5. FESTIVAL AMERIČKOG NEZAVISNOG FILMA

Američki nezavisni, umetnički ili kako ga neki zovu „off Holivud“ film, ne prestaje da nas iznenađuje svojom svežinom, raznovrsnošću tema, likova, pejzaža, mesta nastajanja, svojom neuništivom vitalnošću.

Peti Festival nezavisnog američkog filma „Indie Belgrade“ i dalje nastavlja da prati svoju jedinstvenu nit slobode, nezavisnosti, nepretencioznosti – u izboru tema, likova, načina pripovedanja i rediteljskih postupaka, te nam tako i ovog puta donosi sveži dah novog i nezavisnog američkog filma, uvek drugačijeg od onoga što je trenutno aktuelno na svim svetskim boks ofisima, u svim svetskim multipleksima, a dolazi iz najveće svetske „fabrike snova“: Holivuda.

 

Tokom proteklih godina ugostili smo reditelje Geri Kinga, pobednika Rejndensa, koji je uspeo da snimi mjuzikl za samo 60.000 dolara, Vejna Robertsa, koji je staru dobru dramu načinio ponovo relevantnom, te slavnog dvostrukog oskarovca Aleksandra Pejna koji je dobio i nagradu „Ikona nezavisnog filma“. Potpuno raznovrsni master-klasovi svih ovih autora bavili su se, između ostalog, jednom sveprožimajućom temom, koja je od fundamentalne važnosti za sve filmadžije na svim meridijanima, pogotov za one koji žele da debituju svojim prvim celovečernjim ostvarenjem: kako snimiti umetnički relevantne filmove u vrlo ograničenim i ponekad neizvesnim budžetskim uslovima.

 

Nikada do sada izbor filmova na Festivalu nezavisnog američkog filma nije bio bliži mlađoj generaciji publike. Obraćajući se mladima, putem medija koji su  za njih poput produženih udova, moždanih ili nekih drugi nadogradnji, festival se ujedno obraća i svoj drugoj publici, donoseći joj neke od najzanimljivijih filmskih priča autora sa severnoameričkog kontinenta. Kao jedinom specijalizovanom festivalu za američki nezavisni film u Srbiji i u jugoistočnoj Evropi, naša misija ostaje da premijerno prikažemo ono čega vrlo retko ima u domaćim bioskopima i na drugim festivalima.

 

Ovogodišnji gost Bob Bajington (Bob Byington) ima prestižnu nagradu sa festivala u Lokarnu, ali i dalje snima isključivo van Holivuda i celu svoju karijeru gradi samo na ovaj način. Garantujemo da će osim njegovog novog filma, nagrađivanog ostvarenja „Frensis Ferguson“, ove godine biti i drugih kadrova, lica i priča koje nećete zaboraviti i uzbuđenja, zbog kojih ćete se ovom festivalu iznova vraćati. Na festivalu će premijerno u Srbiji biti prikazano 7 nezavisnih američkih filmova, a pored razgovora publike sa specijalnim gostom festivala biće održan i master klas, koji će bti svojevrsno rediteljsko „otvaranje karata“ i javno prolaženje kroz ono što čini dobar rad na pripremi filma u nekoj od njegovih ključnih faza realizacije.

 

Pozivamo vas na peti „Indie Belgrade“, jubilarno izdanje smotre najuzbudljivije  svetske kinematografije, od 12. do 15. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Ulaznice su u prodaji, po ceni od 300 rsd, na Ticket Vision blagajni u DOB-u.

Festival su podržali Sekretarijat za kulturu grada Beograda, Ambasada SAD u Beogradu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Umetnički direktori IndieBelgrade festivala su Hristina Hadžiharalabus i Radoslav Pavković.

 

PROGRAM:

Četvrtak, 12.12.2019. u 20.00

Otvaranje Festivala nezavisnog američkog filma u prisustvu gosta festivala – nagrađivanog američkog reditelja Boba Bajingtona.

“UMETNOST SAMOODBRANE” / THE ART OF SELF-DEFENSE

SAD 2019. / crna komedija / 104 min. / Režija: Rili Sterns

Festivali: SXSW, Sijetl, Boston, Edinburg, Fantasia, Minhen, Gent

Uloge: Džesi Ajzenberg, Alesandro Nivola, Imogen Puts

Srpska premijera

Nakon što dobije batine na ulici, smušeni knjigovođa Kejsi se prijavljuje u lokalnu školu karatea, koju vodi harizmatični i misteriozni Sensei. On time biva iniciran u zlokobno bratstvo nasilja i muškosti.

Izvanredni Džesi Ajzenberg („Društvena mreža“) u kafkijanskoj, smrtonosnoj komediji.

 

Petak, 13.12.2019. u 18.00

“NaLoŽeNe”/ CRSHD

SAD 2019. / tinejdžerska komedija / 81 min. / Režija: Emili Kon

Festivali: Tribeca, Minhen, Women in Texas

Srpska premijera

Poslednjeg dana školske godine brucoškinja Izi pokušava da izgubi nevinost, sve uz pomoć drugarica, koje kuju plan o upadu na ekskluzivnu žurku „Naloženih“. Ženska „Američka pita“ modernog doba koja slavi digitalnu kulturu mladih, njihov jezik i stavove – kroz novu filmsku estetiku.

