41. FEST

Proslavljeni američki glumac Majkl Medsen otvoriće 41. Međunarodni filmski festival u Beogradu FEST i biće počasni gost Story FEST Party-ja, zabave koja će biti organizovana povodom otvaranja festivala. Medsen je glumio u velikom broju filmova, od nezavisnih do velikih blokbastera. Ipak, najviše ga pamtimo po ulogama “žestokog momka” u filmovima kao što su: “Ulični psi” i “Kil Bil 2“ Kventina Tarantina, “Doni Brasko” Majka Njuela, “Vrsta” Rodžera Donaldsona, kao i po kultnom “Telma i Luiz” Ridli Skota

Na 41. FEST-u predstaviće se ulogom u filmu “Pored puta” (Along the roadside) reditelja Zorana i producenta Vladimira Lisinca. Braća Lisinac će se takođe pokloniti FEST-ovoj publici. U ovom filmu Medsen igra zajedno sa Lazarom Ristovskim.

Dolazak Majkla Medsena, kao i reditelja, producenta i ostalih glumaca iz filma, ostvaren je uz veliku pomoć ambasade SAD u Srbiji i Magazina Story.

Festival će, kao što je to već tradicija, početi filmom nagrađenim Zlatnom palmom – “Ljubav” Mahaela Hanekea. Film je istovremeno i kandidat za Oskara u više kategorija, između ostalih i za najbolji film i režiju. Novi film Gorana Markovića “Falsifikator” zatvoriće 41. FEST, što će ujedno biti i svetska premijera ovog ostvarenja.
 
U okviru poznatih FEST-ovih programskih celina naći će se 75 premijernih filmova.

GLAVNI PROGRAM – festivalski pobednici, oskarovci, veliki autori
EVROPA VAN EVROPE – takmičarska selekcija evropskih kinematografija izvan EU
HOLIVUD – presek američkog repertoarskog filma
EVROPA U EVROPI – produkcije i koprodukcije unutar EU
PANORAMA SVETSKOG FILMA – daleke kinematografije
IZABRANI DOKUMENTARCI
U FOKUSU: JUŽNA AMERIKA
FEST PREDSTAVLjA – novi srpski film

Glavni program donosi filmove omiljenih autora FEST-ove publike, ali i nekih koje nismo imali prilike da vidimo duže vreme. Gledaćete Jadnike Toma Hopera, Master Pol Tomasa Andersona, Rimu s ljubavlju Vudija Alena,  Obećanu zemlju Gas van Santa,  Strast Brajana de Palme, Anđeoski deo Kena Louča, U kući Fransoa Ozona, Na putu Valtera Salaša, Skrivena Lepota Marka Belokija, Hičkoka Saše Gervazija, The Best Offer Đuzepea Tornatorea, a posle desetogodišnje pauze imaćemo priliku da vidimo novo ostvarenje Bernarda Bertolučija, film Ja i ti.

Holivud okuplja najveće filmske zvezde, glumce u trci za Oskara, Denzela Vošingtona u filmu Let Roberta Zemekisa, Bredlija Kupera u komediji U dobru i u zlu Dejvida Rasela,  Danijel Dej Luisa kao Linkolna u režiji Stivena Spilberga. Metju Mekonahi se pojavljuje u filmovima Vreli Majk Stivena Soderberga i Piskaralo Li Danijelsa,
a legendarni Klint Istvud ponovo glumi u ostvarenju Roberta Lorenca Muke sa felšom. Robert Redford režira i glumi uz Šiju La Bufa u trileru Pravilo ćutanja. Filmovi  uvršteni u ovaj i ostale programe FEST-a 2013 imaju tridesetak nominacija za nagradu Oskar.

U okviru takmičarskog programa Evropa van Evrope ove godine će za novčanu nagradu u vrednosti od 2000 evra u trci biti devet filmova iz: Turske, Rusije, Kazahstana, Ukrajine, Srbije, Hrvatske, Norveške, Izraela i Jermenije.

Programska celina Evropa u Evropi predstavlja najbolja ostvarenja sa starog kontinenta i to iz Španije, Francuske, Švedske, Češke, Portugala, Holandije, Austrije, Danske, Bugarske, Poljske i autore – Aleksa De La Iglesia, Suzan Bir, Tomasa Vinterberga kao i poslednji film Kloda Milera…  Među Izabranim dokumentarcima ove godine se izdvajaju filmovi koji se bave filmskim temama kao što su Bergman i Manjani, Celuloidnio i digitalno i S ljubavlju, Merilin koji otkriva tajne pronađenih pisama slavne glumice. Panoramu svetskog filma nam ove godine predstavljaju Abas Kiarostami, Von Kar-vaj, Takeši Kitano i druga značajna imena svetskog filma iz Kanade, Izraela, Irana, Saudijske Arabije, Mozambika i Kine. Na  ovaj program se nadovezuje Fokus: Južna Amerika sa posebnim osvrtom na filmove sa ovog kontinenta.

U programu Fest predstavlja sa zadovoljstvom ističemo četiri domaća dugometražna filma i jednu koprodukciju. Pored Falsifikatora Gorana Markovića na zatvaranju Festivala, na programu će se nakon američke premijere na Sandens festivalu naći i Krugovi Srdana Golubovića, zatim debitantski film Ljubav dolazi kasnije Hadži-Aleksandra Đurovića, kao i film Najlepša je zemlja moja u koprodukciji Nemačke, Srbije i Hrvatske. Među domaćim premijerama je i dokumentarac, film Albertov put Predraga Bambića, o Albertu Majeru idejnom konstruktoru Panafleks kamera, poreklom iz Perleza u Banatu, koji će imati svetsku premijeru na FEST-u.

Kao prateći program 41. FEST-a biće održan Okrugli sto na temu budućnosti filmske trake, snimanja filmova i digitalne revolucije u sedmoj umetnosti. Učesnici okruglog stola biće protagonista filma Albertov put, Albert Majer tvorac Panavižn kamere, Nikša Sviličić, reditelj iz Hrvatske, Predrag Bambić u ulozi moderatora kao i domaći filmski stručnjaci.

Kao i prethodnih godina Festival će se održati u Sava centru kao glavnoj dvorani, Domu omladine, Dvorani kulturnog centra, a novost je da će se filmovi prikazivati i u bioskopu Fontana na Novom Beogradu.

