45. FEST

FEST treću godinu za redom uspešno nastavlja predstavljanje svog novog koncepta, te će se i ove godine, sada već tradicionalno, najbolji filmovi nagrađivati u tri takmičarska programa, a veliki broj regionalnih, balkanskih i istočnoevropskih premijera među prvima na planeti pogledaće baš beogradska publika. Za kvalitet filmova pobrinuli su se umetnički direktor Jugoslav Pantelić, kao i selektor programa Granice, Thrills & Kills i MicrowaveMladen Đorđević. Na mlečnom putu, najnoviji film jednog od najznačajnijih domaćih reditelja Emira Kusturice, otvoriće 45. FEST.

Publiku će ovom prilikom pozdraviti čuvena italijanska glumica Monika Beluči, koja u ovom filmu glumi glavnu ulogu. Na Svečanom zatvaranju biće prikazan film Tišina američkog reditelja Martina Skorsezea.

Na 45. FEST-u će biti prikazano 95 premijernih filmova.

Ovogodišnje programske celine su:

FILM OTVARANJA, GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM, SRPSKI FILM (takmičarski), GLAVNI PROGRAM VAN KONKURENCIJE, FEST45, FEST 45 GALA, FOKUS EVROPA, GRANICE (takmičarski), THRILLS & KILLS, MICROWAVE, FEST KLASIK, PLAZMA FESTIĆ, SPECIJALNE PROJEKCIJE, FILM ZATVARANJA.

 

U Glavnom takmičarskom programu naći će se 15 filmova iz 12 zemalja: Hrvatske, Grčke, Rusije, Holandije, Iraka, Slovenije, Irana, Izraela, Češke, Italije, Francuske i Islanda.

“Međunarodni takmičarski program ove godine predstavlja tematski različita ostvarenja – od onih koja se bave  aktuelnim zlom terorizma do nostalgične komedije koja nas vraća u vreme plavih školskih kecelja iz doba socijalizma” – kaže umetnički direktor Festa Jugoslav Pantelić. Neki od reditelja čija se ostvarenja nalaze u glavnom program su Haim Tabakman, Nevio Marasović, Pavel Lungin, Hana Jušić, Argiris Panimitropulos, Đuzepe Pičoni, Kiril Serbernikov, Damjan Kozole i drugi. Internacionalni petočlani žiri odlučivaće o nagradama u kategorijama: najbolji film, najbolji scenario, najbolja režija, najbolja muška uloga, najbolja ženska uloga i najbolji debi, a biće dodeljena i nagrada žirija.

U istim kategorijama, nagrade će se dodeljivati i u nacionalnoj selekciji, a o njima će odlučivati internacionalni petočlani žiri. U nacionalnoj selekciji biće prikazano 7 filmova, od kojih premijerno 2–  Rekvijem za Gospođu J. i Afterparty. Osim Bojana Vuletića i Luke Bursaća, u ovom programu takmiče se i Danilo Bećković, Dane Komljen, Tamara Drakulić, Filip Kovačević i Miloš Radović.
Treći takmičarski program je program Granice, u kome će biti prikazano 8 subverzivnih filmova iz Južne Koreje, Austrije, Poljske, Francuske, Italije, Irana, Meksika i Sjedinjenih Američkih Država.
Fest klasik ove godine čine izuzetni dokumentarci o Abasu Kjerostamiju i Stenliju Kjubriku, restaurisane kopije filmova Oči čornije iz 1987. i Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije iz 1932, uz  projekciju novoizrađene kopije nesumnjivo kultnog dela Skupljači perja, pedeset godina nakon svetske premijere u Kanu.

I ove godine će se za nagradu Nebojša Đukelić takmičiti filmovi iz regiona. Biće dodeljena i nagrada FIPRESCI žirija, nagrada FEDEORA žirija (udruženja filmskih kritičara Evrope i Mediterana) kao i Politikina nagrada. Dobitnici nagrade Beogradski Pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti i nagrade Beogradski Pobednik za dosadašnje stvaralaštvo, biće objavljeni tokom sledeće dve nedelje.
45. FEST predstaviće u Glavnom programu van konkurencije i favorite za Oskara u svim kategorijama, kao što su Ona, Mesečina, Po cenu života, Noćne zveri, Mančester na moru, Džeki, Trgovački putnik, Minsko polje, Moj život kao tikvica, Crvena kornjača, Nevidljivi faktori. Tu su i najnovija ostvarenja dobro poznatih reditelja: Bili Lin-heroj Ang Lija, So i vatra Vernera Hercoga, Divni dani u Aranhuezu Vima Vendersa, Američka draga Andree Arnold, Lični kupac Olivijea Asajasa, Džeki Pabla Larrena, Noćne zveri Toma Forda, To je samo kraj sveta Gzavijea Dolana, Kraljica Španije Fernanda Truebe, Tajni zapis Džima Šeridana, Ona Pola Ferhovena, Viking Andreja Kravčuka i mnogi drugi.