 

Petak, 13.12.2019. u 20.00

“S.G. KAO GENZBUR” / INITIALS S.G.

SAD – Argentina 2019. / komedija, drama / 98 min. / Režija: Rania Atieh, Danijel Garsija

Festivali: Tribeca, Solun

Nagrade: Nagrada Nora Efron -Tribeka 2019

Uloge: Dijego Pereti, Džuliane Nikolson, Danjiel Fanego

Srpska premijera

Nekadašnji argentinski dvojnik Serža Genzbura, a sada statista i povremeni porno glumac, pokušava da izađe na kraj sa svojim slomljenim nosom, ljubavnicom koju nije želeo i sa zločinom u koji je slučajno upao, u noći kad Argentina gubi finale svetskog prvenstva.

 

Subota, 14.12. 2019. u 13.00

Ekskluzivni Master-klas gosta festivala, američkog reditelja Boba Bajingtona „Od scenarija do ekrana“ i radionica sa glumcima. Otvoren za sve zainteresovane, ulaz slobodan.

 

Subota, 14.12. 2019. u 18.00

“GUTANJE”/ SWALLOW

SAD – Francuska 2019. / psihološka drama, horor / 94 min. Režija: Karlo Mirabela-Dejvis

Festivali: Tribeca, Sitges, Sao Paolo, Fantasia, Camerimage, Solun

Nagrade: Najbolja glumica – Tribeka, Najbolji scenario – Fantasia Film Festival, Prix Special – Dovil, Najbolji igrani film, Najbolja glumica – Vustok

Uloge: Hali Benet, Ostin Stovel, Elizabet Marvel, David Raše

Srpska premijera

Kada zatrudni, bogato udata Hanter, razvije nagon za gutanje oštrih predmeta. Pokušavajući to da sakrije od svekontrolišuće muževljeve familije, ona mora da se suoči sa mračnom tajnom svoje opsesije. Uzbudljivo debitansko delo Mirabela-Dejvisa sa „hičkokovskim” elementima.

 

Subota, 14.12. 2019. u 20.00

Dodela nagrada i proglašenje pobednika festivala

“FRENSIS FERGUSON” / FRANCES FERGUSON

SAD-Grčka 2019. / satira / 75 min. / Režija: Bob Bajington

Festivali: SXSW, Sijetl, Minhen, Torino, Merilend

Nagrade: Najbolji igrani film – Sidewalk Film Festival

Uloge: Kali Viles, Nik Oferman, Keit Pulson, Martin Star

Srpska premijera

Profesorki na zameni Frensis, bračni život je toliko dosadan, da je rešila da ga upropasti vezom sa  sedamnaestogodišnjim učenikom. Svoj novi status seksualnog prestupnika Frensis prati sa odmakom i crnom ironijom.  Neo-godarovska satira u stilu našeg teksaškog gosta festivala.

Posle filma sledi razgovor reditelja Boba Bajngtona sa publikom.

 

 

Nedelja, 15.12. 2019. u 18.00

“ADAM”/ ADAM

SAD 2019 / tinejdžerska komedija, LGBT / 95 min. / Režija: Ris Ernst

Festivali: Sandens, Sao Paolo, Solun

Nagrade: Velika nagrada žirija, priznanje za režiju – L.A. Outfest

Uloge: Nikolas Aleksander, Babi Salvor Menuez, Margaret Kueli (Once Upon a Time in Hollywood)

Srpska premijera

Tinejdžer Adam provodi raspust u Njujorku kod starije sestre, koja je aktivno uključena u LGBT scenu. Na Paradi ponosa, Adam sreće prelepu Džilijan koja misli da je on u postupku promene pola. Zaljubljeni Adam sada mora da igra svoju novu ulogu…  Tinejdžer Adam provodi raspust u Njujorku kod starije sestre, koja je aktivno uključena u LGBT scenu. Na Paradi ponosa, Adam sreće prelepu Džilijan koja misli da je on u postupku promene pola. Zaljubljeni Adam sada mora da igra svoju novu ulogu… Nežna priča o odrastanju i ispitivanju seksualnog identiteta začinjena humorom.

 

 

Nedelja, 15.12. 2019. u 20.00

“NAKON SVIH TIH DANA” / AFTER SO MANY DAYS

SAD 2019 / muzički dokumentarni / 87 min. / Režija: Džim Hanft & Samanta Jonak

Festivali: Kalgari, Travers Siti, Dalas

Nagrade: Nagrada publike, Najbolji dokumentarni film – Hell’s Half Mile Film Festival, Najbolji dokumentarni film – Red Rose Film Festival

Evropska premijera

Muzičko-bračni duet Džim i Sam, još uvek nedovoljno slavni koliko bi želeli, odlučuju da u jednoj kalendarskoj godini, svakog dana održe koncert. Sa gitarom na ramenu i koferima, oni se otiskuju na put kroz 14 zemalja, u avanturu koja će promeniti njihov život.

 

 

Komentari