Ulaznice će po ceni od 200 do 350 dinara biti u prodaji od 1. februara 2013. na blagajnama ovih dvorana. Cena ulaznice za svečano otvaranje je 500 dinara.
Od 1. do 7. februara važi popust od 10%  na komplet karata.

 

PROGRAM 41. FEST-a u DOMU OMLADINE BEOGRADA:

23. februar

 

Evropa u Evropi

12:30

Film: ТЕREZA / Therese Desqueyroux

Francuska, 2012, 110 min.

Režija: Claude Miller

Uloge: Audrey Tautou, Gilles Lellouche, Anais Demoustier, Catherine Arditi, Max Morel

U blizini Bordoa, brakovi se ugovaraju kako bi se spajale zemljišne parcele i ujedinile porodice suseda. Stoga, mlada Tereza Larok postaje gospođa Deskerju. Ali, njene napredne ideje sukobljavaju se sa lokalnim konvencijama. Da bi se oslobodila nametnute joj sudbine i da bi živela punim plućima, okrenuće se ekstremno tragičnim merama….

 

Panorama svetskog filma

15:00

Film: KREMATORISTA /The Cremator

Kina, 2012, 90 min.

Režija: Peng Tao

Uloge: Cheng Zhengwu, Wolf Girl (Lang Nv)

U nekim ruralnim mestima severne Kine, trgovina „ženom duhom“ postala je neobična prateća pojava tokom uobičajenih pogrebnih rituala: umesto da prepuste neoženjene umrle muškarce odlasku u život posle smrti, posthumno ih žene sa pokojnim neudatim ženama. Vodeći čovek u maloj mrtvačnici je stoik Cao, čiji je posao da nadgleda ritual ukopa pokojnih sugrađana – striktni sistem zasnovan na različitim faktorima: socijalnom statusu, polu, značaju u okviru porodice, itd. – kako bi osigurao mirno putovanje u život posle smrti. Kremacija, koju zajednica mrzi, rezervisana je samo za one preminule čije ostatke ne preuzmu porodica ili prijatelji. To je navelo Caoa i njegovog prijatelja Ksija da razviju unosni sporedni posao prodaje neidentifikovanih leševa kao „verenike kroz ona vrata“ ožalošćenim porodicama koje traže družbenika za njihove nevenčane pokojnike u nameri da budu zajedno sahranjeni.

 

Evropa u Evropi

17:30

Film: KAUBOJ / Kauwboy

Holandija, 2011, 81 мин.

Režija: Boudewijn Koole

Uloge: Rick Lens, Loek Peters, Susan Radder, Ricky Koolen

Festivali: Berlin (Najbolji debitantski film, „Gran Pri“ Žirija u sekciji Generacija2012), Ljubljana, Solun 

Jojo je usamljeni desetogodišnjak. Njegov otac mnogo pije i tvrdi da je njegova majka, pevačica, na turneji po Americi. Jojo sreću nalazi krišom negujući malu čavku koja je ispala iz gnezda. S vremena na vreme, Jojo tajno zove majku ali joj ne govori o čavki. Želi da je iznenadi na njen skorašnji rođendan. Otac je odlučan da ne proslavi rođendan otsutne osobe. Kako otac pati od žestokih promena raspoloženja, Jojo mora biti jako pažljiv. Posebnim prijateljstvo sa pticom i tipično dečjom prilagodljivošću, Jojo nalazi put da sruši zid oko očevog srca.

 

Panorama svetskog filma

20:00

Film: PORED PUTA /Along the Roadside
SAD, 2012, 118 min.
Režija: Zoran Lisinac
Uloge: Iman Crosson, Michael Madsen, Lazar Ristovski

Dva čoveka različitih kultura i iz potpuno različitih krajeva sveta kreću na najveći muzički festival u Kaliforniji. Na tom putovanju saznaće mnogo o sebi, ali i jedan o drugom. Srbin Milutin, koji je otišao u Ameriku da ostvari američki san, radi u komunalnoj službi, turistkinja iz Nemačke Nena putuje u Kaliforniju na koncert omiljene joj grupe, a samozvani mornar Varni, napustio je jednu obalu, ali nije još stigao na drugu. Odlučio je da se preseli u Los Anđeles kad je njegova devojka ostala trudna. Sudbine tih likova se ukršaju na putu za Kaliforniju. 

 

Panorama svetskog filma

22:30

Film: BEKSTVO IZ TAME /Out in the Dark
Izrael, SAD, 2012, 96 min.
R: Michael Mayer
U: Nicholas Jacob, Michael Aloni, Alon Pdut, Maysa Daw
F: Toronto, Solun, Čikago, Rio de Žaneiro, Hamburg

Nimet, palestinski student, sanja o boljem životu. Jedne sudbonosne noći sreće Roja, izraelskog pravnika. Njih dvojica se zaljube jedan u drugog. Dok se njihova veza produbljuje, Nimet se sučeljava sa neprijatnom realnošću u palestinskom društvu koje odbija da ga prihvati zbog njegovog seksualnog identiteta, a izraelsko društvo ga odbacuje zbog njegove nacionalnosti. Kada je njegov bliski prijatelj uhvaćen da se ilegalno krije u Tel Avivu i poslat nazad na Zapadnu Obalu, gde je brutalno ubijen, Nimer mora izabrati između života za koji misli da želi i svoje ljubavi prema Roju.

24. januar

 

Evropa u Evropi

12:30

Film: MRTVA PRIRODA / Still Life
Austrija, 2011, 78 min.
Režija: Sebastian Meise
Uloge: Fritz Hörtenhuber, Christoph Luser, Daniela Golpashin, Sibylle Kos
Festivali : San Sebastian (Specijalna diploma žirija), Grac – Diagonale (nagrada za fotografiju), Beč, Roterdam, Ljubljana, Solun

Bernard nađe staro očevo pismo nekoj prostitutki u kome je navodi da odigra ulogu njegove ćerke Lidije. Kada je tajna otkrivena, očeve pedofilske namere su potvrđene slikama Lidije kao deteta u kutiji koju je on dugo skrivao. Suočavajući se sa skrivanom prošlošću, porodica mora iznenada čvrsto da definiše granicu između roditeljske ljubavi i devijantnog ponašanja.

