21. FESTIVAL AUTORSKOG FILMA

21. Festival autorskog filma, tradicionalna gradska manifestacija za ljubitelje filma i publiku koja želi da proširi svoje horizonte, ove godine se održava od 26. novembra do 6. decembra na više bioskopskih lokacija u Beogradu. Kultni filmski festival predstaviće publici zanimljive filmove koji pokazuju nove tokove u autorskom filmu. U glavnom programu festivala naći će se ostvarenja sa prestižnih svetskih filmskih festivala.

Raznovrstan program, predvodi pobednik 72. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji – debitantsko ostvarenje „Iz daleka” (Desde allá) venecuelanskog režisera Lorenca Vigasa. U fokusu filma je priča o prijateljstvu koje nastaje između predstavnika više klase Armanda i mladića sa problematičnom prošlošću.

Tradicija predstavljanja novih filmova reditelja koje publika festivala voli i odlično poznaje, nastavlja se i ove godine. Prvi u nizu potvrđenih filmova 21. Festivala autorskog filma je vanserijski dokumentarno-igrano-esejistički film „Frankofonija” Aleksandra Sokurova, koji donosi priču o Drugom svetskom ratu i ulasku fašista u Pariz.

Festival se održava na više lokacija u gradu: Domu omladine Beograda, Dvorani Kulturnog centra Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke (Kosovska 11) i Zgradi Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 1), Domu kulture Studentski grad i bioskopu „Fontana“.

Ostvarenja koja će biti prikazana na 21. Festivalu autorskog filma drugačija su od većine filmova sa redovnog bioskopskog reperotoara – ne teže pukoj zabavi, već traganju za dubljom, istinitijom i kompleksnijom slikom današnjeg sveta i čoveka. Prateći program u Dvorani kulturnog centra Beograda je celina „Bande a part” u selekciji Vladimira Perišića.

Drugu godinu za redom, u okviru 21. Festivala autorskog filma održaće se edukativni program „Balkan Film Connection”, koji vodi reditelj Stefan Arsenijević. Program je namenjen studentima i mladim profesionalcima Jugoistočne Evrope, sastoji se iz niza radionica, predavanja, diskusija i projekcija, sa fokusom na proširivanje specifičnih praktičnih znanja vezanih za film, uspostavljanje čvršće saradnje mladih filmadžija u regionu i otvaranje ka međunarodnoj sceni.

 

PROGRAM U DOMU OMLADINE BEOGRADA

Cene ulaznica: 150 dinara i 250 dinara

Velika sala – četvrtak, 26. novembar, 10:00
Film: IZ DALJINE

GLAVNI PROGRAM
Venecija 2015 – Zlatni lav za najbolji film
Originalni / međunarodni naziv: Desde alla / From Afar
Režija: Lorenzo Vigas
Scenario: Lorenzo Vigas, Guillermo Arriaga
Uloge: Alfredo Castro, Luis Silva, Jericó Montilla, Catherina Cardozo
Direktor fotografije: Sergio Armstrong
Montaža: Isabela Monteiro de Castro
Zemlja produkcije: Venecuela, Meksiko
Trajanje: 95 min
Jezik: španski
Armando je imućan, sredovečan čovek koji mami mlade momke u svoj dom uz pomoć novca, ne želeći da ih dodiruje, već samo da ih posmatra iz daljine. Upoznaje Eldera, zgodnog tinejdžera koji ga na neobičan način fascinira i privlači, bez obzira na svoju nasilnu i grubu prirodu. Iz finansijskih razloga, Elder nastavlja da posećuje Armanda i iz njihovog odnosa počinje da se rađa neočekivana intimnost.
,,Veoma me je privukla zamisao da napravim film o čoveku koji se bori sa svojim nemirima, pokušavajući da se suprotstavi sopstvenoj nemoći u emocionalnom povezivanju sa drugima. U njemu se pali iskra onog trenutka kada ugleda mladog Eldera kojim ubrzo postaje opsednut… Ali da li se iluzija može pretočiti u realnost?’’ (Lorenzo Vigas)

Velika sala – petak, 27. novembar, 10:00
Film: ZAGRLJAJ ZMIJE

Originalni / međunarodni naziv: El abrazo de la serpiente / Embrace of the Serpent
Režija: Ciro Guerra
Scenario: Ciro Guerra, Theodor Koch-Grunberg
Uloge: Nilbio Torres, Jan Bijvoet, Antonio Bolivar
Zemlja produkcije: Kolumbija, Venecuela, Argentina
Trajanje: 125 min
Jezik: španski, portugalski, nemački, katalonski
Epska priča o prvom kontaktu, susretu, zbližavanju, izdaji i prijateljstvu između Karamakate, amazonskog šamana, poslednjeg preživelog u svom narodu, i dva naučnika koji su putovali kroz kolumbijski Amazon tokom prošlog veka u potrazi za lekovitom i retkom biljkom…
Film je inspirisan stvarnim zapisima dva istraživača Teodora Koha – Grunberga i Ričarda Evana Šultsa. Mladi kolumbijski reditelj Ciro Guera zelene amazonske prašume pretvorio je crno-beli svet, snimljen na 35mm traci. Vizualno očaravajući, Zagrljaj zmije istražuje čoveka, prirodu i razorne moći kolonijalizma.

Velika sala – petak, 27. novembar, 13:30
Film: AFERIM!

Berlin 2015 – Srebrni medved za režiju
Lisabon, Sofija – nagrada za najbolji film
Tribeka
Originalni / međunarodni naziv: Aferim!
Režija: Radu Jude
Scenario: Radu Jude, Florin Lazarescu
Uloge: Teodor Corban. Mihai Comanoiu, Cuzin Toma
Direktor fotografije: Marius Panduru
Montaža: Katalin Kristutiu
Zemlja produkcije: Rumunija, Bugarska, Češka, Francuska
Trajanje: 108 minuta
Jezik: rumunski

Istočna Evropa, 1835. godine. Žandar Kostandin i njegov sin krežu u poteru za ,,ciganskim robom” koji je pobegao od svog gospodara, a sumnja se da je imao i ljubavnu aferu s gospodarevom ženom. Tokom potere oni sreću ljude različitih nacionalnosti i verovanja: Turke i Ruse, hrišćane i Jevreje, Rumune i Mađare… Svi oni imaju predrasude jedni prema drugima, kao teret nasleđa koje se prenosilo s generacije na generaciju. Čak i kada pronađu odbeglog roba, avantura je daleko od kraja…
Aferim predstavlja i danas aktuelnu parabolu Evrope u vremenu kasnog feudalizma, kako je ovaj period prikazan kroz istorijska dokumenta i narodne pesme. U maniru balkanskog vesterna film oslikava društvenu hijerarhiju i položaj čoveka čija je individualnost sputana u sistemu društvenih stega.