FEST ove godine još jednom pažnju posvećuje i najmlađoj publici za koju je namenjena posebna selekcija – Plazma Festić, a odlučio se i za jedan neobičan potez: u program je ponovo uveden film koji je već imao (slabo primetne) javne projekcije na našem tržištu da bi se javnosti skrenula pažnja na nelojalnu konkurenciju koja prati ostvarenja malih kinematografija u našim bioskopima. Film Žige Virca Huston we have problem, to nesumnjivo zaslužuje.

Potvrđeno je da će ovogodišnji festival svojim prisustvom uveličati ekipe filmova: Ne gledaj mi u pijat, Malaria, Oslobođenje Skoplja, Goran, Toril, Noćni život, Ovi dani, Na mlečnom putu, Kraljica Španije, Eva, Student, Crni vetar, Toplotni udar, Učenik. Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da će gosti ovogodišnjeg Festa biti reditelji Hju Hadson i Fernando Trueba, zatim reditelj Nevio Marasović, glumci Gordan Bogdan i Janko Popović Volarić, Danilo i Rade Šerbedžija, Haib Tabakman, Husein Hasan Ali, Loren Tejsier, Damjan Kozole, Hana Jušić, Ankica Jurić Tilić, Argiris Padimitropulos, Karlos Saura, Parviz Šahbazi i mnogi drugi.

Ovogodišnji dobitnk nagrade Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti je glumac Ljubiša Samardžić, a dobitnik nagrade Beogradski pobednik za dosadašnje stvaralaštvo je poznati španski režiser Karlos Saura.

Predsednik žirija Glavnog takmičarskog programa ovogodišnjeg FEST-a je režiser Srdan Golubović, a predsednik žirija programa Srpski film  je hrvatska glumica Ksenija Marinković.

 

Ulaznice za festival su u prodaji od 4. februara.

Dvorana DOMA OMLADINE BEOGRADA:

Projekcije koje počinju u 15č i 22.30č                                    cena ulaznice 300,00 dinara

Projekcije koje počinju u 17.30č i 20č                                    cena ulaznice 350,00 dinara

NAPOMENA: Prvih 7 dana (4-10. februara 2017.) prodaju se kompleti ulaznica, po terminskim linijama, sa 10% popusta na ukupnu cenu kompleta. Podsećamo vas  da je za filmove u Sava centru moguća i online kupovina karata.

 

Pokrovitelj: Lukoil

Partneri: Telekom, Bambi, Ford, Gorki list

Medijski sponzori: RTS, Prva, Politika, Blic, Danas, Vreme, Novi magazin, Nedeljnik, Naxi radio, Radio3, Klasik TV

Filmski centar Srbije – pokrovitelj nagrada nacionalne selekcije i industry programa Fest Forward

FEST se zahvaljuje na pomoći i saradnji Ambasadi Kanade i Institutu Servantes.

****************************************************************************************

PROGRAM U DOMU OMLADINE BEOGRADA:

25. februar

17:30    
Film: NE IGRAJ SE SA ĐAVOLOM
/ Play the Devil
Trinidad i Tobago, 2016, 89’
Režija: Maria Govan
Smešten u vreme mističnog Karnevala koji se održava svake godine u Trinidadu i Tobagu, film priča priču o nadarenom mladiću suočenom sa teškoćama koji postaje predmet interesovanja starijeg, dobronamernog biznismena. Njihovi svetovi se, međutim, sudaraju.

20:00
Film: POTPUNI STRANCI
/ Perfetti sconosciuti
Italija,  2016, 97’
Režija: Paolo Genovese
Sedmoro starih prijatelja okupljaju se na večeri. Kada odluče da podele među sobom sadržaj svih poruka, mejlova i poziva koje primaju, mnoge tajne počinju da se otkrivaju i ravnoteža počinje da se narušava.