 

Evropa u Evropi

15:00

Film: KAUBOJ / Kauwboy

Holandija, 2011, 81 мин.

Režija: Boudewijn Koole

Uloge: Rick Lens, Loek Peters, Susan Radder, Ricky Koolen

Festivali: Berlin (Najbolji debitantski film, „Gran Pri“ Žirija u sekciji Generacija2012), LJubljana, Solun 

Jojo je usamljeni desetogodišnjak. Njegov otac mnogo pije i tvrdi da je njegova majka, pevačica, na turneji po Americi. Jojo sreću nalazi krišom negujući malu čavku koja je ispala iz gnezda. S vremena na vreme, Jojo tajno zove majku ali joj ne govori o čavki. Želi da je iznenadi na njen skorašnji rođendan. Otac je odlučan da ne proslavi rođendan otsutne osobe. Kako otac pati od žestokih promena raspoloženja, Jojo mora biti jako pažljiv. Posebnim prijateljstvo sa pticom i tipično dečjom prilagodljivošću, Jojo nalazi put da sruši zid oko očevog srca.

 

Izabrani dokumentarci

17:30

Film: S LJUBAVLJU, MERILIN /Love, Marilyn
SAD, 2012, 105 min
Režija: Liz Garbis
Uloge: F. Marry Abraham, Elen Burstyn, Glenn Close, Adrian Brody
Festivali: Toronto

Skoro pedeset godina posle još uvek nerazjašnjene smrti Merilin Monro, u kući njenog profesora glume, pronađene su kutije privatnih zapisa. Ti dokumenti, oživljeni su kroz inovativan dokumentarni film, omogućuju gledaocu da bolje razume slavnu glumicu. Film otkriva pažljivo čuvan privatni život Merilin Monro u kome se pojavljuju neka od vodećih holivudskih filmskih imena.

 

Panorama svetskog filma

20:00

Film: NASILJE 2 / Outrage Beyond
Japan, 201, 112 min.
Režija: Takeshi Kitano
Uloge: Takeshi Kitano, Ryo Kase, Tomokazu Miura, Hideo Nakano, Akira Nakao
Festivali: Venecija, Toronto

Zločinačka porodica Sano prerasla je u veliku organizaciju i proširila moć u politici i velikom legitimnom biznisu. Mladi izvršni kadar dominira u rukovođenju porodicom Sano, a stariji, skrajnuti članovi, prećutkuju ogorčenje. To ranjivo mesto u Sano hijerarhiji je upravo ono što je očekivao Kataoka, detektiv u borbi protiv bandi, jer se policija priprema za obimnu čistku. Uz pomoć tajnih planova i prljavih trikova, ambiciozni Kataoka uzrokuje sukob između porodice Sano i njihovih dugogodišnjih saveznika, Hanabišija, u nadi da će se oni sami na kraju uništiti.

 

 

Fokus: Južna Amerika

22:30

Film: OD ČETVRTKA DO NEDELJE /Thursday till Sunday
Čile, Holandija, 2012, 95 min.
Režija: Dominga Sotomayor
Uloge: Francisco Pérez-Bannen, Paola Giannini, Santi Ahumada, Axel Dupré
Festivali: Roterdam (Nagrada Tigar), Granada (Najbolji film), Novi horizonti (Najbolji film), Solun, Lisabon, Transilvanija

Sve počinje u četvrtak kada dvoje dece krene sa roditeljima na izlet na sever Čilea. Sve se okonča u nedelju. Lusija (10) i Manuel (7) putuju na dugi vikend sa roditeljima, Anom i Fernandom. Bračni par je odlučio da raskine vezu, ali zbog prethodno datog obećanja deci da idu na sever, ipak preduzme to putovanje. Putovanje se polako pretvara u konačni rastanak. Dug je put. Usamljenost pejzaža i skučenost u automobilu započinju pojavu bračnih problema. Deca samo žele da dođu na plažu; Fernando da stigne do zemljišne parcele koju mu je otac ostavio; a Ana da dođe do nepostojećeg mesta gde su stvari ponovo u redu. ČETVRTAK DO NEDELjE je Lusijin udaljen i fragmentaran pogled na poslednji porodični izlet.

 

25. februar

 

Evropa u Evropi

 

12:30

Film: JUMA / Yuma
Poljska, 2012, 113 min.
Režija: Piotr Mularuk
Uloge: Jakub Gierszal, Tomasz Kot, Katarzyna Figura, Jakub Kamienski
Festivali: Karlove Vari

Ziga je svedok potpune degradacije života oko sebe. Obećana zemlja nikako da dođe u njegov rodni grad, dok Nemci s druge strane granice, čini se, imaju sve. Ziga prelazi granicu i započinje sitne krađe koje zove „juma“. Kod kuće, promet ukradenih patika Adidas i naočara za sunce Rej Ban čine ga ubrzo junakom. Pre nego što shvati šta mu se događa, novac i moć nadvladaju njegove naivne snove o boljem životu.

 

Izabrani dokumentarci

15:00

Film: S LJU BAVLJU , MERILIN /Love, Marilyn
SAD, 2012, 105 min
Režija: Liz Garbis
Uloge: F. Marry Abraham, Elen Burstyn, Glenn Close, Adrian Brody
Festivali: Toronto

Skoro pedeset godina posle još uvek nerazjašnjene smrti Merilin Monro, u kući njenog profesora glume, pronađene su kutije privatnih zapisa. Ti dokumenti, oživljeni su kroz inovativan dokumentarni film, omogućuju gledaocu da bolje razume slavnu glumicu. Film otkriva pažljivo čuvan privatni život Merilin Monro u kome se pojavljuju neka od vodećih holivudskih filmskih imena.

 

Panorama svetskog filma

17:30

Film: POSLEDNJI KORAK / The Last Step
Iran, 2012, 89 min.
Režija: Ali Mosaffa
Uloge: Leila Hatami, Ali Mosaffa, Alireza Aghakhani, Hamed Behdad
Festivali: Teheran (adaptacija scenarija), Karlove Vari (najbolja glumica, FIPRESCI), Nju Delhi, Sao Paulo, Batumi

Lejla je filmska superzvezda koja oplakuje gubitak muža. Na snimanju njenog filma, iznenada se nađe u situaciji da ne može da kontroliše smeh pred kamerom, a niko ne može da pogodi razlog te histerije koja je započela baš u sceni smrti njenog muža.

