helena Ahonen, BH/SWE/GER, exp,  77 min.

 

PETAK, 4. APRIL

Program;

Velika sala

 

17:00

 

DIJASPORA

Neki od njih su rođeni daleko od Srbije, neki su otišli na studije  da svoj profesionalni put potraže van granica zemlje. Jedno je sigurno: širom planete  srpske filmadžije traže i pronalaze svoje mesto u svetu umetnosti i filmskog biznisa. Stasala je čitava jedna generacija mladih školovanih autora o kojoj se u Srbiji malo zna. Imaju li još nešto zajedničko osim porekla, možemo li govoriti o stilskim, tematskim ili bilo kakvim drugim vezama srpske filmske DIJASPORE?

 

Filmovi:

The Trestle At Pope Lick Creek, Vuk Mitrović, USA,  kratki igrani, 27.41

Way in Rye, Goran Stanković, USA, kratki igrani ,  28.10

The Experiment, Maja Đokić, ESP. kratki igrani, 14.58

Kanton Yugoslavia, SWI, Nikola Ilić, dokumentarni, 16.22

Price of Loneliness, GER, Milica Đenić, dokumentarni, 30.00

 

19:00

Takmičarski – Dokumentarni filmovi 2

 

The Being From Elsewhere, BEL, 18.05

Daddy and The Little Lost Ones, NOR, 08.15

Cut It Short! CH, 11.48

 

FILM: „Ljubavni slučaj ili tragedija običnog čoveka

REDITELj: Svetislav Dragomirović

PRODUCENT: Akademija umetnosti Beograd

KATEGORIJA: DOK

TRAJANjE: 21’32’’

Čovek koji u svojim ranim šezdesetim i dalje živi sa svojom majkom bez sopstvene porodice. Njegov najveći san je da napravi svoju porodicu, ali je ujedno i najveća prepreka ka ostvarenju tog cilja on sam sebi, odnosnoo nemogućnost da bude intiman sa ženom.

Svetislav Dragomirović je rođen 03.01. 1989. U Beogradu, gde je i odrastao. Tokom čitavog života interesovao se za sve grane umetnosti, ali ga je na kraju najviše privukla režija. Upisuje Akademiju Umetnosti 2011- te godine, odsek za TV režiju. Od tada Svetislav je režirao više dokumentarnih i kratkih igranih filmova.

Ezeiza, ARG , 10.45

The Immaculates, FRA, 13.27

 

FILM: „Neke devojke su veće od drugih

REDITELj: Anja Kavić

PRODUCENT: Sirius Production

KATEGORIJA: DOK

TRAJANjE: 10’

Svakodnevica iz perspektive mlade djevojke koja je od rođenja vezana za invalidska kolica. Ista kao i sve djevojke njenih godina, ali ipak pomalo drugačija, ne zbog svog hendikepa već zbog načina na koji vidi svijet oko sebe.

Zovem se Anja Kavić. Rođena sam 17.02.1989. godine u Banjoj Luci. Osnovnu školu, a potom i Gimnaziju završila sam u Banjoj Luci. Tokom školovanja pohađam englesku dramsku sekciju i pišem članke za školski magazin „Orfej“.
Nekoliko godina sam bila član Crvenog krsta Banja Luke, gde sam volontirala na različitim humanitarnim akcijama. Prošla sam obuku iz TV novinarstva na Radio televiziji Republike Srpske.
Akademiju umetnosti u Banja Luci upisala sam 2011. godine, smer FTV režija. Na Tuzla film festivalu sam sa filmom „Neke djevojke su veće od drugih“ osvojila nagradu za najbolji dokumentarni film. Takođe sam učestvovala u takmičarskom delu najvećeg studenskog filmskog festivala VGIK u Moskvi.

 

 

21:00

Takmičarski – Kratki igrani filmovi 3

 

Pragovi/ THRESHOLDS,  CRO, 12.55

Tala, CAN, 12.33

Try Outs, USA, 13.52

Zuza Zuza, POL, 14.50

 

FILM: Dub play

REDITELj: Nemanja Lazić

PRODUCENT: Vladimir Dudar

KATEGORIJA: KRI

TRAJANjE: 20’

U mračnom pabu, Bili se upoznaje sa Stevanom, plaćenim ubicom. Uz piće i opuštenu atmosferu, Stevan priča Biliju o svom poslednjem poslu i o tome kako je došao u pab.

