3. Festival američkog nezavisnog filma: IndieBelgrade 2017.

Organizacija: Dom omladine Beograda & Super Films Int, uz podršku Ambasade SAD u Beogradu

Cena ulaznice: 250 dinara

Festival američkog nezavisnog filma biće održan po treći put u Domu omladine Beograda, a ove godine u fokusu je najveća ikona nezavisnog filma – Dejvid Linč.

Publika će imati ekskluzivnu priliku da po prvi put u Beogradu vidi hipnotički dokumentarac “DEJVID LINČ – UMETNIČKI ŽIVOT”, premijerno prikazan u Veneciji, u kome veliki autor sugestivno pripoveda o svom detinjstvu, fantazmagorijama i umetničkom sazrevanju. Posveta Linču biće upotpunjena projekcijom filma“BUĐENJE LILIT ” (Lilith’s Awakening), Monike Demeš, horora čiji je umetnički supervizor upravo ovaj veliki reditelj. Snimljen u Ajovi, ovaj “linčovski” crno-beli rimejk Drakule, nas “plaši onim za čim žudimo”.

 

Ovogodišnji festival „IndieBelgrade“ nas vodi i u onu drugu Ameriku, van velikih gradova, gde često još uvek živi “stari duh” velikih prostranstava i običnih ljudi, jake volje i nade, ali i potisnutih osećanja.

Upravo je takav film i našeg ovogodišnjeg gosta Vejna Robertsa koji otvara Festival – „KEJTI KAŽE ZBOGOM“ (Kathie Says Goodbye). Prikazana u Torontu i Roterdamu, ova sugestivna drama o sedamnaestogodišnjoj prostitutki iz malog šoferskog svratišta u Arizoni, otkriva nam u glavnoj ulozi novu Spilbergovu muzu Oliviju Kuk.

Reditelj Vejn Roberts je upravo završio snimanje novog filma sa Džoni Depom, tako da će put od nezavisnog filma prema Holivudu, biti tema njegove majstorske radionice za studente, ljubitelje filma i sve zainteresovane.

 

Film “PRIČE IZ ZAPADNE VIRDŽINIJE” (West Virginia Stories) Prestona Pitersona i Džejsona Boeša postavlja pitanja moralnog integriteta sredine u pozadini jednog zločina u malom gradu, a festivalski miljenik i pobednik festivala u Los Anđelesu, Dejv Bojl se vraća sa svojom krimi-slagalicom „ČOVEK IZ RINA” (Man from Reno), punom atmosfere i sa već tradicionalnim japanskim likovima. Radnja prati krimi spisateljicu u epicentru misterije oko jednog stvarnog ubistva u San Francisku.

 

Još jedan triler koji ima i svoju lirsku notu, “PRAZAN METAK” (Dead Bullet) Erika Risea snimljen u pustinji oko Las Vegasa, može nam reći šta je najveća noćna mora jednog kockara. U filmu glumi još jedan dobar poznanik našeg festivala, akciona zvezda nezavisnog filma, Džon Ti Vuds.

 

Na kraju, za one „Indie” fanove koji ne mogu bez njujorške atmosfere, tu je i romantična komedija „LORA USVAJA MACU” (Laura Gets a Cat), Majkla Ferela o nemogućim ljubavima jedne ambiciozne spisateljice.

 

Predstavljamo vam najbolje od američkog nezavisnog filma od 28. septembra do 1. oktobra u Bioskopu Doma omladine Beograda!

 

Selektori: Hristina Hadžiharalabus & Radoslav Pavković

 

PROGRAM:

Četvrtak, 28. septembar, 21:00
KEJTI KAŽE ZBOGOM / KATIE SAYS GOODBYE
2016. / 88 min. / Režija: Vejn Roberts
Sedamnaestogodišnja konobarica (Olivija Kuk, Motel Bejts) iz šoferskog svratišta u Arizoni, krije mračnu tajnu kako skupiti novac za beg u novi život u San Francisku.
Autor će biti prisutan na otvaranju i posle filma odgovarati na pitanja gledalaca.
Festivali: Toronto, Roterdam. 

Petak, 29. septembar, 19:00
BUĐENJE LILIT / LILITH’S AWAKENING
2016. / 80 min. / Režija: Monika Demeš
Horor-poema o Lusi, ženi koja prigrljava tamnu stranu, kako bi izašla iz seksualne depresije. Film nastao pod umetničkom supervizijom Dejvida Linča.

Petak, 29. septembar, 21:00
DEJVID LINČ – UMETNIČKI ŽIVOT / DAVID LYNCH – THE ART LIFE
Dokumentarac / 2016. / 90 min. / Režija: Nik Barns, Džon Ngajen i Olivija Nergard-Holm
Veliki umetnik nas vodi na intimno putovanje kroz svoju nepoznatu stranu: odrastanje, slikarstvo, prve filmove. Obavezno za sve koji bi da se uhvate u koštac sa slagalicom zvanom Linč!
Festivali: Venecija, Toronto, Roterdam, Karlove Vari

Subota, 30. septembar, 12:00
Majstorska radionica reditelja Vejna Robertsa, koji je upravo završio snimanje filma sa Džoni Depom, o svom umetničkom putu od nezavisnog filma prema Holivudu.

Subota, 30. septembar, 19:00
LORA USVAJA MACU / LAURA GETS A CAT
2017. / 83 min. / Režija: Majkl Ferel
Lora, nezaposlena spisateljica, u Njujorku pokušava da žonglira između dosadnog dečka, romanse sa umetnikom i svakodnevnih spisateljskih sanjarenja. 


Subota, 30. septembar, 21:00
ČOVEK IZ RINA / MAN FROM RENO
2014. / 110 min. / Režija: Dejv Bojl
Finčerovska misterija jednog ubistva spojiće šerifa iz malog grada, japansku krimi spisateljicu i putnika iza čijeg će nestanka ostati mnogo pitanja i jedan kofer.
Nominovan za nagradu Džon Kasavetis

Nedelja, 01. oktobar, 19:00
PRIČE IZ ZAPADNE VIRDŽINIJE / WEST VIRGINIA STORIES
2016. / 88 min. / Režija: Preston Piterson, Džejson Boeš
Omnibus pastorala o maloj sredini  koja živi i čuva svoj integritet u pozadini jednog zločina.

Nedelja, 01. oktobar, 21:00
PRAZAN METAK / DEAD BULLET
2016. / 89 min. / Režija: Erik Rise
Lirski triler o kockaru koji zbog jedne žene šalje izazov sudbini i prodaje ukradene žetone iz kazina u Las Vegasu beskrupuloznim kriminalcima.

Komentari