22:30
Film: SLUŠKINjA
/ The Handmaiden
Južna Koreja, 2016, 145’
Režija: Park Chan- Wook
Film Sluškinja je inspirisan istorijskim krimi romanom Džeparoš Sare Voters.
Tokom tridesetih godina, u Koreji pod japanskom okupacijom, mlada devojka Suki dobija posao kao sluškinja japanske naslednice Hideko, koja živi usamljeničkim životom na velikom seoskom imanju pod budnim okom nadmenog ujaka Kozukija. Ali, sluškinja nosi tajnu. Ona je džeparoš koga je unajmio prevarant koji se pretvara da je japanski grof. Njegov je plan da navede Hideko da se uda za njega kako bi se dokopao njenog bogatstva, a nju bi potom poslao u ludnicu. Deluje kao da se sve odvija prema planu, sve dok Suki i Hideko ne otkriju neke neočekivane emocije.

26. februar

15:00
Film: VOZ ZA PUSAN
/ Train to Busan
Južna Koreja, 2016, 118’
Režija: Yeon Sang-Ho
Birokrata na položaju Seok-vu uvek je davao prednost poslu nad porodicom. On je razveden i živi sa ćerkom Su-an, čija jedina rođendanska želja je da ode da vidi svoju majku u Pusanu. Kada uđu u ekspresni voz na stanici u Seulu, i ne slute da je kriza bez presedana pogodila grad ni da je mlada žena sa čudnim modricama uspela da se ušunja u voz pre njegovog polaska. Tek što je izašao iz stanice u Seulu, voz odjednom postaje poprište niza divljačkih napada koji pretvaraju putnike u zombije. Kako bi preživeo ovu noćnu moru na šinama i zaštitio Su-an, Seok-vu će morati da udruži snage sa jednim siledžijom, jednom studentskom zvezdom bejzbola, jednom žustrom navijačicom i jednim beskrupuloznim biznismenom.
Jeon nastavlja invaziju živih mrtvaca koja je počela u njegovom prethodnom filmu Seoul Station i dovodi je do skoro apokaliptičnih razmera sa zadivljujućom virtuoznošću, istovremeno zadržavajući svoju jetku kritiku društvenih nejednakosti.

17:30
Film: ČOVEK SA HILjADU LICA
/ El hombre de las mil caras
Španija, 2016, 123’
Režija: Alberto Rodríguez
Ovo je priča o čoveku koji je zavarao čitavu državu. Priča o prevarama i uljezima, bazirana na istinitim događajima i na jednom od najintrigantnijih likova poslednjih decenija: špijunu Fransisku Paezi.

20:00
Film: JOTA DE SAURA

Španija, 2016, 90’
Režija:  Carlos Saura
Karlos Saura još jednom je stao iza kamere da bi nam dočarao svet španske muzike – ovog puta o tradicionalnom žanru i plesu hoti. Film predstavlja putovanje kroz ovu umetnost, od korena i osnova, pa sve do pogleda u budućnost čarobne muzike. Krajolici i toplo svetlo podupiru priču koja želi da ostane jedinstven, vitalan istorijski document za buduće generacije, koji će služiti kao uspomena i podsetnik svima onima koji vole muziku.

22:30
Film: ČOVEK – ŠVAJCARSKI NOŽ
/ Swiss Army Man
SAD 2016, 97’
Režija: Dan Kwan, Daniel Scheinert
Uloge: Paul Dano, Daniel Radcliffe, Mary Elizabeth Winstead
Henk, koji je pretrpeo brodolom, sam je na pustom ostrvu i izgubio je svaku nadu da će biti spasen ili da će da preživi. Jednog dana, međutim, sve se menja kad voda izbaci na obalu leš. Henk uskoro shvata da bi to mogla da bude njegova poslednja šansa da se spase sigurne smrti. Sa svojim novim „prijateljem” i neobičnom vrećom trikova, kreće u epsku avanturu kako bi se vratio ženi koju voli.
Šajnert i Kvan su stvorili potpuno originalan igrani film koji pršti od bezgranične kreativnosti kako u sadržaju tako i u formi. Njihov od početka do kraja iznenađujući scenario obuhvata veliki raspon emocija – od smešno apsurdnog do dirljivog istraživanja šta znači biti ljudsko biće.