Nemanja Lazić – Rođen 29. decembra 1987. Student filmske režije na Akademiji Umetnosti u Beogradu, od 2010, na klasi profesora Miroslava Živanovića. “Dub play” mu je ispitni film sa 3. godine. Prethodna dva kratka igrana filma su “Kraj” i “Psihopata”, od čega ni jedan nije bio prikazivan na festivalima.
2012. i 2013. je bio organizator i selektor filmova na Sinema zoni, Love Fest-a.
2012. i 2013. radio kao asistent režije i reditelj mejking of-a za film „Mali Budo“, u režiji Danila Bećkovića. 2013. režirao snimanje koncerta benda „Deca Loših Muzičara“ na Mikser Festivalu.

FILM: „Do granice

REDITELj: Katarina Mutić

PRODUCENT: FDU

KATEGORIJA: KRI

TRAJANjE: 23’11’’

Mladi, zaljubljeni par ide na more. Vrlo brzo odlučiće da začine svoje putovanje, na njen ili njegov način.

Katarina Mutić rođena je u Beogradu 1991. Student je treće godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, katedra filmske i TV režije, trenutno je na klasi Srdana Golubovića. Iza sebe ima nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova.

 

FILM: „Stočar

REDITELj: Nemanja Ćeranić

PRODUCENT: FDU

KATEGORIJA: KRI

TRAJANjE: 17’

Stevan, sin lokalnog kriminalca, živi mirnim životom vodeći svoje domaćinstvo. Kada mu oca ubiju članovi njegove kriminalne grupe, Stevan kreće u osvetu.

 

Nemanja Ćeranić, rodjen i odrastao u Inđiji, 31.01.1990. gde i živi. 2010 godine upisao Fakultet Dramskih Umetnosti u Beogradu, na katedri za montažu. Iza sebe ima dva snimljena kratkometražna igrana filma. “Poslednje Veče Doktora Jesvila” i film “Stočar”. Sa svojim kolegom dramaturgom Strahinjom Madžarevićem, osnovao je produkcijsku kuću “Srpske Slike”.

 

23:00

Smeh: univerzalna čežnja 2

(najbolje komedije sa turneje “Eurokanala”)                           

Dodati program

Filmovi:

Sad je moj red, Teorija prstena, Bibendum, Lov na sopstvenu senku, Igre sa smrću, Instrukcije 105’

 

Amerikana

 

18:00

Program: VRELO

Tema: Farmaceustsko-medicinska mafija

Fire in The Blood, Dylan Mohan Gray, USA, dokumentarni       87 min

(diskusija nakon filma)

 

21:00

EVROPSKA PREMIJERA

Beograd- život i smrt, Bojana S. Knežević, SER, dokumetnarni     36 min

 

 

SUBOTA, 5. APRIL

Program;

17:00

 

Takmičarski – Dokumentarni filmovi 3

 

Raffael s  Way, ITA/SPA,  24.57

Dream Girl, CH, 19.59

Train Of Pearl, GER, 14.25

Poop On PovertyDEN/IND/USA, 06.00

 

FILM: „Praznovanje

REDITELj: Dajan Javorac

PRODUCENT: Sirius Production

KATEGORIJA: DOK

TRAJANjE: 11’

Hladan zimski dan je na planini. U malo selo se vraća Milenko. Danas on i majka moraju završiti nekoliko obaveza da bi se pripremili za praznik Božić.

 

Dajan Javorac je student treće godine Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, Bosna i Hercegovina.
Za vrijeme studiranja snimio je jedan kratki igrani i jedan kratki dokumentarni, oba nagrađena na međunarodnim festivalima. Najveći uspjeh plasman u takmičarski program studentskog filma, filmskog festivala IDFA, Holandija.

