43. FEST

Za nama je sjajna filmska godina, a najbolja ostvarenja svetske kinematografije i ove godine će se naći na programu FEST-a. Na 43. festivalu publiku očekuje niz iznenađenja i promena, a jedina konstanta je kvalitet filmova za koji su se pobrinuli novi umetnički direktor – Jugoslav Pantelić, i selektor – Mladen Đorđević. Ovogodišnji FEST održava se pod sloganom Tu smo! U sazvežđu pobednika, a na plakatu za festival našla se fotografija Milene Dravić sa snimanja filma Čovek nije tica Dušana Makavejeva koji je prikazan pre tačno 50 godina.

FEST će ove godine imati tri takmičarske selekcije, od kojih je jedna i nacionalna, čije je osnivanje pomogao Filmski centar Srbije. Čast da otvori festival imaće film Sen Loran reditelja Bertrana Boneloa koji je premijerno prikazan u Kanu.

 

Na 43. FEST-u će biti prikazano 90 premijernih i 34 reprizna filma na ukupno 242 projekcije u sledećim programima:

GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM (međunarodna selekcija)
GLAVNI PROGRAM VAN KONKURENCIJE (međunarodna selekcija)
PANORAMA (pregled aktuelnih filmova svetske produkcije)
HORIZONTI (film danas)
FORUM (9 dana autora)
THRILLS&KILLS (žanrovski film)
GRANICE (subverzivni film – takmičarski program)
MICROWAVE (mikrobudžetni filmovi)
SRPSKI FILM (nacionalni takmičarski program)
OMAŽ: ALEKSANDAR SOKUROV (dobitnik nagrade za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti)
OMAŽ: MILENA DRAVIĆ (dobitnica nagrade za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti)
FEST KLASIK – retrospektive
SPECIJALNE PROJEKCIJE

 

PROGRAM 43. FEST-a u DOMU OMLADINE BEOGRADA

28. februar

15:00
FORUM
Film: TEŠKO JE BITI BOG / Trudno byt bogom Ru, 2013 170’ R: Aleksey German U: L. Yarmolnik, Y. Tsurilo, N. Moteva F: Rim, Roterdam, Sidžes, Beč

Grupu naučnika šalju na planetu Arkanar da pomogne lokalnoj civilizaciji, koja je u srednjovekovnoj fazi svoje istorije, da pronađe pravi put do napretka. Njihov zadatak je težak: ne smeju nasilno da se mešaju i nipošto ne smeju da ubijaju. Naučnik Rumata pokušava da spase lokalne intelektualce od kazne i ne može da izbegne da zauzme stav. Kao da se postavlja pitanje: Šta biste vi uradili da ste Bog?

20:00
GRANICE
Film: U PODRUMU / Im Keller Austrija, 2014 85’ R: Ulrich Seidl U: F. Lang, A. Klebinger, M. Ellinger F: Venecija, London

Ovaj film govori o ljudima i podrumima i o onome što ljudi rade u njima u slobodno vreme. Govori o opsesijama. O muzici limenih orkestara i operskim arijama, o skupom nameštaju i sitnim jeftinim šalama, o seksualnosti i pucanju, fizičkim vežbama i fašizmu, bičevima i lutkama. Posle ambicioznog filma Paradies Trilogie (Rajska trilogija), Ulrih Zajdl se vraća dokumentarnoj formi filmom Im Keller. Filmom esejom koji je jednako i smešan i tužan i koristi rediteljevu karakterističnu filmsku postavku da bi zašao u podzemlje austrijske duše.

22:30
PANORAMA
Film: MAPE DO ZVEZDA / Maps to the Stars Kan, SAD, Nem, Fra, 2014 111’ R: David Cronenberg U: J. Moore, E. Bird, J. Cusack, R.Pattinson F/N: Toronto, Pusan, Kan (Najbolja glumica)

Havana Segrand je očajna sredovečna glumica koja vezama pokušava da dođe do glavne uloge u rimejku filma u kome je njena majka igrala pre mnogo godina. Oko ove zvezde na zalasku stvara se konstelacija sumnjivih holivudskih tipova: dr Staford Vajs, TV-psiholog i samoproklamovani guru čiji sin, inače tinejdžerska zvezda, polako skreće s pravog puta; Agata, piromanka koja se zapošljava kao Havanina asistentkinja; Džerom, vozač limuzine, ali i budući glumac i pisac scenarija; i razne žene, agenti i fantomi koji povremeno prošetaju kroz pokolj. S lakoćom secirajući milje u kome vladaju pogrešne vrednosti, film Mape do zvezda guli krhku fasadu Holivuda da bi otkrio distopiju koja je odjednom postala tako otuđena i sablasno prepoznatljiva.