Velika sala – petak, 27. novembar, 15:30
Film: CHEVALIER

London 2015 – nagrada za najbolji film
Sarajevo 2015 – specijalno priznanje žirija, Srce Sarajeva za najboljeg glumca
Hamburg, Lokarno, Toronto
Originalni / međunarodni naziv: Chevalier
Režija: Athina Rachel Tsangari
Scenario: Efthymis Filippou, Athina Rachel Tsangari
Uloge: Giannis Drakopoulos, Kostas Filippoglou, Yiorgos Kendros
Direktor fotografije: Christos Karamanis
Montaža: Yorgos Mavropsaridis
Zemlja produkcije: Grčka
Trajanje: 99 min
Jezik: grčki
Usred Egejskoj mora, šestorica pecaroša plove luksuznom jahtom, započinjući u jednom trenutku igru. Tokom igre, doći će do merenja, upoređivanja. Od prijatelja će nastati rivali, a rivali će postati gladni za uspehom. Na kraju putovanja, kada se igra završi, muškarac koji pobedi biće najbolji. I on će nositi na svom najmanjem prstu pobednički prsten „Chevalier”.
Atina Rahel Cangari nakon filma The Capsule, sa isključivo ženskom glumačkom postavom, odlučila je da istraži drugu stranu i odnose moći koji postoje između muškaraca. Cangari je uspela da napravi film koji je istovremeno neodoljiva komedija i duboko uznemirujuće svedočanstvo o strahovima i slabostima savremenog društva.

 

Velika sala – petak, 27. novembar, 19:30
Film: IZ DALJINE

Velika sala – petak, 27. novembar, 22:00
Film: 1001 NOĆ: PRVI DEO – NESPOKOJAN

Kan 2015 – Petnaest dana autora
Sidnej – Gran  pri
Minhen
Originalni / međunarodni naziv: As Mil e Uma Noites: Volume 1, O Inquieto / Arabian Nights: Volume 1 – The Restless One
Režija: Miguel Gomes
Scenario: Miguel Gomes, Mariana Ricardo, Telmo Churro
Uloge: Crista Alfaiate, Dinarte Branco, Carloto Cotta
Direktor fotografije: Sayombhu Mukdeeprom
Montaža: Telmo Churro
Zemlja produkcije: Portugal, Francuska, Nemačka, Švajcarska
Trajanje: 125 minuta
Jezik: portugalski
Portugal je zemlja u krizi. Jedan režiser posvetio se novom filmu, ali ne uspeva da pronađe smisao u svom radu. Kukavički odlučuje da pobegne, ostavljajući mladu i lepu Šeherezadu da preuzme njegovu ulogu. Sa hrabrošću i entuzijazmom, ona pokušava da promeni svoju sudbinu, neprekidno zabavljajući kralja svojim pričama. Kako noći prolaze, iz nemira se rađa potištenost, ali zatim dolazi do opčinjenosti…

U prvom epu Migela Gomeša, Šeherezada priča o nemirima koji potresaju zemlju. Dokumentarni snimci o ljudima koji protestuju zbog zatvaranja fabrike za brodogradnju, priča o životima ljudi bez posla, o čoveku koji se suočava sa infekcijom, stilizovane scene putovanja političara i lobista – sve ovo formira mozaik pomoću koga režiser oslikava trenutno stanje svoje zemlje.

Velika sala – Subota, 28. novembar, 10:00
Film: PORODICA

Svetska premijera
Originalni / međunarodni naziv: Porodica / Family
Režija: Saša Radojević
Scenario: Saša Radojević
Uloge: Ana Stefanović, Milutin Milošević, Aleksandra Nikolić, Vanja Ejdus, Marina Marković, Nenad Jovanov, Radovan Miljanić, Ljuma Penov, Jelena Šušnjar, Boris Jager
Direktor fotografije: Dalibor Tonković
Montaža: Basquiera Pierrin
Muzika: Dobrica Višnjić
Zemlja produkcije: Srbija, 2015.
Trajanje: 78 min
Jezik: srpski
Ana, glumica koja živi u Berlinu, dolazi u Beograd da bi igrala u filmu “Država”. Posle susreta s prijateljicom Marinom, koja za svoj umetnički rad koristi kućne filmove jedne porodice, Ana počne da istražuje vlastitu porodičnu istoriju. Saznaje da je njen pokojni otac pre više decenija sa prijateljem Jovanom bio prisutan kada je devojka Ružica izvršila samoubistvo pod sumnjivim okolnostima. Ana pokušava da od majke i Jovana sazna nešto više o smrti Ružice, ali je policija upozorava da ne uznemirava Jovana, sada uglednu javnu ličnost. Sledeći tragove prošlosti, Ana se suočava sa skrivenim tajnama i sumnjom da je njen otac počinilac zločina…

“U filmu Porodica želeo sam da pokažem kako je preko kućnih filmova, privatne istorije, moguće rekonstruisati epohu. Vreme u kojem je celo ovdašnje društvo pristajalo na produženo detinjstvo karakteriše izrazita emotivnost i generacijska bliskost. S druge strane, taj društveni ugovor podrazumevao je beskrajni niz kompromisa i pristajanje na opsene koje plasira establišment. Pored svetlih senki prošlosti, u filmu Porodicapojavljuju se i tamne senke prošlosti bez čijeg razrešenja je težak izlazak iz močvarnog okruženja. Kućni filmovi, triler i performans – ključni su reperi ovog filma”. (Saša Radojević)

