46. FEST

Beogradski međunarodni filmski festival FEST ove godine više nego ikada biće most između domaćeg, dominantno komercijalnog, bioskopskog repertoara i najvažnijih filmova nastalih između dva festivalska izdanja. Filmovi reditelja iz svih delova sveta tokom deset festivalskih dana ponovo će biti glavna tema publike koja je svoj dobar ukus gradila upravo na ovom festivalu sa gotovo poluvekovnom tradicijom. Od naslova koji su već prepoznati i nagrađeni u svetu do ostvarenja čije će prikazivanje na Festu biti, sasvim je sigurno, jedina javna projekcija u ovom delu naše planete, svi su tu u festivalskim dvoranama širom Beograda, grada koji od 23. 2. do 4. 3. 2018. ponovo postaje i prestonica filma.

Za kvalitet programa pobrinuli su se umetnički direktor Jugoslav Pantelić, kao i selektor programa Granice, Thrills & Kills i Microwave, Mladen Đorđević. Čast da otvori festival imaće višestruko nagrađivani film Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju reditelja Martina Mekdone.

Bilo da govore o sadašnjem ili davno prošlom vremenu, filmovi ovogodišnje selekcije na više nivoa dotiču probleme, strahove i nadanja savremenog čoveka pružajući mu više mogućnosti za izlazak iz samo naizgled začaranog kruga. Najčešće bez želje za nametanjem samo jednog rešenja, autori u svoj svet kao aktivne učesnike uvode i posmatrače iz bioskopskih fotelja, stavljajući ih u dileme koje sutra (ako već nisu) mogu da postanu realnost. Na 46. FEST-u će biti prikazano 116 premijernih filmova i 10 filmskih klasika u sledećim programima:

Takmičarski: GLAVNI TAKMIČARSKI, SRPSKI FILM, GRANICE

Revijalni: Glavni van konkurencije, Fest 46, Fest 46 Gala, Fokus Evropa, Fest predstavlja, Thrills & Kills, Festić, Docufest, Microwave, PlayUK, Specijalne Projekcije, Fest Klasik

 

Ovogodišnji glavni takmičarski program nudi 16 brižljivo odabranih filmova iz Mađarske, Danske, Irana, Kine, Argentine, Libana, Grčke, Hrvatske, SAD, Rusije, Italije i Švajcarske. Među njima su oni koji tretiraju goruće društvene i socijalne teme, ali i oni koji nam na izuzetan način približavaju ličnosti koje su svojim stvaralaštvom inspirisali generacije. Geneze sukoba podeljenih svetova, socijalizacija migranata ili samo naizgled sizifovsko suprotstavljanje znatno moćnijima, samo su neke od tema koje će obeležiti ovogodišnju glavnu takmičarsku selekciju. Žiri u sastavu Milčo Mančevski, Jovan Jovanović, Elma Tataragić, Mila Turajlić, Gordan Kičić odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga, najbolji debi i nagrada žirija. Najbolji film poneće nagradu Beogradski Pobednik.

U istim kategorijama, nagrade će se dodeljivati i u nacionalnoj selekciji Srpski film, a o njima će odlučivati žiri u sastavu Alen Sinkauz, Miloš Timotijević, Lordan Zafranović, Katarina Radivojević, Damjan Kozole. U ovoj selekciji biće prikazano 5 premijernih ostvarenja: Banditi u potrazi za mamom Koste Ristića, Ederlezi rising Lazara Bodrože, Horizonti Svetislava Dragomirovića, Izgrednici Dejana Zečevića i O bubicama i herojima Petra Pašića.

Treći takmičarski program biće Granice, sa 8 ostvarenja, od kojih dva dokumentarna. Na programu će se naći subverzivni, kontroverzni, arthaus filmovi koji pomeraju granice u tematskom i estetskom smislu, a o nagradi za najbolji film odlučivaće tročlani žiri. Posebno je interesantan Hitler’s Hollywood koji se bavi nemačkom kinematografijom za vreme vladavine nacista. Zanimljivo je da se u nekim od tih filmova autori u podtekstu sukobljavaju sa vladajućom ideologijom, dovodeći je u pitanje, što je Gebels povremeno uspevao da prepozna.

Pored zvaničnih nagrada žirija, biće dodeljena nagrada Nebojša Đukelić za najbolji film regiona, Politikina nagrada Milutin Čolić, nagrada FIPRESCI žirija i nagrada FEDEORA žirija.

Nagradu Beogradski Pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, poneće mađarski reditelj Ištvan Sabo i srpska glumica Neda Arnerić, a Beogradski pobednik za dosadašnje stvaralaštvo biće dodeljen ruskom reditelju Karenu Šahnazarovu i britanskom reditelju Rolandu Džofiju.

U glavnom programu van konkurencije naći će se najpopularniji filmovi svetske produkcije iz prošle godine poput The Shape of water, Phantom Thread, The Sqare, I Tonya, Lady bird, Call me by your name, Battle of the sexes, Red Sparrow, ali i novi filmovi dobro poznatih reditelja kao što su Roman Polanski, Kaige Čen, Fatih Akin, Pol Šrejder, Lin Remzi, Fransoa Ozon, Benoa Žako, Kler Deni, Dalibor Matanić…  U program Thrills and Kills imaćemo uzbudljive žanrovske filmove, od horor filma Maus, smeštenog u Bosnu i Hercegovinu, preko filma Mayhem o virusu koji napada ljude, do novog trilera Gele Balubani pod nazivom Money.

Selekcija Microwave donosi tri mikrobudžetna ostvarenja, između ostalog i premijeru domaćeg filma Jelene Marković, 12 gnevnih žena. Docufest prikazaće dokumentarce o Vitni Hjuston, Rjuići Sakamotou, Keri Grantu, Milču Mančevskom, i Svetozaru Botoriću, dok će najmlađa FEST-ova publika uživati u selekciji Festić. PlayUK je novi program u saradnji sa British Council-om u okviru koga će biti prikazani britanski filmovi, kao i ostvarenja u VR formatu (virtuelna realnost). Pored filmskih projekcija, publika će moći da vidi i umetničku izložbu najmodernijih video igrica rađenih u sličnim tehnologijama.