1. mart

12:30
THRILLS & KILLS
Film: TEŽAK DAN / Kkeut-kka-ji-gan-da J. Koreja, 2014 111’ R: Sung-Hoon Kim U: K.-Y, Choi, H.-J. Jang F/N: Havaji, Os

Dok se preko telefona dogovara o detaljima za majčinu sahranu, korumpirani policajac Ko Gun Su slučajno kolima udara čoveka. Umesto da zove policiju, on stavlja telo u prtljažnik svojih kola U međuvremenu, u policijskoj stanici, odsek unutrašnje kontrole otkriva tajno skladiše nelegalno stečenog novca koji su sakupili Gun Su i njegov korumpirani tim. Smišljajući sve složenije i besmislenije načine da se izvuče iz različitih nedaća u koje upada, a svaka seje ono što će sledeća požnjeti, Gun Su započinje veoma težak dan u kome će oskrnaviti majčin sanduk, dva puta ga iskopati iz groba, ukloniti predmet sakriven u zadnjici leša, dići kola u vazduh, i skoro se udaviti u toaletu. O, i učestvovaće u nekoliko dugačkih tuča sa svojim neprijateljem koji podseća na terminatora i konačno završiti kao neobični krstaš koji se bori za dve stvari koje ne mogu biti nepristupačnije – za istinu i pravdu.

17:30
GLAVNI TAKMIČARSKI PROGRAM
Film: BELI BOG / Fehér Isten Mađ, Nem, Šva, 2014 119’ R: Kornél Mundruczó U: Z. Psotta, S. Zsótér, L. Horváth F/N: Kan (Nagrada Izvestan pogled, Pseća palma), Antalija (Zlatna narandža)

Dajući prednost psima s pedigreom, novi propisi nameću visok porez na mešance. Vlasnici odbacuju svoje pse i azili postaju pretrpani. Trinaestogodišnja Lili se očajnički bori da zaštiti svog ljubimca Hagena, ali njen otac na kraju pušta psa na ulicu. Hagen i njegova lepa gazdarica se očajnički traže dok Lili ne izgubi veru da će ga naći. Boreći se da preživi, Hagen shvata da nije baš svaki čovek najbolji prijatelj psa. Hagen se pridružuje bandi lutalica, ali ga ubrzo hvataju i šalju i kafileriju. Nade je malo, ali psi iskoriste priliku da pobegnu i pobune se protiv čovečanstva. Njihova osveta će biti nemilosrda. Lili je možda jedina koja može da zaustavi neočekivani rat između čoveka i psa.

20:00
GRANICE
Film: DISTANCA / La distancia Špa, 2014 80’ R: Sergio Caballero U: J. Añazco, P. Celma, A. Condón F: Roterdam, Sidžes, Jerusalim

Vasilij Lebedev je mladi seljak sa Krima koji je rešio da ode u Sibir i tamo radi u rudniku. Sa mnogo osećaja da prepozna priliku, a u nedostatku skrupula, on krajem Perestrojke postaje jedini vlasnik elektrane i jednog od najvećih rudnika u Rusiji i tako stiče ogromno bogatstvo. Na jednom od svojih putovanja u SAD, on kupuje predstavu nemačkog umetnika, samog umetnika i njegovog kojota (koji je neizostavni deo svega), da bi ih tajno i ilegalno prebacio u Rusiju i zaključao ih u skladištu sada već mrtve elektrane u Sibiru. Kada Vasilij umre, umetnik i dalje ostaje u elektrani. Godine prolaze, a dve Vasilijeve udovice i sedam kćeri i dalje se bore na sudu pokušavajući da podele bogatstvo i odrede sudbinu elektrane.

22:30
PANORAMA
Film: RITAM LUDILA / Whiplash SAD, 2014 107’ R: Damien Chazelle U: M. Teller, J.K. Simmons, M. Benoist F/N: Sandens (Velika nagrada žirija), Palm Springs (Nagrada Reflektor)

Talentovani mladi džez bubnjar doživljava vatreno krštenje kada ga angažuje opaki instruktor čija konstantna potraga za savršenstvom može dovesti do samouništenja. Otkad zna za sebe Endru Nejman je gledao svog oca kako propada. Odlučan da napravi nešto od sebe bez obzira na sve, Endru upisuje prestižni muzički konzervatorijum na Istočnoj obali gde njegov talenat brzo privlači pažnju Terensa Flečera, cenjenog profesora muzike poznatog po svom oštrom pristupu u podučavanju. Vođa najboljeg džez ansambla u školi, Flečer odmah regrutuje Nejmana u svoj bend, dajući ambicioznom mladom bubnjaru pravu priliku da se pokaže. Na putu je to da postigne ukoliko ga Nejmanove metode prethodno ne dovedu do ludila.

2. mart

12:30
THRILLS & KILLS
Film: KOLT 45 / Colt 45 Fra, 2014 84’ R: Fabrice du Welz U: Y. Perset, G. Lanvin, J. Starr F: Sitdžes

Vensan Miles, supervizor oružja i instruktor gađanja u Nacionalnoj policiji, vrhunski je stručnjak za borbeno gađanje. Ima samo 25 godina i elitne jedinice iz čitavog sveta pokušavaju da ga uključe u svoje redove, ali, Vensan odbija da se pridruži prestižnim odredima na terenu. Sve se, međutim, menja kada upozna Majla Kardenu, misterioznog agenta, koji ga uvlači u pakleni vrtlog nasilja. Vensan će se naći usred pljački, ubistava i okrutnog internog policijskog rata. Zatočen u paklu, Vensan će morati da ubija da bi preživeo.