Velika sala – Subota, 28. novembar, 13:30
Film: PROJEKAT STOLEĆA

Roterdam 2015 – Zlatni tigar
Buenos Aires, Jerusalim, Sarajevo
Originalni / međunarodni naziv: La obra del siglo / The Project Of The Century
Režija: Carlos Quintela
Scenario: Abel Arcos, Carlos Quintela
Uloge: Mario Balmaseda, Leonardo Gascón, Mario Guerra
Direktor fotografije: Marcos B. Bohórquez
Montaža: Yan Vega
Zemlja produkcije: Argentina, Kuba, Nemačka, Švajcarska
Trajanje: 100 min
Jezik: španski
Zbog teške situacije koja je zadesila Kubu, tri čoveka primorana su da žive zajedno. Sin Leo, otac Rafael i deda Oto našli su se u situaciji u kojoj nije nimalo lako uskladiti se. Oto, već starac, vezan za svoje materijalne stvari kojih i nema mnogo, Rafael, nezaposlen i bez ikakvih izgleda za napredovanje i Leo koji se nakon raskida sa devojkom vraća kući, moraju da nastave svoj život u emotivnoj i finansijskoj izolaciji…
Kvintelova dokumentarno – igrana priča o kubanskoj porodici koja deli razočarenja i žal za prošlim vremenima, nedvosmisleno prikazuje frustracije i poteškoće ljudi različitih generacija koji su primorani tu da žive. Inspiracija za film bio je ambiciozan projekat Sovjetskog Saveza i Kube o izgradnji nuklearne elektrane u Jarugi na Karibima, koji je prekinut padom Sovjetskog saveza, nakon čega su ostali pustoš i sablasno, nedovršeno naselje.

Velika sala – Subota, 28. novembar, 15:30
Film: ZEMLJA I SENKA

Kan 2015 – Zlatna kamera za najboljeg debitanta
Originalni / međunarodni naziv: La tierra y la sombra / Land and Shade
Režija: César Augusto Acevedo
Scenario: César Augusto Acevedo
Uloge: José Felipe Cárdenas, Haimer Leal, Edison Raigosa
Direktor fotografije: Mateo Guzmán
Montaža: Miguel Schverdfinger
Zemlja produkcije: Kolumbija, Francuska, Holandija, Čile, Brazil
Trajanje: 97 minuta
Jezik: španski
Farmer Alfonso je već star čovek u trenutku kada nakon dvadeset godina odluči da se vrati kući. Njegova porodica pokušava da preživi na plantažama trske, ali borba protiv prirode uzela je svoj danak – Alfonsovog teško obolelog sina Džerarda. Alfonso je ponovo sa ženom sa kojom je nekada živeo, sa svojom snajom i unukom, pokušava da ispravi svoje greške, ali to nije lak zadatak u zemlji prašine, bede i propasti.
,,Ovaj film je nastao iz ličnog bola”, priznaje reditelj Cezar Avgusto Aćevedo. ,,Kada sam počeo da pišem scenario, moja majka je već bila umrla, a moj otac je bio duh. Upravo zato što nisam bio u stanju da iznedrim sećanja, bio sam osuđen na to da ih zauvek izgubim”. Baveći se izbliza porodičnim vezama, Aćevedo se vraća svojim korenima. Njegova priča često prikazuje bez reči, samo kroz simboličke slike (koje često asociraju i na svetlo-tamne kontraste kompozicija Hristovog stradanja na platnima velikih majstora).

Velika sala – Subota, 28. novembar, 17:30
Film: FATIMA

Kan 2015 – Petnaest dana autora
Originalni / međunarodni naziv: Fatima / Fatima
Režija: Philippe Faucon
Scenario: Philippe Faucon
Uloge: Zita Hanrot, Mehdi Senoussi, Yolanda Mpele
Direktor fotografije: Laurent Fenart
Montaža: Sophie Mandonnet
Zemlja produkcije: Francuska
Trajanje: 79 min
Jezik: francuski, arapski
Fatima je samohrana majka sa dve ćerke, petnaestogodišnjom buntovnom Suad i tri godine starijom Nesrin, koja je započela studije medicine. Fatima slabo govori francuski jezik. Zbog toga je jako frustrirana, jer to dovodi do niza nesporazuma u njenoj svakodnevnoj komunikaciji sa ćerkama. Ona radi kao čistačica, želja joj je da ćerkama pruži najbolju moguću budućnost. Jednog dana, ona pada niz stepenice. U nemogućnosti da radi, počinje da zapisuje na arapskom sve što je do tada bilo nemoguće da kaže na francuskom jeziku…
Inteligentan, osetljiv, dostojanstven i bez sažaljenja, Fatima upućuje na stvarnost koja nas okružuje, a koje nismo svesni. Fukon je film počeo kao adaptaciju Priere la Lune – kratke zbirke pesama i drugih spisa Fatime Elaioubi, koja je iz Severne Afrike emigrirala u Francusku sa mužem, vremenom učeći novi jezik.

Velika sala – Subota, 28. novembar, 19:30
Film: ŠAULOV SIN

GLAVNI PROGRAM
Kan 2015. – Grand pri žirija, nagrada FIPRESCI međ. žirija kritike Toronto, Hamburg, London, Stokholm, Sarajevo
Originalni / međunarodni naziv: Saul fia / Son Of Saul
Režija: László Nemes
Scenario: László Nemes, Clara Royer
Uloge: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn
Direktor fotografije: Mátyás Erdély
Montaža: Matthieu Taponier
Zemlja produkcije: Mađarska
Trajanje: 107 minuta
Jezik: mađarski
Oktobar 1944, Aušvic-Birkenau. Šaul Aušlander jedan je od zatočenih mađarskih Jevreja koji su izolovani iz logora zbog surovog zadatka pomaganja nacističkoj mašineriji velikih istrebljenja. Tokom rada u jednom od krematorijuma, Šaul otkriva leš dečaka koga smatra za svog sina. Kako njegova grupa planira pobunu, Šaul odlučuje da izvrši nemoguć zadatak – da spasi telo deteta od plamena, pronađe rabina i priredi dečaku dostojnu sahranu.

Laslu Nemešu ovo je debitantski film kojim je zabeležio ogroman uspeh, a sa dve nagrade u Kanu – nagradom međunarodnog žirija kritike FIPRESCI i Gran prijem žirija, već se istakao kao jedan od vodećih predstavnika mađarskog talasa mladih reditelja. ,,Naš cilj bio je da primenimo potpuno drugačiji pristup od uobičajenog istorijskim dramama koje karakterišu ogroman obim i naracija iz više perspektiva”, ističe reditelj. ,,Ovaj film ne prikazuje holokaust, već jednostavnu priču jednog čoveka koji se našao u teškoj situaciji u ograničenom prostornom i vremenskom okviru.”

