14. BELDOCS festival 14. BELDOCS festival

U bogatom programu 14. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, od 9. do 16. septembra u Beogradu, biće prikazano više od 100 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja.

 

Nakon prošlogodišnjeg pozitivnog iskustva, Beldocs će ponovo biti održan na otvorenom, u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, ali i na terasi Art bioskopa Kolarac. Posetiocima Beldocsa na raspolaganju će biti i sale partnera Festivala – Doma omladine Beograda, Jugoslovenske kinoteke, Dvorane kulturnog centra Beograda, Muzeja savremene umetnosti Beograda, bioskopa Balkan i Centra za kulturu Vlada Divljan – u kojima će moći da uživaju u najboljim svetskim dokumentarcima novije produkcije.

Ulaznice za fizičke projekcije se mogu kupiti na stranicama filmova preko online sistema plaćanja vebsajta Beldocsa. Takođe, kupovina ulaznica biće moguća na biletarnicama za projekcije na pojedinim offline lokacijama od početka septembra. Cena ulaznica je 300 RSD.

Sva festivalska događanja biće u potpunosti organizovana u skladu sa merama suzbijanja Covid-19, a postojaće i mogućnost gledanja filmova onlajn.

 

PROGRAM U BIOSKOPU DOMA OMLADINE BEOGRADA:

 

Petak, 10. septembar

17.30

Rat i mir / War and Peace, Massimo D’Anolfi, Martina Parenti, Italija, Švajcarska, 128′ – Naslovna strana

„Rat i mir“ prepričava vekovnu vezu između filma i rata, od njihovog prvog susreta davne 1911. godine, od italijanske invazije u Libiji do danas. Od sekvenci koje su snimili pioniri kinematografije do današnjih snimaka sa pametnih telefona koje su zabeležili građani širom sveta.

 

20.00

Psihomagija, umetnost koja leči / Psychomagic, an Art That Heals, Alejandro Jodorowsky, Francuska, 100′ – Vatromet

Film istražuje terapeutski rad reditelja Alehandra Hodorovskog, prikazujući posredstvom stvarnih radnji,  šta je psihomagija, njena načela, kako se praktikuje i kako se primenjuje u životu. U filmu, Hodorovski radi direktno sa stvarnim  ljudima koji pate,  željni  da reše svoje probleme primenom ovog radikalnog  načina terapije preobražajem. Za Hodorovskog, mnogi naši problemi proističu iz prepreka koje stvaraju  naše društvo, naša porodica i naša kultura, a sve nas to sprečava da pronađemo sebe. Psihomagija pomaže ljudima da se oslobode ovih stega.

 

22.00

Ne može Dejvidu Arketu niko ništa / You Cannot Kill David Arquette, David Darg, Price James, SAD, 90′ – Udarni termin

Pošto su ga proglasili za najomraženijeg rvača kada je na Svetskom šampionatu u rvanju u teškoj kategoriji 2000. osvojio kontroverznu titulu, glumac Dejvid Arket pokušava da se vrati sportu zbog koga je zapostavio svoju uzlaznu holivudsku karijeru. Opasno odlučan da povrati svoj ugled i obnovi samopoštovanje, Arket će biti spreman na sve samo da zaradi svoje mesto u profesionalnom rvanju.

 

 

 

Subota, 11. septembar

18.00

Sava / Sava, Matthew Somerville, VB, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Severna Makedonija, 74′ – Specijalne projekcije

Sava je film o reci, dokumentarno putovanje dugo 990 km kroz zemlje koje su nekad bile ujedinjene u zajedničkoj državi Jugoslaviji. U ovom filmu priroda dobija svoj glas (Mira Furlan), i razgovara sa svojim ljudima, istražujući kompleksnu vezu između granica, vode i nacionalnosti. Sava je svedok ljudske istorije, spona između istoka i zapada, granica velikih carstva i veza između nacija.

 

 

20.00

Dejvid Birn: Američka utopija / David Byrne’s American Utopia, Spike Lee, SAD, 105′ – Udarni termin

U svojoj veoma popularnoj brodvejskoj predstavi Američka utopija, Dejvid Birn razmišlja o ljudskim odnosima i životu i načinu na koji sve to nekako preživljavamo. Povezujući tačke svojom muzikom, sve počinje da dobija smisao. Spajk Li preobražava produkciju u dinamični film u koji uranjamo, iz koga zrače zadivljujući nastupi, inventivan savremeni ples i politička urgentnost. Američka utopija teče kao san u duginim bojama.