15:00
GLAVNI TAKMIČARSKI
Film: JAGNjE / Kuzu Tur, Nem, 2014 85’ R: Kutluğ Ataman U: N. Cavadzade, C. Gök, S. Lara F/N: Berlin (Nagrada „C.I.C.A.E.“), Pusan

Selo u brdovitim predelima istočne Anadolije. U skladu sa stoletnom tradicijom, porodice u ovom kraju sunećenje deteta proslavljaju gozbom. Mali Mert će biti osunećen, ali njegov otac Ismail nema novca za gozbu. Mertova siromašna, ali odlučna majka Medine celu porodicu prisiljava na seču drva za prodaju kako bi zaradili novac za kupovinu neophodnog jagnjeta. Nezaposlenog Ismaila zabrinjava Medinina odlučnost. Mertova starija sestra Vidždan, ljubomorna zbog pažnje koja mu se poklanja, ubeđuje brata da će roditelji, ako ne nađu jagnje, morati zaklati njega. Seoski vođa Ismailu pronalazi posao u klaonici. Prijatelji s posla Ismaila odvlače na stranputicu, a njegova slabost još više otežava kupovinu jagnjeta. Medine ne odustaje. Mert ima svoje motive za potragu za jagnjetom, kojoj se predaje sa sličnom odlučnošću kao i njegova majka. Nakon što je pomoć odbila čak i od svoje nane, Medine dobija i pomoć i solidarnost iz neočekivanog izvora.

17:30
GLAVNI TAKMIČARSKI
Film: NESHVAĆENA / Incompresa Ita, Fra, 2014 103’ R: Asia Argento U: C. Gainsbourg, G. Garko, G. Tognazzi, G. Salerno F: Kan, Karlovi Vari, Njujork

Rim, 1984, Arija je devetogodišnja devojčica. Arijini infantilni i sebični roditelji, na ivici razvoda, suviše su zauzeti svojim karijerama i vanbračnim avanturama da bi na pravi način vodili računa o njenim potrebama. I dok su dve starije sestre mažene i pažene, prema Ariji se ponašaju hladno i nezainteresovano. Ipak, onda žudi da voli i da bude voljena. U školi je izvrsna, ali svi smatraju da je prava vezana vreća. Niko je ne razume. Utehu nalazi u mačku – Daku i najboljoj prijateljici Anđeliki. I pošto je i majka i otac izbace iz svojih domova, svi je napuste, čak i najbolja prijateljica, Arija konačno dolazi do ivice kada je sve što joj se dešava previše, pa donosi neočekivanu životnu odluku.

20:00
GRANICE
Film: DEVOJKA SE VRAĆA KUĆI  SAMA, NOĆU / A Girl Walks Home Alone at Night SAD, 2014 99’ R: Ana Lily Amirpour U: S. Vand, A. Marandi, M. Marnó F: Sandens

Čudne stvari se dešavaju u Bed Sitiju. Iranski grad duhova, dom prostitutki, narkomana, svodnika i drugih poganih duša, bastion je izopačenosti i beznadežnosti gde usamljeni vampiri proganjaju neprijatne stanovnike. Ali kad momak upozna devojku, ponjinje da cveta neobična ljubavna prča… crvena kao krv. Ana Lili Amirpur debituje u prvom iranskom vesternu sa vampirima koji pruža čisto uživanje petparačke estetike. Vesela mešavina žanra, arhetipa i ikonografije, njen plodan uticaj obuhvata špageti vesterne, grafičke novele, horor filmove i iranski novi talas.

22:30
GLAVNI VAN KONKURENCIJE
Film: ČOVEK PTICA / Birdman SAD, 2014 119’ R: Alejandro G. Iñárritu U: M. Keaton, Z. Galifianakis, E. Norton N: Zlatni globus (M. Keaton), Čikago (M. Keaton), Palm Springs (Reditelj godine)

Čovek ptica prati čuvenog glumca koji se bori da povrati kontrolu nad svojim životom i karijerom posle tumačenja uloge legendarnog superjunaka. Rigan Tompson počinje da radi na brodvejskoj adaptaciji komada Rejmonda Karvera O čemu govorimo kad govorimo o ljubavi, za koju je on napisao scenario u želji da svom liku da više prostora u prvom planu. Nada se da će mu komad pomoći da povrati poštovanje koje je izgubio kad se „prodao” za ulogu Čoveka ptice, koju su drugi napadali kao potpuno uzaludnu. Nesrećni slučaj daje Riganu priliku da slabog glumca zameni mnogo boljim, pa on mora da nauči da deli prvi plan i da se bori sa izazovima njegove umetničke vizije. Kao dodatni konflikt tu je i neprekidna bitka s velikim egom i njegov loš odnos sa ćerkom zavisnom od droge, istovremeno i asistentkinjom, Sem, koja ga stalno podseća koliko je nevažan. Film pruža iluziju da je snimljen iz jednog kadra, dajući mogućnost glumcu da kontroliše pokret i tempo filma.