 

FILM: Kralja Petra 33, SER, 10.02

REDITELj: Aleksandr Ratiy

PRODUCENT: Nezavisni filmski centar „Filmart“

KATEGORIJA: DOK

TRAJANjE: 10’2’’

Vreme je stalo u Desimirovoj berbernici. Ništa se na ovom mestu nije promenilo već decenijama. Isti nameštaj, alat, iste mušterije koje dolaze iz dana u dan, godinama. Šta je to što privlači ove ljude u ovu staru berbernicu na najprometnijoj raskrsnici u Požegi?
Film je snimljen tokom 8. Međunarodnog studentskog filmskog kampa „Interakcija“ u Požegi.

Pošto mu je dosadio posao nadzornika u elektrani u Alčevsku, Aleksandr Ratij je rešio da se preseli u Kijev. Pokušava da upiše studije režije na Karpenko – Karij Univerzitetu umetnosti i 2009. ne uspeva da položi prijemni. Pohađa radionice ”Odinets” i postaje njihov student sledeće godine. Piše scenario za kratki film ”Vertigo” tokom leta i uspeva da snimi film u jesen 2010. Film je dobio 5 nagrada na festivalima i to u kategorijama za najbolju režiju, najbolji scenario itd. U jesen 2011. snima sledeći film inspirisan muzikom Klausa Nomija.

19:00

Takmičarski – Kratki igrani filmovi 4

 

FILM: „Kratka je noć

REDITELj: Isidora Veselinović

PRODUCENT: FDU

KATEGORIJA: KRI

TRAJANjE: 12’

Ivana je zaljubljena ali od svog dečka ne dobija sve što želi. Jedne noći ona odlučuje da se osveti i oslobodi.

Isidora Veselinović je rođena 1990. godine u Beogradu. Trenutno je treća godina filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Bila je asistent režije na dokumentarno-igranom filmu “”Lice revolucije”” (2012).

FILM: „Za svetove pale

REDITELj: Maša Šaranović

PRODUCENT: Olivera Šaranović

KATEGORIJA: KRI

TRAJANjE: 16’

Za svetove pale je priča o čoveku koji konačno “okreće novi list.” Sanjar, osećajan i misteriozan, izmučen nostalgijom, zanesenjak u crnom kaputu, dostiže katarzu u sred vojvođanske njive. Film ‘’Za svetove pale’’ govori o dugotrajnom oporavku od strašću izazvanih rana. To je priča o muškarcu koji plače i pronalazi hrabrost da prestane. Da li nas kratki razgovori mogu izlečiti od beskonačne usamljenosti?

Maša Šaranović rođena je 1992. godine u Beogradu. Trenutno je apsolvent dramaturgije na “London School of Film, Media and Performance”. Po sopstvenom scenariju, režirala je svoj prvi studentski film ”The Absent” 2012. godine, a 2013. svoj drugi, kratki film ’’Za svetove pale’’.

The Day When My Father…. FRA, 02.10

Typo, LEB, 06.59

No Love Lost, UK,14.45

 

FILM: „Poslednja varijacija

REDITELj: Irina Dečermić

PRODUCENT: Eye to Eye d.o.o.

KATEGORIJA: KRI

TRAJANjE: 15’

 

FILM: „Lepo sanjaj bebo

REDITELj: Miloš Pavlović

PRODUCENT: Akademija umetnosti Beograd

KATEGORIJA: KRI

TRAJANjE: 22’55’’

Posle burne noći, u kojoj je Maretov brat pobesneo pošto je saznao da mu je verenica trudna, Mare mora da odluči na čiju će stranu stati.

Miloš S. Pavlović je rođen u Beogradu, gde je diplomirao na Fakultetu za Poslovne studije, Megatrend Univerziteta. 2009. je upisao katedru za TV režiju ” Sava Mrmak” na Akademiji Umetnosti Beograd.

FILM: „Torba

REDITELj: Marko Sopić

PRODUCENT: Marko Sopić, Mirko Bojović, Vuk Ršumović

KATEGORIJA: KRI

TRAJANjE: 23’

Žena nalazi torbu punu namirnica na ulici. Stavlja je u auto i obeshrabrena svojim životnim problemima zaboravlja na nju. vozi TORBU u SVOM automobilu dva dana. Napokon, izvadivši torbu i namirnice iz nje, nalazi ogromnu količinu novca umotanu u papir. 