 

 

22.00

Greška u MatriksuA Glitch in the Matrix, Rodney Ascher, SAD, 108′ – Udarni termin

Šta ako teorija simulacije  nije naučna fantastika, već činjenica, a život je video igra koju igra neki nepoznati entitet? Ko smo mi, zaista? Baveći se ovom zapanjujućom idejom, priznati reditelj Rodni Ašer, koristi  zapaženi govor Filipa K. Dika kako bi zaronio u nepoznati, mistični svet  nauke, filozofije i teorije zavere.

 

 

Nedelja, 12. septembar

18.00

Budi voda / Be Water, Bao Nguyen, SAD, VB,  105′ – Profil

Pošto ga je Holivud odbio, 1971,  Brus  Li se vratio u domovinu svojih roditelja, Hong Kong. Tokom naredne dve godine, snimio je četiri ostvarenja koja su ušla u istoriju filma i  koja bi definisala njegovo nasleđe koje je zapanjujuće prekinuto kada je umro, u leto 1973. Imao je 32 godine.  „Budi voda“  je film koji predstavlja  ispovest  porodice, prijatelja i saradnika koji su najbolje poznavali Brusa Lija, zajedno sa izuzetno  bogatim  arhivskim materijalom  koji pruža evokativnu, impresivnu  vizuelnu  raznolikost Lijeve harizme, strasti, filozofije i večnu lepotu njegovog čudesnog dara.

 

 

20.00

Rodžer Voters: Mi plus oni / Roger Waters: Us + Them,  Sean Evans, Roger Waters, SAD, 119′ – Profil

 

Rodžer Voters, jedan od osnivača i stvaralačka sila iza grupe Pink Floyd, prenosi na ekran svoju priču o Rodžer Voters: Mi + Oni. U filmu se izvode Votersove legendarne pesme sa albuma Pink Flojda i sa njegovog poslednjeg albuma Is This The Life We Really Want? Zajedno sa svojim kolegama muzičarima i kreativnim saradnicima, Voters vodi publiku na veoma emotivno i misaono podsticajno putovanje.

 

 

22.00

Krvav nos, prazni džepovi  / Bloody Nose, Empty Pockets, Bill and Turner Ross, SAD, 98′ – Vatromet

Ovaj film predstavlja mozaik različitih života, čiji se akteri klackaju između dostojanstva i razvrata, obračunavaju sa prošlošću dok idu u susret neizvesnoj budućnosti i pevaju dok njihov brod tone. Setan portret jednog majušnog sveta koji nestaje, mada i dalje živi i pulsira zahvaljujući pomoći zajednice. Dokumentarističko pripovedanje dočarava maglovita sećanja na doživljaje izgubljene u čašicama žestine i dimovima cigarete.

 

 

 

Ponedeljak, 13. septembar

17.30

Moj teča Tudor / My Uncle Tudor, Olga Lucovnicova, Belgija, Mađarska, Portugal, Moldavija, 20′ – Naslovna strana

Nakon dvadeset godina tišine, rediteljka putuje nazad u kuću svoje prababe i pradede, gde je doživela traumatična iskustva koja su ostavila dubok trag u njenom sećanju. Dugo očekivano porodično okupljanje odvija se suprotno od njenih pokušaja da prevlada traume iz prošlosti koje joj je teča prouzrokovao.

 

 

Pesme represije / Songs of Repression, Marianne Hougen-Moraga, Estephan Wagne, Danska, Norveška, 88′ – Naslovna strana

U podnožju planina Andres u Čileu nalazi se idilična nemačka kolonija pod nazivom Villa Baviera (Bavarsko selo). Ali, lepota mesta krije mračnu prošlost. Ovaj film istražuje kako se kolonija ranije poznata kao Colonia Dignidad (Bavarsko selo) danas nosi sa svojom prošlošću ispunjenom zlostavljanjem dece, mučenjem i masovnim grobnicama.

 

 

20.00

Lovci na tartufe / The Truffle Hunters, Michael Dweck, Gregory Kershaw, Italija, Grčka, SAD 84′ – Udarni termin

U dubinama šuma u Pijemontu u Italija, nekoliko muškaraca, starih između sedamdeset i osamdeset godina, traže retke i skupocene italijanske tartufe, za koje savremena nauka do današnjeg dana nije našla način da ih kultiviše. U potrazi slede svoju tajnu kulturu, obuku koja se prenosi s kolena na koleno i njuh svojih dragocenih, stručno dresiranih pasa.