3. mart

12:30
THRILLS & KILLS
Film: LEŠINARENjE / Let Us Prey UK, Irs, 2014 88’ R: Brian O’ Malley U: L. Cunningham, P. McIntosh, B. Larkin, H. Stanbridge F/N: Edinburg, Toronto kad padne mrak, Brisel IFFF (Nagrada Srebrni Melijes)

Rejčel, policajka početnica, treba da započne svoju prvu noćnu smenu u zapuštenoj policijskoj stanici u Škotskoj u jednom zabitom gradu. To je mesto gde ničega nema, a neobična gomila besciljnih, zaboravljenih, ogorčenih i poremećenih ljudi misli da baš oni zaslužuju nešto drugo. Svi misle da su tu slučajno i da će, uz malo sreće, život biti bolji. U svakom slučaju greše. Šestica uskoro stiže, i pakao će eksplodirati!

15:00
GLAVNI TAKMIČARSKI
Film: VUK / Theeb Jor, UAE, UK, 2014 100’ R: Naji Abu Nowar U: J. Eid, H. Mutlag, H. Salameh F/N: Venecija (Nagrada Horizonti), Toronto

Arabija, 1916. godina. Tib živi sa svojim beduinskim plemenom u zaboravljenom delu Otomanskog carstva. Pošto je izgubio oca, na njegovom bratu Huseinu je da sa pobrine za Tibovo vaspitanje. Husein pokušava da ga nauči kako beduini žive, ali je dečak više zainteresovan da pravi nestašluke. U njihove živote ulazi poručnik britanske vojske, koji je na tajanstvenoj misiji sa svojim vodičem. Iz straha da ne ukalja očevu reputaciju, Husein prihvata da ih isprati do željene destinacije. Iz straha da ne izgubi brata, Tib kreće za njim kroz pustinju, koja je puna revoulucionara i beduinskih prognanika. Da bi preživeo, moraće da nauči da se snalazi kao odrastao čovek, moraće da nauči šta je izdaja, a šta poverenje i da opravda ime koje mu je otac dao.

17:30
GLAVNI TAKMIČARSKI
Film: KSENIJA / Xenia Grč, Fra, Bel, 2014 128’ R: Panos H. Koutras U: K. Nikouli, A. Papadimitru F/N: Kan, Karlovi Vari, Čikago (Nagrada Ku Hugo)

Kada mu umre majka, šesnaestogodišnji sanjar Dani napušta Krit i odlazi kod starijeg brata Odiseja u grčki glavni grad. Kako im je majka Albanka, a otac Grk koga jedva da poznaju, braća se osećaju kao stranci u sopstvenoj zemlji. Tragajući za ocem, stižu u Solun, u kome se održava javna audicija za pevačko takmičenje Grčka zvezda. Dani poželi da vidi svog darovitog brata na sceni kako peva kultnu pesmu La bambola, koju je učinila besmrtnom italijanska diva Pati Pravo.

20:00
GRANICE
Film: ČUDNA BOJA SUZA TVOGA TELA / L’étrange couleur des larmes de ton corps Belg, Fra, Luks, 2013 102’ R: Hélène Cattet, Bruno Forzani U: K. Tange, U. Bedena F: Toronto, Lokarno

Žena nestaje. Njen muž istražuje čudne okolnosti njenog nestanka. Da li ga je napustila? Je li mrtva? Dok traga, on uranja u svet košmara i nasilja.

22:30
HORIZONTI
Film: BELE NOĆI POŠTARA ALEKSEJA TRJAPICINA / Belye nochi pochtalona Alekseya Tryapitsyna Rus, 2014 90’ R: A. Konchalovsky U: A. Tryapitsyn, I. Ermolova F/N: Venecija (Srebrni lav za najbolju režiju)

Na obalama jezera Kenozero ljudi žive na isti način na koji su vekovima živeli njihovi preci. Izolovani su od spoljnog sveta, a jedina veza udaljenih sela sa kopnom je čamac. Zajednica je mala, svi se međusobno poznaju, a proizvode samo ono što im je neophodno za život. Seoski poštar Aleksej Trjapicin im je jedina veza sa spoljnim svetom, a njegov motorni čamac premošćava jaz između civilizacija. Kada neko ukrade motor s čamca, a žena koju voli pobegne u grad, poštar će poći za njom, željan avan
ure i novog života. Uslediće putovanje ka samoostvarenju, a poštar će se suočiti sa demonima prošlosti, sa ljubavlju i poznatom istinom da je kod kuće najbolje.

4. mart

12:30
THRILLS & KILLS
Film: HIJENA / Hyena UK, 2014 112’ R: Gerard Johnson U: P. Ferdinando, S. Graham, N. Maskell F/N: Edinburg, Lez Ark (Najbolji glumac)

Majkl Logan je antijunak našeg vremena; rođeni predator, sazdan od adrenalina, korumpirani policajac, koji je uvek korak ispred svojih kolega. Ali, vremena se menjaju. Dolazak u ogromnom broju nemilosrdnih i moći žednih albanskih gangstera ostavlja krvav trag među londonskim kriminalcima.