Velika sala – Subota, 28. novembar, 22:00
Film: PORODICA

Velika sala – nedelja, 29. novembar, 10:00
Film: ŠAULOV SIN

Velika sala – nedelja, 29. novembar, 13:30
Film: FATIMA

Velika sala – nedelja, 29. novembar, 15:30
Film: DŽEJMS VAJT

Sandens 2015 – Nagrada publike
Originalni / međunarodni naziv: James White
Režija: Josh Mond
Scenario: Josh Mond
Uloge: Christopher Abbott , Cynthia Nixon, Scott Mescudi
Direktor fotografije: Matyas Erdely
Montaža: Matthew Hannam
Zemlja produkcije: SAD
Trajanje: 85 minuta
Jezik: engleski
Džejms Vajt je problematični dvadesetogodišnjak rešen da preživi u divljem miljeu Njujorka. Dok on sve ozbiljnije ulazi u hedonističku fazu života, njegova majka bori se sa ozbiljnom bolešću. Džejms mora da odluči kome će se posvetiti u narednom periodu. Pritisak koji je sve veći nagoni ga da pronađe snagu u sebi…
Džoš Mond boji nam realnost osećajem zatočeništva. Situacija u kojoj su se mnogi našli pokazuje borbu između želje za slobodom i onim što se „očekuje od čoveka“.

Velika sala – nedelja, 29. novembar, 17:30
Film: AFERIM!

Velika sala – nedelja, 29. novembar, 19:30
Film: PLANINE MOGU DA ODU

Kan 2015 – Glavni takmičarski program
San Sebastijan – Nagrada za najbolji evropski film
Čikago, Toronto
Originalni / međunarodni naziv: Shan he gu ren / Mountains May Depart
Režija: Jia Zhangke
Scenario: Jia Zhangke
Uloge: Zhao Tao, Zhang Yi, Liang Jingdong, Dong Zijian
Direktor fotografije: Nelson Lik-wai Yu
Montaža: Matthieu Laclau
Zemlja produkcije: Kina, Francuska, Japan
Trajanje: 131 minut
Jezik: mandarinski
Kina, 1999. godine. Poslednji dan u godini u rudarskom gradu Fenjang. Dva prijatelja se nadmeću za pažnju lepe Tao: Zang ima svoju firmu, dok je Lianzi rudar. Tao okleva, ali na kraju se odlučuje za bogatog Zanga. Nakon nekog vremena, Tao rađa sina koga otac naziva Dolar. Kada se par rastavi, Tao shvati da je za sina bolji život sa ocem. Vraća se kući kako bi pomogla Lianziju koji je ozbiljno bolestan. 2025. godine, već odrastao, Dolar studira u Australiji gde se preselio sa ocem. Više ne govori kineski i odavno je izgubio kontakt sa svojom majkom, ali jednog dana čuje pesmu koja mu zvuči veoma poznato…
Kroz tri vremenska perioda, autor nam daje upečatljivu sliku političkih, ekonomskih i socijalnih promena u Kini na početku novog milenijuma. Film nam dočarava nostalgiju režisera za vremenom kada ljude nije određivao novac, već druge vrednosti.

Velika sala – nedelja, 29. novembar, 22:00
Film: HRONIČNI

novembar 12, 2015GLAVNI PROGRAM
Kan 2015 – Nagrada za najbolji scenario
Čikago, Sarajevo
Originalni / međunarodni naziv: Chronic
Režija: Michel Franco
Scenario: Michel Franco
Uloge: Tim Roth, Robin Bartlett, Michael Cristofer
Direktor fotografije: Yves Cape
Montaža: Julio C. Perez IV
Zemlja produkcije: Meksiko, Francuska
Trajanje: 93 min
Jezik: engleski
David je medicinski brat koji radi sa smrtno obolelim pacijentima. Uspešan i posvećen svom zanimanju, razvija jake i čak bliske veze sa svakim pacijentom o kojem brine. Ali, van posla, David je bezuspešan, nespretan i povučen. Jasno je da mu je potreban svaki njegov pacijent jednako koliko i on njima.
Film se bavi temom smrti, odnosom pacijenta i staratelja i reakcijama porodice pacijenata u tim teškim okolnostima. Postavlja se pitanje, ko brine o negovateljima i ko su oni nakon smrti njihovih pacijenata? Ovo je Frankov drugi film nagrađen na Kanskom festivalu, pored filma Posle Lucije iz 2012.

Velika sala – ponedeljak, 30. novembar, 10:00
Film: POD ELEKTRIČNIM OBLACIMA

Berlin 2015 – Srebrni medved za kameru
Visbaden
Originalni / međunarodni naziv: Под электрическими облаками/ Under Electric Clouds
Režija: Aleksei Alekseivich German
Scenario: Aleksei Alekseivich German
Uloge: Louis Franck, Merab Ninidze, Viktoriya Korotkova
Direktor fotografije: Sergey Mikhalchuk, Evgeniy Privin
Montaža: Sergey Ivanov
Zemlja produkcije: Rusija, Ukrajina, Poljska
Trajanje: 138 minuta
Jezik: ruski
Ruska drama smeštena u 2017, tačno jedan vek nakon Oktobarske revolucije. Nadrealni svet u kojem suvišni ljudi besciljno lutaju upućuje na izbrisanu prošlost i neostvarenu budućnost. Prijatelji i rodbina više ne postoje, ideali su poništeni. U sedam veoma ličnih priča, reditelj kondenzuje duhovno stanje svoje države i nacije u snažnu poetsku parabolu.
U ovom ostvarenju German je još više istakao svoje prepoznatljive dijaloge pune apsurda i filozofskih debata. I mada u gotovo romanesknoj strukturi obuhvata bezbrojne slojeve postsovjetskog društva, Pod električnim oblacima najmanje liči na socijalnu dramu, jer se čitava radnja odigrava u osobenom svetu A. Germana u kojem deluju autonomni zakoni fizike i logike.“ (Izvestija)

Velika sala – ponedeljak, 30. novembar, 13:30
Film: HRONIČNI

Velika sala – ponedeljak, 30. novembar, 15:30
Film: FRANKOFONIJA

Venecija 2015 – Glavni takmičarski program
London
Originalni / međunarodni naziv: Francofonia
Režija: Alexander Sokurov
Scenario: Alexander Sokurov
Uloge: Louis-Do de Lencquesaing, Benjamin Utzerath, Johanna Korthals Altes
Direktor fotografije: Bruno Delbonnel
Montaža: Alexei Jankowski, Hansjorg Weissbrich
Zemlja produkcije: Francuska, Nemačka
Trajanje: 90 minuta
Jezik: francuski
Prošao je još jedan vek na Starom kontinentu… Velike armije udaraju na srce civilizacije i topovi ponovo uzimaju svoj danak. Usred masakra i ruševina našla su se veličanstvena umetnička dela na koja je potrošeno beskrajno ljudsko vreme i energija. Ona su sada ugrožena…
Aleksandar Sokurov oživljava priču o dvojici odvažnih ljudi koji rade zajedno kako bi sačuvali blago Luvra. On istražuje odnos između umetnosti i moći i pita se šta nam umetnost govori o nama samima, u samom srcu jednog od najrazornijih sukoba koje je svet ikada video.
„Radeći sa čuvenim direktorom fotografije B. Delbonelom, Sokurov oblikuje bogatu i raznovrsnu paletu tekstura i tonova koji neprekidno obnavljaju vizuelni užitak.“ (Variety)