Karte za projekcije u Sava centru i Domu omladine, sem na blagajnama tih dvorana, mogu se nabaviti i online putem Eventima, kao i na svim Eventim prodajnim mestima. Karte za ostale projekcije kupuju se na blagajnama sala. Pored dobro poznatih dvorana, od ove godine se filmovi prikazuju i u novom bioskopu Cine Grand Rakovica.

Cena ulaznice za projekcije u Domu omladine Beograda:
Projekcije u  10:00, 12:30 i 15:00: 340 dinara
Projekcije u  17:30 i 20:00: 390 dinara
Projekcije u  22:30: 340 dinara


Program u Velikoj sali Doma omladine Beograda


Subota, 24. februar

10:00
Film: ZBOGOM, KRISTOFERE ROBINE/ GOODBYE CHRISTOPHER ROBIN
DRŽAVA: Velika Britanija / UK, 2017
PROGRAM: FESTIĆ
TRAJANJE: 107’
REŽIJA: Simon Curtis
ULOGE: Domhnall Gleeson, Margot Robbie, Kelly Macdonald

Film daje redak pogled na odnos između omiljenog dečjeg pisca Alena Aleksandera Milna i njegovog sina Kristofera Robina, čije su igračke inspirisale magični svet Vini Pua. Očaravajuće priče donose nadu i utehu Engleskoj posle Prvog svetskog rata. Sa očima javnosti uprtim u Kristofera Robina, koju cenu će morati da plati porodica?

12:30
Film: NEVEROVATNA PRIČA DŽINOVSKE KRUŠKE
/ DEN UTROLIGE HISTORIE OM DEN KÆMPESTORE PÆRE / THE INCREDIBLE STORY OF THE GIANT PEAR
DRŽAVA: Danska / Denmark, 2017
PROGRAM: FESTIĆ
TRAJANJE: 80’
REŽIJA: Philip Lipski, Jørgen Lerdam, Amalie Næsby Fick
ULOGE: Alfred Bjerre Larsen, Liva Elvira Magnussen, Peter Frödin

U Solbiju život mirno prolazi dok Mičo i Sebastijan ne pronađu poruku u boci pored luke. Boca je od nestalog gradonačelnika Solbija sa porukom da je on na misterioznom ostrvu i da je otkrio nešto važno. Oni se moraju otisnuti na veliko putovanje da pomognu u spasavanju gradonačelnika i vrate ga kući, usput otkrivajući nešto što će doneti radost gradu Solbiju – Veliku krušku.

15:00
Film: LETO 1993.
/ SUMMER 1993 / ESTIU 1993
DRŽAVA: Španija / Spain, 2017
PROGRAM: FESTIĆ
TRAJANJE: 97’
REŽIJA: Carla Simón
ULOGE: Laia Artigas, Paula Robles, Bruna Cusí

Španija, leto 1993. Posle smrti roditelja, šestogodišnju Fridu čeka prvo leto u katalonskoj provinciji sa novom porodicom koja je usvaja. Pre nego što se leto završi, devojčica mora da nauči kako da se nosi sa svojim emocijama, dok njeni novi roditelji uče kako da je vole kao sopstvenu kćerku.

17:30
Film: O BUBICAMA I HEROJIMA
/ BUGS AND HEROES
DRŽAVA: Srbija / Serbia, 2018
PROGRAM: SRPSKI FILM
TRAJANJE: 90’
REŽIJA: Petar Pašić
ULOGE: Bojan Dimitrijević, Slobodan ‘Boda’ Ninković, Zoran Cvijanović

U svetu punom straha, gde ljubav polako izmiče i postaje nešto nedostižno, srećemo nesrećne ljude, kao što su Raša i njegov zahtevni, bolesni otac. Raša postaje čuvar starog hotela, gde se susreće sa čudnim karakterima, podjednako nesrećnim kao što je i on.
U međuvremenu, u svetu ispod nas, bubice prolaze kroz sličnu borbu za ljubav…

20:00
Film: IGRA MAČKE I MIŠA
/ MAUS / THE MAUS
DRŽAVA: Španija / Spain, 2017
PROGRAM: THRILLS AND KILLS
TRAJANJE: 90’
REŽIJA: Yayo Herrero (as Gerardo Herrero Pereda)
ULOGE: August Wittgenstein, Alma Terzić, Ella Jazz, Aleksandar Seksan

Aleks i Selma su zaljubljeni par, koji se nalazi na proputovanju po Bosni i Hercegovini. Iznenada, Selma oseti da ih neko progoni. Iz šume se pojavljuje misteriozna sila…

22:30
Film: NEKA SVETLOST UĐE
/ UN BEAU SOLEIL INTÉRIEUR / LET THE SUNSHINE IN
DRŽAVA: Francuska, Belgija / France, Belgium, 2017
PROGRAM: FOKUS EVROPA
TRAJANJE: 94’
REŽIJA: Claire Denis
ULOGE: Juliette Binoche, Gérard Depardieu, Josiane Balasko, Alex Descas, Xavier Beauvois, Bruno Podalydès, Paul Blain, Valeria Bruni-Tedeschi

Izabel, pariska umetnica, razvedena majka, u potrazi je za ljubavlju, na posletku stvarnom.

Nedelja, 25. februar

10:00
Film: NEVEROVATNA PRIČA DŽINOVSKE KRUŠKE
/ DEN UTROLIGE HISTORIE OM DEN KÆMPESTORE PÆRE / THE INCREDIBLE STORY OF THE GIANT PEAR
DRŽAVA: Danska / Denmark, 2017
PROGRAM: FESTIĆ
TRAJANJE: 80’
REŽIJA: Philip Lipski, Jørgen Lerdam, Amalie Næsby Fick
ULOGE: Alfred Bjerre Larsen, Liva Elvira Magnussen, Peter Frödin

U Solbiju život mirno prolazi dok Mičo i Sebastijan ne pronađu poruku u boci pored luke. Boca je od nestalog gradonačelnika Solbija sa porukom da je on na misterioznom ostrvu i da je otkrio nešto važno. Oni se moraju otisnuti na veliko putovanje da pomognu u spasavanju gradonačelnika i vrate ga kući, usput otkrivajući nešto što će doneti radost gradu Solbiju – Veliku krušku.