 

Panorama svetskog filma

20:00

Film: DEVICA MARGARIDA / Virgin Margarida
Mozambik, 2012, 90 min.
Režija: Licinio Azevedo
Uloge: Iva Mugalela, Sumeia Maculuva, Ermelinda Cimela, Rosa Mario
Festivali: Toronto

1975. ponovno rađanje Mozambika. Mlada revolucija čisti od prostitucije i loših navika ulice Maputoa. Usred noći vojnici uleću u „zabavni“ kvart grada i sa uperenim puškama nasumice pune kamione ženama. Bez reči o njihovoj sudbini, odvoze ih na daleki sever zemlje i primoravaju da hodaju gustom šumom. Poslate u kampove za prevaspitavanje, daleko u provinciji, postaće „nove žene“, izdržaće popravni trening i ideološke instrukcije, a biće primorane da steknu nove veštine (kako da kuvaju, grade kuće, izrađuju alatke i obrađuju zemlju). Margarida, šesnaestogodišnja provincijalka, graškom je s njima. Ovo je njihova priča. Priča o ženama povezanim nesrećom.

 

Fokus: Južna Amerika

22:30

Film: POVRA TAK / Back to Stay
Argentina, Švajcarska, 2011, 98 min.
Režija: Milagros Mumenthaler
Uloge: Maria Canale, Martina Juncadella, Ailin Salas, Julian Tello
Festivali: Lokarno (Zlatni leopard za film, najbolja glumica, Specijalna nagrada Ekumenskog žirija, FIPRESCI), Mar del Plata ( film, režija), Havana (Gran koral za debitantski film), Gvadalahara (dve nagrade za najbolji Ibero-američki film), Toronto, San Sebastijan, Roterdam, Ljubljana

Po bakinoj smrti, sestre Sofija, Marina i Violeta pokušavaju, svaka na svoj način, da nastave sa svojim životima u kući u kojoj ih je starica podigla. Svađaju se, formiraju međusobne saveze, dovode mladiće da bi uskoro raskinule sa njima. Iznenada Sofija razmišlja da nije možda Marina usvojena, jer je drugačija i ima plave oči. Violeta iznanada ode avionom iz Buenos Ajresa sa nekim muškarcem…

 

 

 

26. februar

 

Evropa u Evropi

12:30

Film: ČETIRI SUNCA / Four Suns
Češka Republika, 2012, 105 min.
Režija: Bohdan Sláma
Uloge: Jaroslav Plesl, Anna Geislerová, Marek Šácha, Anna Bubeniková, Karel Roden
Festivali: Roterdam, Sandens, Visbaden

Jara živi sa ženom, njihovom malom ćerkom i sinom tinejdžerom iz njegovog predhodnog braka i ponovo je izgubio posao. Porodica mu se raspada, a njegov jedini drug i prijatelj je Karel, usamljeni čudak koji oseća tesne veze sa prirodom. Nezaposlen i nezreo, Jara pokušava da sačuva porodicu, da nagovori ženu da ostane sa njim, da zaštiti sina od narkomanske pošasti, i da zaštiti Karela – ali ko će zaštititi njega?

 

Glavni program

15:00

Film: SKRIVENA LEPOTA / Dormant Beauty
Italija, Francuska, 2012 115 min.
Režija: Marco Bellocchio
Uloge: Toni Servillo, Isabella Huppert, Maya Sansa, Alba Rohrwacher, Gigio Morra
Festivali: Venecija, Toronto, Ljubljana

Povređena u saobraćajnoj nesreći, Eluana Englaro je vegetirala 17 godina. Njen otac se serijom sudskih procesa borio želeći da joj prekine dovod hrane putem cevčice. Film je podeljen u tri odvojene narativne celine omogućujući Belokiju da osvetli priču iz različitih perspektiva.

 

Izabrani dokumentarci

17:30

Film: SVET PRE NJE / The World Before Her
Kanada, SAD, Nemačka, 2012, 90 min.
Režija: Nisha Pahuja
Festivali: Toronto – Hot Doks (najbolji kanadski dugometražni dokumentarac), Trajbeka (najbolji dokumentarac), Travers Siti (najbolji strani film)

Dvadeset mladih izabranih žena iz cele Indije stiže na jednomesečnu intenzivnu obuku u kamp u kome se pripremaju za izbor Mis Indije. Dobijanje željene titule znači brzu slavu, finansijski uspešnu karijeru i slobodu od stega patrijalhalnog društva. Na drugom kraju Indije vidimo kamp mladih devojaka koji vodi militantan fundamentalistički pokret. Kroz predavanja i borbeni fizički trening, devojke uče šta znači biti dobra Hindu žena. Krećući se između događaja u oba kampa i privatnih života likova, SVET PRE NjE stvara živ, provokativan portret najveće svetske demokratije u kritičnom prelaznom trenutku.

 

 

Panorama svetskog filma

20:00

Film: ANTIVIRUS / Antiviral
Kanada, 2012, 110 min.
Režija: Brandon Cronenberg
Uloge: Caleb Landry Jones, Sarah Gordon, Malcolm McDowell, Douglas Smith
Festivali: Kan

Sid Marč je zaposlen u klinici koja prodaje injekcije živih virusa, preuzetih iz bolesnih slavnih ličnosti, njihovim opsednutim obožavaocima. Sid je, takođe, snabdevač ilegalnih uzoraka tih virusa piratskim grupama, švercujući ih iz klinike u svom telu. Kad se inficira bolešću koja je ubila super modela, Hanu Gajst, Sid postane meta kolekcionara i obožavalaca besnila. Mora otkriti tajnu koja okružuje njenu smrt pre nego što doživi istu sudbinu.

 

Fokus: Južna Amerika

22:30

Film: TRI / 3
Urugvaj, Argentina, Čile, Nemačka,
2012, 119 min.
Režija: Pablo Stoll Ward
Uloge: Humberto de Vargas, Anaclara Ferreyra Palfy, Sara Bessio, Nestor Guzzini
Festivali: Kan, Toronto

Rodolfo oseća kućni život kao isprazan i hladan, kao da mu ni ne pripada. U međuvremenu, njegova prva žena Grasijela, i Ana, njihova ćerka tinejdžerka, prolaze kroz odlučujuće trenutke u svojim životima. Rodolfo će suptilno pokušati da se ubaci na mesto koje je nekada imao pored njih i koje je napustio pre 10 godina. TRI je komedija o tri osobe osuđene na istu apsurdnu sudbinu: da budu porodica.

