5. Međunarodni festival LGBT filma MERLINKA

Peti Međunarodni festival LGBT filma “Merlinka” biće organizovan od 12. do 16. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda. Slogan ovogodišnjeg festivala je „Život je kabare“ i promoviše ideju da je uprkos homofobiji, nasilju, netoleranciji i diskriminaciji život lep i pun lepih događaja za pamćenje, od kojih su neki završili i na filmskom platnu.

 

Ove godine Gej lezbejski info centar i Dom omladine Beograda kao organizatori festivala pripremili su bogat program koji sadrži 55 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova iz preko 25 zemalja sveta. Među njima treba posebno izdvojiti belgijski film „Mixed Kebab“ o mladom Turčinu koji odlučuje da živi sa drugim muškarcem umesto da se oženi, američki dokumentarac „I am Divine“ o legendarnom Glennu Milsteadu poznatijem kao Divine, zvezdi ranih radova Johna Watersa, turski dokumentarac „My Child“ o roditeljima LGBT dece i njihovom aktivizmu u Turskoj, grčki igrani film „The Guide“ o turističkom vodiču koji vodi grupu studenata arhitekture kroz Atinu, španski igrani film „For 80 days“ o ljubavi dve prijateljice iz mladosti između kojih se javlja ljubav posle 50 godina, izraelski igrani film „Snails in the Rain“ o mladom studentu koga progoni anonimno ljubavno pismo koje mu je poslao drugi muškarac, nemački dokumentarac „Rent Boys“ o muškarcima seks radnicima iz Berlina u režiji Rose von Praunheim i mnogi drugi. Merlinka festival svake godine dodeljuje nagradu „Dorotina cipelica“ za najbolji kratki film.

Nakon Beograda, Merlinka festival će u 2014. godini gostovati u Sarajevu i Podgorici.

 

U četvrtak, 12. decembra u 19.30 u sali Amerikana Doma omladine Beograda održaće se javno čitanje u okviru 5. Međunarodnog festivala queer filma „Merlinka“ koji organizuju Gej lezbejski info centar i Dom omladine Beograda. Tom prilikom, biće predstavljen deo teksta „Merlinkina ispovest“ Miladina Ševarlića, monodrama inspirisana životom Vjerana Miladinovića Merlinke, transvestita i seks radnika koji je ubijen pre deset godina u Beogradu. Vjeran Miladinović Merlinka, po kome je i nazvan festival, postao je legendarna ličnost sa beogradskih ulica, pre svega ulogom u filmu Marble Ass“ Želimira Žilnika.

Monodrama je rađena prema autobiografiji Vjerana Miladinovića „Terezin sin“ koja je izdata 2002. godine, a reizdata 2013. u izdanju Red Boxa i do sada nikada nije izvođena.
U javnom čitanju koj je režirao Stevan Bodroža učestvuju sledeći glumci: Milan Tomić, Aleksandar Trmčić i Nenad Pavićević.
Produkcija ove predstave podržana je od strane Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije i Ambasade Kraljevine Holandije.
Ulaz slobodan.

 

Četvrtak, 12. decembar 2013. 17:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

Bekstvo od gravitacije
Fliehkraft
Režija: Benjamin Teske
Uloge: Sabin Tambrea, Ronald Nitschke, Hedi Kriegeskotte, Janna Horstmann
Nemačka, 2013.
Kratki film (Trans)
Trajanje: 23 min.

Kako i konačno dobio prihvatanje svog oca, Leonid koji je transseksualac se vraća maskiran kao muškarac u svet svog detinjstva: na vašar. Ali i stari gazda voza duhova krije tajnu…

 

   

 

Orgazam
La Petite Mort
Režija: Jolanda Suter, Roswitha Heer
Švajcarska, 2013.
Kratki film (Queer)
Trajanje: 6 min.

Senzualni okršaji voća i povrća. Seks između vitaminskih bombi. Orgija za vegane u 7000 frejmova.

Prilaz otpozadi
A backside approach
Režija: Nimrod Rinot
Izrael, 2012.
Kratki film (Gej, trans)
Trajanje: 8 min.