15:00
GLAVNI TAKMIČARSKI
Film: BUDALA / Durak Rus, 2014 116’ R: Yury Bykov U: A. Bystrov, N. Surkova F/N: Lokarno (Leopard za najboljeg glumca)

Dima Nikitin je jednostavan i pošten čovek, nadzornik majstora u provincijskoj službi za popravke po kućama. On se ni na koji način ne ističe. Samo zbog neobične mešavine poštenja i integriteta drugi ljudi smatraju da je čudan. U njihovom mestu postoji ozloglašena spavaonica u kojoj uglavnom borave pijanice i otpadnici. Jedne noći u spavaonici pukne cev. Kad stigne na lice meta, Nikitin otkriva da su stvari mnogo ozbiljnije – zgrada neće opstati do jutra. Ljudi odmah moraju da se evakuišu. Boreći se protiv birokratije, Nikitin kreće na noćnu odiseju obilazeći nadležne u gradu.

17:30
GLAVNI TAKMIČARSKI
Film: DIVLjI ŽIVOT / Vie sauvage Bel, Fra, 2014 106’ R: Cédric Kahn U: M. Kassovitz, C. Salette F/N: San Sebastijan (Specijalna nagrada žirija)

Pako i Nora su nekada bili idealan par. Oboje su voleli prirodu, nomadski način života, pa su se dogovorili da podižu svoju decu daleko od turleži potrošačkog društva. Nora se, međutim, za razliku od Paka, umorila od takvog načina života, rešila je da napusti Paka i povede decu sa sobom. Pako ne može da prihvati takvu izdaju, naročito zato što je Nora dobila starateljstvo nad decom. No, kako je imao prava da viđa decu, Pako koristi priliku i beži sa svoja dva sina, Calijem i Okjesom. Njihovo bekstvo je trajalo neverovatnih jedanaest godina.

20:00
GRANICE
Film: BELA PTICA U MEĆAVI / White Bird in A Blizzard Fra, SAD, 2014 91’ R: Gregg Araki U: S. Fernandez, E. Green F: Sandens

Ket Konors ima 17 godina kada njena majka, Eva, naizlged savršena domaćica, nestaje 1988. Pošto je dugo živela u okruženju u kome je morala da skriva svoje emocije, ona jedva da oseti majčino odsustvo i uopšte ne krivi svoga oca slabića, Broka. Ali, kako vreme prolazi, Ket počinje da shvata koliko veliki uticaj odsustvo majke ima po nju. Jednog dana, vrativši se s raspusta, ona otkriva istinu o odlasku svoje majke i suočava se sa sopstvenim poricanjem događaja koji okružuju njen nestanak…

22:30
PANORAMA
Film: DIVLjE PRIČE / Relatos salvajes Arg, Špa, 2014 122’ R: Damián Szifrón U: R. Darin, O. Martinez, L. Sbaraglia F: Kan, San Sebastijan, Sarajevo

Nejednakost, nepravda i zahtevi sveta u kome živimo uzrokuju stres i depresiju kod mnogih ljudi. Neki od njih pucaju. Ovo je film o tim ljudima. Ranjivi u sudaru s realnošću koja se stalno menja i iznenada biva nepredvidiva, likovi filma Divlje priče prelaze onu tanku liniju koja civilizaciju deli od varvarstva. Izdaja ljubavnika, povratak u tešku prošlost i nasilje upleteni u svakodnevne susrete, teraju junake u ludilo dok oni popuštaju neporecivom zadovoljstvu koje dolazi od gubitka kontrole.

5. mart

12:30
THRILLS & KILLS
Film: TOKIJSKO PLEME / Tokyo Tribe Jap, 2014 116’ R: Sion Sono U: R. Suzuki, Y. Dais F/N: Toronto, Rio, Pusan

U Tokiju, u ne tako dalekoj budućnosti, svaka oblast je dom jedinstvenog „plemena” (ulične bande), i njihovi članovi kontrolišu i brane svoju teritoriju čeličnom rukom. Svakog dana između plemena izbijaju pobune i čarke, ali osetljivu ravnotežu održava činjenica da su im snage uglavnom jednake. Sve dok određeni događaj ne rasturi ravnotežu i potpuno je ne uništi. U seks meki, Bukurou, Bupa, njegov sin Nkoj, i veliki gazda Bukuo Vu Ronza, Mera, koriste političke veze da prošire svoj uticaj. Jednog dana, Mera postavi zamku Kimu iz Musašino Sanua, zabavnog i miroljubivog plemena koje prezire svim svojim bićem.

15:00
GLAVNI TAKMIČARSKI
Film: FENIKS / Phoenix Nem, 2014 98’ R: Christian Petzold U: N. Hoss, R. Zehrfeld, N. Kunzendorf F/N: San Sebastijan (FIPRESCI), Tor

Neli Lenc je preživela koncentracioni logor sa teškim povredama i unakaženim licem. Lene Vinter, koja radi za Jevrejsku agenciju, vodi je u Berlin. Posle hirurške rekonstrukcije lica, Neli počinje da traga za mužem Džonijem. Kada ga konačno nađe, Džoni je ne prepoznaje. Međutim, obraća joj se s ponudom. Pošto liči na njegovu ženu, za koju veruje da je mrtva, moli je da mu pomogne da dođe do ženinog značajnog nasledstva. Neli se slaže, i postaje svoj sopstveni dvojnik. U želji da povrati svoj život, Neli želi da sazna da li ju je Džoni ikada voleo ili ju je, ipak, izdao.