 

27. februar

 

Evropa u Evropi

12:30

Film: UBITI DABRA / To Kill a Beaver
Poljska, 2012, 99 min.
Režija: Jan Jakub Kolski
Uloge: Eryk Lubos, Agnieszka Pawelkiewicz, Aleksandra Michael, Mateusz Krol
Festivali: Karlove Vari

Erik ima 37 godina i deluje obično. Lice mu je išarano zbog burne prošlosti a oči umorne. Upoznajemo ga po povratku kući u nameri da obavi tajanstvenu ilegalnu radnju. Naoružan je i koristi svoje oružje velikom veštinom. Čini se da proverava stanje stvari, ali, kasno po njega, otkriva da je pod kontrolom sopstvene bolesne svesti…

 

Panorama svetskog filma

15:00

Film: NASILJE 2 / Outrage Beyond
Japan, 201, 112 min.
Režija: Takeshi Kitano
Uloge: Takeshi Kitano, Ryo Kase, Tomokazu Miura, Hideo Nakano, Akira Nakao
Festivali: Venecija, Toronto

Zločinačka porodica Sano prerasla je u veliku organizaciju i proširila moć u politici i velikom legitimnom biznisu. Mladi izvršni kadar dominira u rukovođenju porodicom Sano, a stariji, skrajnuti članovi, prećutkuju ogorčenje. To ranjivo mesto u Sano hijerarhiji je upravo ono što je očekivao Kataoka, detektiv u borbi protiv bandi, jer se policija priprema za obimnu čistku. Uz pomoć tajnih planova i prljavih trikova, ambiciozni Kataoka uzrokuje sukob između porodice Sano i njihovih dugogodišnjih saveznika, Hanabišija, u nadi da će se oni sami na kraju uništiti.

 

Izabrani dokumentarci

17:30

Film: BERGMAN I MANJANI / Bergman & Magnani: The War of Volcanoes
Italija, 2011, 52 min.
Režija: Francesco Patierno
Festivali: Venecija, Toronto, Njujork, Londo

U glavnim ulogama su Roberto Roselini (jedan od najcenjenijih režisera u Holivudu), Ingrid Bergman (najpoznatija svetska glumica), Ana Manjani (najvoljenija italijanska glumica) i Eolska ostrva, koja su, istovremeno, scena za film VULKAN sa Anom Manjani, sveže napuštenom od strane Roselinija i za film STROMBOLI, BOŽJA ZEMLjA, koji će postati umetnička i ljubavna veza između Bergman i Roselinija. BERGMAN I MANjANI je dokumentarac u potpunosti zasnovan na bogatom materijalu koji opisuju intenzivnu i dramatičnu ljubavnu priču između Ingrid Bergman, Roberta Roselinija i Ane Manjani. BERGMAN I MANjANI je priča o gnevu, patnji i ljubavi a u isto vreme priča o, od Boga zaboravljenoj zemlji, Stromboli, koja je u vreme snimanja filmova postala centar sveta. Dve boje reflektuju primitivnu i mitsku prirodu, crna iz vulkana i na pesku, i crvena od lave. Mesto sa jakim identitetom, sposobno da destabilizuje, ili ponese duše naših likova i da im potrebnu snagu da načine hrabre odluke.

 

Evropa u Evropi

20:00

Film: ТЕREZA / Therese Desqueyroux

Francuska, 2012, 110 min.

Režija: Claude Miller

Uloge: Audrey Tautou, Gilles Lellouche, Anais Demoustier, Catherine Arditi, Max Morel

U blizini Bordoa, brakovi se ugovaraju kako bi se spajale zemljišne parcele i ujedinile porodice suseda. Stoga, mlada Tereza Larok postaje gospođa Deskerju. Ali, njene napredne ideje sukobljavaju se sa lokalnim konvencijama. Da bi se oslobodila nametnute joj sudbine i da bi živela punim plućima, okrenuće se ekstremno tragičnim merama….

 

Fokus: Južna Amerika

22:30

Film: PLAŽA / La Playa D.C.
Kolumbija, Brazil, Francuska, 2012, 90 min.
Režija: Juan Andres Arango
Uloge: Luis Carlos Guevara, Andres Murillo, James Solis, Pastora Diaz, Sain Castro
Festivali: Kan, Varšava

Tomas je afro-kolumbijski tinejdžer koji odrasta u Bogoti, gradu isključivosti i rasizma. Pobegao je sa pacifičke obale pred ratom, suočen sa porodičnim problemima, naročito kad njegov mlađi brat nestane. Tomas uranja u gradske ulice tražeći ga zajedno sa starijim bratom. To tajanstveno putovanje primorava ga da se suoči sa prošlošću i ostavi po strani uticaj braće u nameri da nađe sopstveni identitet. Tomas otkriva jedinstvenu perspektivu vibrantnog i nesigurnog grada koji se, poput Tomasa, nalazi na pragu između onog što je nekad bilo i onog što bi moglo biti.

 

28. februar

 

Evropa u Evropi

12:30

Film: KOL GERLA / Call Girl
Švedska, Norveška, Finska, Irska, 2012, 140 min.
Režija: Mikael Marcimain
Uloge: Pernilla August, Sofia Kamemyr, Simon J. Berger, Sven Nordin, David Dencik
Festivali: Stokholm (Srebrna nagrada publike), Toronto (FIPRESCI – Nagrada otkriće)

Stokholm kasnih 70tih. Uzorno utopijsko društvo, ali ispod uglačane površine drugačije želje su nestrpljive da se ispune. U blizini zgrade Vlade i maloletničkih domova leži zavodljivi, blistavi i prljavi svet seks klubova, diskoteka i apartmana koji se koriste za ilegalne sastanke. KOL GERLA je priča o tome kako je Iris regrutovana, sa dna društvene lestvice, u bezobzirni svet u kome vas moć može odvesti bilo gde.