Tal i Yossi se zabavljaju već dva meseca. Kada Yossijev kondom nestane u Talovoj guzi, njihovo predivno, vrelo popodne ispunjeno seksom biva prekinuto. Sada moraju da se suoče sa testiranjem na HIV kome se Tal ranije nije podvrgavao, kao i potražnjom za izgubljenim kondomom. Medicinska sestra Nona im dolazi u pomoć i rasvetljava situaciju na njen jedinstven način.

 

  

 

Miris
Fragrance
Režija: Clarissa Reboucas
Brazil, 2013.
Kratki film (Queer)
Trajanje: 9 min.

Miris može da sačuva sećanja za ceo život. Ovo je priča o Mariji, ženi koja posmatra telo svog supruga dok se priseća godina prelepe veze koja je bila nekonvencionalna i u sećanjima traži utehu za doživljeni gubitak.

 

 

 

Najbolji prijatelj
O Melhor Amigo
Režija: Allan Deberton
Uloge: Jesuita Barbosa, Victor Sousa, Marta Aurélia
Brazil, 2013.
Kratki film (Gej)
Trajanje: 17 min.

Subota, prvi dan odmora. Lukas i Felipe odlučuju da odu na plažu.

 

  

 

Svetica
La Santa
Režija: Mauricio Lopez
Čile, 2012.
Kratki flm (Trans)
Trajanje: 14 min.

Marija je 13-godišnja devojčica sa interseks karakteristikama (hermafrodit drugačije rečeno), koja je prisiljena od strane svog oca da u svetoj procesiji u svom gradu uzme ulogu Svete Marije Bogorodice jer je on ubeđen da će tako biti „izlečena“.

 

  

 

Budi i ti
ub2
Režija: Dan Goldes
SAD, 2011.
Kratki film (Gej)
Trajanje: 5 min.

Oglasi na gej sajtovima za upoznavanje u sve većem broju specificiraju da je onaj koji postuje svoj profil „čist“ da „nije bolestan“ iliti ukratko da odgovaraju na „budi i ti“ zahtev. Ali kako ovaj izbor reči utiče na one koji su već HIV pozitivni? Kakv utisak to ostavlja na zajednicu? Da li su reči bitne?

S ljubavlju, vaša djeca
Režija: Okvir
Bosna i Hercegovina, 2012.
Kratki film (LGBT)
Trajanje: 15 min.

“S ljubavlju, vaša djeca” prikazuje lične priče pet LGBTIQA osoba o građenju odnosa sa njihovim roditeljima i starateljima u Bosni i Hercegovini. Ovaj kratki dokumentarac istražuje narative pokvirivanja granica biološke i izabrane porodice kroz prizmu iskustva bezuslovne ljubavi, ormara, razumjevanja, podrške, hrabrosti, odbijanja, brisanja i migracije LGBTIQA osoba. Ove lične priče su poziv svakoj osobi, roditelju, staratelju i djetetu da promisli lične/političke načine građenja naših veza i zajednica unutar patrijarhalnog društva Bosne i Hercegovine.

Potkresan
Taglia Corto
Režija: Filippo Demarchi
Švajcarska, 2012.
Kratki film (Gej)
Trajanje: 12 min.

Sin se vraća kući na nedelju dana da sa roditeljima razgovara o sentimentalnoj i seksualnoj situaciji u kojoj se nalazi. Želja za priznavanjem, za time da se bude voljen, i da se oforme iskrene i prave veze.

 

  

 

Četvrtak, 12. decembar 2013. 19:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

Za 80 dana
80 egunean
Režija: Jon Garaño, Jose Mari Goenaga
Uloge: Itziar Aizpuru, Mariasun Pagoaga, José Ramón Argoitia
Španija, 2011.
Igrani film (Lezbejski)
Trajanje: 105 min.