 

Marko Sopić je rođen 1977.godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu Dramskih umjetnosti u Beogradu na odseku za filmsku i TV režiju.
Od 2000. godine do danas Marko je radio za Radio-Televiziju Srbije i različite producentske kuće kao reditelj ili asistent reditelja uglavnom televizijskih serija. Trenutno Marko radi na razvoju svog prvog dugometražnog igranog filma “Ispod glasa“.

 

21:00

Takmičarski – Kratki igrani filmovi 5

 

FILM: „Rujka

REDITELj: Strahinja Savić

PRODUCENT: Nataša Janković

KATEGORIJA: KRI

TRAJANjE: 25’

Dvanaestogodišnji Aleksa ima malu kravu riđe boje po imenu Rujka. Kada otkrije da njegovi baka i deda planiraju da je pošalju u klanicu zato što nema tele, Aleksa odlučuje da je spasi i beži sa njom u šumu.

Strahinja Savić (1991.) autor je tridesetak kratkometražnih i dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, većina prikazani na domaćim i međunarodnim festivalima, na kojima su osvojili različite nagrade (Tango u tri lika i tri prostora – nagrada Živko Nikolić za najbolji studentski festival na XXVI Hercegnovskom Filmskom Festivalu, najbolja režija na Dukafestu 2012., prvo mesto na Lovefestu Vrnjačka Banja 2013., prvo mesto Kraljevski filmski festival 2013., Rujka – grand prix najbolji film na Dukafestu 2013., itd.). Trenutno studira završnu godinu filmske i tv režije Fakulteta Dramskih Umetnosti.

 

FILM: „Dragan

REDITELj: Milorad Ćitić

PRODUCENT: FDU

KATEGORIJA: KRI

TRAJANjE: 19’

Dragan je mladić koji se bavi uterivanjem dugova. Pristaje da pomogne ocu bivšeg prijatelja (Marinku) da vrati dug. Na Marinkovo insistiranje njih dvojica organizuju pljačku privatne partija pokera.

 

Milorad Ćitić studira montažu na Fakultetu dramskih umetnosti. Posle 5 godina rada na Radio-televiziji Srbije trenutno se bavi montažom reklama. Montirao je mnogobrojne kratkometražne filmove, a „Dragan“ mu je prvi rediteljski film.

 

Pieces, UK, 15.00

02.43, SPA, 09.40

RE50 to WächtersbachGER,  06.03

The Dive, FRA, 09.50

Practice Makes Perfect , UK/USA, 02.45

Duet, IRN, 23.30

 

23:00

Smeh: univerzalna čežnja 3

(najbolje komedije sa turneje   “Eurokanala”)                           

Dodati program

Filmovi:

Kristijanova majica,

Milimetri,Probaj ovo,Šećer,

Gravitacija,Najgore nemoguće…

105 ‘

 

Amerikana

18:00

Program: VRELO

Tema: Farmaceutsko-medicinska mafija

Tales From The Organ Trade,  Ric Esther Bienstock,  CAN, dokumentarni 82 min

 

21:00

REZERVISAN TERMIN

Hol Doma omladine – tokom trajanja Festivala

INSTALACIJA: Y2o, Dominique T Stoltz, CAN, eksperimentalni, 29.22

 

NEDELjA, 6. APIRIL

 

Program;

17:00

Takmičarski – Eksperimentalni film

Tamburine Buttocks, BRA,  02.10

Azotara,  POL, 10.28

 

FILM: Yugoslavian Home Movies

REDITELj: Salise Hughes

PRODUCENT: AFC Dom Kulture Studentski grad

KATEGORIJA: EKS

TRAJANjE: 12’

 

Saliz Hjuz je filmska autorka i vizuelna umetnica, nastanjena u Sijetlu (država Vašington, SAD). Studirala je vizuelne umetnosti na Korniš Koledžu za umetnost u Sijetlu i Institutu za umetnost u San Francisku. Njeni filmovi su prikazivani na festivalima širom SAD i Evrope uključujući i Međunarodni filmski festival u Roterdamu, L’ Alternativa filmski festival u Barseloni i Umetnički centar Valker u Mineapolisu. Nagrade za svoje filmove dobila je na festivalima En Arbor, Festivalu eksperimentalnog filma u Parizu kao i 2013. godine na festivalu Alternative Film/Video, gde je dobila priliku da bude gost rezidencijalnog programa Akademskog filmskog centra DKSG.

