23. FESTIVAL AUTORSKOG FILMA NA BIS

Zbog velikog interesovanja publike za filmove na 23. Festivalu autorskog filma, u nedelju 3. decembra u Bioskopu Doma omladine Beograda biće održane dodatne projekcije. U okviru programa Festival autorskog filma na bis, prikazuje se šest filmova koji su bili među najgledanijim ostvarenjima na ovogodišnjem programu.

Ulaznice su u prodaji na Blagajni Doma omladine Beograda i preko EVENTIM mreže.

 

10:30

Film: PROJEKAT FLORIDA, SAD, 115′

Org: The Florida Project

Režija: Sean Baker

Uloge: Willem Dafoe, B. Prince, V. Cotto

Film prati šestogodišnju Muni i njenu buntovnu majku Hali tokom jednog leta. Muni i Hali žive od nedelje do nedelje u „Čarobnom Dvorcu”, jeftinom motelu kojim upravlja Bobi, ispod čije se grube spoljašnosti krije osoba puna topline. Uprkos surovoj okolini, energična i puna entuzijazma Muni uspeva da svaki dan ispuni avanturama i nestašlucima, zajedno sa svojim prijateljima. Međutim, devojčica ne zna kakve žrtve podnosi njena majka, na šta je prinuđena, kako bi mogla da ih izdražava.

Šon Bejker je američki pisac i reditelj igranih filmova, dobitnik je Spirit nagrade za ostvarenje Zvezdica (2012). Film Projekat Florida predstavlja veoma emotivan i dirljiv osvrt na detinjstvo.

Ulaznica: 150 dinara

12:45

Film: ČOVEK OD INTEGRITETA, IRN; 117′

Org: Lerd

Režija: Mohammad Rasoulof;

Uloge: R. Akhlaghirad, S. Beizaee, N. Adabi

Reza (35), daleko od zbrke urbanog života, vodi jednostavan život sa ženom i sinom radeći na svojoj farmi zlatnih ribica u zabačenom selu u severnom Iranu. U blizini, privatna kompanija koja je bliska vlastima preuzela je kontrolu nad skoro svim aspektima regionalnog života. Zbog mahinacija njenih akcionara, koji su za sebe prigrabili sav novac i moć, lokalni farmeri i mali preduzetnici ostali su bez svojih sredstava i poseda. Reza teži da se odupre ovim uticajima i sačuva svoju farmu u borbi protiv korupcije.

Ulaznica: 150 dinara

15:00

Film: FOKSTROT, ISR, CHE, DEU, FRA; 108′

Org: Foxtrot

Režija: Samuel Maoz

Uloge: L. Ashkenazi, S. Adler, Y. Shiray

Porodična tragedija komponovana u tri čina: u prvom, vidimo Majkla i Dafnu skrhane, kada dobiju vest da im je sin Jonatan poginuo na vojnom položaju. U drugom, pratimo samog Jonatana na opasnom kontrolnom punktu u pustinji, svedoci smo njegovih nedoumica, strahova, odnosa prema ocu. U trećem činu, vraćamo se roditeljima šest meseci nakon pogibije sina – te tragedije kojoj je, pokazaće se, nehotice doprineo i njegov otac…

Samuel Maoz je izraelski pisac i reditelj, dobitnik “Zlatnog lava” za film Liban 2009. Fokstrot je njegovo poslednje ostvarenje, film koji prikazuje tragični ples čoveka i njegove sudbine. Priča o ocu i sinu, koji, uprkos daljini i razdvojenosti, menjaju sudbine jedan drugome.

Ulaznica: 200 dinara

17:00

Film: HEPIEND, FRA, AU, DEU;107′

Org: Happy End

Režija: Michael Haneke

Uloga: I. Huppert, J. Trintignant, M. Kassovitz

Drama o imućnoj francuskoj porodici koja živi „pod staklenim zvonom“ u severnoj Francuskoj, nesvesna ljudske bede koja je prisutna u migrantskim kampovima oko lučkog grada Kale, nekoliko kilometara od njihovog doma.

Iako se Jean-Louis Trintignant povukao iz sveta filma 2003, on isključivo prihvata angažmane na poziv Mihael Hanekea. On smatra da je Haneke najvažniji živi reditelj i kaže kako bi glumio za njega u bilo kom filmu, bilo kakvu ulogu. Haneke vidi Trintignant-a kao jednog od ličnih favorita svih vremena, rame uz rame sa Marlon Brandom.

Ulaznica: 300 dinara

19:00

Film: STARATELjSTVO, FRA, 93′

Org: Jusqu’à la garde;

Režija: Xavier Legrand;

Uloge: L. Drucker, D. Ménochet, T. Gioria

Propali brak Mirijam i Antoana Besona vodi do žestoke borbe za starateljstvo nad sinom koji je u centru ovog sukoba. Njihov sin Žilijan u pismu opisuje svog oca Antoana kao nasilno čudovište, ali Antoan se na sudu predstavlja kao mirna i staložena osoba. Uprkos Mirijaminim zahtevima za isključivo starateljstvo, sudija dodeljuje zajedničko starateljstvo nad Žilijanom…

Ksavijer Legrand je francuski glumac, pisac i reditelj, školovao se u

Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu, a za svoj kratki film Just Before Losing Everything (2013) nominovan je i za Oskara. Film Starateljstvo (2017) je njegov prvi igrani film, bolan i složen porodični košmar na temu zlostavljanja.

Ulaznica: 300 dinara

21:00

Film: BEZ LjUBAVI, RU, FRA, 128′

Org: Nelyubov

Režija: Andrey Zvyagintsev

Uloge: M.Spivak, A. Rozin, V. Shmykova

Boris i Ženja prolaze kroz proces razvoda braka. Konstantno se svađaju, i pokušavaju da prodaju stan, ali su već krenuli da se pripremaju za novi život: Boris sa svojom mladom i trudnom devojkom, a Ženija sa svojim bogatim ljubavnikom, koji želi da se oženi. Oni ni ne pomišljaju na svog dvanaestogodišnjeg sina Aljošu, sve dok ne nestane.

Zvjagincev, reditelj, smatra Fjodora Dostojevskog vrlo važnom figurom koja ga je vodila kroz život. Verovatno je i zato preispitivanje porodice u ovom filmu tako sugestivno i sveobuhvatno.

 Ulaznica: 300 dinara

Komentari