Sedamdesetogodišnja Axun dobija poziv iz bolnice da preuzme brigu o bivšem zetu koji je ozbiljno povređen u saobraćajnoj nesreći. Na njeno iznenađenje žena koja vodi računa o drugom pacijentu u istoj bolnici je Maite, njena najbolja drugarica iz mladosti. Nisu se videle preko 50 godina. Viđanja u bolnici će pokazati da je prijateljstvo koje su imale kao mlade je još uvek postojeće. Njihovo prijateljstvo je pre pedeset godina bilo specijalno a i danas će ista osećanja izaći na površinu. Njih dve se zabavljaju dobro u društvu jedna druge sve dok Axun ne sazna da je Maite autovana lezbejka. Axun potom počinje da preispituje svoja sopstvena osećanja prema Maite. Da li je njihovo prijateljstvo kada su bile mlade bilo i više od prijateljstva? Postoji li negde ta tanka linija koja razdvaja prijateljstvo i žudnju? Sada kad Axun ima 70 godina, da li će se usuditi da pređe tu liniju?

 

 

 

Četvrtak, 12. decembar 2013. 21:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA
 

Ja sam Divajn
I am Divine
Режија: Jeffrey Schwarz
САД, 2013.
Документарни филм (Транс, геј)
Трајање: 90 мин.

„Ја сам Дивајн“ је прича о Divine, ака Harrisu Glennu Milsteadu, од његових смерних почетака када је био предебео и због тога исмеван дечко из Балтимора, до интернационално признате драг звезде захваљујући сарадњи са режисером Johnom Watersom. Пљујући у лице statusu quo што се тиче физичког изгледа, родног изражавања, сексуалности и већ прихваћеним концептима лепоте, Дивине је прешао пут од комплетног аутсајдера до тога да је данас величанство андерграунд сцене. Са потпуним посвећеним и храбрим ставом он је замаглио те границе између извођача и личности и донео је нову револуцију у поп културу. „Ја сам Дивајн“ је дефинитивно биографски портрет који прати легендарно уздизање иконе до срамотних граница са све његовим емоционалним комплексима.

 

 

 

Petak, 13. decembar 2013. 17:00 VELIKA SALA DOMA OMLADINE BEOGRADA

Dečko
Dreng
Režija: Julie Bezerra Madsen
Danska, 2012.
Kratki film (Trans)
Trajanje: 30 min.

Oliver je zarobljen u sopstvenom telu. Rodjen je kao devojčica ali se oseća kao dečak. Kada se pogleda u ogledalo sve je pogrešno. Pre nego što izadje krije svoje grudi i produbljuje glas. Pita: ˝Šta pomislite kada me vidite? ˝ Kreacija novog identiteta je tek počela.

Jain
Režija: Marco Zanoni
Uloge: Stefan Mascheck, Karim Khomiakov
Nemačka, 2013.
Kratki film (Gej)
Trajanje: 13 min.

Fabi je gej i to je ok. Dok Benni kaže da duge noći provedene sa Fabijem nisu ništa do produkt previše popijenog piva. Fabi ponovo partija sa Bennijem i to protiv samog sebe i dolazi do nasilne rasprave sa Benijevim prijateljem Maikom o Fabijevoj homoseksualnosti. Beni mora da napravi izbor u tome da zadrži svoju tajnu dok brani Fabija od Maika.

Autovanje
Coming out
Režija: Jerry Carlsson
Uloge: Charlie Gustafsson
Švedska, 2011.
Kratki film (Gej)
Trajanje: 5 min.

Joel se najzad smislio, ili bar tako misli. Večeras će reći svojim roditeljima, ali da li je to pravi momenat? Šta bi trebao da uradi i šta da kaže?

 

 

 

Vojnici na straži
Avtash
Režija: Itsik Sayag
Uloge: Guy Lahav, Dotan Kraous, Maria Rabeskey, Nir Noy, Moti Levy,
Izrael, 2012.
Kratki film (Gej)
Trajanje: 19 min.

Šest napaljenih i umornih vojnika na straži tokom nedelju dana duge rezervne podrške. Shai, gej vojnik koje je izolovan od grupe ali fantazira o pripadanju grupi i sa željom ih posmatra. Har’el, vojnik koji je strejt, senzualan i seksualan vidi Shaia kao seks objekat da na njemu isprazni svoju napaljenost.

Margarite
Margaritas
Režija: Mayté Richter
Nemačka, 2013.
Kratki film (Lezbejski)
Trajanje: 12 min.

Subota veče u koktel baru. Čaše se sudaraju, služe se ledene margarite, svi su opušteni osim Rite. Ona nervozno čeka na svoj prvi sudar na slepo. A onda sudar kreće sasvim suprotno od očekivanog.