 

FILM: „Esencija

REDITELj: Jelena Masnikosić

PRODUCENT: Jelena Masnikosić

KATEGORIJA: EKS

TRAJANjE: 6’

Pred zamagljeno ogledalo dolazi čovek koji kreće da se umiva. Ogledalo se odmagli, ali u odrazu pored realne otkriva i nevidljivu radnju. Iz čoveka koji se umiva izlazi on sam u svojim različitim karakterima, od kojih svaki nestane u vidu izmaglice i dima. Završetkom umivanja čovek se pogleda u ogledalo i ode. Njegov odraz ga prati pogledom i nestaje u ponovo zaleđenom ogledalu.

Jelena Masnikosić Trenutno student doktorskih interdisciplinarnih studija na Univerzitetu Umetnosti u Beogradu na programu Digitalna umetnost. 2004 Diplomirala na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Radi kao slobodni umetnik.

She Is Love, GER, 07.18

Sounds Of Nature,  CH, 07.45

Stemmer, NOR, 07.43

 

FILM: „Kasno je

REDITELj: Đorđe Stoiljković

PRODUCENT: FDU

KATEGORIJA: EKS

TRAJANjE: 2’5’’

Portret poslovnog čoveka 21.veka.

 

Đorđe Stoiljković – Student druge godine na Katedri kamere. Film je rađen kao ispitina vežba na prvoj godini iz predmeta TV slika.

 

FILM: „Igla

REDITELj: Đorđe Soiljković

PRODUCENT: FDU

KATEGORIJA: EKS

TRAJANjE: 2’5’’

Devojka koja šije, posle dugog rada više nije svesna šta joj se dešava… 

 

Đorđe Stoiljković – Student druge godine na Katedri kamere. Film je rađen kao ispitina vežba na prvoj godini iz predmeta TV slika. 

Metude: August Sings Carmen Habanera,  AUT, 04.00

KehaFIN, 02.45

 

FILM: „Bez krila“

REDITELJ: Nenad Veljović

PRODUCENT: FDU

KATEGORIJA: EKS

TRAJANJE: 2’5’’

Eksperimentali film je rađen kao ispitna vežba na prvoj godini Kamere sa zadatkom san i java kod prof. Aleksandra Kostića.  

 

Nenad Veljović – Student druge godine na Katedri kamere.Film je rađen kao ispitina vežba na prvoj godini iz predmeta TV slika.

           

FILM: „Dybbuks“

REDITELj: Nikola Vučenović

PRODUCENT: FDU

KATEGORIJA: EKS

TRAJANjE: 3’6’’

Eksperimentalni film na temu “San i java”. Saradnja sa Fakultetom likovnih umetnosti, odsek scenski kostim.

 

Nikola Vučenović rođen je 1988. godine. Trenutno je student druge godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na katedri kamere.

2010. godine u okviru likovnog programa doma kulture Studentski grad završio je školu fotografije “Fotografija kao sredstvo komunikacije” u okviru koje je izlagao na izložbama u Beogradu, Nišu i Kraljevu. Godine 2013. učestvovao je na multimedijalnoj izložbi pod nazivom “INFLUENCE” u galeriji Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.  

