[30. BDŽF] Domaća premijera dokumentarca o Čarlsu Lojdu

U okviru pratećeg programa 30. Beogradskog džez festivala održaće se beogradska premijera jednog najzanimljivijih dokumentarnih filmova iz domena džeza u aktuelnoj svetskoj produkciji – „Strele u beskonačnost“ u režiji i produkciji Doroti Dar i Džefrija Morsa. Ovo ostvarenje, o velikanu džeza Čarlsu Lojdu, je u poslednjih godinu dana doživeo svoje prikazivanje na vodećim festivalima džeza i dokumentarnog filma, kao i dobio prvu nagradu na prošlogodišnjem festivalu džez filmova u Kanzas Sitiju. Ulaz na projekciju je besplatan, a naša publika imaće priliku da čuje Lojda i njegov Kvartet, 27. oktobra od 19:30 č u Domu sindikata, gde će u završnici 30. BDŽF izvesti novi program “Wild Man Dance Suite“.

 
Film „Strele u beskonačnost“ (“Arrows Into Infinity”) predstavlja dokumentarni portret Čarlsa Lojda, putujući kroz vreme uz sećanja slavnog umetnika i njegovih saboraca i brojne arhivske zapise – od snimaka seksteta Kenonbola Ederlija i Lojdovog legendarnog kvarteta sa Kitom Džeretom, do danas. To je priča o muzičkim otkrićima i uspesima, povlačenju u njedođiju i velikom povratku, koja se neumitno prepliće sa važnim epizodama iz istorije džeza. U filmu govore: Herbi Henkok, Robi Robertson, Džek Didžonet, Ornet Kolmen, Don Voz, Džon Denzmor, Džejson Moran, Stenli Krauč, Manfred Ajher, Majkl Kuskuna… Slikarka i vizuelna umetnica Doroti Dar (Dorothy Darr) izlagala je svoje radove, dobijala brojne nagrade, i njena dela se nalaze u privatnim kolekcijama širom sveta. Ovo je njen četvrti dokumentarni film o Lojdovom životu i delu. Producent i montažer Džefri Morz (Jeffery Morse) je osnivač multimedijske kuće Deepfield, Inc, koja dizajnira, producira i implementira vebsajtove, video i interaktivnu multimediju. Dobitnik je nagrada na festivalima Yosemite i Mountain. Film traje 113 minuta.

Čarls Lojd je živa ikona džeza, jedan od najvećih lidera i improvizatora svih vremena, nepresušni mislilac i inovator. Žestina njegovih improvizacija i zanimanje za spajanje džeza sa nezapadnim muzičkim stilovima etablirali su ga kao jednu od ključnih figura u širenju i unapređenju ove umetnosti. Ove godine, Nacionalna zadužbina za umetnost dodelila mu je titulu „Džez majstora“, najznačajnijeg federalnog priznanja za džez umetnike. Takođe, prošlog meseca mu je posebno priznanje ukazao i Monterej džez festival, dodeljujući mu titulu „Džez legende“, na ceremoniji koju je vodio Herbi Henkok. Na ovom velikom međunarodnom festivalu, Lojd je predstavio nekoliko aktivnih projekata, a posetiocima manifestacije je dva puta prikazan dokumentarni film o Lojdovom životu, „Strele u beskonačnost.“ Film je dobio prvu nagradu na prošlogodišnjem festivalu džez filmova u Kanzas Sitiju.

Komentari