12:30
Film: ZBOGOM, KRISTOFERE ROBINE
/ GOODBYE CHRISTOPHER ROBIN
DRŽAVA: Velika Britanija / UK, 2017
PROGRAM: FESTIĆ
TRAJANJE: 107’
REŽIJA: Simon Curtis
ULOGE: Domhnall Gleeson, Margot Robbie, Kelly Macdonald

 Film daje redak pogled na odnos između omiljenog dečjeg pisca Alena Aleksandera Milna i njegovog sina Kristofera Robina, čije su igračke inspirisale magični svet Vini Pua. Očaravajuće priče donose nadu i utehu Engleskoj posle Prvog svetskog rata. Sa očima javnosti uprtim u Kristofera Robina, koju cenu će morati da plati porodica?


17:30
Film: DIVLJI DEČACI
/ LES GARÇONS SAUVAGES / THE WILD BOYS
DRŽAVA: Francuska / France, 2017
PROGRAM: GRANICE
TRAJANJE: 110’
REŽIJA: Bertrand Mandico
ULOGE: Pauline Lorillard, Vimala Pons, Diane Rouxel, Anaël Snoek, Mathilde Warnier, Sam Louwyck, Elina Lowensohn, Nathalie Richard

Početkom 20. veka, na ostrvu Reinion, petorica tinejdžera iz ugledne porodice, zaljubljenici u okultno, izvršavaju brutalan zločin. Za kaznu ih danski kapetan ukrcava na sablasni, raspadnuti jedrenjak i odvodi ih na more. Iscrpljeni zbog kapetanovih metoda, dečaci pripremaju pobunu. Njihova destinacija je natprirodno ostrvo sa bujnom vegetacijom i opčinjavajućim moćima.

15:00
Film: ARKADIJA
/ ARCADIA
DRŽAVA: Velika Britanija / UK, 2017
PROGRAM: PLAYUK NA FESTU
TRAJANJE: 78’
REŽIJA: Paul Wright
Praveći izbor iz filmskog materijala snimljenog u poslednjih sto godina i pohranjenog u Nacionalnom arhivu Britanskog filmskog instituta, dobitnik nagrade BAFTA Pol Rajt konstruiše uzbudljivu studiju o promenljivom – i kontradiktornom – odnosu prema zemlji u Velikoj Britaniji.

20:00
Film. KLUB LJUDOŽDERA
/ O CLUBE DOS CANIBAIS / THE CANNIBAL CLUB
DRŽAVA: Brazil / Brasil, 2017
PROGRAM: GRANICE
TRAJANJE: 82’
REŽIJA: Guto Parente
ULOGE: Tavinho Teixeira, Ana Luiza Rios, Pedro Domingues, José Maria Alves

Otaviju i Đilda su bogati bračni par, pripadnici brazilske elite, koji imaju naviku da jedu svoje zaposlene. Otavio je vlasnik kompanije za obezbeđenje i istaknuti je pripadnik Kluba ljudoždera. Kada Đilda slučajno otkrije tajnu koju skriva Boržis, moćni kongresmen i vođa Kluba, njen i život njenog supruga dospevaju u opasnost.

22:30
Film: BIKINI MUN
/ BIKINI MOON
DRŽAVA: SAD / USA, 2017
PROGRAM: FEST PREDSTAVLJA
TRAJANJE: 102′
REŽIJA: Milcho Manchevski
ULOGE: Condola Rashad, Sarah Goldberg, Will Janowitz, Sathya Sridharan

Ispitujući granice između fikcije i stvarnosti, Bikini Mun donosi priču o reditelju dokumentarnih filmova iz Njujorka i njegovoj devojci koji primaju u svoju kuću harizmatičnu, ali poremećenu ženu, koja okreće njihov život naglavce. Film ispituje odnos između nadzora i potrebe za intimnošću.

Ponedeljak, 26. februar

10:00
Film: DAN
/ HA-ROO / A DAY
DRŽAVA: Južna Koreja / South Korea, 2017
PROGRAM: THRILLS AND KILLS
TRAJANJE: 90’
REŽIJA: Sun-ho Cho
ULOGE: Myung-min Kim, Yo-han Byeon, Hye-Sun Shin, Eun-hyung Jo

Dan je fantastična drama, u čijem središtu se nalazi otac koji izvršava jedno nemoralno delo u pokušaju da spasi život svoje kćeri. Tri godine kasnije, prošlost se vraća da ga progoni, zarobljavajući ga u beskonačnoj vremenskoj petlji.

12:30
Film: IZLEČENI
/ THE CURED
DRŽAVA: Irska / Ireland, 2017
PROGRAM: THRILLS AND KILLS
TRAJANJE: 95’
REŽIJA: David Freyne
ULOGE: Ellen Page, Sam Keeley, Tom Vaughan-Lawlor, Stuart Graham

Pronađen je lek protiv bolesti koja je pretvarala ljude u zombije. Nekada inficirani zombiji, sada su diskriminisani od strane društva i njihovih vlastitih porodica, zbog čega dolazi do pojave društvenih problema na koje vlasti odgovaraju vojnom intervencijom.

15:00
Film: NIKO
, 1988/ NICO, 1988
DRŽAVA: Italija, Belgija / Italy, Belgium, 2017
PROGRAM: GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM
TRAJANJE: 93’
REŽIJA: Susanna Nicchiarelli
ULOGE: Trine Dyrholm, John Gordon Sinclair, Anamaria Marinca, Sandor Funtek, Thomas Trabacchi, Karina Fernandez, Calvin Demba

Bližeći se 50. godini života Niko živi skromno i usamljenički u Mančesteru, daleko od nekadašnjih glamuroznih dana 60-tih, kada je bila Vorholov superstar i proslavljeni vokal kultnog benda The Velvet Underground. Ona ne mari više za svoj izgled, niti karijeru. Boreći se sa svojim demonima i posledicama neurednog života, žudi da obnovi odnos sa sinom, nad kim je starateljstvo odavno izgubila. Priča o Niko, hrabroj i beskompromisnoj muzičarki, priča je o ponovnom rođenju umetnika, majke i žene iza ikone.