Velika sala – ponedeljak, 30. novembar, 17:30

Film: ĐAVO (kratki dokumentarni)
Originalni / međunarodni naziv: The Devil
Režija: Jean-Gabriel Périot
Scenario: Jean-Gabriel Périot
Zemlja produkcije: Francuska
Trajanje: 7 min.
Jezik: engleski
Đavo je kratki dokumentarac koji kroz arhivske snimke praćene pesmama francuskog benda Bugars prikazuje život Afroamerikanaca i njihove borbe pedeseti h i šezdesetih godina dvadesetog veka. Politički osvešćeni, Afroamerikanci počinju da se bore za svoja prava, kako bi stavili do znanja da žive i postoje.
Pero se bavi problemom diskriminacije i etiketi ranjem stranaca kao đavola, rasuđivanjem i presuđivanjem samo na osnovu nečijeg izgleda.
 
+
 
Film: NEMAČKA MLADOST
Originalni / međunarodni naziv: Une jeunesse allemande/ A German Youth
Režija: Jean-Gabriel Périot
Scenario: Jean-Gabriel Périot
Zemlja produkcije: Francuska, Švajcarska, Nemačka
Trajanje: 92 min
Jezik: nemački, francuski
Godine 1960. u Zapadnoj Nemačkoj post-ratna generacija počinje da pokazuje bunt prema svojim roditeljima. Srameći se nacisti čke prošlosti , mladi pokušavaju da pronađu svoje mesto u društvu…
Dokumentarac o istoriji Bader-Majnhof grupe i slikama koje generiše ova priča. Film je u celosti satkan od već postojećih vizuelnih i zvučnih arhivskih materijala u cilju da gledaoca navede na razmišljanje o važnosti ovog revolucionarnog pokreta, kao i o uti caju koji je imala na današnje društvo.

Velika sala – ponedeljak, 30. novembar, 19:30
Film: BLAGO

Kan 2015 – Izvestan pogled – Talent nagrada žirija
Čikago, Karlovi Vari, Sarajevo, Toronto
Originalni / međunarodni naziv: Comoara / The Treasure
Režija: Korneliu Porumboiu
Scenario: Korneliu Porumboiu
Uloge: Toma Cuzin, Adrian Purcarescu, Corneliu Cozmei
Direktor fotografije: Tudor Mircea
Montaža: Roksana Sel
Zemlja produkcije: Rumunija
Trajanje: 89 minuta
Jezik: rumunski
Kosti vodi miran život, noću voli da čita priče svom šestogodišnjem sinu i tako ga uspavljuje. Njihova omiljena priča je o Robinu Hudu. Kosti sebe doživljava kao heroja, zaštitnika slabih i ugnjetavanih. Jedne večeri komšija mu poverava tajnu o zakopanom blagu u njegovom dvorištu i nudi mu da ukoliko pomogne u njegovom nalaženju, dobije polovinu. Iako skeptičan u početku, Kosti pristaje na ovu pustolovinu koja priređuje stalna iznenađenja kako junacima, tako i gledaocima ove priče.

Korneliu Porumboju jedan je od najcenjenijih režisera današnjice. Gotovo svi njegovi filmovi osvojili su internacionalne nagrade još od njegovog prvog ostvarenja 12:08 istočno od Bukurešta koje mu je donelo Zlatnu kameru u Kanu 2006. godine. Blago je duhovita, ali i buntovna priča, robinhudovski upravljena protiv današnjeg poretka u svetu kojim vlada jedan procenat bogatih.

Velika sala – ponedeljak, 30. novembar, 22:00
Film: DŽEJMS VAJT

Velika sala – utorak, 1. decembar, 10:00
Film: BLAGO

Velika sala – utorak, 1. decembar, 13:30
Film: PLANINE MOGU DA ODU

Velika sala – utorak, 1. decembar, 15:30
Film: U SENCI ŽENA

Kan 2015 – Petnaest dana autora
Originalni / međunarodni naziv: L’ombre des femmes / In The Shadow Of Women
Režija: Philippe Garrel
Scenario: Philippe Garrel, Jean-Claude Carrière, Caroline Deruas
Uloge: Clotilde Courau, Stanislas Merhar, Lena Paugam
Direktor fotografije: Renato Berta
Montaža: François Gédigier
Zemlja produkcije: Francuska, Švajcarska
Trajanje: 73 minuta
Jezik: francuski
Pjer i Manon su siromašni. Snimaju dokumentarne filmove bez ikakvog budžeta i bave se različitim poslovima kako bi preživeli. Kada Pjer upozna mladu pripravnicu Elizabet, on se zaljubljuje u nju, ali ujedno želi da zadrži Manon. Ubrzo Elizabet saznaje da Manon ima ljubavnika i otkriva tu tajnu Pjeru, na kome je sada odluka šta dalje da uradi…
Garel je hiperkritički i hiperrealistički nastrojen prema narcisoidnosti glavnog lika. On pravi distancu od Pjera kroz fino konstruisanu naraciju trećeg lica, što samo pojačava ironiju situacije u kojoj se junak nalazi. Pjer se nalazi na vetrometini koju je sam stvorio, pogotovo posle otkrića da nije „Bog“ u očima svojih ljubavnica. Otkrivanje tajnih ljubavnih veza prepliće se sa razotkrivanjem istorijskih mitova iz Drugog svetskog rata kroz medij dokumentarnog filma.