27. februar

15:00
Film: JEZIVI
/ Creepy
Japan, 2016, 130’
Režija: Kiyoshi Kurosawa
Bivši policijski detektiv Takakura preseljava se u malu, tihu novu kuću sa svojom ženom Jasuko. Kada ga nekadašnji kolega zamoli da pomogne u jednoj nerešenoj istrazi o nestanku nekoliko članova iste porodice, Takakura ne može da odoli da se ne uključi u taj čudan slučaj. U međuvremenu, Jasuko se, tokom istraživanja svog novog susedstva, upoznaje sa Nišinom, misterioznim susedom čije ponašanje uskoro postaje uznemirujuće. Pomisao da bi Nišino mogao biti opasni psihopata počinje sve više da obuzima bivšeg detektiva. Bilo da ga njegova opsednutost serijskim ubicama čini podložnim napadima paranoje ili mu omogućava da otkrije planove svog suseda, ovo je tek početak Takakurinog dugog survavanja u pakao.
Kurosava plete ubistvenu noćnu moru svojom brižljivo komponovanom atmosferom i narativnim tehnikama, dostojnim najvećih majstora filma. Ovim filmom on potvrđuje svoje opravdano mesto među istinskim naslednicima Alfreda Hičkoka.

17:30
Film: ILUZIJE
/Powidoki
Poljska 2016, 98’
Režija: Andžej Vajda
Veliki poljski reditelj Andžej Vajda vraća se sa strastvenim biografskim filmom o avangardnom umetniku, Vladislavu Stržeminskom, koji se borio protiv staljinističke rigidnosti i sopstvenog invaliditeta kako bi unapredio svoja progresivna shvatanja umetnosti.

20:00
Film: GRAD NEUPADLjIVE SVETLOSTI
/ City of Tiny Lights
Velika Britanija,  2016, 107’
Režija: Pete Travis U: Riz Ahmed, Billie Piper, James Floyd

U vrvećem, multikulturalnom metropolisu kakav je današnji London, naizgled jasan slučaj nestale osobe odvešće privatnog detektiva u opasan svet religijskog fanatizma i političkih intriga.

22:30
Dokumentarni film: SAFARI  

Austrija / Danska, 2016, 91’
Režija: Ulrich Seidl
U ovom dokumentarcu reditelj Ulrih Zajdl približava gledaocima afrički safari, fokusirajući se na bele turiste, pripadnike srednje klase, koji idu u lov iz zabave.
Kroz svoje prepoznatljive ekscentrične slike i intervjue, Zajdl prikazuje uznemirujuće sekvence. Lovci iz Nemačke i Austrije se voze kroz šipražje, čekaju u zasedi, progone plen, ubijaju ga, grcaju od uzbuđenja, a zatim poziraju pored tela mrtvih životinja. Čak i najnežniji momenti između oca i sina izgledaju zlokobno kroz Zajdlov objektiv: sportski nastrojen austrijski par u četrdesetim godinama koji sa svojom decom tinejdžerima lovi veličanstvena retka stvorenja; lokalni beli rančer koji se opija do iznemoglosti u kućici za posmatranje ptica; scene u kojima namibijski radnici obrađuju krzno i glave životinja da bi ih turisti odneli kući kao trofeje iz lova.
Iza lepih slika od kojih je satkan ovaj film i momenata mračnog humora krije se suštinsko Zajdlovo interesovanje – antropološka studija ljudske prirode. Reditelj nas dovodi bliže nego ikad do sada njenim mračnim dubinama.

28. februar

15:00
Film: UBICA IZ KOLICA
/Tiszta Szivvel
Mađarska, 2016, 105’
Režija: Attila Till
Vođeni očajanjem i strahom da će postati beskorisni, dva hendikepirana tinejdžera i bivši plaćeni ubica – sada u kolicima – nude svoje usluge mafiji. Ali stvari nisu onakve kakvim se čine – granice između stvarnosti i fikcije blede i priča postaje haotični kaleidoskop gangstera i oružanih okršaja, ali i izazova života u invalidskim kolicima.