17:30
Film: HORIZONTI
/ HORIZONS
DRŽAVA: Srbija / Serbia, 2017
PROGRAM: SRPSKI FILM
TRAJANJE: 97’
REŽIJA: Svetislav Dragomirović
ULOGE: Gojko Baletić, Slobodan Beštić, Jovana Gavrilović, Boris Pingović, Nebojša Rako, Nikola Stanimirović, Nikola Arsić

Jedna velika laž uvlači naizgled običnu seosku porodicu u komplikovane i neprirodne odnose koji kulminiraju višestrukim ubistvom, tragedijom koja ostavlja neizmerne posledice na preživele.

20:00
Film: ĐAVOLJA SLOBODA
/ LA LIBERTAD DEL DIABLO / DEVIL’S FREEDOM
DRŽAVA: Meksiko / Mexico, 2017
PROGRAM: GRANICE
TRAJANJE: 74′
REŽIJA: Everardo González
ULOGE: Inna Payán, Roberto garza

Dokumentarni film o nasilju u Meksiku, ispričan od strane onih koji trpe bol i onih koji ga nanose.

22:30
Film: POSLEDNJI PORTRET
/ FINAL PORTRAIT
DRŽAVA: Velika Britanija, Francuska / UK, France 2017
PROGRAM: FEST 46
TRAJANJE: 90′
REŽIJA: Stanley Tucci
ULOGE: Geoffrey Rush, Armie Hammer, Clémence Poésy, Sylvie Testud

Godine 1964, prilikom kratkog boravka u Parizu, američki pisac i ljubitelj umetnosti Džejms Lord dobija poziv od svog prijatelja, svetski poznatog umetnika Alberta Đakometija, da mu pozira za portret. Đakometi uverava Lorda da će to trajti svega nekoliko dana. Počastvovan i zaintrigiran, Lord pristaje. Tako započinje priča o neobičnom prijateljstvu, ali takođe i uvid u lepotu, frustriranost, dubinu i, povremeno, potpuni haos umetničkog stvaranja – viđenog očima Lorda.

Utorak, 27. februar

10:00
Film: INVOLUCIJA
/ INVOLUTION
DRŽAVA: Rusija, Nemačka / Russia, Germany, 2018
PROGRAM: THRILLS AND KILLS
TRAJANJE: 87′
REŽIJA: Pavel Khvaleev
ULOGE: Ryan Masson, Alyona Konstantinova, Adam Giannone, Dennis Hurley, Merlin Leonhardt, Marina Zudina, Karsten Mielke, Gleb Bochkov

Involution donosi priču o Hamingu i Liv, paru koji živi u budućnosti. Zemlja je van kontrole, pod uticajem okrutnog i neljudskog mehanizma koji okreće unazad Darvinovu teoriju evolucije… Svi ljudi počinju postepeno da osećaju životinjske instinkte: nekontrolisanu agresiju, zaštitnički odnos prema potomstvu, spontanu seksualnu želju. Sve to stvara haos na planeti i direktno vodi do nestanka čovečanstva.

Haming upoznaje Liv neposredno pred početak ovih zastrašujućih događaja. Čini se kao da ništa ne može da stane na put njihovoj vezi. Međutim, ubrzo Liv nestaje i Haming mora da načini važan korak – da se suoči sa svetom, rizikujući sopstveni život kako bi je spasio.

12:30
Film: ANĐELI NOSE BELO /
JIA NIAN HUA / ANGELS WEAR WHITE
DRŽAVA: KINA, FRANCUSKA / CHINA, FRANCE, 2017 | 107′
REŽIJA: Vivian Qu
ULOGE: Vicky Chen, Zhou Meijun, Shi Ke, Geng Le, Liu Weiwei, Peng Jing, Wang Yuexin, Li Mengnan

U malom obalskom gradu, sredovečni čovek napada dve devojčice u motelu. Mia, tinejdžerka koja je te noći radila na recepciji, jedini je svedok. U strahu da ne izgubi posao, ona odlučuje da ćuti. U međuvremenu, dvanaestogodišnja Ven, jedna od žrtava, otkriva da su njene nevolje tek počele. Zarobljene u svetu koji im ne nudi nikakvu sigurnost, Mia i Ven moraće same da pronađu izlaz iz situacije.

15:00
Film: BEZ DATUMA I POTPISA /
BEDOUNE TARIKH, BEDOUNE EMZA / NO DATE, NO SIGNATURE
DRŽAVA: Iran, 2017
PROGRAM: GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM
TRAJANJE: 104’
REŽIJA: Vahid Jalilvand
ULOGE: Navid Mohammadzadeh, Amir Agha’ee, Hediyeh Tehrani, Zakiyeh Behbahani, Sa’eed Dakh, Alireza Ostadi

Forenzički patolog dr Nariman ima saobraćajni udes sa motociklistom, kojom prilikom se povređuje i osmogodišnji sin motocikliste. Nudi im da plati nadoknadu štete i odvede dete na kliniku. Sledećeg jutra saznaje da su dečaka doneli na autopsiju. Doktor Nariman je u dilemi: da li je on odgovoran za dečakovu smrt, koja je posledice udesa, ili je dete umrlo od trovanja hranom, kako kažu nalazi drugih doktora?

17:30
Film: BANDITI U POTRAZI ZA MAMOM

DRŽAVA: Srbija / Serbia, 2017
PROGRAM: SRPSKI FILM
TRAJANJE: 70’
REŽIJA: Kosta Ristić
ULOGE: Kristijan Garip, Edin Arifi, Sunita Garip, Emran Garip, Đorđo Ivanović, Simbad Beriša, Emina Dema, Dina Arifi, Marija Bađi, Emanuel …

Dok tragaju za mamom koja ih je napustila Kristijan, Edi, Emran i Sunita ulaze u svet ulice, gde nalaze slobodu. Postaju deo ulične bande koja radi “na džep”, oko koje se za prevlast bore Buca i Emanuel Baljea. Ulica je slepa, pa bandu u akciji hvata policija i odvodi ih u Dom. Kristijan uspeva da se izvuče, i mora da pronađe mamu koja jedina može da oslobodi braću i sestru iz Doma. U svojoj filmskoj avanturi Kristijan pokušava da iskoči iz carstva nužnosti u carstvo slobode.