Velika sala – utorak, 1. decembar, 17:30
Film: NAŠA SVAKODNEVNA PRIČA

Montreal 2015, Sarajevo
Originalni / međunarodni naziv: Naša svakodnevna priča / Our Everyday Life
Režija: Ines Tanović
Scenario: Ines Tanović
Uloge: Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Nina Violić
Direktor fotografije: Erol Zubčević
Montaža: Redžinald Šimek
Zemlja produkcije: Bosna i Hercegovina
Trajanje: 89 min
Jezik: bosanski
Saša, ratni veteran pokušava da se nosi sa nerešenim političkim i ekonomskim poteškoćama nakon rata u Bosni. Njegov otac Muhamed ne može da odustane od svojih verovanja. Pogađa ga situacija na poslu jer shvata da živi u veoma korumpiranom društvu. Kako se problemi gomilaju, Muhamed i Saša se po prvi put zbližavaju shvativši da je porodica ono najvažnije u životu, čovekovo poslednje utočište.

Naša svakodnevna priča je prvi igrani film Ines Tanović, autorke koja je u fokus stavila jednu sarajevsku porodicu srednje klase, prateći komunikaciju među njenim članovima i ukrštanje njihovih životnih puteva dvadeset godina nakon rata. Prema njenim rečima, film je „jednostavna, ali univerzalna priča jer govori o porodici koja se raspada, istovremeno i dovoljno zanimljiva jer preovladava bosanski mentalitet i humor“.

Velika sala – utorak, 1. decembar, 19:30
Film: FRANKOFONIJA

Velika sala – utorak, 1. decembar, 22:00
Film: ČETVRTI PRAVAC

Kan 2015 – Izvestan pogled
Originalni / međunarodni naziv: Chauthi Koot / The Fourth Direction
Režija: Gurvinder Singh
Scenario: Waryam Singh Sandhu, Gurvinder Singh
Uloge: Suvinder Vicky, Rajbir Kaur, Kanwaljit Singh
Direktor fotografije: Satya Rai Nagpaul
Montaža: Bhupesh ‘Micky’ Sharma
Zemlja produkcije: Indija
Trajanje: 115 minuta
Jezik: Pandžabi
Film evocira atmosferu punu sumnje, straha i paranoje u Pendžabu tokom ‘80-ih godina XX veka. Radnja se bazira na dva naizgled nepovezana incidenta – sudbini dvojice Hindusa koji pokušavaju da dođu do Amricara, i farmera koji je prinuđen da ubije porodičnog psa. Ono što suštinski vezuje ove sudbine jesu ratni uslovi u kojima je običan čovek zarobljen između vojske sa jedne i pokreta otpora Sika sa druge strane.
Gurvinder Sing već je izgradio ime kao reditelj koji se bavi jednostavnim pričama predstavljenim na snažan način, tako da bez obzira kojoj kulturi pripada, gledalac može da se identifikuje sa onim što vidi. Autora najviše zanimaju svakodnevni problemi, borba „običnih“ ljudi, koja je često ignorisana ili zanemarena.

Velika sala – sreda, 2. decembar, 10:00
Film: NAŠA SVAKODNEVNA PRIČA

Velika sala – sreda, 2. decembar, 13:30
Film: PROJEKAT STOLEĆA

Roterdam 2015 – Zlatni tigar
Buenos Aires, Jerusalim, Sarajevo
Originalni / međunarodni naziv: La obra del siglo / The Project Of The Century
Režija: Carlos Quintela
Scenario: Abel Arcos, Carlos Quintela
Uloge: Mario Balmaseda, Leonardo Gascón, Mario Guerra
Direktor fotografije: Marcos B. Bohórquez
Montaža: Yan Vega
Zemlja produkcije: Argentina, Kuba, Nemačka, Švajcarska
Trajanje: 100 min
Jezik: španski

Velika sala – sreda, 2. decembar, 15:30
Film: IZ DALJINE

Velika sala – sreda, 2. decembar, 17:30
Film: ZIMSKA PESMA

Originalni / međunarodni naziv: Chant d’hiver / Winter Song
Režija: Otar Iosseliani
Scenario: Otar Iosseliani
Uloge: Amiran Amiranashvili, Enrico Ghezzi, Mathieu Amalric
Zemlja produkcije: Francuska
Trajanje: 117 min
Jezik: francuski
Avanturistička komedija, smeštena u post-revolucionarnom Parizu, prikazuje život stanara u jednoj pariskoj zgradi. Portir Rufus, trguje bazukama koje menja za anti kvarne knjige, gospodin Enriko sa porodičnom imovinom koja treba da postane vlasništvo države, banda džeparoša na rolerima, šef policije i još mnoštvo raznih likova, prepliću se u svojim avanturama i nevoljama. U svom tom haosu, ipak ima mesta za snove, ljubav i prijateljstvo, koji vraćaju veru u bolje sutra.
,,Zimska pesma se hrabro odupire jednoličnom tonu u pripovedanju zahvaljujući nebrojenim digresijama koje reditelj unosi u priču.” (Indiewire)

Velika sala – sreda, 2. decembar, 19:30
Film: SNAŽNIJE OD BOMBI

Kan 2015 – Glavni takmičarski program
Minhen, Stokholm
Originalni / međunarodni naziv: Louder Than Bombs
Režija: Joachim Trier
Scenario: Joachim Trier, Eskil Vogt
Uloge: Gabriel Byrne, Isabelle Huppert, Jesse Eisenberg
Direktor fotografije: Jakob Ihre
Montaža: Olivier Bugge Coutte
Zemlja produkcije: Norveška, Francuska, SAD
Trajanje: 109 min
Jezik: engleski
Nakon tragične smrti ratne fotografkinje Izabele Rid, izložba posvećena njenom delu dovodi do ponovnog okupljanja porodice – njen stariji sin Džon vraća se u porodični dom gde je prinuđen da provodi vreme sa ocem i mlađim bratom. Otac Džin očajnički pokušava da dopre do svojih sinova i izgradi sa njima odnos. Sva trojica počinju da se suočavaju sa osećanjima koja imaju prema istoj ženi, a koju pamte na potpuno različite načine.
Joakim Trier i Eskil Vogt, već priznati norveški scenaristi, donose nam još jednu iskrenu dramu o porodičnim tajnama. Svaki gledalac moraće sam da protumači i oseti film, ali sigurno je da će se prepoznati u situacijama koje potresaju sve porodice ovog sveta. Trier želi da istakne izuzetnu važnost komunikacije, ma koliko teško bilo reći istinu. Gubitak je neminovan, a jedino olakšanje je razgovor i opraštanje.