17:30
GLAVNI TAKMIČARSKI
Film: RAJ / Eden Fra, 2014 131’ R: Mia Hansen-Løve U: F. de Givry, P. Etienne F: Toronto, Njujork, London

Pol je mladić koji se trudi da se emotivno oporavi, sakuplja ljubavna umeća, ali nikako da se stabilizuje. On i njegov prijatelj doživljavaju iznenadni uspeh koji vodi u vrtoglavu, ali i opasnu avanturu u najširim krugovima francuskog glavnog grada uz genijalce muzičke scene iz njihove generacije. Glavni junak uspeva da vidi rađanje legendarnih figura haus muzike u Francuskoj, kao što su Cassius, Frankie Knuckles, La India, Sueño Latino, ali i čuvenog benda Daft Punk, koji čak igra važnu ulogu u ovom filmu.

20:00
GRANICE
Film: GDIN LEO KARAKS / Mr. X Fra, UK, Jap 2014 72’ R: Tessa Louise-Salomé U: M. B. Kacem, C. Champetier, K. Minogue F: Sandens, Roterdam, Moskva

Dugo se u Francuskoj smatralo da je Leos Karaks tajanstveni, usamljeni filmski stvaralac koji ne podnosi niti medije niti javnost u velikim količinama. Ali van domovine, njegova dela su odnela prevagu nad slikom u javnosti, pa je priznat kao ikona svetskog filma. Film uvodi gledaoca u poetični vizionarski svet ovog kompleksnog umetnika – kultne figure još od njegovog prvog filma. Pomoću arhivskih materijala, intervjua s najbližim saradnicima (kao što je Deni Lavan), i odlomcima iz njegovih najomiljenijih filmova, ovaj dokumentarac pokušava da sklopi nekoliko delova Karaksove slagalice. Ono što vidimo jeste sveobuhvatan portret nalik snu, inspirisan njegovom jedinstvenom umetničkom vizijom. Opustite se i prepustite svetu ovog neponovljivog vizuelnog poete.

22:30
GLAVNI VAN KONKURENCIJE
Film: TELO / Ciało Polj, 2015 90’ R: Małgorzata Szumowska U: J. Gajos, M. Ostaszewska, J. Suwala F: Berlin

Poljska, danas.
Prepletene priče državnog tužioca, njegove anoreksične ćerke i njenog terapeuta koji tvrdi da ona može da komunicira s mrtvim voljenim osobama. Tri radikalno drugačija pristupa telu i duši.

6. mart

12:30
THRILLS & KILLS
Film: GLASOVI / The Voices SAD, Nem, 2014 103’ R: Marjane Satrapi U: R. Reynolds, G. Arterton, A. Kendrick F: Sandens, Toronto

Bizarna horor komedija o neobičnom službeniku transporta, njegovim ljubimcima koji govore, i stvarima koje mogu da se dese kada iznenada prestaneš da uzimaš lekove. Na prvi pogled, Džeri nije nedopadljiv momak. Zgodan je, druželjubiv, uvek pun optimizma, i voli životinje. Ali Džeri ima probleme. Njegov psihoterapeut ga je stavio na strog režim antipsihotika i kad Džeri prestane da uzima lekove, glasovi se vrate: pas ga uverava da je dobar moamk, dok ga mačka stalno podseća da je poremećeni idiot kog niko ne može da voli. Odlučan da dokaže mački da nije u pravu, Džeri zove saradnicu Fionu da izađu na večeru. Ispostaviće se da je Džeri loš izbor za izlazak. Suludo rđav.

15:00
GLAVNI TAKMIČARSKI
Film: TAKVA SU PRAVILA Hrv, Fra, Srb, Mak, 2014 78’ R: Ognjen Sviličić U: E. Hadžihafizbegović, J. Žalica, H. Vladisavljević, V. Mah F/N: Venecija (Najbolji glumac – E.Hadžihafizbegović), Varšava (Najbolja režija), Pusan, Stokholm
Ivo i Maja žive tihim životom u dosadnom predgrađu Zagreba. Jedne noći njihovog sina Tomicu drugi tinejdžer napada na ulici, prebija ga i ostavlja teško povređenog. U tom trenutku se ruši njihov svet lažne bezbednosti. I dok prolaze kroz nepodnošljiva iskušenja, primorani su da preispitaju svoje živote i sve u šta su verovali. Priča je zasnovana na istinitim događajima o tinejdžeru iz Zagreba koji je na smrt prebijen na ulici.

17:30
GLAVNI TAKMIČARSKI
Film: DIŠI / Respire Fra, 2014 91’ R: Mélanie Laurent U: L. de Laâge, J. Japy, I. Carré F: Kan, Toronto

U središtu filma Respire su dve devojčice koje su, iz različitih razloga, poželjne drugarice u školskim društvenim podelama. Šarli, privlačnu, učtivu sedamnaestogodišnjakinju lepih manira, odmah privlači Sara, nova devojčica u školi. Sa neposlušnom plavom kosom i otvorenog ponašanja, Sara je šarmantna – i opasna. Njih dve brzo postaju drugarice, postaju bliske i počinju da dele tajne. Sve je u redu sa ostatkom sveta – dok, jednog dana, njihov odnos ne počne da se menja.