20:00
Film: HITLEROV HOLIVUD
/ HITLERS HOLLYWOOD / HITLER’S HOLLYWOOD
DRŽAVA: Nemačka / Germany, 2017
PROGRAM: GRANICE
TRAJANJE: 105’
REŽIJA: Rüdiger Suchsland
ULOGE: Hans Albers, Heinz Rühmann, Zarah Leander, Ilse Werner, Marianne Hoppe, Gustav Gründgens, Leni Riefenstahl

Film Hitlerov Holivud po prvi put prikazuje najmračniji i najdramatičniji period u istoriji nemačkog filma. U Nemačkoj je između 1933. i 1945. proizvedeno više od 1000 dugometražnih filmova. Među njima je mali broj onih koji su bili otvorena nacistička propaganda, ali je još manje onih koji su bili „nevina” zabava. Filmska industrija je u nacističkoj Nemačkoj bila državni, strogo cenzurisani projekat. U isto vreme, ona je želela da bude prihvaćena. Da bude „nemačka fabrika snova”.

22:30
Film: JAHAČ
/ THE RIDER
DRŽAVA: SAD / USA, 2017
PROGRAM: FEST 46
TRAJANJE: 104’
REŽIJA: Chloé Zhao
ULOGE: Brady Jandreau, Tim Jandreau, Lilly Jandreau

Nekada zvezda u usponu rodeo karavana i nadareni konjički trener, mladi kauboj Brejdi saznaje da su mu jahački dani završeni, nakon što mu je jedan konj slomio lobanju tokom rodea. Kod kuće u rezervatu, sa malo želje ili izbora za drugačiji način života, Brejdijev osećaj neadekvatnosti raste jer ne može da jaše, a to je ono što čini kauboja. U pokušaju da povrati kontrolu nad svojom sudbinom, Brejdi se upušta u potragu za novim identitetom i onim što znači biti čovek u srcu Amerike.

Sreda, 28. februar

10:00
Film: PODIVLJALI
/ MAYHEM
DRŽAVA: SAD / USA, 2017
PROGRAM: THRILLS AND KILLS
TRAJANJE: 86’
REŽIJA: Joe Lynch
ULOGE: Steven Yeun, Samara Weaving, Steven Brand

Poslovnom zgradom se širi virus, koji nagoni uštogljene službenike da ispolje svoje najgore impulse.

13:30
Film: TRG AMERIKA
/ PLATEIA AMERIKIS / AMERIKA SQUARE
DRŽAVA: Grčka, Velika Britanija, Nemačka / Greece, UK, Germany, 2016
PROGRAM: GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM
TRAJANJE: 86’
REŽIJA: Yannis Sakaridis
ULOGE: Yannis Stankoglou, Makis Papadimitriou, Vassilis Koukalani, Alexandros Logothetis, Rea Pediaditaki, Themis Bazaka, Errikos Litsis

Majstor tetovaže Bili i nezaposleni neženja Nakos su najbolji prijatelji iz Atine. Nakos je rasista, opsednut mentalitetom žrtve, i besan je zbog sve većeg broja imigranata u Grčkoj. Bili, međutim, podržava dolazak izbeglica. Njih dvojica se sreću na Trgu Amerika u Atini zbog sirijskog izbeglice Tareka. Kombinujući kinetički vizuelni stil i pripovedanje zasnovano na novinskim naslovima, ovaj film predstavlja izoštren pogled na ekonomiju masovnih imigracija, gde su „granice biznis”.

15:00
Film: ISKUŠENIK
/ FIRST REFORMED
DRŽAVA: SAD / USA, 2017
PROGRAM: GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM
TRAJANJE: 108′
REŽIJA: Paul Schrader
ULOGE: Amanda Seyfried, Ethan Hawke, Cedric the Entertainer

Nekadašnji vojni sveštenik je razdiran bolom zbog smrti svog sina. Meri je pripadnica njegove crkve, čiji suprug, radikalni borac za zaštitu životne sredine, izvršava samoubistvo, što pokreće zaplet.

17:30
Film: SREĆNICA
/ FORTUNATA / LUCKY
DRŽAVA: Italija / Italy, 2017
PROGRAM: FOKUS EVROPA
TRAJANJE: 103’
REŽIJA: Sergio Castellitto
ULOGE: Jasmine Trinca, Stefano Accorsi, Emanuela Aurizi

Ovo je priča o mladoj majci sa propalim brakom iza sebe, koja svakodnevno teži da ostvari svoj san i otvori frizerski salon, izazivajući sudbinu u pokušaju da se oslobodi i stekne nezavisnost i pravo na sreću.

20:00
Film: VRAĆEN U ŽIVOT
/ REALIVE
DRŽAVA: Belgija, Španija, Francuska / Belgium, Spain, France, 2016
PROGRAM: GRANICE
TRAJANJE: 112’
REŽIJA: Mateo Gil
ULOGE: Tom Hughes, Charlotte Le Bon, Oona Chaplin

Marku je postavljena dijagnoza neizlečive bolesti i prognozirana samo još jedna godina života. Ne želeći da se pomiri sa smrću, on odlučuje da se podvrgne zamrzavanju. Sedamdeset godina kasnije, 2084. on postaje prvi čovek u istoriji koji je ponovo oživljen. U tom trenutku on otkriva da ga je Naomi, ljubav njegovog života, sve to vreme pratila na potpuno neočekivan način.

22:30
Film: BOŽIJA ZEMLJA
/ GOD’S OWN COUNTRY
DRŽAVA: Velika Britanija / UK, 2017
PROGRAM: PLAYUK NA FESTU
REŽIJA: Francis Lee
ULOGE: Josh O’Connor, Alec Secareanu, Ian Hart, Gemma Jones

Proleće u Jorkširu. Džoni Saksbi, mladić koji živi na izolovanoj farmi ovaca, utapa svoje svakodnevne frustracije u piću i seksu bez obaveza, sve dok ne razvije intenzivan odnos sa Đerđeom, radnikom-migrantom iz Rumunije koji je privremeno zaposlen tokom sezone jagnjenja, što ga usmerava u novom pravcu.