 

Fokus: Južna Amerika

15:00

Film: PSEĆE MESO / Dog Flesh
Čile, Francuska, Nemačka, 2012, 82 min.
Režija: Fernando Guzzoni
Uloge: Alejandro Goic, Amparo Noguera, Maria Gracia Omegna, Alfredo Castro
Festivali: San Sebastijan (Nagrada režiseru debitantu), Manhajm-Hajdelberg

PSEĆE MESO se bavi složenim periodom u životu Alehandra (55 godina), usamljenog, krhkog i nepredvidivog čoveka skrhanog neljudskim ponašanjem u tajanstvenoj prošlosti. To je priča o čoveku koji traga za novim identitetom, ali koje biva izgubljen među sopstvenim duhovima i opsesijama, o čoveku koji započne opasno da se otkriva i čija je percepcija realnosti izvitoperena. Film smešta priču u 2012. a bavi se krvnikom iz perioda Pinočeove diktature, dok se trudi da predefiniše i da smisao svom postojanju.

 

Izabrani dokumentarci

17:30

Film: CELULOI DNO I DIGITALNO / Side By Side
SAD, 2012, 99 min.
Režija: Chris Kenneally
Govore: Martin Scorsese, Keanu Reevs, George Lucas, James Cameron
Festivali: Berlin, Hong Kong

Skoro 100 godina postojao je samo jedan način snimanja filmova – filmskom trakom. Filmovi su snimani, montirani i projektovani korišćenjem fotohemijskog filma. Ali, tokom poslednje dve decenije pojavio se digitalni proces kao izazov fotohemijskom snimanju filmova. CELULOIDNO I DIGITALNO, novi dokumentarac producenta Kianu Rivsa, preuzima detaljan pogled na ovu revoluciju. Kroz razgovore sa režiserima (recimo Džejms Kameron, Lars fon Trir, Dejvid Finčer, Martin Skorseze, Džordž Lukas, Stiven Soderberg), kamermanima (recimo Vitorio Storaro, Mihael Balhaus, Don MekAlpajn, Jost Vakano, Vilmoš Zigmond), studentima, producentima, tehnolozima, montažerima (recimo Volter Murk, En Kouts), i prikazivačima, CELULOIDNO I DIGITALNO istražuje sve aspekte pravljenja filma, od snimanja, montaže, vizuelnih efekata i korekcije boje, do distribucije i arhivistike. U trenutku kada koegzistiraju digitalno i fotohemijsko pravljenje filma, CELULOIDNO I DIGITALNO istražuje šta je ostvareno, šta je izgubljeno i šta nam može doneti budućnost.

 

Glavni program

20:00

Film: SKRIVENA LEPOTA / Dormant Beauty
Italija, Francuska, 2012 115 min.
Režija: Marco Bellocchio
Uloge: Toni Servillo, Isabella Huppert, Maya Sansa, Alba Rohrwacher, Gigio Morra
Festivali: Venecija, Toronto, Ljubljana

Povređena u saobraćajnoj nesreći, Eluana Englaro je vegetirala 17 godina. Njen otac se serijom sudskih procesa borio želeći da joj prekine dovod hrane putem cevčice. Film je podeljen u tri odvojene narativne celine omogućujući Belokiju da osvetli priču iz različitih perspektiva.

 

Fokus: Južna Amerika

22:30

Film: NOĆ NA ULI CI / Night Across the Street
Čile, Francuska, 2011, 115 min.
Režija: Raul Ruiz
ULOGE: Christian Vadim, Sergio Hernandez,Valentina Vardas
Festivali: Toronto

Skicirajući sopstvene opsesije i sećanja, Raul Ruiz je podelio svoj izabrani imaginarni pejzaž u dva vremenska perioda. U sadašnjosti, njegov alter-ego Don Čelzo – samoproklamovan „čovek bez ideja“, koji je pred penzionisanjem – čeka svog ubicu. Osvrće se na svoj život kroz mladog sebe Rodoa, vragolastog mladića koji sparinguje sa svojim drugarima, ležerno šparta ulicama svog grada i odrasta robujući Long Džon Silveru i Betovenu.

 

01. mart

 

Evropa u Evropi

12:30

Film: PUPOLJCI / Flower Buds
Češka Republika, 2011, 93 min.
Režija: Zdeněk Jiraský
Uloge: Vladimir Javorský, Malgorzata Pikus, Marika Šoposká, Josef Láska
Festivaliu: Nacionalna nagrada filmskih kritičara (kamera, glavni glumac),Češki lav (film, režija, kamera, glavni glumac), Nagrada udruženja snimatelja Češke, Karlove Vari

Jarda radi na železnici a vreme provodi praveći modele brodovu u bocama ili gubeći novac na kockarskim automatima. Kamila, njegova žena, je čistačica na železničkoj stanici i sanja ponovno izvođenje, sa svojim vršnjakinjama, gimnastičko-muzičke numere koju je nekada organizovao festival Spartakijada. Njihova deca, Agata i Honza, koja su tek postala punoletna, bez posla su, bez novca i bez iluzija. Agata otkiva da je trudna, a Honza se iznenada zaljubi u seksi striptizetu…

 

Fokus: Južna Amerika

15:00

Film: PLAŽA / La Playa D.C.
Kolumbija, Brazil, Francuska, 2012, 90 min.
Režija: Juan Andres Arango
Uloge: Luis Carlos Guevara, Andres Murillo, James Solis, Pastora Diaz, Sain Castro
Festivali: Kan, Varšava

Tomas je afro-kolumbijski tinejdžer koji odrasta u Bogoti, gradu isključivosti i rasizma. Pobegao je sa pacifičke obale pred ratom, suočen sa porodičnim problemima, naročito kad njegov mlađi brat nestane. Tomas uranja u gradske ulice tražeći ga zajedno sa starijim bratom. To tajanstveno putovanje primorava ga da se suoči sa prošlošću i ostavi po strani uticaj braće u nameri da nađe sopstveni identitet. Tomas otkriva jedinstvenu perspektivu vibrantnog i nesigurnog grada koji se, poput Tomasa, nalazi na pragu između onog što je nekad bilo i onog što bi moglo biti.