20:00
GRANICE
Film: METAMORFOZE / Métamorphoses Fra, 2014 102’ R: Christophe Honoré U: A. Akili, S. Hirel, D. Chapelle F: Venecija, Pusan, Roterdam

Kad Evropa pobegne s nastave i ukrca se na osmotočkaški kamion s privlačnim mladićem po imenu Jupiter, i ne sluti kakvo je putovanje inicijacije čeka. Nedaleko od puta nalazi se zemlja koju naseljavaju moćni bogovi koji ljude za tren mogu da pretvor u biljke ili životinje. Jupiter, Bah, Orfej: Evropa gleda, sluša i igra u ovom sukobu između bogova i smrtnika, shvatajući viši smisao života i ljubavi uz ove slatke osvetoljubive zavodnike.

22:30
HORIZONTI
Film: PAZOLINI / Pasolini Fra , Bel, Ita, 2014 84’ R: A. Ferrara U: W. Dafoe, R. Scamarcio, N. Davoli F: Venecija, Toronto, San Sebastijan, Pusan

Jedan dan, jedan život. Rim, u noć 2. novembra 1975, veliki italijanski pesnik i reditelj Pjer Paolo Pazolini je ubijen. Pazolini je simbol umetnosti koja se bori protiv moći. Njegovi napisi su skandalozni, njegove filmove sankcionišu cenzori, mnogi ga vole, ali ga mnogi i mrze. Dan pred smrt, Pazolini provodi poslednje sate s voljenom majkom i, kasnije, s najdražim prijateljima pre no što konačno u svoma alfa-romeu ne ode u noć u potrazi za avanturama u Večnom gradu. U zoru, Pazolinija nalaze mrtvog na plaži u Ostiji na rubu grada. U filmu, mešavini stvarnosti i mašte, Abel Ferara rekonstruiše poslednji dan u životu ovog velikog pesnika u saradnji s Vilemom Dafoom kao Pjer Paolom Pazolinijem.

7. mart

12:30
THRILLS & KILLS
Film: PLAVA RUINA / Blue Ruin SAD, 2013 90’ R: Jeremy Saulnier U: M. Blair, D. Ratray, A. Hargreaves F/N: Kan (FIPRESCI)

Blue Ruin prati misterioznog miroljubivog skitnicu sa plaže čiji se život okreće naglavačke posle užasne vesti o tragediji iz prošlosti. Kreće u svoj dom iz detinjstva zbog osvete, ali se pokazuje da nije spretan ubica, pa mora brutalno da se bori kako bi zaštitio svoju otuđenu porodicu.

15:00
GLAVNI TAKMIČARSKI
Film: PREDSEDNIK / The President Gru, Fra, UK, 2014 105’ R: Mohsen Makhmalbaf U: M. Gomiashvili F/N: Čikago (Zlatni Hugo), Bejrut (Nagrada publike)

U ovoj mračnoj satiri o moći, otimačini i osveti, diktator se suočava s ljudima koje je prethodno tlačio. Kada ga svrgnu s vlasti i prekinu njegovu brutalnu vladavinu, deo porodice pobegne avionom iz zemlje, a predsednik postaje begunac i sa svojim unukom se suočava s teškoćama i gnevom koje proživljava njegov narod.

17:30
GLAVNI TAKMIČARSKI
Film: UBITI ČOVEKA / Matar a un hombre Čile, 2014 82’ R: Alejandro Fernández Almendras U: D. Antivilo, D. Candia, A. Mateluna F/N: Sandens (Nagrada žirija), Roterdam (Nagrada KNF)

Horhea, tihog i skormnog porodičnog čoveka sve više maltretira Kalule, zlikovac iz ulice. On ne čini ništa sve dok ga jednog dana i ne napadnu. No, umesto Horhea, koji i dalje ostaje pasivan, zlikovcima se suprotstavlja njegov sin koji pri tom biva ozbiljno povređen. Kalulea osuđuju i šalju u zatvor. Dve godine brzo prolaze. Horheov brak se raspada, a Kalule se vraća i nastavlja da maltretira Horhea i njegovu porodicu.

20:00
GRANICE
Film: VIDIM, VIDIM / Ich seh, Ich seh Austrija, 2014 100’ R: Veronika Franz, Severin Fiala U: S. Wuest, E. Schwarz, L. Schwarz F/M: Venecija, Sidžes (Serbrni Melijes), Solun (FIPRESCI)

U izolovanoj kući u prirodi, devetogodišnji blizanci Lukas i Elijas žive s majkom koja se oporavlja od kozmetičke operacije. Podbulog lica ispod nekoliko slojeva zavoja, majka traži potpuni mir i tišinu da povrati snagu. To vrlo brzo počinje da nervira dva nestašna dečaka. I što ona postaje stroža, braća se sve više povlače u svoj agresivni svet odvojen od realnosti dok njihovi bes i sumnja rastu, a mašta divlja – što konačno vodi do sumnje da je osoba ispod zavoja zaista njihova majka.