17:30
Film: POČASNI GRAĐANIN
/El ciudadano ilustre
Argentina, Španija, 2016, 118’
Režija: Gaston Duprat, Mariano Cohn
Argentinski pisac Danijel Mantovani, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, živi u Evropi poslednje tri decenije. U svojim romanima prikazuje život u Salasu, mestu gde je rođen i gde se nije vraćao od rane mladosti. Lokalna vlast Salasa ga poziva da primi najprestižnije priznanje u gradu – orden istaknutog građanina. Ovo putovanje bi trebalo da bude trijumfalan povratak u mesto rođenja, putovanje u prošlost da bi ponovo sreo prijatelje, stare ljubavi i pejzaže svoje mladosti, ali iznad svega putovanje u srce svoje književnosti, u izvor svoje inspiracije. Kada stigne tamo, potvrdiće se Mantovanijeve sklonosti koje ga vežu za Salas, ali i apsolutne razlike koje će ga brzo pretvoriti u strani, remetilački element života u gradu. Toplina malog grada će nestati kada suprotnosti počnu da se povećavaju, dostigavši tačku bez povratka, koja će otkirti dve nespojive perspektive sveta.

20:00
Film: OSNIVAČ / THE FOUNDER
Režija: John Lee Hancock
SAD, 2016, 115’
Ovo je priča o Reju Krocu, prodavcu koji je inovativni fast fud braće Mek Donalds, pretvorio u jedan od najuspešnijih restoranskih biznisa na svetu – kombinacijom ambicije, upornosti i beskrupuloznosti.

22:30
Film: ZAVOĐENjE
/ The Lure
Poljska, 2015, 92’
Režija: Agnieszka Smoczynska
Jedne čarobne večeri ranih osamdesetih godina u Varšavi, Zlatna i Srebrna, izgladnele sestre sirene koje se hrane ljudskim srcima, izlaze iz mora u potrazi za plenom. Ubrzo se pridružuju erotičnoj tački u jednoj diskoteci, koristeći svoju moć transformacije za izvođenje plesa koji njihov nastup čini jedinstvenim. One nazivaju svoju tačku “Zavođenje”. Njihov plan je da privremeno ostanu u ljudskom obliku kako bi stekle zemaljska iskustva, ali stvari se komplikuju kada Srebrna počne da gaji osećanja prema bas gitaristi koji učestvuje u njenoj tački, što pokreće groteskan i prelep lanac događaja.
Poetično i vizuelno ekstravagantno ispitivanje ženstvenosti i devojaštva odvija se u treperavoj, magičnoj atmosferi, koja se iz karnevalske preokreće u nastranu putenu.

1. mart

15:00
Film: STRAH 5
/Terror 5
Argentina, 2016, 79’
Režija: Sebastian Rotstein, Federico Rotstein
Događaji opisani u filmu dešavaju se u toku jedne jedine noći i zasnovani su delimično na urbanim legendama. Tokom noći, protagonisti će se suočiti sa svojim strahovima na najrazličitije načine.
Gradonačelnik se suočava sa optužbama povodom tragedije u kojoj je nastradalo petnaestoro ljudi. Ernan i Gabrijela, dvoje ljubavnika s posla, odlaze u motel, ne znajući da u sobi, iza ogledala, postoji nešto što ih čeka. Lusio i Paulo kuju plan da razmene devojke, ne očekujući da će postati žrtve sopstvenog vica. Nedaleko odatle, grupa prijatelja gleda horor film, ne shvatajući da pravi užas možda sedi pored njih. Huan odlazi na sastanak sa Sonjom očekujući seks, ali ne zna da ona ima veće planove za njega. Napokon, sve eksplodira nakon što je izgovorena reč „nevin” i svi ljudi odgovorni za tragediju su oslobođeni. Odgovor na ovu nepravdu dolazi sa najneočekivanijeg mesta.

17:30
Film: 7:19

Meksiko, 2016, 94’
Režija: Jorge Michel Grau
Bilo je 7.19 časova izjutra kad je Meksiko Siti potresao najkatastrofalniji zemljotres u istoriji te zemlje. Film priča priču o nekoliko preživelih, iz različitih društvenih slojeva, koji pokušavaju da prežive dok čekaju pomoć.