 

Panorama svetskog filma

17:30

Film: DEVICA MARGARIDA / Virgin Margarida
Mozambik, 2012, 90 min.
Režija: Licinio Azevedo
Uloge: Iva Mugalela, Sumeia Maculuva, Ermelinda Cimela, Rosa Mario
Festivali: Toronto

1975. ponovno rađanje Mozambika. Mlada revolucija čisti od prostitucije i loših navika ulice Maputoa. Usred noći vojnici uleću u „zabavni“ kvart grada i sa uperenim puškama nasumice pune kamione ženama. Bez reči o njihovoj sudbini, odvoze ih na daleki sever zemlje i primoravaju da hodaju gustom šumom. Poslate u kampove za prevaspitavanje, daleko u provinciji, postaće „nove žene“, izdržaće popravni trening i ideološke instrukcije, a biće primorane da steknu nove veštine (kako da kuvaju, grade kuće, izrađuju alatke i obrađuju zemlju). Margarida, šesnaestogodišnja provincijalka, graškom je s njima. Ovo je njihova priča. Priča o ženama povezanim nesrećom.

 

Fest predstavlja

20:00

Film: ALBERTOV PUT / Albert’s Road
Srbija, 2012, 60 min.
Režija: Predrag Bambić
Govore: Albert Meyer, Vilmos Zsigmond, Albert Meyer Jr, Haskell Wexler
SVETSKA PREMIJERA

Preci Alberta Majera su iz Nemačke naseljeni u Banatu, po povlačenju Turaka iz tih krajeva sredinom 18. veka, bavili su se zemljoradnjom i bili dobrostojeći seljaci. Albert je rođen 1936. u Perlezu kraj Titela. Film prati, ne samo sudbinu porodice Majer, već govori o složenim društveno-političkim događajima tokom Drugog svetskog rata i neposredno po stvaranju Titove Jugoslavije. Albert je, kao izbeglica iz komunističke Jugoslavije, sa 18 godina otišao u Nemačku, a potom 1962. sticajem srećnih okolnosti, u Ameriku. U Holivudu je skoro ceo radni vek proveo u kompaniji Panavižn koja pravi filmske kamere. Konstruisao je revolucionarnu Panavižn Panafleks kameru koja je tokom godina usavršavana i bila preteča današnje male i lagane digitalne kamere. Za svoje izume, Albert je dobio četiri nagrade Oskar u kategoriji tehničkih dostignuća, prvog još 1972. a zatim i dve nagrade EMI u istoj kategoriji. Proslavio se konstrukcijom tonske 35mm kamere za ručno i bešumno snimanje i patentom „penaglou“ za noćno snimanje. Živi u Holivudu i još uvek nije zaboravio Perlez i mukotrpno detinjstvo i ranu mladost u Vojvodini.

Fokus: Južna Amerika

22:30

Film: DIVLJI / The Wild Ones
Argentina, 2012, 123 min.
Režija: Alejandro Fadel
Uloge: Leonel Arancibia, Roberto Cowal, Sofia Brito, Martin Cotari
Festivali: Kan (Nagrada ACID), Sarajevo, Varšava

Pet tinejdžera na brutalan način pobegnu iz maloletničkog popravnog doma u argentinskoj provinciji. Zbog obećanog novog doma, njihovog sopstvenog, putuju peške, preko brda i dolina stotinama kilometara. Nose nešto malo zaliha i pušku. Love zbog hrane, pljačkaju kuće pored kojih prolaze, drogiraju se, kupaju u reci, međusobno se bore i vode ljubav.

 

02. mart

 

Evropa u Evropi

12:30

Film: TRNOVIT PUT / Hay Road
Portugal, Finska, 2011, 95 min.
Režija: Rodrigo Areias
Uloge: Vitor Correia, Ines MarianaMoitas, Nuno Melo, Angelo Torres, Ivo Bastos
Festivali: Karlove Vari

Godine 1908. sredovečni čovek sazna da mu je brat ubijen, te krene da osveti njegovu smrt i sakupi raštrkano stado ovaca. Tokom putovanja iz Finske do Portugala, čovek ne mora da izbegava metke ili se upusti u dobronamernu svađu u salunu, kako bi mogla sugerisati vestern najava za film, ali može doći do nekih smirenih debata na različite teme koje su još uvek relevantne i posle sto godina.

 

Fokus: Južna Amerika

15:00

NOĆ NA ULI CI /Night Across the Street
Čile, Francuska, 2011, 115 min.
Režija: Raul Ruiz
Uloge: Christian Vadim, Sergio Hernandez, Valentina Vardas
Festivali: Toronto

Skicirajući sopstvene opsesije i sećanja, Raul Ruiz je podelio svoj izabrani imaginarni pejzaž u dva vremenska perioda. U sadašnjosti, njegov alter-ego Don Čelzo – samoproklamovan „čovek bez ideja“, koji je pred penzionisanjem – čeka svog ubicu. Osvrće se na svoj život kroz mladog sebe Rodoa, vragolastog mladića koji sparinguje sa svojim drugarima, ležerno šparta ulicama svog grada i odrasta robujući Long Džon Silveru i Betovenu.

 

Izabrani dokumentarci

17:30

Film: PESNICE PONOSA / Fists of Pride
Kanada, 2012, 64 min.
Režija: Hélène Choquette
Uloge: Pho Kyan, Saming Noi, Than Zaw Oo, Photha Htoo
Festival: Toronto – Hot Doks, Montreal – RIDM

U bokserskom kampu na tajlandsko-burmanskoj granici, deca, uglavnom ilegalnih radnika migranata, žive i treniraju za profesionalne borbe. PESNICE PONOSA prati Malog Tigra i njegove drugare borce dok ih tajlandski treneri pripremaju za godišnje takmičenje na Festivalu vode. Film otkriva njihove dnevne borbe u regionu gde su borilački sportovi oduvek bili stvar časti i novca. U opticaju su sve opklade, a dok rastu njihove nade da će dobiti novac od borbe, mladi bokseri razmišljaju šta bi pobeda mogla značiti njima i njihovim porodicama.