 

 

22.00

Svuda samo svetlo / All Light Everywhere, Theo Anthony, SAD 105 ‘- Udarni termin

„Svuda samo svetlo“ je istraživanje zajedničkih istorija kamera, oružja, održavanja reda i pravde. Imajući u vidu da su tehnologije nadziranja postale sastavni deo svakodnevnog života, film ispituje složenost objektivne tačke gledišta kao i pristrastnost svojstvenu, kako ljudskoj percepciji, tako i sočivu kamere.

 

 

Utorak, 14. septembar

18.00

Neće sve biti u redu / Everything Will Not Be Fine, Adrian Pîrvu, Helena Maksyom, Rumunija, Ukrajina,   82′ – Povetarac

Slabovidi režiser rođen 1986, iste godine kada se dogodila nuklearna katastrofa u Černobilju,   koja je prema mišljenju njegove majke i izazvala njegovu bolest, posle okončanja duge veze napušta svoj život u Rumuniji i kreće da traži druge ljude koji su takođe osetili posledice ove katastrofe. Zaljubljuje se u mladu Ukrajinku i u njegovom životu dolazi do neočekivanog obrta.

 

 

20.00

Novo jevanđelje / The New Gospel, Milo Rau, Nemačka, Švajcarska, Italija, 107′ – Naslovna strana

U Materi na jugu Italije, gradu u kome su Pazolini i Gibson snimili svoje legendarne filmove o Isusovom životu, Milo Rau i politički aktivista Ivan Sagnet zajedno stvaraju biblijsku priču koja bi teško mogla biti aktuelnija, s obzirom na izbegličku krizu u Evropi i svetski pokret Crni životi su važni. Manifest o solidarnosti sa najsiromašnijima i o pobuni za humaniji svet.

 

 

 

22.00

Hvala na strpljenju / On Hold, Laura Rantanen, Finska, 20′ – Povetarac

Da li ste znali da pubertet traje zauvek? „Hvala na strpljenju“ je eksperimentalni dokumentarni kratki film koji razmatra teme međugeneracijske i društveno konstruisane muškosti. Film je zasnovan na anonimnim telefonskim pozivima za pomoć dečacima i mladićima mlađim od 20 godina.

 

Nemi glas / Silent Voice, Reka Valerik, Francuska, Belgija, 51′ – Vatromet

Kavaj, mladi MMA borac, pobegao je iz Čečenije kada je njegov brat otkrio njegovu homoseksualnost i obećao da će ga ubiti. U Briselu, suočen sa šokom izgnanstva, on zanemi. Jedina veza koju održava sa Čečenijom su glasovne poruke koje mu šalje majka.  Film prati Kavajeve prve mesece u Belgiji. Prinuđen da živi u potpunoj anonimnosti kako bi pobegao od čečenske dijaspore, on će pokušati da izgradi novi identitet.

 

 

Sreda, 15. septembar

18.00

Kako ukrotiti baštu / Taming the Garden, Salomé Jashi, Švajcarska, Nemačka, Gruzija,  86′ – Pejzaž

Jedan moćan i anoniman čovek ima neobičan hobi. Otkupljuje viševekovna stabla od seljana duž gruzijske obale, od kojih su neka visoka kao zgrada od petnaest spratova. Iskopava ih sa korenom kako bi ih posadio u svoju privatnu baštu. Kako bi bezbedno presadio drveće tih dimenzija, uništava prirodu koja raste oko njih i primorava ljude koji tu žive da se prilagode promenama. Prateći proces presađivanja drveća, film prikazuje potrebe i vrednosti današnjeg gruzijskog društva i baca svetlo na temu prinudne migracije, u kojoj je iskorenjivanje mnogo više od obične metafore.

 

 

 

20.00

Krtica / The Mole, Mads Brügger, Danska, Norveška, 120′ – Udarni termin

Istiniti špijunski triler o dva obična čoveka koji se upuštaju na nerealno opasnu desetogodišnju misiju da se ubace u najbolje čuvanu i najbrutalniju svetsku diktaturu u Severnoj Koreji.

 

Četvrtak, 16. septembar

18.00

Gradska skupština / City Hall, Frederick Wiseman, SAD, 272′ – Udarni termin

Film prikazuje napore bostonske gradske vlasti, na čijem čelu je gradonačelnik Martin Valš, da reši probleme rasne nepravde, stanovanja po pristupačnim cenama, klimatskih promena, beskućnika i podrške za penzionere, migrante i veterane. Film takođe ilustruje na koliko sve raznovrsnih načina gradska administracija ulazi u interakciju sa građanima Bostona.

 

 

Komentari