Velika sala – sreda, 2. decembar, 22:00
Film: U SENCI ŽENA

Velika sala – četvrtak, 3. decembar, 10:00
Film: ČETVRTI PRAVAC

Velika sala – četvrtak, 3. decembar, 13:30
Film: FRANKOFONIJA

Velika sala – četvrtak, 3. decembar, 15:30
Film: PORODICA

Velika sala – četvrtak, 3. decembar, 17:30
Film: ZEMLJA I SENKA

Velika sala – četvrtak, 3. decembar, 19:30
Film: CHEVALIER

Velika sala – četvrtak, 3. decembar, 22:00
Film: POD ELEKTRIČNIM OBLACIMA

Velika sala – petak, 4. decembar, 10:00
Film: MAHNITOST

Venecija 2015 – Specijalna nagrada žirija
Toronto
Originalni / međunarodni naziv: Abluka / Frenzy
Režija: Emin Alper
Scenario: Emin Alper
Uloge: Mehmet Ozgur, Berkay Ates, Tolin Uzen
Direktor fotografije: Adam Jandrup
Montaža: Osman Bajraktaroglu
Zemlja produkcije: Turska, Francuska, Katar
Trajanje: 119 minuta
Jezik: turski
Istanbul je u središtu političkog nasilja. Hamza, visoki policijski službenik nudi Kadiru uslovnu slobodu iz zatvora. Da bi bio oslobođen, mora pristati da radi u novoj jedinici za prikupljanje smeća. Kadir pristaje i počinje da pregleda smeće iz siromašnih gradova u potrazi za materijalima koji su korišćeni u izradi bombi. On pronalazi svog mlađeg brata Ahmeta u jednom od kvartova, gde radi kao član tima oformljenog za ubijanje pasa lutalica. Ahmet ne želi da se poveže sa Kadirom, što starijeg brata navodi na razne ideje o razlozima njihovog otuđenja…
Emin Alper pre tri godine napravio je veliki proboj filmom Iza brda , stoga je interesovanje za novo ostvarenje izuzetno veliko. ,,Mahnitost govori o tome kako politički sistem pretvara obične ljude u delove opresivnog mehanizma, dajući im u ruke vlast i instrumente nasilja”, objašnjava Alper.

Velika sala – petak, 4. decembar, 13:30
Film: SNAŽNIJE OD BOMBI

Velika sala – petak, 4. decembar, 15:30
Film: HRONIČNI

Velika sala – petak, 4. decembar, 17:30
Film: NO HOME MOVIE

Lokarno 2015, Njujork
Originalni / međunarodni naziv: No Home Movie
Režija: Šantal Akerman
Scenario: Šantal Akerman
Uloge: Šantal Akerman, Natali Akerman
Direktor fotografije: Šantal Akerman
Montaža: Claire Atherton
Zemlja produkcije: Belgija, Francuska
Trajanje: 115 min.
Jezik: francuski, engleski
„Ovaj film je pre svega o mojoj majci koja više nije sa nama. I o ženi koja je iz Poljske pobegla u Belgiju 1938, bežeći od nasilja, progona i rata. Film o današnjem svetu u pokretu koji moja majka ne vidi…“ (Šantal Akerman)
Spojem fikcije, adaptacije, dokumentarnog i filma-eseja, belgijska rediteljka Šantal Akerman stvorila je jedno od najoriginalnijih, najsmelijih i najuticajnih dela u istoriji filma. Njen poslednji film je trezven, duboko dirljiv portret Šanteline majke u poslednjim mesecima njenog života koji se uglavnom svode na vreme provedeno u njenom stanu u Briselu. Ova Jevrejka iz Poljske koja je preživela Aušvic, bolela je od hronične anksioznosti, ceo život imala je uticaj na svoju ćerku podstičući kreativnost i pomažući joj da oblikuje sebe i svoj rad.

Velika sala – petak, 4. decembar, 19:30
Film: MAHNITOST

Velika sala – petak, 4. decembar, 22:00
Film: PROJEKAT STOLEĆA

Velika sala – subota, 5. decembar, 10:00
Film: MOJA MAJKA

Kan 2015 – Glavni takmičarski program
Čikago, Havaji
Originalni / međunarodni naziv: Mia madre / My Mother
Režija: Nani Moreti
Scenario: Nani Moreti
Uloge: Margherita Buy, John Turturro, Giulia Lazzarini
Direktor fotografije: Arnaldo Catinari
Montaža: Clelio Benevento
Zemlja produkcije: Francuska, Italija
Trajanje: 107 minuta
Jezik: italijanski, engleski

Margarita je rediteljka; ona snima film sa slavnim američkim glumcem Berijem Haginsom koji joj priređuje svakodnevni pakao na setu. Daleko od snimanja, Margarita se trudi da održi svoj život pod kontrolom uprkos majčinoj bolesti i ćerkinoj podivljaloj adolescenciji.
Neprikosnoveni gospodar autofikcije, italijanski autor Nani Moreti, uneo je sve u ovo ostvarenje – intiman dugometražni film, protkan nedavnim teškim iskušenjima u vlastitom profesionalnom i privatnom životu. Moreti je pomešao snove i realnost u želji da priču prikaže na neakademski, slobodan način. Sa druge strane, morao je da zadrži okvir istine kako bi ostao u domenu onoga što publika očekuje. Uprkos tome što se pojavljuje u filmu i što je sama njegova ekspresija jaka, on ostaje po strani dozvoljavajući svojim kolegama da ga nadvise u izrazu.

Velika sala – subota, 5. decembar, 13:30
Film: ZEMLJA I SENKA

Velika sala – subota, 5. decembar, 15:30
Film: BLAGO

Velika sala – subota, 5. decembar, 17:30
Film: ŠAULOV SIN

Velika sala – subota, 5. decembar, 19:30
Film: MOJA MAJKA

Velika sala – subota, 5. decembar, 22:00
Film: GROBLJE SJAJA

Festival de Cannes – Un Certain Regard
2015. godina
Originalni / međunarodni naziv: Rak ti Khon Kaen / Cemetery of Splendour
Zemlja produkcije: Francuska, Nemačka, Malezija,  Tajland, Velika Britanija
Režija: Apichatpong Weerasethakul
Scenario: Apichatpong Weerasethakul
Montaža: Lee Chatametikool
Direktor fotografije: Diego Garcia
Uloge: Jenjira Pongpas Widner, Banlop Lomnoi, Jarinpattra Rueangram, Petcharat Chaiburi
Trajanje: 122 minuta

Vojnici oboleli od misteriozne bolesti spavanja su premešteni u privremenu bolnicu, koja se nalazi u staroj školi. Dok posmatra zgodnog vojnika Ita, koga niko ne posećuje, ovaj prostor pun sećanja na prošlost otkriva novi svet kućnoj domaćici Džendžiri. Džen se sprijatelji sa medijumom Kengom, koja koristi svoje psihičke moći da pomogne bliskima da komuniciraju sa ovim uspavanim ljudima. Uz pomoć svetlosne terapije, doktori istražuju način kako da olakšaju noćne more vojnika.