 

Fest predstavlja

20:00

NAJLEPŠA JE ZEMLJA MO JA / My Beautiful Country
Nemačka, Srbija, Hrvatska, 2012, 88 min.
Režija: Michaela Kezele
Uloge: Zrinka Cvitešić, Mišel Matičević, Danica Ristovski, Slavko Štimac, Andrija Nikčević
Festivali: Minhen, Montreal

Kosovo 1999. Srbi i Albanci su u ratu, NATO bombarduje Srbiju. Danica, mlada udovica sa dva sina, živi skromno boreći se da preživi. Dom joj je u selu koje je pretežno srpsko, blizu grada koji reka Ibar deli na srpski i albanski deo. Smrt njenog muža od strane Albanaca ostavilo je duboke tragove na porodicu. Mali Danilo od tada ne govori a Vlada je postao osobenjak koji sanja da ima bicikl. Da bi zaradio pare za njega, skače svakodnevno u Ibar i lovi ribu koju prodaje za siću vlasniku bakalnice. Iznenada Ramiz, ranjeni albanski vojnik OVK skloni se kod njih pred srpskim vojnicima. Danica ga, suprotno logici, primi i počne da leči, izlažući porodicu velikoj opasnosti. NATO bombardovanje traje i osiromašeni uranijum prouzrokuje nesagledive posledice.

 

Fokus: Južna Amerika

22:30

Film: POSLE LUCIJE / After Lucia
Meksiko, 2012, 102 min.
Režija: Michel Franco
Uloge: Tess Ia, Hernan Mendoza, Gonzalo Vega Sisto, Tamara Yazbek
Festivali: Kan, Solun

Šest meseci pošto mu je žena poginula u saobraćajnoj nesreći, Roberto i njegova kći tinejdžerka Alehandra odlaze iz Valarte u Meksiko Siti kako bi sredili život. Alehandra se mnogo brže snalazi u gradu od Roberta, ali ubrzo izaziva niske strasti kod svojih drugova iz razreda. Isuviše se stidi da kaže ocu o narastajućem maltretiranju u školi, ipak njeno ćutanje će, konačno, dovesti do strašne naplate.

 

 

 

03. mart

 

Evropa u Evropi

12:30

Film: KUMA / Kuma
Austrija, 2012, 93 min.
Režija: Umut Dağ
Uloge: Nihal Koldas, Begüm Akkaya, Vedat Erincin, Alev Irmak
Festivali: Berlin, Grac

Fatma živi sa mužem i šestoro dece u Beču, trudeći se da sačuva tradicionalne vrednosti i društveni prestiž porodice. Kad je Ajse, devetnaestogodišnja devojka iz turske provincije, izabrana da se uda za Fatminog sina, posebno prijateljstvo se razvije između te dve žene. Ali, uskoro je taj odnos stavljen na probu, jer se porodica suočava sa teškim udarom sudbine.

 

Evropa van Evrope

15:00

Film: IZDAJA / Betrayal
Rusija, 2012, 115 min.
Režija: Kirill Serebrennikov
Uloge: Franziska Petri, Dejan Lilić, Albina Dzhanabaeva, Arturs Skrastins
Festivali: Venecija, Solun

Čovek i žena, slučajni poznanici, saznaju da se njihovi supružnici međusobno zabavljaju. To otkriće ih navodi da učine stvari koje ne bi radili u prošlosti. Šta će preovladati – osećanje ljubomore ili strast? Šta izabrati – osvetu ili oproštaj? Protagonisti traže nešto na čemu bi izgradili novi život. Ali to nije lako: svaka njihova akcija je uslovljena činjenicom neverstva, a to neverstvo ima sopstvenu logiku. Sledi niz neočekivanih obrta….

 

Panorama svetskog filma

17:30

Film: VAĐDA / Wadjda
Saudijska Arabija, Nemačka, 2012, 97 min.
Režija: Haifaa Al Mansour
Uloge: Reem Abdullah, Waad Mohammed,Sultan Al Assaf, Ahd
Festivali: Venecija

Vađda je desetogodišnja devojčica koja živi u predgrađu Rijada, glavnog grada Saudijske Arabije. Mada živi u konzervativnom svetu, Vađda obožava zabavu, preduzimljiva je i stalno pomera granice onog za šta misli da će proći ne kažnjeno. Posle tuče sa svojim prijateljem Abdulahom, dečakom iz susedstva sa kojim ne želi da se igra, Vađda vidi divan zeleni bicikl na prodaju. Očajnički želi bicikl zbog namere da pobedi Abdulaha u trci. Ali, njena majka joj to ne dozvoljava, bojeći se reperkusija društva koje bicikl vidi kao opasnost po devojačku čednost. Zato Vađda odluči da pokuša i sama nađe novac….

 

Panorama svetskog filma

20:00

Film: KAMION / Camion
Kanada, 2012, 95 min.
Režija: Rafael Ouellet
Uloge: Julien Poulin, Patrice Dubois, Stéphane Breton, Luc Mills
Festivali: Karlove Vari (Najbolja režija, Nagrada Ekumenskog žirija), Solun

Žermen je kamiondžija celog života. Posle saobraćajnog udesa u kome je prouzrokovao smrt jedne žene, svet mu se ruši jer je preplavljen osećanjima krivice i žalosti koje ga odvajaju od volana. Njegovo stanje ubrzo počinje da brine mlađeg sina Semjuela, koji privremeno napušta posao domara u Montrealu, u nameri da nađe u Novom Brunsviku, starijeg brata, lutalicu Alena, nadajući se da će se zajedno vratiti u rodni grad i ocu pružiti podršku. Okretajući porodičnu prošlost naglavačke, Žermen i njegovi sinovi otkrivaju težak put koji je izneo na videlo ono što je nekada povezivalo njihove živote i što im daje nadu za buduće dane.

Fokus: Južna Amerika

22:30

Film: PSEĆE MESO / Dog Flesh
Čile, Francuska, Nemačka, 2012, 82 min.
Režija: Fernando Guzzoni
Uloge: Alejandro Goic, Amparo Noguera, Maria Gracia Omegna, Alfredo Castro
Festivali: San Sebastijan (Nagrada režiseru debitantu), Manhajm-Hajdelberg

PSEĆE MESO se bavi složenim periodom u životu Alehandra (55 godina), usamljenog, krhkog i nepredvidivog čoveka skrhanog neljudskim ponašanjem u tajanstvenoj prošlosti. To je priča o čoveku koji traga za novim identitetom, ali koje biva izgubljen među sopstvenim duhovima i opsesijama, o čoveku koji započne opasno da se otkriva i čija je percepcija realnosti izvitoperena. Film smešta priču u 2012. a bavi se krvnikom iz perioda Pinočeove diktature, dok se trudi da predefiniše i da smisao svom postojanju.

Komentari