20:00
Film: NAŠI OČEVI, MAJKE I NjIHOVA DECA
/ Our Fathers, Mothers and Their Children
Srbija 2017, 76’
Režija:  Sanja  Savić
Uloge: Marija Šuković, Nikola Zelenović, Ljubo Božović, Lenka Ljevak, Vedran Trifković, Vladimir Zelenović
Nadija, dvadesetogodišnja frizerka, upoznaje Njegoša, člana auto mafije, prilikom posete svojoj tetki Spasi. Ovaj kratak susret navodi Nadiju na razmišljanje o porodičnoj situaciji te ona poželi da promeni svoj život. Dodatna otežavajuća okolnost je ta što je Nadijin otac policajac, razveden od njene majke koja živi u Nemačkoj. Nadija i Njegoš, sa različitih etničkih strana u Bosni, pokušavaju da se izbore za svoju ljubav, ali čini se da je sve protiv njih.

22:30
Film: IZBAVI NAS
/Liberami
Italija / Francuska, 2016, 89’
Režija: Federica di Giacomo, dokumentarni
Svake godine u Italiji i širom sveta sve veći broj ljudi tvrdi da su zaposednuti Satanom. Katolička crkva odgovara na tu hitnu potrebu duhovnog isceljenja postavljanjem sve više sveštenika egzorcista i organizovanjem kurseva obuke. Otac Kataldo je jedan od najtraženijih egzorcista na Siciliji i drugde, koji je poznat po svom neumornom borbenom duhu.
Glorija, Enriko, Ana i Đulija, zajedno sa mnogim drugima, svakog utorka prisustvuju misi oca Katalda za oslobađanje od zaposednotosti, pokušavajući da nađu lek za svoje oboljenje za koje nema ni odgovora ni imena. Do koje mere je svako od nas, vernik ili ne, spreman da pokaže drugim ljudima svoju bolest? Šta smo spremni da uradimo da bismo je se oslobodili, ovde i sada?
Ovo je priča o praksi egzorcizma i pitanjima svakodnevnog života ljudi: kontrasti između drevnih tradicija i modernih navika, između svetog i svetovnog, susreću se u ovom impresivnom dokumentarcu, pokazujući se istovremeno kao uznemiravajući i zabavni. Film nam ne govori o religiji, već o tome kako se religija doživljava.

2. mart

15:00
Film: PORUKA U BOCI
/ A Conspiracy of Faith
Danska / Nemačka/ Švedska /Norveška 2016, 112’
Režija: Hans Petter Moland
Fantastično napet skandinavski policijski triler, A Conspiracy of Faith je treći film koji je nastao na osnovu popularnih romana danskog pisca fantastike Jusija Adlera o Odeljenju Q, koje rešava zamršene slučajeve, a posebno o detektivima Karlu Murku i Asadu. Hans Peter Moland briljantno režira ovu priču o slučaju koji uključuje religiozni fanatizam, ubicu psihopatu i dvoje otete dece, čiji nestanak roditelji nikada nisu prijavili.

17:30
Film: NEVIDLjIVI SVEDOK
/Contratiempo
Španija,  2016, 106’
Režija: Oriol Paulo U: Mario Casas, Bárbara Lennie, José Coronado
Film prati mladog biznismena koji se budi u hotelskoj sobi zaključanoj iznutra, sa lešom ljubavnice u krevetu. Unajmljuje prestižnog advokata i oni tokom jedne noći, u frenetičnoj trci s vremenom, ulažu zajedničke napore da dokuče šta se dogodilo.

20:00
Film: OKLEVANjE
/ Tereddut
Poljska / Turska/ Francuska /Nemačka 2016, 105’
Režija: Yesim Ustaoglu
Dve Turkinje – jedna potlačena seksističkom tradicijom, druga oslobođena modernim običajima – imaju više toga zajedničkog nego što se čini.

22:30
Film: ROKO
/Rocco
Francuska, 2016, 105’
Režija: Thierry Demaizière, Alban Teurlai
Roko Sifredi je za pornografiju ono što je Majk Tajson za boks – živa legenda. Njegova majka je želela da on bude sveštenik. Uz njen blagoslov, postaje porno glumac, posvetivši život samo jednom bogu – požudi.

Tokom 30 godina obavljanja te profesije, Roko je istraživao svaku fantaziju ljudske duše, prepuštajući se najneobuzdanijim raskalašnostima. Došlo je, međutim, vreme da ova ikonička figura seksa okači rukavice o klin. Za poslednju scenu svoje karijere Roko je izabrao ovaj dokumentarac. Od porodičnih

Film ponire u najmračnije dubine seksualne zavisnosti i daje gledaocima priliku da zavire iza fasade industrije vredne milijarde dolara.