 

The Book Of The Dead,  FRA,  30.00

 

19:00

Animirani

Hollow Land, DEN, 14.00

Collectors , CH, 05.03

Cycloid,  JAP, 03.26

ForgotUK, 02.30

Love is Blind, IRL, 03.14

Rabbit and Deer, HUN, 16.15

Origami, ESP, 05.52

Sleeping With Fishes, UK, 09.35

The Hour Glass,  GER, 08.47

Animation Hotline, USA, 05.23

 

FILM: „WOOF!“

REDITELj: Goran Alimpić

KATEGORIJA: ANM

TRAJANjE: 10’32”

Priča o doživljajima jednog psa, viđena iz njegove perspektive. Bezbrižan život u dobrostojećoj porodici naglo se prekida slučajnim prelaskom u sasvim drugi, siromašni deo grada, gde nalazi novu, neočekivanu privrženost. Film je snimljen u prvom licu, s bojama i zvucima koje on vidi i čuje, uz dodatne animirane sekvence.

 

Goran Alimpić je rođen 1970. godine u Beogradu. Informatičar po profesiji, živeo je i radio u Kanadi od 1996. do 1999. i u SAD od 1999. do 2005. kada se vraća u Srbiju, gde ispunjava svoju zainteresovanost za muzičku i video produkciju otvarajući muzički studio. Kratki film WOOF! u sopstvenoj produkciji je prvi igrani film koji je režirao.

FILM: „Elitizam

REDITELj: Duško Pašić

PRODUCENT: Duško Pašić

KATEGORIJA: ANM

TRAJANjE: 5’

Dvoje ljudi kroz čaroliju luksuza uživaju u svom snu. Ali, kako dan odmiče, hladna istina topi blistavu lepotu laži.

Duško Pašić, rođen 14. Aprila 1969. u Kninu (Hrvatska). Od 15.08.1995. živi u Beogradu, i radi u JRDP TV “”Studio B””. Osnovnu i srednju školu završio u Kninu.
2010. godine diplomirao na “”Visokoj školi Elektrotehnike i računarstva””, u Beogradu. 2012. završio kratku školu animacije na SAE Institutu u Beogradu.
2009. godine, sa svojim kratkim animiranim filmom, „Red & Blue“, kao ispitnim radom iz predmeta „Kompjuterska animacija“, kod profesora Aleksandra Kajevića, nastupa na Annecy festivalu. „Red & Blue“ tada ulazi u takmičarsku konkurenciju, od 50 najboljih.
2010. njegov kratki animirani film „Vodka Operation Baltic“, biva uvršten u zvanični program festivala „Golden Night u Moskvi.

 

FILM: „Druga prilika

REDITELj: Chris Busuttil

PRODUCENT: Nemanja Gavrilović

KATEGORIJA: ANM

TRAJANjE: 11’

Edmund je proveo trideset godina u tami, ubijajući ljude za život. Sada pošto je penzionisan, shvata da društvo i “normalan” život ubijaju njega.

O reditelju: “Ja sam scenarista/reditelj iz Melburna, Australija. Volim da gledam i pravim filmove svih žanrova, kako igranih – tako i animiranih.
Posle završetka filmske škole 2008. osvojio sam 2010. TAC nagradu (Transport Accident Commission– komisije za saobraćajne nesreće) sa “Make a Film, Make a Difference” (‘Napravi film,napravi razliku’) takmičenjem u državi Viktorija, Australija. Moj film “”Šta ti je u mislima?”” je izabran od preko 400 aplikacija i emitovan u celoj državi, MTV-u i drugim festivalima.”

FILM: Ne, to seme Svetislave, SER, 08.32

REDITELj: Pavle Čelić

PRODUCENT: Vesta non profit film/tv produ

KATEGORIJA: ANM

TRAJANjE: 8’32’’

U malom selu Donji Sanjari u skrivenim zabitima Srbije postojalo je čarobno drvo.
Verovanje kaže da ako pod njegovu krošnju dovedete nekoga koga volite, on ili ona će izgubiti glavu za vama, ma koliko to ranije izgledalo nemoguće…

Pavle Čelić, rođen 1995, godine u Prištini. Učenik je četvrte godine Beogradske gimnazije Sveti Sava.
Stop-animacijom i filmom se bavi, tek, nekoliko godina unazad. Ne to seme, Svetislave mu je prvi autorski projekat.

21:00        

Svečano zatvaranje festivala

Dodela nagrada / Projekcija nagrađenih filmova 

Komentari