Četvrtak, 1. mart

10:00
Film: CRNA KOCKA
/ BLACK HOLLOW CAGE
DRŽAVA: Španija / Spain, 2017
PROGRAM: THRILLS AND KILLS
TRAJANJE: 105’
REŽIJA: Sadrac González-Perellón
ULOGE: Julian Nicholson, Daniel M. Jacobs, Lowena McDonell, Haydée Lysander, Marc Puiggener, Will Hudson

Mlada devojka, koja živi u izolovanoj kući u šumi, gde joj jedino društvo prave otac i pas, pronalazi među drvećem misterioznu napravu u obliku kocke, koja ima moć da menja prošlost.

12:30
Film: ŠARMER
/ CHARMØREN / THE CHARMER
DRŽAVA: Danska / Denmark, 2017
PROGRAM: GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM
TRAJANJE: 100′
REŽIJA: Milad Alami
ULOGE: Ardalan Esmaili, Soho Rezanejad, Lars Brygmann, Susan Taslimi, Stine Fischer Christensen, Morten Hee Andersen

Šarmer je snažna psihološka drama o mladom Irancu Esmailu, koji očajnički pokušava da pronađe ženu koja bi mu osigurala ostanak u Danskoj. Dok vreme ističe, on se zaljubljuje i njegova prošlost ga sustiže.

15:00
Film: SEZONA LOVA
/ TEMPORADA DE CAZA / HUNTING SEASON
DRŽAVA: Argentina, Francuska, SAD, Nemačka, Katar / Argentina, France, USA, Germany, Qatar, 2017
PROGRAM: GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM
TRAJANJE: 106’
REŽIJA: Natalia Garagiola
ULOGE: Germán Palacios, Lautaro Bettoni, Boy Olmi

Cenjeni lovački vodič u Patagoniji suočen je sa vaspitavanjem svog sina koji je nedavno izbačen iz škole. U divljem okruženju, otac ukroćuje svog sina i uči ga kako da poštuje prirodu i odnose sa ljudima.

17:30
Film: UVREDA
/ L’INSULTE / THE INSULT
DRŽAVA: Liban, Francuska / Lebanon, France, 2017
PROGRAM: GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM
TRAJANJE: 115’
REŽIJA: Ziad Doueiri
ULOGE: Adel Karam, Kamel El Basha, Camille Salameh, Diamand Abou Abboud, Rita Hayek, Talal El Jurdi

U današnjem Bejrutu, prenaduvana uvreda dovodi Tonija, libanskog hrišćanina i Jasera, palestinskog izbeglicu, na sud. Od tajnih rana do traumatičnih otkrića, medijski cirkus koji prati ceo slučaj, dovodi Liban do društvene eksplozije, terajući Tonija i Jasera da preispitaju svoje živote i predrasude.

20:00
Film: KUPAL
/ KUPAL
DRŽAVA: Iran, 2017
PROGRAM: GRANICE
TRAJANJE: 81’
REŽIJA: Kazem Mollaie
ULOGE: Levon Haftvan, Mojtaba Alizadeh, Nazanin Farahani,Hossein Ghayebi Shabahang

Kupal je priča o lovcu i preparatoru po imenu Dr. Ahmad Kupal.

22.30
Film: CRNI LEPTIR
/BLACK BUTTERFLY
Država: SAD / USA, 2017
Program: Fest 46 Gala
Trajanje: 93’
Režija: Brian Goodman
Uloge: Antonio Banderas, Jonathan Rhys Meyers, Piper Perabo

Na obodu planinskog gradića, u kome se događa niz otmica i ubistava, povučeni pisac Pol pokušava da započne pisanje scenarija za koji se nada da će mu spasiti karijeru. Posle napetog susreta na jednoj večeri sa skitnicom Džekom, Pol mu nudi smeštaj. Ubrzo dovitljivi, zahtevni Džek nađe način da se na silu uključi u Polov rad i njih dvojica počinju igru superiornosti koja će najzad dovesti jednu priču do kraja.

Petak, 2. mart

10:00
Film: VAMPIRSKA GLINA
/ CHI O SÛ NENDO / VAMPIRE CLAY
DRŽAVA: Japan, 2017
PROGRAM: THRILLS AND KILLS
TRAJANJE: 81’
REŽIJA: Sôichi Umezawa
ULOGE: Ena Fujita, Asuka Kurosawa, Yuyu Makihara, Kyoka Takeda, Momoka Sugimoto

Posle studija u Tokiju, Kaori se vraća na akademiju da završi pripreme za umetničku školu. Za vreme odsustva postala je bolji umetnik od većine njenih školskih drugova i ubrzo postiže najbolje rezultate na projektima. Stvari postaju čudne kad pronađe glinu koja je pripadala ranijem vlasniku zgrade i koristi je da vaja zadate skulpture. Posle nesreće sa žiletom i nestanka jednog od njenih najljubomornijih školskih drugova, njen nastavnik i drugi studenti akademije moraju da se suoče sa ubilačkom glinom žednom krvi.

12:30
Film: ROK
/ ROCK
DRŽAVA: Rusija / Russia, 2017
PROGRAM: GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM
TRAJANJE: 87’
REŽIJA: Ivan Shakhnazarov
ULOGE: Dmitry Chebotarev, Cyril Frolov, Ivan Ivashkin, Vitaliy Kishchenko

Rok – muzički žanr ili samo obična loša sreća? Film je avantura i potraga za samim sobom gde put ka snovima postaje najveća, najsjajnija, najopasnija i nezaboravna avantura života mladih provincijalnih muzičara.

15:00
Film: AURORA BOREALIS: SEVERNA SVETLOST /
AURORA BOREALIS – ÉSZAKI FÉNY / AURORA BOREALIS – NORTHERN LIGHTS
DRŽAVA: Mađarska / Hungary, 2017
PROGRAM: GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM
TRAJANJE: 104′
REŽIJA: Márta Mészáros
ULOGE: Mari Törőcsik, Franciska Törőcsik, Ildikó Tóth, Jákob Ladányi

Aurora Borealis je porodična priča, u kojoj se prepliću dve vremenske linije. Marija, starica, majka Olge, koja je uspešni advokat u Beču, iznenada se razboljeva i pada u komu. Dok Marija lebdi između života i smrti, Olga slučajno otkriva tajnu koja je bila namerno sakrivena. Njeno razotkrivanje misterije vraća je u vreme ratom razorene Evrope, 50-ih godina. Film govori o dramatičnim situacijama koje izrastaju iz krize identiteta, o otvorenim ranama kao posledici ratnih razaranja u Evropi i o oslobađajućoj moći istine.