3. mart

15:00
Film: MESTO KRVOPROLIĆA
/Carnage Park
SAD, 2016, 90’
Režija: Mickey Keating
Ova jeziva petparačka priča kreće se između prošlosti i sadašnjosti, sklapajući slagalicu šokantnog zločina. Godina je 1978. i u pljački banke koja je pošla po zlu Vivijen postaje talac dvojice kriminalaca u bekstvu. Stvari, međutim, idu od lošeg ka gorem kada ona i njeni kidnaperi nabasaju u vreloj pustinji na mesto na kome stražari poremećeni bivši vojni snajperista. On ih hvata u zamku u svojoj smrtonosnoj igri mačke i miša.
Ovo je smeo i jeziv omaž slavnim danima tzv. grindhouse filma.

17:30
Film: PORICANjE
/ Denial
Velika Britanija/ SAD 2016, 109’
Režija: Mick Jackson
Zasnovan na hvaljenoj knjizi Debore Lipštat Istorija suđenja: Moj dan u sudu sa negatorom holokausta, film govori o pravnoj borbi ove istoričarke za istinu protiv Dejvida Irvinga, koji ju je optužio za klevetu kada ga je ona proglasila negatorom holokausta. U engleskom pravnom sistemu, teret dokazivanja je na optuženom, tako da su Lipštatova i njen pravni tim morali da dokazuju osnovnu istinu da se holokaust dogodio.
U scenariju Dejvida Hejra je izbegnuta puka drama u sudnici, a intelektualna i strateška borba i emocionalni naboj su briljantno izbalansirani. U svom istraživanju slobode govora nasuprot izvrtanju istine, a iznad svega u isticanju humanosti, ovaj snažni film stiže u pravi čas.

20:00
Film: SO I VATRA
/Salt and Fire
Francuska /Bolivija / SAD/ Nemačka / Meksiko 2016, 98’
Režija: Werner Herzog
Profesor Laura Zomerfeld je član male delegacije naučnika koju su Ujedinjene nacije poslale u Boliviju da ispita ekološku katastrofu u slanoj pustinji Diablo Blanko, izazvanu ljudskom aktivnošću, koja se sve više širi. Pošto stignu na destinaciju, Lauru i njen tim kidnapuje bezočni šef velike kompanije koga smatraju odgovornom za katastrofu. Ubrzo nakon toga njihov kidnaper, koji se predstavlja kao g. Rajli, ostavlja Lauru usred neplodnog predela. Samo sa minimumom sredstava za preživljavanje, ona mora sama da se snalazi u teškim uslovima – dok se Rajli ne vrati sa novostima o vulkanu koji počinje da pokazuje znake erupcije.
Salt and Fire je priča o korporativnoj pohlepi, neopisivom ekološkom teroru i egzistencijalnoj agoniji od koje hvata jeza.

22:30
Film: MI SMO MESO
/ Tenemos la carne
Meksiko, 2016, 80’
Režija: Emiliano Rocha Minter
Usred razrušenog grada živi starac Marijano, koji je opsednut idejom da transformiše svoje prebivalište u pećinu nalik materici. On provodi samotne dane opijajući se alkoholom koji sam destiluje iz starog hleba. Jednoga dana, brat i sestra Lusio i Fauna pronađu ovo mesto i zamole ga za sklonište. Zauzvrat, pristaju da mu pomognu da napravi pećinu. Kako posao odmiče, Marijano s njima počinje da izvodi čudne rituale iz kojih se rađaju uznemirujući seksualni odnosi, a mračni i destruktivni instinkti izbijaju na površinu.

4. mart

15:00
Film: JECAJI
/The Wailing
Južna Koreja, 2016, 156’
Režija: Na Hong-Jin
Talas krvničkih ubistava i divljačkih napada potresa gradić Goksung. Ovaj neobjašnjiv lanac bezumnih događaja podstaknut je izuzetno nasilnim, ritualnim dvostrukim ubistvom, praćenim otkrićem tri unakažena tela i dve razjarene osobe sa teškim opekotinama na mestu požara. Zapanjen onim što se dogodilo, policijski inspektor Đeon Đong-gu predvodi istragu, pokušavajući da objasni haos ubistava koji je zahvatio gradić. U ovom filmu Na majstorski meša satiru i misteriju sa dozom apsurda. To je uznemirujuće remek-delo koje vodi gledaoce u košmarno ispitivanje korena zla.