22:30
HORIZONTI
Film: DžIMIJEVA DVORANA / Jimmy’s Hall UK, Ira, Fra 2014 109’ R: Ken Loach U: B. Ward, S. Kirby, A. Scott F: Kan, Rio, Pusan

Posle deset godina prisilno egzila u SAD, Džimi Gralton se 1932. vraća kući u unutrašnjost Irske. Njegova majka, udovica Alis, srećna je, srećni su Džimijevi prijatelji, srećni su i svi mladi ljudi koji uživaju da plešu i pevaju. To nije slučaj sa ocem Šeridanom, lokalnim sveštenikom, niti sa seoskim plemićem, a ni sa Denisom O’Kifom, glavešinom fašista. Razlog je jednostavan: Džimi je aktivista socijalista. Kad „uljez” ponovo otvori seosku salu i tako omogući stanovnicima da se okupljaju, pevaju, plešu, slikaju, uče ili boksuju, oni se svemu tome protive. Teško je manipulisati ljudima koji razmišljaju i ujedinjuju se, zar ne? Od tog trenutka, oni će koristiti sva moguća sredstva da se otarase Džimija i njegove „opasne” sale

8. mart

12:30
THRILLS & KILLS
Film: BABADUK / The Babadook Aus, 2014 93’ R: Jennifer Kent U: E. Davis, N. Wiseman, B. West Wiseman F/N: Ostin (Najbolji glumac, Najbolja glumica, Najbolji film, Najbolji scenario)
Film govori o samohranoj majci koju muči nasilna smrt njenog muža i koja se bori sa strahovima od čudovišta koje njen sin ima svake noći. Međuim, ubrzo će otkriti da neko zlokobno stvorenje vreba u kući.

15:00
GLAVNI TAKMIČARSKI
Film: SAVET PTICA / Zerrumpelt Herz Nem, 2014 80’ R: Timm Kröger U: A. Haupt, H. Nickerl F/N: Venecija, Rejkjavik

Učitelj muzike Paul Lajnart dobija neočekivano pismo od prijatelja Ota Šifmana, mladog i talentovanog kompozitora koji se odselio iz Berlina posle propalog braka. Pismo je poziv Paulu da ga poseti u njegovoj šumskoj brvnari – i da se upozna s njegovim novim radom, dugo očekivanom simfonijom. Paul povede suprugu Anu i kolegu Vilija, njih troje nađu brvnaru, ali od domaćina ni traga ni glasa. Dok tragaju za njim sledećeg dana, Paul primećuje nešto neobično u pesmi lokalnih ptica…

17:30
GLAVNI TAKMIČARSKI
Film: PRIČE / Ghesse-ha Iran, 2014, 88’ R: Rakhshan BaniEtemad U: F. Motamedaria, P. Moadi, B. Kosari F: Venecija (Najbolji scenario), Toronto, Abu Dabi

Film Ghesseha uglavnom prikazuje ženske likove iz prethodnih filmova rediteljke Rakšan Bani-Etemad, ljude koji predstavljaju različite slojeve društva. Film oslikava hrabre i poštene ljude savremenog iranskog društva i njegove tekuće probleme, bavi se studentskim i radničkim pokretima, kao i mnogim drugim stvarima. Jedno je zajedničko likovima među kojima su filmski stvaraoci, radnici, intelektualci, državni činovnici. Svi su vrlo strastveni i zaljubljeni. Ghesseha, u stvari, jeste ljubavna priča o majkama i sinovima, muževima i suprugama, muškarcima i ženama kojima ljubav i strast daju nadu da će prevazići teškoće, bilo da su one univerzalna borba nižih društvenih slojeva, ili ma koja druga emotivna nevolja. Oni nalaze snagu da nastave borbu za bolji život, uživajući u onome koji je ljubav prosvetlila.

20:00
GRANICE
Film: VLAŽNO MESTO / Feuchtgebiete Nem 2013 105’ R: David Wnendt U: C. Juri, C. Letkowski, M. Kruse F: Sandens, Lokarno

Osamnaestogodišnja Helena Memel voli da vozi skejt, masturbira povrćem i smatra da je telesna higijena precenjena. Mučeći se da prihvati razvod svojih roditelja, ona provodi vreme eksperimentišući i rušeći jedan socijalni tabu za drugim zajedno sa svojom drugaricom Korinom. Kada se prilikom brijanja povredi i završi u bolnici, shvata da je to način da pomiri roditelje. Takođe postaje bliska i sa medicinskim tehničarem Robinom. Vlažno mesto je nemilosrdno vulgarna priča o sazrevanju i prihvatanju razvoda, prve ljubavi i seksa.

22:30
HORIZONTI
Film: NOVA PRIJATELjICA /Une nouvelle amie Fra, 2013 107’ R: François Ozon U: R. Duris, A. Demoustier, R. Personnaz, A. Clément F/N: Toronto, San Sebastijan (Najbolji film)

Posle smrti najbolje prijateljice, Kler pada u duboku depresiju, ali iznenađuje otkriće o prijateljičinom mužu pružiće joj nov pogled na život.

Komentari