17:30
Film: NIŠTA, SAMO VJETAR
/ NOTHING BUT THE WIND
DRŽAVA: Bosna i Hercegovina, Švedska, Poljska, Rumunija / Bosnia and Herzegovina, Sweden, Poland, Romania, 2017
PROGRAM: FEST PREDSTAVLJA
TRAJANJE: 100’
REŽIJA: Timur Makarević
ULOGE: Boris Glibušić, Džana Pinjo, Lina Sundén, Aldin Omerović, Izudin Bajrović, Alisa Čajić

Koja je istinita rečenica? Srce je tamo gde je dom? Dom je tamo gde je srce? Tridesetsedmogodišnji Bajo je Šveđanin rođen u Bosni. Posle osamnaest godina, odlazi u posetu rodnom gradu. Sarajevo ga menja, protiv njegove volje. Ali to ga ne čini manje Šveđaninom ili više Bosancem, samo ga čini više njim samim. Ili jednostavno, dom je tamo gde si ti.

20:00
Film: TRAGOM KOSTIJU
/ POKOT / SPOOR
DRŽAVA: Poljska, Nemačka, Češka Republika, Švedska, Slovačka / Poland, Germany, Czech Republic, Sweden, Slovakia, 2017
PROGRAM: GRANICE
TRAJANJE: 128′
REŽIJA: Agnieszka Holland
ULOGE: Agnieszka Mandat-Grabka, Wiktor Zborowski, Jakub Gierszal, Patrycja Volny, Miroslav Krobot, Borys Szyc, Tomasz Kot, Andrzej Grabowski

Janina Dušejko, starija žena, živi sama u dolini Klodsko, gde se dešava niz misterioznih zločina. Dušejko je ubeđena da zna ko ili šta je ubica, ali niko joj ne veruje.

22:30
Film: OSNOVE UBIJANJA
/ DRUŽINICA / THE BASICS OF KILLING
DRŽAVA: Slovenija, Srbija / Slovenia, Serbia, 2017
PROGRAM: FOKUS EVROPA
TRAJANJE: 99’
REŽIJA: Jan Cvitkovič
ULOGE: Primož Vrhovec, Irena Kovačević, Miha Košec

Priča počiva na raspadu idiličnog odnosa između Marka i Dunje, prouzrokovanog nedostatkom poštovanja usled gubitka posla i finansijskog propadanja koje je usledilo. Kako priča napreduje, teret koji oni, kao roditelji, nisu sposobni da nose sve više pada na pleća dece. To je priča koja se svakog dana događa u Sloveniji, ali bi mogla da se dogodi i bilo gde drugde. Za one kojima je ovaj fenomen poznat, to je bolno iskustvo, za ostale bi trebalo da bude opomena.

Subota, 3. mart

10:00
Film: MOLITVA PRE ZORE
/ A PRAYER BEFORE DAWN
DRŽAVA: Francuska, Velika Britanija, Kambodža, SAD, Kina / France, UK, Cambodia, USA, China, 2017
PROGRAM: THRILLS AND KILLS
TRAJANJE: 116′
REŽIJA: Jean-Stéphane Sauvaire
ULOGE: Joe Cole, Vithaya Pansringarm, Panya Yimmumphai

Molitva pre zore je istinita priča o mladom britanskom bokseru Biliju Muru, koji je poslat u jedan od najozloglašenijih zatvora na Tajlandu. Ne želeći da umre u zatvoru, Bili počinje da uči smrtonosnu borilačku veštinu zvanu “tajlandski boks”, a u tom procesu stiče bratstvo koje će ga voditi neverovatnim putem do iskupljenja.

12:30
Film: ŽIVOTINJE
/ TIERE / ANIMALS
DRŽAVA: Švajcarska, Austrija, Poljska / Switzerland, Austria, Poland, 2017
PROGRAM: GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM
TRAJANJE: 95’
REŽIJA: Greg Zglinski
ULOGE: Birgit Minichmayr, Philipp Hochmair, Mona Petri, Mehdi Nebbou, Michael Ostrowski

Saobraćajna nezgoda, nastala zbog izletanja ovce na put, pokreće niz neobičnih i misterioznih događaja za Anu i Nika zbog čega oboje gube osećaj za stvarnost, ne znajući da li su njihovi doživljaji istiniti, ili su proizvod njihove sopstvene mašte.

15:00
Film: ŽRTVA
/ MARTYR
DRŽAVA: Italija, Liban / Italy, Lebanon, 2017
PROGRAM: GLAVNI PROGRAM – VAN KONKURENCIJE
TRAJANJE: 84’
REŽIJA: Mazen Khaled
ULOGE: Carol Abboud, Hamza Mekdad, Moustafa Fahs, Hady Bou Ayash, Rashad Nasereddine

Nakon iznenadnog utapanja Hasana na obali mora u Bejrutu, njegovi prijatelji, koji potiču iz različitih sredina, moraju da se nose sa gubitkom i da uzmu učešća u obredima i ceremonijama njegove zajednice.

17:30
Film: ŽABA
/ THE FROG
DRŽAVA: Bosna i Hercegovina, Makedonija, Srbija, Hrvatska, Slovenija / Bosnia and Herzegovina, Macedonia, Serbia, Croatia, Slovenia, 2017
PROGRAM: FOKUS EVROPA
TRAJANJE: 78’
REŽIJA: Elmir Jukić
ULOGE: Emir Hadžihafizbegović, Aleksandar Seksan, Mirsad Tuka

Zeko, berberin i bivši vojnik koji pati od post-traumatskog stresnog poremećaja, poziva svog brata i svog prijatelja na muslimanski praznik Ramazanski bajram. Kad shvati da njegov brat, kockar i alkoholičar, nema nameru da se promeni, pokušava da ga primora na to. Nailazeći na neočekivano ponašanje, Zeko postepeno počinje da gubi tlo pod nogama.