18:00
Film: HARTSTON
/Hjartasteinn
Danska / Island, 2016, 129’
Režija: Gudmundur Arnar Gudmundsson
Zabačeno ribarsko selo na Islandu. Tinejdžeri, Tor i Kristijan, proživljavaju turbulentno leto dok jedan pokušava da osvoji srce devojčice, a drugi otkriva da gaji nova osećanja prema najboljem drugu. Kako se leto završava i surova priroda Islanda ponovo nameće svoja pravila, dolazi vreme da se napusti igralište i suoči sa odrastanjem.

20:30
Film: GORAN

Hrvatska, 2016, 90’
Režija: Nevio Marasović
Uloge: Franjo Dijak, Nataša Janjić, Janko Popović Volarić, Goran Bogdan, Bojan Navojec, Milan Štrljić, Edita Karađole, Filip Križan
Goran samo želi da vozi svoj taksi i pazi na svoju slepu suprugu Linu. Međutim, ljudi koji su mu bliski imaju sopstvene planove i snove koji prete da ugroze njegov opušteni način života. U idiličnoj inscenaciji snežnog Gorskog Kotara, ispoljiće se i ukrstiti vatrene naravi lokalaca.

22:30
Film: U SENKAMA
/Under the Shadow
Velika Britanija/ Katar /Jordan/ Iran 2016, 104’
Režija: Babak Anvari
Dok majka i ćerka pokušavaju da se nose sa užasima ratom razrušenog Teherana tokom 1980-ih, misteriozno zlo počinje da opseda njihov dom.

5. mart

15:00
Film: LOV NA DIVLjAKE
/Hunt for the Wilderpeople
Novi Zeland / SAD, 2016, 101’
Režija: Taika Waititi
Riki je dete iz grada – zaljubljenik u hip-hop, grickalice i upadanje u nevolje, odrastao je u hraniteljskim porodicama, koje ne mogu da izađu na kraj s njim. S poslednjom šansom da nađe porodicu pre nego što ga vrate natrag u sistem i, možda, čak u popravni dom, Riki se seli u novozelandsko selo kod veoma dobre tetka Bele i mrzovoljnog čika Heka. Nema mnogo prilika da stvara nevolje na ovoj zabačenoj farmi i Riki se uskoro navikava na toplu familijarnost i rutinu. Možda je ovog puta zaista našao dom. Ipak, zaokret sudbine sve menja i kada Rikiju zapreti opasnost da bude vraćen u sudski sistem, on beži u divljinu, a džangrizavi stari čika Hek kreće za njim.

17:30
Film: PATERSON

SAD, 2016, 116’
Režija: Džim Džarmuš
Paterson je vozač autobusa u gradiću Patersonu u Nju Džerziju. Svakog dana Paterson prolazi istu rutinu: vozi dnevnu rutu, posmatrajući grad kako se razliva kroz prozore, slušajući delove razgovora koji teku oko njega; zapisuje poeziju u beležnicu; šeta psa; svraća u bar, uvek na po jedno pivo. Odlazi kući svojoj supruzi, Lori, čiji se život, za razliku od njegovog, konstantno menja. Ona svakodnevno ima novi san, novi, inspirativan projekat. Zabeleženi su tihi trijumfi svakodnevnog života, kao i poezija, prisutna u svakom detalju.

20:00
Film: NIKA

Slovenija, 2016, 90’
Režija: Slobodan Maksimović
Film je priča o sedamnaestogodišnjoj gimnazijalki koja vozi gokart i sanja da jednog dana postane vozačica Formule 1. Zbog tragične smrti oca, majka joj zabranjuje da trenira karting, zbog čega dolazi do narušavanja njihovih odnosa. Nika popušta u školi, umesto na časove odlazi na treninge i zaljubljuje se u tattoo majstora Aleksa, krijući sve od majke.

22:30
Film: MALARIJA
/Malaria
Iran, 2016, 90’
Režija: Parviz Shahbazi
Devojka javlja ocu da je kidnapovana i moli ga da donese novac za otkup. Uspaničeni, njen otac i braća odlaze u Teheran da je traže. Oni, međutim, ne znaju da je ona zapravo pobegla sa svojim dečkom i da provodi vreme sa grupom uličnih muzičara. Nakon hapšenja vođe grupe, ispunjena ljubavlju prema dečku, devojka kreće rizičnim putem…

 

Komentari