Prateći program

Amerikana – ponedeljak, 30. decembar

16:00
Film: 1001 NOĆ: PRVI DEO – NESPOKOJAN

18:30
Film: 1001 NOĆ: DRUGI DEO – OPUSTOŠEN

Kan 2015 – Petnaest dana autora
Sidnej – Gran  pri
Minhen
Originalni / međunarodni naziv: As Mil e Uma Noites: Volume 2, O Desolado / Arabian Nights: Volume 2 – The Desolate One
Režija: Miguel Gomes
Scenario: Telmo Churro, Miguel Gomes, Mariana Ricardo
Uloge: Crista Alfaiate, Adriano Luz, Americo Silva
Zemlja produkcije: Portugal, Francuska, Nemačka, Švajcarska
Trajanje: 132 min
Jezik: portugalski
Drugi deo epa Migela Gomeša inspirisanog pričama iz „1001 noći“ donosi ličniji pogled u problematiku života u modernom Portugalu. Priča ovaj put prati Simaoa, kriminalca koji beži od ruke zakona nakon što ubija svoju ženu, ćerku i još dve žene.
Gomeš oslikava prolazak glavnog junaka kroz portugalsku provinciju dočaravajući savremen život obojen turobnim bojama. Kroz umetnički jezik ispričan Šeherezadinom naracijom, reditelj uspeva da poistoveti aktuelnu finansijsku krizu koja potresa Portugal sa davnim bajkama koje smo svi čuli kao deca. Priča je istovremeno fiktivna i veoma realistična.
 

21:00
Film: 1001 NOĆ: TREĆI DEO – OČARAN

Kan 2015 – Petnaest dana autora
Sidnej – Gran  pri
Minhen
Originalni / međunarodni naziv: As Mil e Uma Noites: Volume 3, O Encantado / Arabian Nights: Volume 3 – The Enchanted One
Režija: Miguel Gomes
Scenario: Miguel Gomes, Mariana Ricardo, Telmo Churro
Uloge: Crista Alfaiate, Adriano Luz, Americo Silva, Carloto Cotta
Zemlja produkcije: Portugal, Francuska, Nemačka, Švajcarska
Trajanje: 125 min
Jezik: portugalski
Završni deo triologije ,,1001 noć” postavlja Šeherezadu u centar priče. U strahu da će emotivna težina njenih priča biti previše za kralja, odlučuje se na beg i pokušaj pronalaska sreće van dvorca. Uspeva da dogovori susret sa svojim ocem, velikim vezirom, nakon čega se naracija nastavlja i Šeherezada se vraća svom originalnom pričanju.
Gomeš pronalazi inspiraciju u okruženju iz kog želi da se izdigne. Ljudi u Portugalu ne žive sjajno i on to želi da pokaže, ali ne još jednim tužnim filmom o ,,običnom” čoveku, već bajkom koju svi znamo iz detinjstva.

Amerikana – utorak, 1. decembar
 
15:00 – 16:00
Prezentacija – Fabienne Hanclot, izvršna direktorka ACID-a

Pozivamo vas da 1. decembra u 15:00 prisustvujete prezentaciji Fabienne Hanclot, izvršne direktorke udruženja ACID, u sali Amerikana Doma omladine  Beograda.
Odmah nakon prezenatacije u istoj sali možete pogledati dva filma koje ACID predstavlјa ove godine:
16:00 – Film ACID: „Ima senke“, režija Nathan Nicholovitch
18:30 – Film ACID: „Spartakus i Kasandra“, režija Ioanis Nuguet

ACID
je udruženje filmskih reditelјa koje već 23 godine promoviše bioskopsku distribuciju nezavisnih filmova i podstiče debate između autora i publike. Snaga ACID-a je u njegovom osnivačkom principu: podrška filmskih stvaralaca drugim filmskim stvaraocima, Francuske ali i čitavog sveta.
Svake godine, ACID podrži 20 do 30 dugometražnih filmova, igranih i dokumentarnih. ACID sarađuje sa…
…bioskopima prikazujući filmove pre svega u manjim i srednjim gradovima, s cilјem da filmovi dođu do što većeg broja publike.
… festivalima i svetskim univerzitetima: filmovi koje podržava ACID, gledaju selektori pedesetak festivala širom sveta. ACID omogućava ovim partnerskim festivalima da otkriju filmove, koji često nemaju distributera ili agenta prodaje (world sales).
… publikom: obrazovanje je važan deo aktivnosti ACID-a kroz partnerstvo sa institucijama obrazovanja, srednjih škola, univerziteta, kulturnih udruženja, kao i organizovanje projekcija za škole i radionice u odmaralištima i zatvorima.

Amerikana – utorak, 1. decembar

16:00
Film: IMA SENKE

Originalni naziv: De l’ombre il y a
Režija: Nathan Nicholovitch
Uloge: David D’Ingéo, Panna Nat, Viri Seng Samnang
Zemlja produkcije: Francuska, 2015.
Trajanje: 105 min.
U Kambodži, još uvek progonjeni zločinima Crvenih Kmera, četrdesetpetogodišnji francuski transvestit, Mirinda, živi kao prostitutka na ulicama Fenom Pena. Nakon što je upoznao mladu devojku, žrtvu trgovine ljudima, on postepeno otkriva svoja osećanja ka očinstvu.

18:30
Film: SPARTAKUS I KASANDRA

Originalni naziv: Spartacus & Cassandra
Režija: Ioanis Nuguet
Uloge: Cassandra Dumitru, Spartacus Ursu, Camille Brisson
Zemlja produkcije: Italija, 2014.
Trajanje: 80 min.
Dva romska deteta odvedena su da žive sa mladom cirkuzantkinjom u njenom šatoru na periferiji Pariza. Sada su trinaestogodišnji brat i desetogodišnja sestra, rastrzani između novog sigurnog života koji im ova devojka nudi i svojih roditelja koji još uvek žive na ulici.
 
 
Klub Doma omladine Beograda – četvrtak, 3. decembar
19:30 – 20:30
Master class
Reditelj Cesar Augusto Acevedo, autor filma ZEMLJA I SENKA

Под электрическими облаками

Komentari