20:00
Film: PRE NEGO ŠTO NESTANEMO
/ SANPO SURU SHINRYAKUSHA / BEFORE WE VANISH
DRŽAVA: Japan, 2017
PROGRAM: GRANICE
TRAJANJE: 129’
REŽIJA: Kiyoshi Kurosawa
ULOGE: Masami Nagasawa, Ryûhei Matsuda, Hiroki Hasegawa

Slavni reditelj filmova Tokijska sonata i Journey to the Shore daje novo viđenje filma o vanzemaljcima kao duboko ljudsku priču o ljubavi i misteriji. Tri vanzemaljca dolaze na Zemlju u okviru istraživačke misije koja treba da posluži kao priprema za masovnu invaziju. Nakon što zaposednu ljudska tela, „posetioci” oduzimaju svojim „domaćinima” samu suštinu njihovih bića – osećaj za dobro, loše, vlasništvo, porodicu, pripadnost – ostavljajući za sobom psihološku i duhovnu prazninu.

22:30
Film: ZABORAVI NA NIKA
/ FORGET ABOUT NICK
DRŽAVA: Nemačka / Germany, 2017
PROGRAM: FOKUS EVROPA
TRAJANJE: 110’
REŽIJA: Margarethe von Trotta
ULOGE: Ingrid Bolsø Berdal, Katja Riemann, Lucie Pohl

U pozadini blistave njujorške modne scene jedna žena, koja prelazi put od manekenke do dizajnera, prisiljena je da živi sa bivšom suprugom svog supruga, kada on nestane bez traga.

Nedelja, 4. mart

10:00
Film: MOJ PRIJATELJ DAMER
/ MY FRIEND DAHMER
DRŽAVA: SAD / USA, 2017
PROGRAM: THRILLS AND KILLS
TRAJANJE: 107’
REŽIJA: Marc Meyers
ULOGE: Ross Lynch, Alex Wolff, Anne Heche, Vincent Kartheiser, Dallas Roberts

Džefri Damer je ubio 17 muškaraca i dečaka u Midvestu, SAD, između 1978. i 1991. godine, pre nego što je uhapšen i zatvoren. On se smatra jednim od najozloglašenijih američkih serijskih ubica. Ovaj film pripoveda o događajima koji su tome prethodili. Džef Damer je nespretni tinejdžer koji se bori da opstane u srednjoj školi i čiji se porodični život raspada. Počinje da pravi ludorije u školi, čime pridobija grupu zaluđenika, predvođenih Derfom Bekderfom, koji formiraju Klub Damerovih obožavalaca. Ali, to druženje ne može da maskira njegovu sve veću izopačenost. Kako se približava matura, Džef postepeno gubi kontrolu nad sobom, sve više se približavajući ludilu.

12:30
Film: DVOSTRUKI LJUBAVNIK
/ L’AMANT DOUBLE / THE DOUBLE LOVER
DRŽAVA: Francuska, Belgija / France, Belgium, 2017
PROGRAM: FOKUS EVROPA
TRAJANJE: 107′
REŽIJA: François Ozon
ULOGE: Marine Vacth, Jérémie Renier, Jacqueline Bisset

Kloe, osetljiva mlada žena sklona depresiji, počinje da odlazi na psihoterapiju i zaljubljuje se u svog psihoterapeuta Pola. Nekoliko meseci kasnije oni počinju da žive zajedno, ali Kloe uskoro otkriva da njen ljubavnik drži u tajnosti deo svoje ličnosti.

15:00
Film: COMIC SANS

DRŽAVA: Hrvatska / Croatia, 2017
PROGRAM: GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM
TRAJANJE: 103’
REŽIJA: Nevio Marasović
ULOGE: Janko Popović Volarić, Zlatko Burić, Nataša Janjić, Miloš Timotijević, Alma Prica

Uspešni grafički dizajner Alan Despot, posle pokušaja da ponovo obnovi vezu sa svojom devojkom, odlazi na ostrvo Vis i shvata da je rastrzan između ekscentričnog oca, još jedne bivše devojke i njenog verenika. Nove situacije i okolnosti pomažu Alanu da svoj život sagleda iz nove perspektive.

17:30
Film: ZRNO
/ BUĞDAY / GRAIN
DRŽAVA: Turska, Nemačka, Francuska, Švedska, Katar / Turkey, Germany, France, Sweden, Qatar, 2017
PROGRAM: FOKUS EVROPA
TRAJANJE: 123’
REŽIJA: Semih Kaplanoğlu
ULOGE: Jean-Marc Barr, Ermin Bravo, Grigoriy Dobrygin, Cristina Flutur

Profesor Erol Erin, stručnjak za genetiku semenja, živi u neodređenoj bliskoj budućnosti, u gradu koji magnetni zidovi štite od imigranata raznih profila. Iz nepoznatog razloga, poljoprivredni zasadi u gradu zapali su u genetsku krizu. Na sastanku u sedištu korporacije Novus Vita, Erol saznaje za kolegu genetičara Ćemila Akmana koji je napisao rad o cikličnim krizama koje pogađaju genetski modifikovana semena. U potrazi za njim, Erol kreće na put, koji će ga naterati da preispita sva svoja prethodna znanja i stavove.

20:00
Film: PRAVO MESTO
/ THE PLACE
DRŽAVA: Italija / Italy, 2017
PROGRAM: GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM
TRAJANJE: 105′
REŽIJA: Paolo Genovese
ULOGE: Valerio Mastandrea, Marco Giallini, Alessandro Borghi, Silvio Muccino, Alba Rohrwacher, Vittoria Puccini, Sabrina Ferilli, Silvia D’Amico, Rocco …

Film prati sudbine naizgled slučajno okupljene grupe stranaca, koji su svi u kontaktu sa misterioznom osobom za koju veruju da poseduje moć da im ostvari bilo koju želju. Zauzvrat, oni moraju da izvrše zadatke koje im ta osoba dodeli.

22:30
Film: APOSTAZIJA
/ APOSTASY
DRŽAVA: Velika Britanija /UK, 2017
PROGRAM: PLAYUK NA FESTU
TRAJANJE: 96’
REŽIJA: Daniel Kokotajlo
ULOGE: Siobhan Finneran, Sacha Parkinson, Molly Wright, Robert Emms

Pripadnica Jehovinih svedoka primorana je da odbaci svoju sestru zbog verskih pravila. Ovaj izazov postaje još bolniji, kada se porodica suoči sa još jednim strašnim iskušenjem u veri.

Komentari